Investigatii necesare in al II-lea trimestru de sarcina

Trimestrul al II-lea reprezinta perioada cea mai frumoasa din sarcina si este cuprinsa intre saptamana 13 si 27 de amenoree. Este perioada cand cresterea uterului gravid este cea mai importanta, astfel ca dintr-un organ pelvian el se dezvolta ocupand aproximativ jumatate din cavitatea abdominala.

Trimestrul al II-lea reprezinta perioada cea mai frumoasa din sarcina si este cuprinsa intre saptamana 13 si 27 de amenoree. Este perioada cand cresterea uterului gravid este cea mai importanta, astfel ca dintr-un organ pelvian el se dezvolta ocupand aproximativ jumatate din cavitatea abdominala.

Dupa luna a patra, respectiv dupa saptamana a 16-a, gravida resimte primele miscari fetale, la inceput timide, ulterior devenind mult mai intense si din ce in ce mai complexe. Acest lucru devine sesizabil la primipare (adica la prima sarcina) in jurul varstei de 20 saptamani de gestatie - luna a V-a.
Una dintre investigatiile recomandate in aceasta perioada este reprezentata de triplu test.

Testarea se face intre saptamanile 15 si 19 de gestatie. Este probabil cel mai important test neinvaziv efectuat in scopul detectarii unor anomalii fetale, cum ar fi defecte de tub neural, sindromul Down, sindromul Eduards.

Este indicat sa se efectueze obligatoriu gravidelor de peste 35 ani, dat fiind ca riscul de a naste un fat cu anomalii genetice creste exponential dupa aceasta varsta (de exemplu pentru sindromul Down, de la 1/385 la 35 ani  pana la 1/11 la 49 ani) si de asemenea in cazul depistarii unor anomalii cromozomiale la un copil nascut anterior.

Testul necesita o cantitate minima de sange venos matern si presupune dozarea serica a trei markeri alfa- fetoproteina (AFP), estriolul neconjugat si gonadotrofina chorionica (HCG).

De retinut, testul are valoare orientativa. Majoritatea gravidelor la care se obtine un rezultat pozitiv pentru trisomie 21 (sindrom Down), trisomie 18 (sindrom Edwards) sau defecte de tub neural poate avea un copil probabil normal. De aceea, un rezultat pozitiv necesita testari suplimentare.

Pentru ca testul sa fie concludent, el bazandu-se pe corelatia dintre varsta sarcinii si determinarea cantitativa a markerilor serici, este important ca inainte sa se efectueze o ecografie pentru stabilirea varstei gestationale reale, prin biometrie fetala.

In situatia in care triplul test indica suspiciune ridicata de una din afectiunile enuntate anterior, se recomanda efectuarea amniocentezei.
Este o procedura prin care se obtin probe de lichid amniotic prin punctie transabdominala ghidata ecografic. In lichidul amniotic se afla celule fetale provenite prin descuamarea pielii si a mucoaselor tractului urinar si digestiv.

Ulterior, celulele sunt supuse testelor ADN pentru detectarea mutatiilor sau a cultivarii, in vederea obtinerii de preparate cromozomiale. Se pot efectua, de asemenea, si teste biochimice (alfa fetoproteina si acetilcolinesteraza), care impreuna cu ecografia pot diagnostica 90 % din defectele de tub neural.

Amniocenteza se efectueaza intre saptamanile 15-17 de gestatie. Testul are o proportie de reusita de circa 99%. Dat fiind faptul ca amniocenteza este o procedura invaziva, cele mai multe femei se tem de pierderea sarcinii datorata tehnicii. Riscul de pierdere a fatului este foarte mic de aproximativ 0,5 %.

Intre saptamanile 21 si 24 de amenoree este recomandat a se realiza ecografia morfologica fetala (3D/4D).
Are ca scop principal depistarea malformatiilor. Sunt vizualizate creierul, inima, bataile ei (normale intre 120 si 160 de batai pe minut), buzele, limba, ficatul, splina, stomacul, rinichii, vezica urinara - in scopul depistarii oricaror anomalii.

In saptamana 24 (luna a VI-a) este indicat a se reefectua hemoleucograma, glicemia, acidul uric si sumarul de urina in vederea stabilirii echilibrului hematologic, biochimic si urinar. Totodata, investigatiile enumerate au rolul de a depista o serie de afectiuni care fie pot debuta in aceasta perioada, fie pentru monitorizarea unor boli cronice.

In situatia in care, toxoplasmoza nu a fost depistata in primul trimestru (anticorpi absenti) si gravida prezinta risc de contaminare (animale de casa prezente sau traieste in mediu de risc) este recomandat a se doza anticorpii tip Ig M. In situatia unei primoinfectii este indicata monitorizarea atenta de catre obstetrician, care va decide si conduita. 

Afla ce alte investigatii si analize sunt necesare in timpul sarcinii citind articolele:

Care sunt analizele necesare inaintea sarcinii?
Investigatiile necesare in trimestrul I de sarcina

 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cecilia81 pe 30 Sep 2013, 14:56
    stomacel

    am 21 saptamani si la eco morfofetala medicul nu a putut vizualiza stomacelul bebelui.Am vazut ca a-ti mai fost mamici in situatia mea. Pana la urma ce s-a intamplat. a fost totul bine. Anda daca mi-ai putea raspunde.

    0
    2

  • doinita pe 15 Iul 2013, 21:29
    sarcina la 17 saptamani

    buna sunt o mamica in devenire doctorul mia spus ca copilul meu e sanatos are bataile inimi de 164 pe minut dar cica nu ii vede bine inima cineva stie sa imi spuna care sunt valorile normale ale bataii inimi va rog

    12
    0

  • mika pe 12 Mai 2012, 01:05
    Amniocenteza!!!

    Sunt insarcinata in 20 de saptamani,acum 2 zile am facut morfologia fetala...mi-au spus ca translucenta nucala este mai mare decat ar trebui sa fie,adica in loc de 6 ar fii 7!!!Am stat stresata,azi am fost sa fac amniocenteza,si astept rezultatul in cateva zile au spus ca o sa il am.Eu locuiesc in Spania si aici cam asa stau lucrurile...Daca mai e cineva in aceasta situatie sau daca aveti vreo o idee?Ce se poate intampla?

    0
    0

  • Ghimpeteanu Iulian pe 5 Iul 2011, 11:12
    Important pentru femeile insarcinate

    Extras din normele cadru 2011 ale CNAS ***) Biopsia de vilozităţi coriale SE DECONTEAZA la gravide în trimestrul I de sarcină, iar amniocenteza la gravide în trimestrul II de sarcină, efectuată numai de către medicii de specialitate obstetrică ginecologie cu supraspecializare în medicină fetală şi INCLUDE şi PRELUCRAREA PROBELOR PRELEVATE.

    18
    0

  • anda pe 7 Apr 2011, 00:58
    morfologia fetala

    buna, sunt insarcinata in 18 sapt, acum o sapt am facut eco 4d morfologia fetala si m-am speriat pt ca doctorul a zis ca nu a putut sa vada stomacul la 17 sapt e normal? m-am tot informat si am aflat ca o eco 4 se face intre sapt 21-24 pt ca atunci se dezvolta bn bebe.sunt foarte speriate acum astept 3 sapt sa mai fac o alta eco.stiu ca in timpu sarcinei nu trebuie sa faci mai mult de 3 eco din cauza radiatilor

    7
    0

  • anda pe 7 Apr 2011, 00:57
    morfologia fetala

    buna, sunt insarcinata in 18 sapt, acum o sapt am facut eco 4d morfologia fetala si m-am speriat pt ca doctorul a zis ca nu a putut sa vada stomacul la 17 sapt e normal? m-am tot informat si am aflat ca o eco 4 se face intre sapt 21-24 pt ca atunci se dezvolta bn bebe.sunt foarte speriate acum astept 3 sapt sa mai fac o alta eco.stiu ca in timpu sarcinei nu trebuie sa faci mai mult de 3 eco din cauza radiatilor

    5
    0

  • laura pe 22 Mar 2011, 23:25
    sarcina 16 saptamani

    salut Cristina, pana in 16-18 saptamani nu prea ai de ce sa faci 3d s-au 4d, bebe este prea mcut si este posibil sa un poata masura ecograful tot ce trebuie; daca poti sa faci mai intaii 3d la 18 saptamani si 4d in ultimele 2 luni este cel mai bine atunci cand nu stai prea bine cu banii.Examenul pentru toxoplasmoza poti sail faci ori cand in sarcina, si chiar este recomandat sa il faci de cel putin 2 ori daca nu ai anticorpi si nici virusul in primul trimestru, il poti repeta si in cel de al doilea trimestru pe la jumatate.Sa ai o sarcina usoara si multa sanatate.

    3
    0

  • elena pe 10 Feb 2011, 12:12
    sarcina 17 saptamani

    buna viitoarelor mamici.am facut o ecografie normala si bebe are stomacul mai mic.doctorita mi-a spus ca poate fi golit si m-a chemat iar peste o saptamana.imi fac griji pt eu sunt foarte sensibila si mai fac si atacuri de panica si de aceea va intreb poate fi ceva grav daca stomacul are hipocapacitate pt 17 saptamani?multumesc

    11
    2

  • cristina pe 1 Nov 2010, 21:46
    cat de precis iti poate spune ecografia morfologica sexul copilului?

    poate suna aberant, dar am facut ecografia morfologica la 22 de saptamani si mi-a zis ca e baiat, dar la ecografia normala ca e fetita. Ce sa cred ?

    26
    1

  • flory pe 24 Sep 2010, 11:11
    analize

    buna ziua viitoarelor mamicii.eu azi am 17 saptamani.am vazut comentariul mihaelei si eu sunt in italia si mi-a dat medicul de familie trimitere sa fac 17 anazile printre care si triplul test si cand aveam 8 sapt am facut o egografie si o analiza de sange acum depinde de medic.eu va urez sanatate la toate si o nastere usoara.

    14
    0

  • diana pe 21 Sep 2010, 00:06
    analize

    normal ca trebuie sa te vada un medic ginecolog.

    4
    0

  • mihaela pe 20 Aug 2010, 12:03
    sarcina in 16 saptamani

    buna.sunt insarcinata in 16 saptamani sunt in italia si vroiam sa va intreb daca e normal ca sa ma vada doar un medic de familie si atat.cand am fost la el de la inceput aveam doar 7 saptamani mi-a dat sa faca analize complete la sange urina si ecograful,si atat.apoi in saptamana a 12 mi-a zis sa facanalize doar la urina si atat.e normal asta?sau trebuie sa imi caut un alt doctor.eu am 30 de ani si e prima sarcina.vreau un sfat ca sora mea mi-a zis ca nu e normal ca ar fi trebuit sa fac mult mai multe analize printre care sa ma consulte si un medic ginecolog.multumesc.

    0
    0

  • mariutza pe 15 Apr 2010, 21:23
    sarcina de 13 sapt.

    sunt insarcinata in 13 sapt. si uneori am dureri in zona inghinala.este normal sau ar trebui sa ma ingrijorez@

    4
    9

  • miha_miha_09 pe 21 Mai 2009, 17:26
    sarcina

    buna fetelor!sunt insarcinata in21 de saptamani si nu stiu cand se face testul pentru albumina,poate cineva sa imi raspunda va rog!!!!1

    19
    0

  • cristina pe 6 Mar 2009, 18:32
    despre sarcina

    multumesc mult morena,ptr raspuns,fii sigura ca am sa fac tot posibilul sa fac aceea ecografie:),restul analizelor le-ai facut?ma sperie mult acea toxoplasmoza,ptr ca eu atat pisica cat si caine in preajma mea,cat de periculoasa poate fi?

    13
    0

  • morena pe 6 Mar 2009, 17:28
    ecografia 3d-4d de morfologie fetala

    cristina,eu am cerut sfatul unui ginecolog care mi-a spus ca cea mai imjportanta eco 3-4d de morfologie fetala se face ,optim,intre 5 luni si jumatate si 6 luni,deoarece atunci copilul este complet format si este si lichid amniotic in cantitate suficienta,pt observarea cea mai buna a copilului.Eu am 23 de sapt de sarcina si am fost sa fac o eco 3-4 d de morfologie fetala.Am fost foarte multumita de ea:i-a masurat oasele maniii,piciorului,i s-a vazut clar inimioara,ritmul cardiac.I-a masurat pana si fluxul sangvin prin cordonul ombilical,canalul neural,diametrul capului,toracelui,cerebelului si chiar fluxul sangvin la niv creierului...M-a costat 3.800.000,dar si-a meritat toti banii!Mai ales ca ne-a si inregistrat totul pe un dvd!Prima eco de morfologie fetala e cea mai importanta si cea mai emotionanta.Daca ai posibilitatea fa-o.

    11
    4

  • cristina pe 6 Mar 2009, 09:47
    sarcina la 12 saptamani

    sunt o mamica in devenire,sarcina mea nu are decat 12 sapt,dar ma intereseaza sa stiu care ecografie este mai buna 3D sau4D? datorita faptului ca nu stau prea bine cu banii...doresc sa stiu la ce pret m-ar ajunge acele analize necesare la trim 2 de sarcina,ptr sindromuri?daca nu am facut toxoplasmoza inainte de a ramane gravida o mai pot face acum? va rog mult raspundeti-mi la intrebari!

    40
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod