Ce este fertilizarea in vitro

Din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu probleme de infertilitate. De vina poate fi stresul, alimentatia, poluarea etc. dar rezultatul este acelasi: nu pot avea copilul dorit. In ultimul timp, majoritatea recurg la fertilizarea in vitro, o procedura costisitoare, care nu este suportata financiar de sistemul de asigurari de sanatate si, foarte important de stiut, cu rate mici de reusita.
Din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu probleme de infertilitate. De vina poate fi stresul, alimentatia, poluarea etc. dar rezultatul este acelasi: nu pot avea copilul dorit. In ultimul timp, majoritatea recurg la fertilizarea in vitro, o  procedura costisitoare, care nu este suportata financiar de sistemul de asigurari de sanatate si, foarte important de stiut, cu rate mici de reusita.
Fertilizarea in vitro este procedura in care, dupa o hiperstimulare ovariana controlata (COH), ovocitele mature sunt recoltate prin aspiratie foliculara ghidata ecografic. Ovocitele sunt fertilizate in afara corpului si apoi sunt plasate in uter, ca embrioni, dupa aproximativ 48-72 de ore de la recoltare.

Cazurile in care este recomandat FIV

1.  sterilitatea de cauza tubara - care reprezinta indicatia majora a FIV, poate fi rezultatul ocluziei tubare de cauza chirurgicala sau nechirurgicala.
2.  endometrioza - chiar in forma usoara se asociaza cu scaderea fertilitatii. Afectarea ovariana si tubara se asociaza cu sterilitate.
3.  sterilitatea de cauza andrologica - cauzele de sterilitate masculina sunt reprezentate de tulburari ale spermatogenezei si ale transportului spermaozoiozilor.
4.  sterilitatea de cauza idopatica (necunscuta) prezenta la 10-17% din cuplurile sterile (spermograma normala, ciclu ovulator normal, stare normala a organelor genitale interne - constatata laparoscopic).
5.  sindromul ovarelor polichistice (SOPC)
6.  sterilitatea de cauza imunologica , etc.

Cum sunt selectate pacientele
Sunt excluse de la tratamentul FIV femeile cu boli grave ale aparatului cardiovascular, respirator si urogenital, deoarece la nevoie pacienta trebuie sa suporte anestezia generala.
Pacienta si partenerul ei trebuie sa nu prezinte boli cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, infectii cu chlamydia, micoplasme etc.) si nici forme active de hepatita sau infectie HIV.

Etapele procedurii


Se face o evaluare atenta a subiectilor, de la examen clinic general, la evaluarea psihologica a cuplului, evaluare endocrinologica (a functiei ovariene, tiroidiene, a glandelor suprarenale, a hipofizei etc.).


> Stimularea ovariana - s-a impus pentru a creste sansele de obtinere a sarcinilor. Acesta procedura de hiperstimulare prezinta doua avantaje majore:
- obtinerea simultana a unui numar mare de ovocite determina cresterea sansei de fertilizare si succesul embriotransferului;
- ovocitele pot fi recoltate la un moment predeterminat.

In timpul unui ciclu natural, foliculul dominant va fi selectat intre zilele 3-7 ale ciclului menstrual.
Din ce in ce mai rar se folosesc ciclurile naturale (deci nu primesc medicatie pentru inducerea maturarii foliculare). Se aplica la persoanele cu ciclu menstrual regulat si de obicei poate fi recoltat un singur ovocit matur. Desi atragatoare, ciclurile naturale de FIV se insotesc de o rata scazuta de sarcini.
Stimularea se realizeaza cu Clomifen (agent antiestrogenic), cu hormonul foliculostimulant sau menotropina (hMG).
Monitorizarea ciclurilor ovariene se realizeaza cu ajutorul ecografiei transvaginale pentru evaluarea marimii si numarului foliculilor in dezvoltare si pentru localizarea ovarelor.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • George pe 19 Sep 2013, 10:28
    donez sperma

    Donez sperma doamnelor sau cuplurilor, pentru sarcina. Contact: tel sau SMS la 0727.297.488; Barbat de 34 de ani, 1,72 m inaltime, 70 kg, ten alb, ochi caprui, aspect fizic placut, nefumator, nonalcolic, studii superioare, din Bucuresti, fara obligatii, doresc sa ajut gratuit persoanele care isi doresc copii. Nu am pretentii materiale sau de alta natura. Daca solicitanta va dori discretie, ii voi respecta dorinta, iar daca va dori sprijin, voi incerca sa o ajut. Am analizele negative si in limite normale.

    0
    2

  • matei pe 17 Apr 2013, 23:28
    salut

    procedura asta se face intre alti parteneri donatori sau intre cuplu

    2
    0

  • mihaela pe 6 Ian 2010, 17:15
    fertilizarea in vitro

    buna...am citit despre fertilizarea in vitro,am inteles procedura,dar ceva imi scapa si anume:ce rol are barbatul,in aceasta procedura(daca are vreo legatura),va multumesc

    1
    5

  • ema_7 pe 11 Iul 2009, 20:04
    Ce este fertilizarea in vitro

    dar daca o femeie nu mai are ovare? se recolteaza ovocite de la alta femeie? si in acest caz, copilul este si al celei care il naste.......

    2
    1

  • loredana pe 5 Iul 2009, 10:35
    consultanta in carti

    buna!...as vrea sa aflu mai multe de relatia mea cu fostu meu sot cu care sunt impreuna si acum dar nu mai stam impreuna ..din cauza ca mama lui il cam tine de mana ..il comanda si el face ce zice ea ...sunt mai multe care as vrea de ce ??mai sta cu mine daca ...nu vrea sa ne mutam separat sa nu mai fie legat de ea ..e disperat dupa mama lui ..nu se poate zike dar ..tii la parin ti dar niki asa nu am vazut ....pe mine ma cheama loredana-18-02-1984 ..si el..vasile23-05-1982..astept un rasp la revedere...si o zi placuta..

    4
    4

  • miha pe 27 Mai 2009, 14:03
    FIV-esec

    Hi am facut un curs dr FIV si nu am reusit , cate sanse sunt la al doilea curs?? Cheers

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod