Medicamentele in timpul sarcinii

De la catastrofa datorata thalidomidei, care a produs, la inceputulanilor '60, malformatii esentiale la unii nou-nascuti, in intreaga Europaoccidentala, controalele privind medicamentele administrate femeilorinsarcinate s-au intensificat in mod semnificativ. Totusi, din motiveetice, tehnice si financiare, sunt rare cazurile in care medicamentelesunt testate la femeile insarcinate, inaintea comercializarii.

Cunoasterea efectelor provocate de aceste medicamente este, deci,relativ putin cunoscuta si evolueaza foarte incet. Ce medicamente potfi administrate in cursul sarcinii? In general, se recomanda ca femeileinsarcinate sa nu ia nici un fel de medicament. Si totusi, in toateclinicile prenatale din lume sunt distribuite cantitati insemnate demedicamente in timpul sarcinii.

Este uimitor sa constatam ca anumite medicamente sunt, sau au fostpropuse recent in tarile in curs de dezvoltare de catre producatoricu indicatii referitoare la sarcina, fara nici o dovada a eficientei:vitamina E propusa in cazul "riscului de nastere prematura si prevenirea avorturilor obisnuite"; o asociere cinarizina si acefilina heptaminolpropusa pentru cazurile de "sarcina cu risc, avorturi succesive siinsuficienta a volumului uterin". Nici una dintre aceste indicatii nueste justificata stiintific.

Probleme posibile
Efectul unui medicament asupra fatului depinde de tipul medicamentului,de cantitatea pe care o ia mama, de durata tratamentului si de etapasarcinii. Intr-adevar, este posibil ca efectele nefaste ale medicamentelorsa nu apara dect dupa luni sau ani de la nasterea copilului.
Anumite tipuri de probleme sunt cunoscute si vor fi reproduse in celece urmeaza:
- Un medicament luat inaintea conceperii copilului poate afecta materialulgenetic, continut in spermatozoid si ovul. Din aceasta cauza, anumitemedicamente folosite de barbatii apti sau de femeile apte sa procreeze,pot induce un potential avortogen care va determina avortul spontan,sau pot dauna fatului chiar inainte de conceptie. Acest lucru se poateproduce, de exemplu, cu anumite tipuri de medicamente pentru tratareacancerului.
- Medicamentele luate in primul trimestru de sarcina, cand organele simembrele fatului sunt in formare, pot provoca malformatii congenitale,sau asa numitele "defecte de la nastere".
- In timpul celorlalte doua trimestre de sarcina, anumite medicamentepot avea efecte toxice asupra fatului in dezvoltare. Tetraciclina, deexemplu, luata in prima jumatate a perioadei de sarcina, poate incetinicresterea osoasa, poate impiedica formarea normala a smaltului dentarprovocand schimbarea culorii dintilor sau aparitia petelor.

De ce se administreaza medicamente in cursul sarcinii?
Cand exista probleme grave de sanatate care ameninta viata mamei in cursulsarcinii, sau viata fatului, este esential sa se ia medicamente. Deexemplu, in cazul malariei, a tuberculozei si a altor infectii gravein hipertensiune, diabet, astm, cancer, epilepsie. Pentru aceste boliefectele pozitive ale medicamentelor sunt mai importante decat risculpotential pentru fat. In alte conditii, cel ce se ocupa de ingrijireafemeii insarcinate poate stabili faptul ca riscul unui medicamentadministrat este foarte mic si/sau faptul ca simptomele de care suferaviitoarea mama sunt atat de neplacute (de exemplu, in cazul greturilor dedimineata), incat utilizarea medicamentelor este justificata. Desigur,anumite medicamente sunt necesare in mod normal in cursul sarcinii,pentru ca posibilitatea de a naste un copil sanatos sa fie cat maimare. Vitaminele, cum ar fi acidul folic si substantele minerale, cumar fi inlocuitorii fierului, intra toate in aceasta categorie. In dozenormale, aceste medicamente nu au, in principiu, un impact negativ asuprafatului.

Este mai bine ca in cursul sarcinii sa se evite autoadministrareamedicamentelor (medicamente pe care femeia insarcinata a decis sa leia fara sfatul unui specialist) si prescrierea de medicamente pentrusimptome minore sau de scurta durata, cum ar fi greata de dimineata,durerile de cap, sau simplul guturai. Aceste medicamente trebuie luatenumai daca sunt prescrise de medic si eliberate, pe baza de reteta,de policlinici. In aceste cazuri, in care sanatatea sau viata mameinu sunt serios amenintate, riscurile pentru fat pot fi mult mai maridecat efectele benefice asupra mamei. Este bine sa se evite, totodata,si substantele cunoscute ca fiind periculoase pentru fat dar care,in general, nu sunt considerate medicamente - cofeina, alcoolul,tutunul. Abuzul de etanol (in bauturile alcoolizate), de exemplu, poateprovoca un sindrom de alcoolism la fat si o grava intarziere mentala.

Clasamentul medicamentelor in functie de riscul pe care il prezinta
Grupa 1 - Recunoscute in general ca sigure: putine medicamenteau fost testate pentru a fi considerate un factor de risc in cursulsarcinii. Totusi, informatiile referitoare la anumite medicamente suntaproape sigure pentru a justifica increderea medicului si a pacientului.
Grupa 2 - Relativ sigure: medicamentele din aceasta grupa nu au fostcomplet testate pe om in timpul sarcinii, insa experimentele pe animalenu au relevat efecte nocive. Utilizarea lor este relativ sigura dar potapare probleme necunoscute.
Grupa 3 - Siguranta utilizarii nu este dovedita la oameni: unelemedicamentele din aceasta grupa nu au fost testate nici pe oameni nicipe animale; in cazul altora experimentele pe animale au demonstrat casunt riscante. Daca este neaparat necesar, un medicament din aceastagrupa poate fi folosit.
Grupa 4 - Risc demonstrat pentru fat: Medicamentele din Grupa 4 sunt celedespre care se stie sigur ca determina probleme in momentul sarcinii sijustifica masuri sporite de precautie.

Exemple de medicamente care prezinta un risc sporit si efectele lor
Diazepamul - administrarea acestuia in primul trimestru de sarcinasporeste riscurile aparitiei defectelor din nastere. Pe de alta parte,utilizarea cronica a diazepamului in timpul sarcinii, poate duce ladependenta fizica si la simptome de sevraj la noul-nascut. Grupa 4
Fenobarbital - determina fisuri palatine, malformatii ale inimii lanoul-nascut. Grupa 4
Paracetamolul - pare relativ sigur pentru femeile insarcinate. Grupa 2
Aspirina - s-a demonstrat ca provoaca defecte din nastere la animale,dar acest lucru nu a fost dovedit si la oameni. Cel mai mare riscpentru oameni apare in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina:utilizarea cronica, in doze mari a aspirinei, poate prelungi duratasarcinii, imbolnavirea sau moartea fatului datorita reducerii functieiplacentare daca sarcina este mult prelungita, si un travaliu dificil curisc sporit de hemoragie a mamei si a copilului mic dupa nastere. Grupa4 - utilizare cronica si in doze mari
Ibuprofen, Indometacin - Grupa 4, in cursul trimestrului trei
Penicilamina - Grupa 4
Tetraciclina si doxicilina - administrate sistematic in a doua jumatatea perioadei de sarcina, provoaca decolorarea dintilor, impiedica formareasmaltului si incetinesc cresterea oaselor fatului Grupa 4
Chinina a fost asociata si ea cu aparitia unor defecte din nastere(inclusiv surditatea permanenta) si cu nasterea unor feti morti, darriscul pentru fat trebuie evaluat in raport cu pericolul malariei,care poate avea efecte fatale, mai ales in cursul sarcinii. Grupa 4
Sulfamidele - trebuiesc evitate imediat inaintea nasterii din cauzariscului de icter la copil
Streptomicina - in cursul sarcinii provoaca surditatea copilului Grupa 4
Metronidazolul - administrarea lui pentru tratarea infectiilor mai putingrave la femeile insarcinate este periculoasa, mai ales in primultrimestru de sarcina.
Alte antiinfectioase: Cloramfenicol; Etambutol; Gentamicina;Isoniazida+Rifampicina;Pirazinamida; Sulfatomexazol+Trimetoprim;Ketoconazol. Grupa 3
Numerosi agenti antineoplazici si imunosupresivi sunt cunoscuti ca fiindpericulosi pentru femeile insarcinate, mai ales in primele trei luniale sarcinii. Anomaliile la nastere au fost semnalate daca barbatul saufemeia au luat astfel de medicamente in momentul conceptiei. In privintatratamentului impotriva cancerului la femeile insarcinate, este bine sase astepte cat mai mult inaintea inceperii terapiei. Ideal ar fi sa seastepte cel putin 15 saptamani de gestatie.
Compusii cu iod necesari diagnosticului - iodul prezent in majoritateaaestora poate bloca functia tiroidiana a fatului
Vitamine - dozele foarte mari de vitamina A provoaca anomalii
Dezinfectante si antiseptice. Desi majoritatea antisepticelor aplicatepe piele nu au fost testate dupa toate criteriile la femeile insarcinate,in general nu se presupune ca aceste substante ar avea o actiune nefastaasupra fatului, mai ales daca sunt administrate pe portiuni intacte alepielii si pentru o perioada foarte scurta de timp.

 

Comentariile 1-50 din 101

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ciubotaru monica pe 10 Ian 2015, 07:09
    sarcina dupa o operatie de ampetincita

    Buna ziua ma numesc monica si am30 de ani in urma cu un an am fost operata de ampenticita laparoscopie in urma care am avut complicati . desi a trecut un an am ramas gravida si simt o presiune pe abdomen parca as fi inbalonata am o usturime in interiorul abdomenului . mai am un baietel de 9 anisori ce ar putea fi diferenta dintre sarci sau apar probleme dupa operatia de ampentic. va multumesc.

    0
    0

  • anonim pe 21 Sep 2014, 18:52
    medicamente

    buna ziua ! va og frumos sa imi raspundeti la o intrebare ...nu mi-a venit ciclul si am fost la ginecolog si mi-a dat un tratament sa imi vina ciclul ,am facut 4 teste de sarcina si mi-au aratat negativ ,,,ii posibil sa fi fost gravida si sa pierd copilul din cauza medicamentelor ...dupa ce am luat tratamentul mi-a venit ciclul ....

    0
    0

  • alina pe 14 Iul 2014, 12:25
    dureri de cap

    sunt insarcinata in 7 sapt pot lua ceva de durere de cap ,aspetp raspuns multumesc

    1
    0

  • Mihart Elena Maria pe 15 Iun 2014, 07:49
    utilizarea amtibioticului pentru durerile de masele in sarcina

    Am 19 saptamani de sarcina si am o ifectie la o masea si as vrea sa stiu ce antibiotic pot lua

    0
    0

  • Ana Maria Floroiu pe 31 Mar 2014, 09:29
    Am si eu o problema:( am luat pastile in timpu sarcini dauneaza la copil?

    Am avut o raceala ft greu de depasit,si am luat pastile,va rog ajutati.ma .e posibil sa am probleme cu copilu?

    0
    4

  • dana pe 9 Iun 2013, 15:17
    greseli

    Cum puteti publica un articol cu atat de multe greseli? Nici macar nu e lasat spatiu intre cuvinte. Are si greseli gramaticale dar si de continut Pt un site care se respecta...ar trebui luat in calcul si acest aspect!

    5
    0

  • eva pe 17 Apr 2013, 13:15
    levofloxacina in sarcina

    salut. in 11 martie mi sa inceput ultima menstruatie din 3 aprilie pina in 12 am luat 10 pastile de levofloxacina de 500 mg , cite un pe zi si in a 3 si a 7 zi am luat fluconazol de 150 mg . intrucit termenul de sarcina era foarte mic oare a putut afecta copilul???

    10
    3

  • pristavu nicoleta pe 19 Dec 2012, 10:35
    sarcina

    am racit putin si ma doare foarte tare in gat se intampla ceva daca iau strepsils cu miere si lamaie acum 3 zile am aflat k sunt insarcinata vreau un raspuns va rog repede

    8
    0

  • valerya pe 22 Nov 2012, 11:50
    antibiotice

    buna! sunt insarcinata in 12 saptamani . Cand eram in 6 saptamani am fost la doctor pt control am facut ecografie a spus k copilu este in regula dar k eu as avea un hematom de 3 mm mi-a dat UTRAGESTAN am luat acest medicament 7 zile . La 11 saptamani m-a luat in evidenta o doctorita rezidenta f draguta si intelegatoare am facut f multe analize in urma carora mi-a niesit anemie cronik si infectie urinara .. doamna doctor mia prescris urmatoarele medicamente: Magneziu + B6 , Acid folic , Utragestan , Ogestan , Captafer , ZINAT si Uricol o saptamana am luat 10 pastile p zi deoarece magneziu utragestan si zinat trb sa iau de 2 ori p zii .. mie mi se pare cam multe si mai multe persoane miau spus k intradevar sunt f multe pastile mai ales in primul trimestru desarcina . As dori un sfat ! multumesc!

    0
    0

  • lidia pe 30 Iun 2012, 19:31
    dese dureri de cap

    BUNA LLINCA , IN LEGATURA CU DURERILE DE CAP IN TIMPUL SARCINII NU ESTE RECOMANDAT NICI UN ALTFEL DE PASTILA DECAT PARACETAMOL NIMICA ALTCEVA IN AFARA DE ASTEA ,LE POTI LUA DE 2 ORI PE ZI SEARA SI DIMINEATA ... IN TIMPIL SARCINII SUNT NORMALE DURERILE SI EU AM AVUT CS SI TINE NUMAI CA NU ASA DESE ...NOROC SI O NASTERE USOARA ITI DORESC LA FEL CA SI A MEA

    8
    0

  • flori pe 15 Mar 2012, 11:19
    sunt racita!

    Buna, sunt in prima luna de sarcina si sunt foarte tare racita, noaptea am temp.38.2 iar peste zi scade tusesc in stil mare am rosu in gat...frisoane....transpiratii reci....sunt prea multe. Daca a mai trecut cineva prin o situatie similara imi poate spine ce sa fac? Cu recunostinta Flori!

    10
    0

  • simona pe 7 Mar 2012, 15:36
    viroza

    pot folosi faringosept la 23 sapt saricna

    8
    2

  • arty pe 20 Feb 2012, 21:48
    pt raceala in sarcina

    Stai intinsa pe spate, cu capul cat mai lasat pe spate, si roaga-ti sotul sa iti picure alternativ in nari cate 3 picaturi de Propolis Glicolic. Sa ai in mana o batistuta. Fi atenta sa nu picru Propolis Alcoolic, ci din cel Glicolic. E bun si de pus in suc din lamaie stoarsa, catina, indulcite cu miere, cate 20-30 picaturi/pahar.

    3
    0

  • oana pe 10 Feb 2012, 16:41
    pastile

    sunt insarcinata in 2 saptamani...si sunt foarte racita...am luat 1 paracetamol si 1 decasept pentru gat...as vrea sa stiu daca dauneaza sarcinii!

    12
    4

  • elena23 pe 6 Dec 2011, 12:40
    pastile in timpul sarcinii

    AM O MICA NELAMURIRE AM LUAT 3 PASTILE DE GREATA IN AUTOCAR CAND AVEAM O LUNA SI 2 SAPT AKUM AM 5 LUNI SI 2 SAPT CREDETI CA POATE AFECTA COPILU SAU VRE UN RISK CEVA.....DAK MA POATE AJUTA SI PE MINE CINEVA CU UN SFAT

    13
    4

  • dinu adina pe 16 Nov 2011, 10:37
    buna! sunt insarcinata in 8 luni si se pare ca am luat o mica receala

    ma doare gatul si imi curge nasul,ce as putea lua?

    31
    10

  • rodica pe 1 Nov 2011, 21:49
    raceala

    s-ar putea sa fiu insarcinata si m-am racit asi vrea sa stiu daca pot lua nurofen sirop pentru copiii

    14
    4

  • reka pe 1 Nov 2011, 08:55
    otita

    M-am racit si la dupa cateva zile am inceput sa aud foarte prost si am mers la O.R.L,iar cei de acolo mi-au dat augumentin si nurofen,nu am stiut ca sunt insarcinata,apoi am inceput sa nu mai aud de loc nici cu urechea dreapta ,am mers din nou la o.r.l iar de data asta mi-au dat MILGAMMA N SI BILABIL 40 mg si sprey nazal Biorinil.Va scriu pt ca doar ieri am aflat ca sunt insarcinata si am intrat in panika nestiind ce sa fac din cauza acestor medicamente,va rog sa imi spuneti cam ce se poate intampla cu fatul sunt cam in 4-5 sapt sunt disperata va rooooog!!!!!!

    29
    0

  • Ani pe 31 Oct 2011, 15:17
    Despre sarcina mea

    Buna... Sunt insarcinata in 4 săptămâni.. Acum doua zile am aflat... Deci problema mea este ca de 10 zile țin in tratament de antibiotice pt agnee... Nu știu ce se va întâmpla cu fatul meu va rog dați un sfat...

    44
    18

  • Ani pe 31 Oct 2011, 15:07
    Despre sarcina mea

    Buna... Sunt insarcinata in 4 săptămâni.. Acum doua zile am aflat... Deci problema mea este ca de 10 zile țin in tratament de antibiotice pt agnee... Nu știu ce se va întâmpla cu fatul meu va rog dați un sfat...

    58
    0

  • comaneci gabriela pe 28 Sep 2011, 09:09
    durerile dentare in timpul sarcinii

    Sunt insarcinata in 11 saptamini de sarcina si cred ca de la curent si o carie,am facut o infectie la masea.Doctorul mi-a spus sa iau no-spa,dar la masea nu are efect.Va rog ,sfatuiti-ma dumneavoastra.

    31
    15

  • Loredana pe 21 Aug 2011, 23:37
    Fetelor!

    Fetelor...dragelor....va rog mult incetati sa mai cautati raspunsuri atat de importante pe forum! Cum sa intrebi pe forum ce medicament sa iei pt o infectie!?? Mergeti la doctor, nu luati nimic fara sfatul medicului! Nimic! Sanatatea bebelusului e pe primul loc, nu se poate sa joci alba-neagra cu asta. Acum raspund si eu unor fete care au intrebat cate ceva: nurofenul si algocalminul luate o singura doza nu dauneaza bebelusului, dar mai bine intreaba medicul obstretician. Iar testul de sarcina iese pozitiv doar daca esti cu adevarat insarcinata, nu poate iesi pozitiv din cauza unor antibiotice! Sanatate multa tuturor, si bazati-va me un medic in care aveti incredere!

    27
    4

  • Loredana pe 21 Aug 2011, 23:30
    Pt simona

    Simona, nu vreau sa te alarmez mai mult decat sigur esti deja, dar eu te sfatuiesc sa mergi urgent la un alt control. Nu sunt de specialitate, dar sunt insarcinata in 14 saptamani, si pulsul l-am auzit de la 6 saptamani foarte puternic, ca sa nu mai spun ca la 12 saptamani se misca la eco. Cauta un medic mai bun si repeta eco...iti doresc sanatate multa!

    2
    0

  • simona pe 7 Aug 2011, 13:14
    la 13saptamani nu avea puls

    la inceputul sarcinii am luat ketona forte cam 1 -2 saptamani,si geriforte de laHYMALAIA.AM MAI LUAT SI CALCIU CU MAGNEZIU.ERAM LA LUCRU IN GERMANIA DE ACEEA AM LUAT TOATE ACESTEA.nu stiam k sunt insarcinata.am mers la primul control la 13 sapt si mi a spus doctorul k nu are puls bebele.sa fie din cauza pastileleor???si sotul meu a luat la fel.va rog sa mi raspunda cineva.va multumesc mult. sanatate la mamici!!

    2
    2

  • dcristina pe 29 Iul 2011, 12:18
    niste nenorociti

    eream insarcinata in 7 luni fara 7 zile si mi-a crescut tensiunea aveam 22 si doctorii din slatina mi-au dat o pastila ce sae baga sub limba si in 20 min mi-a scaut tensiunea de la 22 la 14... si dupa m-au internat la cardiologie si mi-au dat sa i-au Adalat una pe zi si Dopegyt 3 pe zi pana la sfarsitul sarcinei chiar dak am tensiunea mica...si la ceva timp m-am dus la caracal la un ecograf si doctora d acolo mi-ai zis sa ma duc la craiova ca mi-a murit bebelu :(( oare de la ce?din cauza pastilelor alea nenorocite si bine ca m-am dus ca daca nu muream si eu deci fetelor nu mai luati pastile daca sunteti insarcinate :((

    10
    1

  • maria pe 31 Mai 2011, 10:08
    raceala si infectie

    sunt insarcinata si am o infectie la masea si o infectie urinara cu usturimi ce as putea sa iau. Astept raspuns cat mai tepede. Va multumesc mult!

    23
    21

  • elena pe 18 Apr 2011, 20:19
    raceala

    Sunt însarcinata in 7 luni si am racit, imi curge nasul fuarte tare si k abia pot respira,iar pe deasupra ma mai duare si in git,ce pot sa fac?Va multumesc.

    43
    13

  • elena pe 18 Apr 2011, 20:17
    raceala

    Sunt însarcinata in 7 luni si am racit, imi curge nasul fuarte tare si k abia pot respira,iar pe deasupra ma mai duare si in git,ce pot sa fac?Va multumesc.

    29
    3

  • popa ionela pe 22 Mar 2011, 07:39
    am infectie in gat sunt insarcinata in 16 sapt ce asi putea sa iau

    astept un raspuns

    22
    27

  • adina pe 15 Mar 2011, 14:52
    nisipul la rinichi

    buna .am probleme cu rinichi iar d doua zile am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani. exzista vreo posibilitate ca aceasta problema sa influenteze rezultatul testului pe cara lam facut.. aceta a iesit pozitiv.

    18
    0

  • radu dorina pe 10 Feb 2011, 16:22
    sora mea s-a drogat 10.ani la seringa

    bunaziua as dori sa stiu daca sora mea s-a drogat la seringa 10 ani dar s-a lasat de 6 luni fiind insarcinata in 4 luni jumate dar ea este incooerenta ce fel de pastile trebuie sa ia fiind gravida si daca isi va reveni la normal .va multumesc.

    9
    8

  • MARIA pe 4 Ian 2011, 20:20
    remedii naturiste infectii masele

    DACA VA DOARE DANTURA RAU SA STITI CA IN TIMPUL SARCINII DURERILE DE DINTII ESTE O BOALA CARE SE NUMESTE GINGIVITA SARCINII,PE CARE O AVEM MAI TOATE FEMEILE CARE SUNTEM INSARCINATE.SI EU SUNT INSARCINATA SI MA DOAREA MASELELE DE NUMAI POT,DAR AM SA VA DEZVALUI UNELE TRATAMENTE NATURISTE CARE LE-AM FACUT SI EU SI MI-A TRECUT CAT DE CAT; se face un ceai foarte concentrat de cimbru si caldut se clateste gura cu el si se tine putin pe locul dureros,dar atentie nu se inghite ,, apa cu sare se clateste gura cu el,, pasta de dinti cu fluor se freaca locul dureros si se pune in gaura maselei,tinctura de propolis se clateste gura si se tine putin pe locul dureros,nu se inghite.SPER CA SFATURILE MELE SA VA AJUTE!!! SANATATE LA BEBICI!!!

    4
    0

  • maria pe 4 Ian 2011, 20:09
    bronsita-antibiotice

    nu este indicat sa luam nici un antibiotic in timpul sarcinii,sunt si eu insarcinata in 9 saptamanii si nu am putut lua nimic pentru ca este foarte periculos pentru bebe,dar vezi ca este tinctura de propolis la farmacie si poti lua 10 picaturi in o lingurita de miere dimineata pe stomacul gol,sau tai 2cepe peste care pui zahar 2 linguri sau miere si lasi intr-un bol 24 de ore,sucul care rezulta se bea cu o lingurita de 3 ori pe zi,asa macar nu faci rau bebelusului,sarcina usoara!!!

    0
    0

  • laura pe 29 Dec 2010, 20:41
    bronsita

    buna seara.am si eu o intrebare.se pare ca am bronsita si dr mi-a dat amoxicilina.sunt insarcinata in 13 saptamani.as vrea sa stiu daca pot lua amoxicilina fara sa afecteze fatul.

    15
    0

  • todor laura pe 17 Dec 2010, 09:51
    sunt insarcinata?

    daca iau antibiotice exitsa vreo sansa ca testul de sarcina sa imi iasa pozitiv din cauza asta ?ieri am facut testul si iau antibiotice de cateva zile la test mi-a iesit pozitiv nustiu ce sa fac aseara am fost la baie sa fac pipi si am sangerat foarte putin avea o culoare rozaliu ?testul imi arata pozitiv din cazua la antibiotice si de la raceala sau chear sunt insarcinata?

    25
    0

  • ANCA pe 24 Nov 2010, 10:29
    sarcina

    Am luat cateva pastile de nurofen forte si o fiola de algocalmin fara sa stiu ca sunt insarcinata intr-o luna.Ce este de facut??pastrez sau nu sarcina???

    43
    14

  • andra pe 28 Oct 2010, 20:29
    sa ma ajute cineva va rog!

    am ramas insarcinat si fara sa stiu la 4 zile mam operat de apendicita stie cineva ce riscuri sunt.va multumesc

    27
    4

  • moldovan cipriana pe 24 Oct 2010, 14:24
    antibiotic si sarcina

    buna am si eu o intrebare am luat 2 zile jumate amoxicilina si nu am stiut ca sunt insarcinata va rog spunetimi este vreo problema pt sarcina?am in jur de 4-5 saptamini

    26
    5

  • lore pe 9 Oct 2010, 23:35
    sarcina la inceput

    buna! sunt f stresata, am avut o scurgere anormala si am luat tinizol, 4 pastile o data si atat. dupa am aflat ca eram insacinata in 12 zile.Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista risc pt copil?

    33
    13

  • Anca pe 8 Aug 2010, 08:38
    tador

    Am luat 1 pastila Tador in primele saptamani sarcina,Ce efecte are asupra fatului ?

    8
    10

  • Ioana pe 2 Aug 2010, 10:12
    Hellooooo! Raspundeti la intrebari!!!

    De ce nu raspunde nimeni la intrebari? Un administrator al site-ului, autorul articolului, somebody please!!! Raspunsuri pertinente!!!

    7
    0

  • frunza cristina pe 24 Iul 2010, 18:52
    dureri de cap

    sunt insarcinata in 17 saptamani si 3 zile am dureri mari de cap ,de fapt le am dintotdeauna ,le aveam si inainte de a ramane insarcinata doar ca atunci imi permiteam sa iau pastile gen advil ultra care era singurul care ma linistea.Credeti ca as putea sa iau si acum daca nu mi-ar conveni si rremedii naturiste.Va rog ca nu mai rezist.Am uitai sa va spun ca medicul meu ginecolog mi-a dat voie sa iau eferalgan si algocalmin dar nu prea mama lasa durerile

    18
    1

  • ivan georgeta pe 23 Iul 2010, 20:56
    tratament naturist infectii masea

    buna.sunt insarcinata ,in 2 luni,si am o infectie la masea,cum pot sa scap de ea fara antibiotice?va rog sa ma ajutati....va multumesc

    32
    5

  • tenea ramona pe 11 Mai 2010, 22:21
    algozone

    buna ziua sunt insarcinata in 22 de saptamani si ma doare foarte des capul am mai luat cate o jumatate de pastila ALGOZONE .Ce imi recomandati sa iau in continuare pentru durere si ce efecte poate avea asupra copilului.Astept raspuns si va multumesc.

    16
    6

  • tenea ramona pe 11 Mai 2010, 22:16
    algozone

    buna ziua sunt insarcinata in 22 de saptamani si ma doare foarte des capul am mai luat cate o jumatate de pastila ALGOZONE .Ce imi recomandati sa iau in continuare pentru durere si ce efecte poate avea asupra copilului.Astept raspuns si va multumesc.

    4
    1

  • carolina pe 7 Mai 2010, 15:49
    avelox

    buna, am luat avelox in primele zile de sarcina, ati putea cumva sami deduceti consecintele acestuia asupra sarcinei? mersi mul!

    3
    5

  • eugenia pe 18 Mar 2010, 23:52
    antibioticele

    buna ziua,sunt insarcinata in luna a 3 a,si am o infectie la masea,doctorul mi-a dat sa iau amoxacilina la 8 ore,ce efecte poate avea,va multumesc

    7
    4

  • claudiu pe 27 Ian 2010, 11:23
    paracetamol

    buna ziua ,sotia mea e insarcinata in luna 5 e racita are voie sa ia paracetamol?

    16
    2

  • adriana pe 22 Dec 2009, 08:13
    ma doare o masea

    buna ziua,sunt insarcinata in luna 5 si am o durere de masea foarte mare .am luat tador 1 capsula si 3 de algozon forte. va rog spuneti-mi daca sarcina este afectata.... va multumesc

    15
    8

  • simi1682 pe 10 Dec 2009, 22:30
    Metronizadolul in sarcina!

    O caut pe "veronica" cea care a postat subiectul cu titlul "Metronizadol" urgent ! Mentionez ca sunt in aceeasi situatie ca a ei si doresc sa stiu daca a lasat sau nu sarcina ! Telefonul meu este 0726.720.278 Id mes: simi1682

    19
    3
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod