Medicamentele in timpul sarcinii

De la catastrofa datorata thalidomidei, care a produs, la inceputulanilor '60, malformatii esentiale la unii nou-nascuti, in intreaga Europaoccidentala, controalele privind medicamentele administrate femeilorinsarcinate s-au intensificat in mod semnificativ. Totusi, din motiveetice, tehnice si financiare, sunt rare cazurile in care medicamentelesunt testate la femeile insarcinate, inaintea comercializarii.

Cunoasterea efectelor provocate de aceste medicamente este, deci,relativ putin cunoscuta si evolueaza foarte incet. Ce medicamente potfi administrate in cursul sarcinii? In general, se recomanda ca femeileinsarcinate sa nu ia nici un fel de medicament. Si totusi, in toateclinicile prenatale din lume sunt distribuite cantitati insemnate demedicamente in timpul sarcinii.

Este uimitor sa constatam ca anumite medicamente sunt, sau au fostpropuse recent in tarile in curs de dezvoltare de catre producatoricu indicatii referitoare la sarcina, fara nici o dovada a eficientei:vitamina E propusa in cazul "riscului de nastere prematura si prevenirea avorturilor obisnuite"; o asociere cinarizina si acefilina heptaminolpropusa pentru cazurile de "sarcina cu risc, avorturi succesive siinsuficienta a volumului uterin". Nici una dintre aceste indicatii nueste justificata stiintific.

Probleme posibile
Efectul unui medicament asupra fatului depinde de tipul medicamentului,de cantitatea pe care o ia mama, de durata tratamentului si de etapasarcinii. Intr-adevar, este posibil ca efectele nefaste ale medicamentelorsa nu apara dect dupa luni sau ani de la nasterea copilului.
Anumite tipuri de probleme sunt cunoscute si vor fi reproduse in celece urmeaza:
- Un medicament luat inaintea conceperii copilului poate afecta materialulgenetic, continut in spermatozoid si ovul. Din aceasta cauza, anumitemedicamente folosite de barbatii apti sau de femeile apte sa procreeze,pot induce un potential avortogen care va determina avortul spontan,sau pot dauna fatului chiar inainte de conceptie. Acest lucru se poateproduce, de exemplu, cu anumite tipuri de medicamente pentru tratareacancerului.
- Medicamentele luate in primul trimestru de sarcina, cand organele simembrele fatului sunt in formare, pot provoca malformatii congenitale,sau asa numitele "defecte de la nastere".
- In timpul celorlalte doua trimestre de sarcina, anumite medicamentepot avea efecte toxice asupra fatului in dezvoltare. Tetraciclina, deexemplu, luata in prima jumatate a perioadei de sarcina, poate incetinicresterea osoasa, poate impiedica formarea normala a smaltului dentarprovocand schimbarea culorii dintilor sau aparitia petelor.

De ce se administreaza medicamente in cursul sarcinii?
Cand exista probleme grave de sanatate care ameninta viata mamei in cursulsarcinii, sau viata fatului, este esential sa se ia medicamente. Deexemplu, in cazul malariei, a tuberculozei si a altor infectii gravein hipertensiune, diabet, astm, cancer, epilepsie. Pentru aceste boliefectele pozitive ale medicamentelor sunt mai importante decat risculpotential pentru fat. In alte conditii, cel ce se ocupa de ingrijireafemeii insarcinate poate stabili faptul ca riscul unui medicamentadministrat este foarte mic si/sau faptul ca simptomele de care suferaviitoarea mama sunt atat de neplacute (de exemplu, in cazul greturilor dedimineata), incat utilizarea medicamentelor este justificata. Desigur,anumite medicamente sunt necesare in mod normal in cursul sarcinii,pentru ca posibilitatea de a naste un copil sanatos sa fie cat maimare. Vitaminele, cum ar fi acidul folic si substantele minerale, cumar fi inlocuitorii fierului, intra toate in aceasta categorie. In dozenormale, aceste medicamente nu au, in principiu, un impact negativ asuprafatului.

Este mai bine ca in cursul sarcinii sa se evite autoadministrareamedicamentelor (medicamente pe care femeia insarcinata a decis sa leia fara sfatul unui specialist) si prescrierea de medicamente pentrusimptome minore sau de scurta durata, cum ar fi greata de dimineata,durerile de cap, sau simplul guturai. Aceste medicamente trebuie luatenumai daca sunt prescrise de medic si eliberate, pe baza de reteta,de policlinici. In aceste cazuri, in care sanatatea sau viata mameinu sunt serios amenintate, riscurile pentru fat pot fi mult mai maridecat efectele benefice asupra mamei. Este bine sa se evite, totodata,si substantele cunoscute ca fiind periculoase pentru fat dar care,in general, nu sunt considerate medicamente - cofeina, alcoolul,tutunul. Abuzul de etanol (in bauturile alcoolizate), de exemplu, poateprovoca un sindrom de alcoolism la fat si o grava intarziere mentala.

Clasamentul medicamentelor in functie de riscul pe care il prezinta
Grupa 1 - Recunoscute in general ca sigure: putine medicamenteau fost testate pentru a fi considerate un factor de risc in cursulsarcinii. Totusi, informatiile referitoare la anumite medicamente suntaproape sigure pentru a justifica increderea medicului si a pacientului.
Grupa 2 - Relativ sigure: medicamentele din aceasta grupa nu au fostcomplet testate pe om in timpul sarcinii, insa experimentele pe animalenu au relevat efecte nocive. Utilizarea lor este relativ sigura dar potapare probleme necunoscute.
Grupa 3 - Siguranta utilizarii nu este dovedita la oameni: unelemedicamentele din aceasta grupa nu au fost testate nici pe oameni nicipe animale; in cazul altora experimentele pe animale au demonstrat casunt riscante. Daca este neaparat necesar, un medicament din aceastagrupa poate fi folosit.
Grupa 4 - Risc demonstrat pentru fat: Medicamentele din Grupa 4 sunt celedespre care se stie sigur ca determina probleme in momentul sarcinii sijustifica masuri sporite de precautie.

Exemple de medicamente care prezinta un risc sporit si efectele lor
Diazepamul - administrarea acestuia in primul trimestru de sarcinasporeste riscurile aparitiei defectelor din nastere. Pe de alta parte,utilizarea cronica a diazepamului in timpul sarcinii, poate duce ladependenta fizica si la simptome de sevraj la noul-nascut. Grupa 4
Fenobarbital - determina fisuri palatine, malformatii ale inimii lanoul-nascut. Grupa 4
Paracetamolul - pare relativ sigur pentru femeile insarcinate. Grupa 2
Aspirina - s-a demonstrat ca provoaca defecte din nastere la animale,dar acest lucru nu a fost dovedit si la oameni. Cel mai mare riscpentru oameni apare in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina:utilizarea cronica, in doze mari a aspirinei, poate prelungi duratasarcinii, imbolnavirea sau moartea fatului datorita reducerii functieiplacentare daca sarcina este mult prelungita, si un travaliu dificil curisc sporit de hemoragie a mamei si a copilului mic dupa nastere. Grupa4 - utilizare cronica si in doze mari
Ibuprofen, Indometacin - Grupa 4, in cursul trimestrului trei
Penicilamina - Grupa 4
Tetraciclina si doxicilina - administrate sistematic in a doua jumatatea perioadei de sarcina, provoaca decolorarea dintilor, impiedica formareasmaltului si incetinesc cresterea oaselor fatului Grupa 4
Chinina a fost asociata si ea cu aparitia unor defecte din nastere(inclusiv surditatea permanenta) si cu nasterea unor feti morti, darriscul pentru fat trebuie evaluat in raport cu pericolul malariei,care poate avea efecte fatale, mai ales in cursul sarcinii. Grupa 4
Sulfamidele - trebuiesc evitate imediat inaintea nasterii din cauzariscului de icter la copil
Streptomicina - in cursul sarcinii provoaca surditatea copilului Grupa 4
Metronidazolul - administrarea lui pentru tratarea infectiilor mai putingrave la femeile insarcinate este periculoasa, mai ales in primultrimestru de sarcina.
Alte antiinfectioase: Cloramfenicol; Etambutol; Gentamicina;Isoniazida+Rifampicina;Pirazinamida; Sulfatomexazol+Trimetoprim;Ketoconazol. Grupa 3
Numerosi agenti antineoplazici si imunosupresivi sunt cunoscuti ca fiindpericulosi pentru femeile insarcinate, mai ales in primele trei luniale sarcinii. Anomaliile la nastere au fost semnalate daca barbatul saufemeia au luat astfel de medicamente in momentul conceptiei. In privintatratamentului impotriva cancerului la femeile insarcinate, este bine sase astepte cat mai mult inaintea inceperii terapiei. Ideal ar fi sa seastepte cel putin 15 saptamani de gestatie.
Compusii cu iod necesari diagnosticului - iodul prezent in majoritateaaestora poate bloca functia tiroidiana a fatului
Vitamine - dozele foarte mari de vitamina A provoaca anomalii
Dezinfectante si antiseptice. Desi majoritatea antisepticelor aplicatepe piele nu au fost testate dupa toate criteriile la femeile insarcinate,in general nu se presupune ca aceste substante ar avea o actiune nefastaasupra fatului, mai ales daca sunt administrate pe portiuni intacte alepielii si pentru o perioada foarte scurta de timp.

 

Comentariile 51-100 din 101

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ella pe 5 Dec 2009, 21:05
    ma dor maselele si sunt insarcinata

    buna, ajutati-ma si pe mine, nu am stiut ca sunt insarcinata si am luat antibiotice ospen de 1500 si ketonal si ketorol, spunetimi daca afecteaza sarcina, banuiesc ca am vreo 3 saptamani sau 4

    0
    9

  • liliana pe 3 Dec 2009, 11:01
    cum pot scapa de gretzuri in timpul sarcinii

    buna!am 23 de ani, sunt ansarcinata an 13 saptamani si am niste stari de voma si gretzuri ancat nu pot manca aproape nimic si vomit de 2-3 ori pe zi nu mai zic daca gatesc carne numai cand o vad a-mi vine rau.eu ma gandesc ca daca beau cate un ceai nu o sa mai vomit dar nu stiu daca am voie am nevoie de sfaturi

    7
    0

  • GABRIELA pe 25 Nov 2009, 10:21
    CUM POT SA SCAP DE RACEALA IN TIMPUL SARCINII

    SUNT INSARCINATA IN 7 LUNI SI NU STIU CUM AM REUSIT SA RACESC TUSESC SI AM NASUL INFUNDAT BEAU CEAIURI DE LAMAIE SI TOT NU TRECE VA ROG POATE PUTETI SA MA AJUTATI.ASTEPT UN RASPUNS. VA MULTUMESC MULT

    2
    0

  • ANA MARIA pe 28 Oct 2009, 23:17
    nurofennul si vidanul in timpul sarcinii

    sunt insarcinata in 3 saptamani si fara sa stiu ca sunt insarcinata am luat 3 pastile nurofen si 2 pastile vidan .credeti ca are vreun efect negativ sau ar putea fi vorba de vreo malformatie a fatului??

    10
    12

  • petronela pe 28 Oct 2009, 18:16
    Ce pstile pot lua pentru un abces la masea

    Buna, sunt insarcinat in 3 luni dar am un abces ce incepe sa ma deranjeazasi se ridica spre cerul gurii, ce pot sa iau. Multumesc,

    22
    5

  • daniela pe 19 Oct 2009, 17:15
    medicina

    am o intrebare care sunt riscurile unei sarcini atunci cand ai grupa a2 si rh-

    9
    8

  • munteanu flory pe 10 Oct 2009, 08:17
    buna

    buna am luat paracetamol sunt insarcinata in 5 luni e ceva grav am o raceala la cap ast rasp ms mult

    13
    1

  • bulangiu pe 1 Oct 2009, 18:54
    ma doare

    ce sa fac ma doare lenea

    3
    8

  • mary pe 17 Sep 2009, 09:48
    antibiotice

    sunt in luna a saptea si am inceput sa iau ampicilina pt ca ma doare foarte tare urechea ,maseaua si de cateva zile sa unflat si amigdalita toate pe partea dreapta.am fost la ORL acum 2 sap cu urechea si aveam otita externa si mi-a facut spalaturi si sa pun in ureche doua picaturi de exoderil in fiecare zii .Eu cred ca era ceva mai mult decat o otita externa de a inceput sa ma doara din nou de nu pot dormii pe urechea dreapta,si toate durerile incep de la ureche.Dr de familie mi-a recomandat sa iau ampicilina.Va multumesc foarte mult

    4
    1

  • Ilinca pe 16 Sep 2009, 13:26
    dese dureri de cap!

    Rugamintea mea este sa imi raspundeti cat se puteti de urgent ce pot sa fac in cazul in care am ramas insarcinata si am foarte dese dureri de cap,daca pot sa administrez medicamente si ce anume?Am 29 de ani, rh-ul negativ si sotul pozitiv, dar imi doresc foarte mult un copil.Va multumesc anticipat!

    8
    6

  • Keryda pe 12 Aug 2009, 08:43
    Sunt ingrijorata!

    Sunt casatorita in Australia si sunt insarcinata in a 20 saptamana duminica seara am fost nevoita sa merg la urgenta,deoarece aveam niste dureri ingrozitoare la spate in zona rinichiului drept.Mi s-a descoperit ca am o infectie urinara si mi sa prescris ca antibiotic Cephalexin 500 mg.......e a 3 zi de cand iau insa durerile inca isi mai fac aparitzia.. sunt ingrijorata nu stiu dak e bun antibioticul recomandat.pentru sarcina mea ....Va multumesc!!!!

    10
    5

  • dani pe 26 Iul 2009, 14:53
    pastile luate in timpul sarcini

    am luat rivotril si serlift in prima luna exista risc de malfolmatii pzzzzzzzzzzzzzzzzz

    11
    4

  • oni pe 29 Iun 2009, 15:25
    pastile luate in timpul sarcinii

    va rog sa imi spuneti in ce masura imi poate afecta pastila de slabit de la bio slim sarcina. pe 23 iunie am descoperit ca sunt gravida...mentionez ca menstruatia mea este neregulata si de aceea nu mi-am dat seama decat pe undeva pe la a cincea sau a sasea sapt ca sunt gravida dupa ce am facut un test...mentionez ca acele pastile sunt puternice( insomni, ameteli puternice, greata). le-am luat in sapt a patra de sarcina. cum imi afecteaza copilul-nu as vrea sa il tin in aceste conditii

    7
    2

  • adina arad pe 9 Iun 2009, 00:25
    AULIN

    Va rog sa.mi spuneti Aulin in prima luna de sarcina sau No-spa poate ca afecteze? E primul copil si nu am stiut ca sunt insarcinata am luat Aulin pt masea si no-spa pt spate. imi este frica sa nu iasa cu probleme

    22
    6

  • dana pe 23 Mar 2009, 10:15
    Amoxacilina

    sunt insarcinata in 7 saptamani,acum 5 saptamami nu stiam ca sunt insarcinata,am fostracita si am luat o zi amoxacilina credeti ca imi poate prezenta riscuri pt. copil. Este primul meu copilasi si nu vreau sa aiba probleme.Ce imi puteti spune.Va multulesc!

    25
    3

  • corina pe 14 Mar 2009, 00:20
    medicamente in timpul sarcinii

    nestiind ca sunt insarcinata,am fost racita si am luat coldrex 4 plicuri,un algocalmin,picaturi de pus in nas si strepsils,am fost si la dentist si mi-a facut anestezie!prezinta riscuri pt copil?sunt in 4 saptamani!multumesc!

    19
    5

  • nicoleta pe 7 Mar 2009, 18:43
    ma doare maseaua

    sunt insarcinata in 13 saptamani si ma doare maseaua de doua zile,nu am luat nimic si vreau sa stiu daca pot lua ceva sa imi treaca durerea sau daca pot sa merg la dentist sa incep sa mi-o tratez,cu siguranta trebuie omorat nervul si plombata....ce sa fac?oricum este weekend si este inchis la stomatolog,ce fac???Va multumesc!!!

    16
    5

  • oana pe 7 Mar 2009, 10:12
    sunt racita pot sa iau paracetamol

    sunt insarcinata in 2 sapt si am racit imi este foarte rau si as vrea sa iau ceva ca sa imi treaca.Ce ma sfatuiti? Va multumesc!

    20
    5

  • ionescu simona pe 25 Feb 2009, 08:44
    ma doare maseaua si urechea de la curent

    sunt insarcinata in 20 de saptamani si am dureri ingrozitoare nu pot dormi ma doare maseaua.nam luat nimic si vreau sa stiu daca pot lua ceva ca ma dau cu capul de pereti.va multumesc

    13
    3

  • monica pe 19 Feb 2009, 20:41
    sunt racita ce as putea sa iau

    sunt in doua saptamani de sarcina si am o raceala de nedescris imi curge nasul ,stranut intruna,ma doare capul,ochii,ma dor toate ce as putea sa iau ca sincer am incercat de toate dar nu mai trece multumesc frumos

    14
    1

  • svetlana pe 19 Feb 2009, 15:44
    paracetamola

    Buna am o sarcina de 4 saptamani si nestiind ca sunt insarcinata am luat 2 paracetamole si un Coldrex este foarte grav????va rog frumos sa-mi spuneti si mie...va multumesc...

    10
    0

  • veronica pe 18 Ian 2009, 10:25
    metronidazol

    Buna , am 31 ani , sunt la a 2-a sarcina. Am 8 saptamani.Pe 22 Oct. am tinut tratament cu Diflucan si metronidazol ptr. 5 zile.Pe 24Noi . am avut Menstruatie iar In Dec pe 18 am aflat ca sunt insarcinata in 3 saptamani. Ce efecte negative poate avea acel metronidazol luat inainte de aparitia sarcinii??Va multumesc!

    5
    5

  • bucur gabriela pe 11 Ian 2009, 14:53
    sarcina

    buna ma numesc gabriela am 19 ani merg pe 20 si am o luna si jumatate aproape doua luni de sarcina. eu in prima luna de sarcina am luat chetonal cateva pastile pentru dureri de masele au efect negativ asupra fatului.eu numi doresc asta ami doresc din suflet sa am acest copil este al doilea si am mai pierdut un copil pana acuma la 7 luni si nu reau sa pierd si copilu asta va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.si as vrea sa mai stiu ce pot lua pentru dureri de masele ca eu am mari probleme cu ele ce ma fac?

    12
    0

  • stella munteanu pe 6 Ian 2009, 00:05
    preparate antimicrobiene

    lucrez la o teza pentru care am nevoie de un sfat spuneti-mi va rog care dintre preparatele antiinfectioase, antimicrobiene utilizate de femeile insarcinate se prepara inRM si care ar fi o tema mai solicitata si mai actual discutata pentru o conferinta

    0
    3

  • zina pe 28 Dec 2008, 23:14
    medicamentele in timpul sarcinii

    sunt insarcinata in 5 saptamani, vreau sa va spun ca am ramas insarcinata in urma unui tratament cu oxacilina, dupa care am mai luat vreo 3 zile cefalexin, in urma unei dureri de masea.Nu am stiut ca sunt insarcinata, am luat dupa aceea si vreo 5 zile de metronidazol, deoarece am capatat o mancarime de la aceste antibiotice.Spuneti-mi va rog este grav acest lucru? ce trebuie sa fac?precizez ca aveam vreo 2 sapt de sarcina , dupa calculele mele cand am luat acest metronidazol? astept raspunsul dvs urgent va multumesc

    0
    7

  • beatrice pe 25 Dec 2008, 10:22
    raceala

    sunt insarcinata in 5 saptamani si am o raceala avand urmatoarele sintome:dureri mari in gat,amigdalele umflate,elimin mucozite din gat prin scuipare,imi curge nasul. Imi puteti recomanda ceva anume ptr tratare,,,,va rog mult...MULTUMESC.

    11
    4

  • lacrimoara pe 8 Dec 2008, 17:44
    pot sau nu

    sunt insarcinata in 10 saptamani si am o raceala,adica dureri de gat si imi curge nasul, pot sa iau strepsils,cu miere si lamaie, sub forma de bomboane,,,,de la farmacie mi-au recomandat ca pot sa iau dar , vreau sa fiu sigura inainte sa iau,,,,,va multumesc anticipat...

    6
    2

  • bucevschi iuliana pe 3 Dec 2008, 12:28
    un sfat va rog

    am 23 de ani sunt la a treia sarcina am dureri de cap si stari de voma dese ce as putea sa iau sunt in a saptea luna de sarcina

    5
    7

  • oana pe 2 Dec 2008, 13:57
    ce pastil pot lua in timpul sarcini?

    AM 17 SAPTAMANI,SI IN ACEASTA PERIOADA AM AVUT DURERI DE CAP DE MASEA NU AM LUAT NICI O PASTILA DAR AS VREA SA STIU CE POT SA IAU DE ACUM INAINTE IN CAZUL IN CARE MAI APAR ASFEL DE DURERI? MULTUMESC

    4
    2

  • CHISIU CLAUDIA pe 9 Nov 2008, 16:34
    Efectul antidepresivelor si hipnoticelor in sarcina

    Ma numesc Claudia si am 31 ani.Din cauza faptului ca am deseori insomnii si nestiind ca sunt insarcinata in primul trimestru am luat intr-o noapte Stilnox o jumatate de tableta (5mg) si doua tablete de Sedatif PC. Credeti ca acest lucru ar putea sa ma afecteze intr-un fel pe mine sau pe copil? Va multumesc pentru raspuns.

    6
    0

  • mihaela pe 1 Nov 2008, 08:40
    sarcina

    va rog sa mi spuneti daca este posibil sa fie afectat factul daca in primul trimestru de sarcina am luat agocalmin,ibuprofen si paracetamol nestiind ca sunt insarcinata va rog sa mi raspundeti

    0
    4

  • ninia pe 23 Oct 2008, 14:58
    am luat Zentel!!!

    In a doua saptamana de sarcina am luat o doza de Zentel, fara a sti ca sunt insarcinata. Primul test de sarcina facut in data de 06.10.08 a iesit negativ, dar ma tem ca a fost doar o eroare, pentru ca in 12.10.08 am repetat testul si a fost pozitiv. Cat de toxic este acest medicament? Care sunt sansele ca bebelusul sa fie OK?

    5
    0

  • mihaela alexandra pe 16 Oct 2008, 22:45
    sarcina

    va rog mult sa-mi spune-ti ce pastile pot lua de durere de masea? sunt insarcinata in 5 luni si nu stiu ce sa fac. da-ti-mi un sfat va rog frumos

    2
    0

  • Anca pe 6 Oct 2008, 09:29
    Cuminol

    Am luat si eu 3 pastile de cuminol in prima sau a 2-a saptamana de sarcina iar 2 ginecologi mi-au zis ca nu este risc si sa pastreza sarcina. Voi ce parere aveti in legatura cu acest subiect.

    5
    0

  • ALINA pe 1 Oct 2008, 17:01
    NU PRIMESC NICI UN RASPUNS

    VA ROG SA IMI SPUNETI UNDE POT CITI RASPUNSUL .SUNT FOARTE DISPERATA ASTEPT PAREREA D-VS CU NERABDARE.

    2
    2

  • neag greti pe 30 Sep 2008, 11:04
    sarcina

    buna.sunt insarcinata in 5 saptamani si in necunostinta de cauza la un abces dentar am facut tratament cu antibiotice amoxicilina si nurofen forte 6 tablete.nu stiu ce sa fac. ce risc prezinta nurofenul.va rog sa-mi raspundeti

    2
    0

  • ALINA pe 29 Sep 2008, 10:30
    AJUTOR

    VA ROG SA MA AJUTATI AM PUS SI EU O INTREBARE DAR NU IMI RASPUNDE NIMENI SAU UNDE PUTEM CITI RASPUNSURILE?VA ROG SA MA AJUTATI.AM PUS INTREBAREA DE DOUA ORI SI NICI UN RASPUNS.

    1
    2

  • velicu nicoleta pe 27 Sep 2008, 12:02
    Durere de rinichi in timpul sarcinii

    Sunt insarcinata de 2 saptamani si am dureri insuportabile de rinichi.Inca nu am mers la medic,dar as vrea sa stiu inainte de a merge ce medicamente sunt permise in timpul sarcinii pentru aceste dureri.

    1
    0

  • ALINA pe 21 Sep 2008, 09:48
    MEDICAMENTE LUATE IN PRIMELE SAPTAMANI DE SARCINA

    VA ROG FRUMOS SA MA AJUTATI SUNT DISPERATA.IN URMA CU 10 ZILE NESTIIND CA SUNT INSARCINATA AM LUAT DATORITA DURERII DE URECHE SI MASEA IN CURSUL A DOUA ZILE ALGOCALMIN,ANTINEVRALGIC,PARACETAMOL,TADOR,ASPIRINA,NUROFEN PLUS SI 8 TABLETE DE ANTIBIOTICCARE FACE PARTE DIN CLASA ANTIBIOTICELOR (ZANOCIN,CEFALEXIN?)NU IMI AMINTESC DENUMIREA STIU DOAR CA FACE PARTE DIN ACESTE ANTIBIOTICE.VA ROG SA MA AJUTAI SA IMI SPUNETI DACA AR PUTEA IESI COPILUL CU MALFORMATII GRAVE IN URMA ACESTOR TABLETE.VA REPET NU AM STIUT LA ACEA DATA CA SUNT INSARCINATA.ULTIMA MENSTRUATIE AM AVUT-O PE 14 AUHUST IAR AZI 13 SEPT.AM EFECTUAT UN TEST DE SARCINA IN CARE MI-AU APARUT 2 LINIUTE ROZ.CE MA SFATUITI SA FAC?NU AS VREA SA RENUNT LA COPIL. VA PRECIZEZCA SUFAR SI DE ASTM BRONSIC SI MAI OLOSESC SI SERETIDE 50|500 SI VENTOLIN(FOARTE RAR).CREDETI CA AR PUTEA AFECTA FATUL?AR TREBUI SA FAC CHIURETAJ SA RENUNT LA SARCINA?IMI ESTE TARE FRICA SA NU SE NASCA COPILUL CU MALFORMATII.CE MA SFATUITI? VA MULTUMESC!!!!!

    2
    1

  • ALINA pe 13 Sep 2008, 18:25
    MEDICAMENTE LUATE IN PRIMELE SAPTAMANI DE SARCINA

    VA ROG FRUMOS SA MA AJUTATI SUNT DISPERATA.IN URMA CU 10 ZILE NESTIIND CA SUNT INSARCINATA AM LUAT DATORITA DURERII DE URECHE SI MASEA IN CURSUL A DOUA ZILE ALGOCALMIN,ANTINEVRALGIC,PARACETAMOL,TADOR,ASPIRINA,NUROFEN PLUS SI 8 TABLETE DE ANTIBIOTICCARE FACE PARTE DIN CLASA ANTIBIOTICELOR (ZANOCIN,CEFALEXIN?)NU IMI AMINTESC DENUMIREA STIU DOAR CA FACE PARTE DIN ACESTE ANTIBIOTICE.VA ROG SA MA AJUTAI SA IMI SPUNETI DACA AR PUTEA IESI COPILUL CU MALFORMATII GRAVE IN URMA ACESTOR TABLETE.VA REPET NU AM STIUT LA ACEA DATA CA SUNT INSARCINATA.ULTIMA MENSTRUATIE AM AVUT-O PE 14 AUHUST IAR AZI 13 SEPT.AM EFECTUAT UN TEST DE SARCINA IN CARE MI-AU APARUT 2 LINIUTE ROZ.CE MA SFATUITI SA FAC?NU AS VREA SA RENUNT LA COPIL. VA PRECIZEZCA SUFAR SI DE ASTM BRONSIC SI MAI OLOSESC SI SERETIDE 50|500 SI VENTOLIN(FOARTE RAR).CREDETI CA AR PUTEA AFECTA FATUL?AR TREBUI SA FAC CHIURETAJ SA RENUNT LA SARCINA?IMI ESTE TARE FRICA SA NU SE NASCA COPILUL CU MALFORMATII.CE MA SFATUITI? VA MULTUMESC!!!!!

    12
    0

  • Mircea Anca pe 8 Sep 2008, 10:33
    Cuminol in sarcina

    Va rog frumos daca ma poate ajuta cineva ff urgent.....Am avut menstruatie pe data de 5 iunie si pe data de 26 iunie am luat 3 pastile de cuminol cad teoretic ram in prima sau o 2-a saptamana de sarcina. Poate sa fi afectat copilul tratamentul? V a rog daca poate cineva sa-mi raspunda cat mai urgent.....am facut deja 2 eco si au zis k e ok da tot imi e frica.....

    5
    0

  • Mihaela Ristache pe 27 Aug 2008, 13:16
    medicatie

    Ma numesc Mihaela si am o rugaminte :i-mi pute-ti spune va rog daca pot sa iau Maalox sau Dicarbocalm ,am cateodata dureri foarte mari in capul pieptului. Am vorbit cu Dr. mea despre aceste simtome si din cate i-mi aduc aminte aceste medicamente mi-a spus ca pot lua . D-na Doctor momentan se afla in concediu si i-mi este jena sa o sun ,mii de multumiri Mihaela Astept raspuns

    0
    0

  • Cristi pe 14 Iul 2008, 13:25
    norflox in primele zile de sarcina

    Sotia mea a avut o infectie urinara si a luat norflox. la sfarsitul tratamentului ,probabil cu 2 zile inainte de terminarea lui a ramas insarcinata.La ce pericole este supus fatul la acea varsta de cateva zile

    0
    0

  • mari pe 8 Iul 2008, 21:24
    tinizol

    sunt insarcinata in 3 sapt si am luat tinizol, pentru o infesctie vaginala, recomandat de medicul ginecolog, nu stiam ca sunt insarcinata. Ce pot face? Ce efecte poate avea asupra copilului?

    3
    0

  • elena pe 8 Iul 2008, 13:41
    antibiotice

    sunt insarcinata in 7 saptamani.....in urma cu 5 saptamani,am luat antibioticul augumentin 1 gr si ibuprofen,din cauza unor probleme cu maseaua...nestiind ca sunt gravida.Am mers la un controlo ginecologic si am aflat ca sunt insarcinata.Imi era f frica,ptr ca stiam ca am luat antibiotice...dar deoctorul m-a linistit spunandu-mi ca acest antibiotic este p lista de antibiotice care se pot lua in timpul sarcinii.dar totusi nu sunt convinsa de asta....CE POT SA FAC????

    2
    0

  • borzos alina pe 24 Iun 2008, 18:21
    antibiotice

    am luat antib. in timpul primelor trei luni. doctorul urolog mia dat aceste medicamente fiindca am fost internata cu probleme de rinichi. pe urma am continuat cu nospa si duphaston, pana in ziua de azi. sunt in luna a 6 a si continui si cu vitamine, Elevit. O sa fie ceva probleme cu copilul?

    0
    0

  • rianna pe 2 Iun 2008, 21:33
    neotigason

    ce efect are neotigasonul in luna a doua de sarcina???25mg /zi timp de o saptamana??

    7
    3

  • mirela paun pe 24 Mai 2008, 17:21
    Ajutoor!

    Am luat 2 sau 3 tablete de nurofen in primele 2 saptamani de sarcina, cand nu stiam ca sunt insarcinata! Au efect teratogen? Imi doresc foarte mult aceasta sarcina!

    2
    0

  • lenush pe 13 Apr 2008, 08:53
    avort medicamentos

    sunt in prima saptmaan de sarcina , qm pot face un avort , medicamentos? ce medicamente trebuie sa iau? a rog frumos sa imi raspundeti

    0
    1

  • Dina Marcela pe 12 Mar 2008, 15:07
    sarcina

    Am 31 ani si sunt insarcinata in cateva saptamani, mai sigur 3 saptamani, am luat in aceasta perioada 13 tablete de Aflamil(Almiral) si 15 de urovaxom , deoarece am mari probleme de 5 ani cu e. colli.Sunt tare speriata ce sa fac cu sarcina, sa o pastrez sau sa renunt la ea.Va rog sa ma ajutati.Va multumesc

    1
    3
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod