Bebelusi la apa!

Pentru ca multor femei le este frica de nastere, noi prezentam astazi,cu ajutorul Vaniei Limban de la Active Center, o modalitate alternativala cea clasica. Este vorba despre nasterea in apa.

Nasterea in apa a inceput sa fie studiata in profunzime pe la inceputulanilor '60 de catre cercetatorul I.Tjarkovsky, ca o continuare firesca astudiilor initiate inaintea sa de alti cercetatori rusi. Cam in aceeasiperioada, obstetricianul francez F. Leboyer introduce si ideea imbaieriinou-nascutilor in apa calda, imediat dupa nastere, pentru a-i ajuta sase acomodeze gradat cu viata extrauterina.

Treptat, treptat, ideea cercetatorului rus este preluata si pusa inpractica si in alte tari din Europa. Prin anii '70, unul dintre primiiinitiatori ai nasterii in apa in spitalul din Pithiviers din Franta afost obstetricianul francez Michel Odent. Dupa anii 1980 nasterea inapa a inceput sa fie practicata in Anglia, America de Nord, Belgia,Scandinavia, Australia si Noua Zeelanda.

Ideea nasterii in apa a aparut ca urmare a intentiei de a se reduce soculnasterii pentru fat prin intermediul "apei" in care el urma sa se nasca,dupa parasirea uterului matern si inainte de trecerea in mediul aeriansi adoptarea unei respiratii pulmonare.

Pionerii acestei metode, ca si continuatorii lor, prin observatiilelor directe si prin studiile elaborate au raportat totdeauna rezultatepozitive. Ei nu au identificat riscuri speciale pentru mama sau fat prinpracticarea nasterii in apa, cu specificarea ca exista posibilitateaca ele sa apara asa cum puteau de altfel sa apara la orice nasterenormala.

Printre avantajele certe ale nasterii in apa se numara:reducerea folosirii medicamentelor; rata interventiilor cum ar fiepiziotomia/perineotomia este mult scazuta; dilatarea colului uterinmai rapida; perceptie mai scazuta a durerilor din aceasta perioada.

O gravida care se hotaraste sa nasca in apa trebuie: sa nu aiba problemeobstetricale; fatul sa fie in prezentatie craniana (fatul sa vina cucapul in jos); sa nu prezinte infectii; sarcina sa fie cat mai aproapede termen (nu mai putin de 37 saptamani); bataile cordului fetal sa fieinregistrate timp de aproximativ 30 minute inainte de intrarea in apa;lichid amniotic clar la ruperea membranelor.

Nasterea in apa a fost si contiuna sa fie un subiect foarte controversatin lumea specialistilor. Cu toate acestea, pentru multe gravide eareprezinta o modalitate de nastere pe care multe dintre ele o preferadat fiind motivele enumerate mai sus.

In Romania exista un singur centru unde se poate naste in apa, acestaaflandu-se in orasul Victoria.

de Vania Limban,
Active Center - centru de pregatire pentru o nastere usoara
Tel: 092.288.856 sau 413.84.08
E-mail: activecenter@yahoo.com

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • criss pe 17 Feb 2009, 14:45
    Nasterea in apa

    Clinica de la Victoria s-a inchis. Acum se mai fac nasteri in apa la clinica Eva din Brasov si mai nou din decembrie 2008 la Bucuresti la maternitatea Regina Maria. Postez acest comentariu pentru ca si eu vreu sa nasc in apa si stiu ca informatiile despre acest subiect se gasesc foarte greu. Nastere usoara mamicilor :)

    0
    0

  • cristina pe 9 Dec 2008, 15:35
    nasterea in apa

    am 9 saptamani si as vrea sa nasc in apa dar dupa cum am citit pe internet maternitatea de la victoria sa inchis!mentionez ca eu sunt din cluj si daca puteti sa ma ajutati cu o adresa as fii foarte fericita!va multumesc anticipat!

    0
    0

  • Anka pe 12 Apr 2008, 22:34
    nasterea sub apa

    daca vrei sa nasti sub apa trebuie sa se stie de la inceput lucrul asta, sau te poti hotari pe parcurs...trebuie alta supraveghere asupra sarcinii daca nasti sub apa. unde e aceasta clinica unde se poate naste sub apa in romania... va rog sa imi trimiteti un mail cu raspunsul la aceasa intrebare pt ca e foarte important pt mine. si ceva informatii despre beneficii sau riscuri, daca exista, referitoare la nasterea sub apa. VA ROG DIN SUFLET

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod