Avortul spontan in primul trimestru de sarcina


Pentru a preveni avortul, pacienta trebuie sa constientizeze din timp importanta sarcinii si a preveni, atat cat este posibil, orice complicatie care ar putea surveni pe parcurs. De aceea, recomandam ca prima vizita la medicul ginecolog sa fie inainte de conceptie.

Cu aceasta ocazie se va realiza un examen ginecologic complet care ar putea evidentia anumite probleme existente, care, tratate la timp, scutesc pacienta de neplaceri ulterioare. Pe de alta parte, la recomandarea medicului se realizeaza o serie de analize care stabilesc momentul oportun al sarcinii - care, poate fi chiar atunci sau se recomanda o amanare, in functie de rezultate.

Femeile gravide care nu au beneficiat de aceasta prima consultatie, trebuie sa fie atente la toate semnele sau simptomele care apar.
Astfel discomfortul abdominal similar cu cel din timpul ciclului menstrual poate fi primul semn de sarcina hipohormonala (corpul galben care se formeaza pe ovar si care sintetizeza hormonul gestatiei, denumit "progesteron", este insuficient dezvoltat).

In caz de sarcina hipohormonala, in lipsa tratamentului pot apare mici sangerari vaginale (unul din primele semne al amenintarii de avort) sau sarcina se opreste din evolutie (sarcina moarta). Durerea, sangerarea vaginala, secretia vaginala care isi schimba proprietatile (culoare, miros) sunt semne ce ar trebui sa atraga atentia asupra unor posibile viitoare complicatii.

Principalele cauze de avort in primele saptamani de sarcina sunt reprezentate de anomaliile cromozomiale ale embrionului sau de entitati denumite generic "ou clar" in care embrionul lipseste.

Dintre factorii materni implicati in producerea avortului spontan amintim:


  • Infectiile: cu treponema pallidum (sifilis), toxoplasma gondii, listeria monocytegenes, chlamydia trachomatis, ureaplasma, mycoplasma etc.
  • Boli cronice, care nu induc neaparat avortul, dar agraveaza serios starea de sanatate a mamei cat: tuberculoza activa, cancer, hipertensiune arteriala anterior sarcinii, boli cardiace etc.
  • Anomalii endocrine: diabetul zaharat necontrolat, insuficienta corpului galben (sarcina hipohormonala), afectiuni tiroidiene;
  • Expunerea la anumite substante: consumul de tutun si alcool cresc riscul de avort, radiatiile ionizante, gazele anestezice, o serie de substante (ex.: arsenic, plumb, benzen etc.);
  • Factori imunologici: lupus eritematos, sindrom antifosfolipidic;
  • Imbatranirea gametilor atunci cand fecundatia a avut loc cu 4 zile inainte sau 3 zile dupa momentul ovulatiei, moment ce corespunde cu cresterea temperaturii bazale.
  • Traumele fizice si interventiile chirurgicale;
  • Anomaliile uterine: castigate (fibroamele si sinechiile uterine) si  congenitale (anomalii de forma sau de structura).                                                                                    
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • xxx pe 24 Mar 2014, 19:56
    stop avortului

    orice bataie de inima isi revendica dreptul la viata. a comite un avort in postul craciunului si al pastelui este mai mult decat o crima. pacatul suprem...Neamtu Raluca-Piatra Neamt-16zen stop avortului.

    1
    0

  • ciuperca daniela pe 22 Ian 2011, 12:44
    anexita

    am avut tricomonas acum cateva luni dar in urma tratamentului medicul meu ginecolog mi-a spus ca nu mai am aceasta problema si ca de asemeni mi-a trecut f bine si rana de pe col care se formase din cauza lichidului abundent si ca mai sunt putin racita dar daca fac bai cu pelin sau galbenele imi va trece.cu toate ca am facut bai vaginul meu este tot timpul umed,persista un lichid albicios si usor lipicios care imi inrautateste viata sexuala.nu am mancarimi,usturimi.va rog din suflet sa imi dati un sfat st daca se poate,aceasta problema este chiar jenanta.va multumesc f mult!

    1
    2

  • lia pe 9 Aug 2010, 10:50
    intrebare

    sunt insarcinata in 5 saptamani, dar nu vreau sa pastrez sarcina. am fost la ginecolog si mi-a dat niste 4 pastile(la cererea mea) si a zis sa le i-au in data de 21 august(atunci vine el din concediu), iar tot in ziua aceea sa merg la control. Pe atunci as avea in jur de 8 saptamani, oare isi mai fac efectul medicamentele in stadiul acela? dar daca le i-au mai repede si merg la control abia in 21? si as mai vrea sa va spun ca acum 2 zile de dimineata am avut niste crampe abdominale ingrozitoare, urmate si de niste sangerari, nu foarte voluminoase, oare este posibil sa fi suferit un avort spontan? eu am crezut ca nu pt ca inca am greturi, ameteli! astept raspuns Va multumesc foarte mult

    4
    0

  • elisa_p pe 15 Feb 2010, 15:05
    trei sarcini pierdute ultima sarcina cu ou clar

    As vrea sa aflu daca cineva se mai afla in situatia mea,am pierdut trei sarcini in doua cazuri a fost nevoie de chiuretaj,as vrea sa discut despre asta daca cineva se mai afla in asemenea situatie

    7
    0

  • mirela_k pe 2 Ian 2010, 13:42
    doua sarcini pierdute dupa o sarcina dusa la termen?

    As vrea sa aflu daca se mai afla cineva in situatia mea,sunt foarte trista....am pierdut doua sarcini consecutive la 10 sapt ,in urma cu opt ani am dat nastere unei minunatii de fetita.As vrea sa discut cu alte eve pe aceasta tema....

    0
    0

  • Adelina pe 19 Apr 2009, 18:43
    intrebare

    as vrea sa adresez o intrebare unui medic (ginecolog) ;cum sa procedez?

    0
    0

  • Luminita pe 1 Dec 2008, 15:34
    Greseli de scriere

    Nu mai scrieti cu m inainte de f. Se scrie " disconfort". Ce cauti in presa scrisa daca nu stii romaneste?

    0
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod