respirație

Respirația este telecomanda creierului

Un nou studiu a găsit dovezi conform cărora există o corelație directă între respirația nazală și funcțiile cognitive. Iată de ce este respirația telecomanda creierului!

Care este motivul pentru care respirația este telecomanda creierului tău?


De câte ori nu ți s-a zis să inspiri și să expiri atunci când erai stresat? Însă oamenii de știință au ajuns la concluzia că atunci când respiri adânc pe nas ești mai conștient de emoțiile tale. Știm că respirația lentă și profundă poate calma sistemul nervos prin reducerea ritmului cardiac și activarea sistemului nervos parasympatic. În acest fel, corpul se calmează, iar mintea se liniștește. Recent, un nou studiu a descoperit dovezi conform cărora există o legătură directă între respirația nazală și funcțiile noastre cognitive.

Cum influențează respirația nazală creierul?


Specialiștii în medicină au fost interesați cum afectează respirația regiunile creierului responsabile pentru procesarea emoțională și memorie. Printr-o serie de experimente, aceștia au descoperit că respirația nazală joacă un rol esențial în coordonarea semnalelor electrice ale creierului în cortexul olfactiv, care coordonează amigdala și hipocampul.
Amigdala procesează emoțiile, iar hipocampul este responsabil pentru memorie și emoții.

Mirosul este strâns legat de regiunile creierului limbic, care afectează emoțiile, memoria și comportamentul, motiv pentru care unele mirosuri sau parfumuri pot evoca amintiri emoționale foarte puternice. Acest studiu arată, de asemenea, că actul de respirație în sine, chiar și în absența mirosurilor, ne poate influența emoțiile și memoria.

Inițial, oamenii de știință au examinat semnalele electrice ale creierului în cazul a 7 pacienți cu epilepsie și cu electrozi în creier și au descoperit că ritmurile actuale ale respirației naturale sunt sincronizate cu ritmurile electrice lente din regiunea responsabilă pentru miros din creierul uman.
Apoi, s-a descoperit că, în timpul inhalării nazale, ritmurile electrice rapide din amigdală și hipocampus au devenit mai puternice. O modalitate de a înțelege acest lucru este de a gândi sistemul ca o orchestră: respirația nazală este dirijorul, care stabilește ritmul pentru jocul lent al regiunilor responsabile de miros din creier, în timp ce coordonează ritmurile mai rapide ale regiunilor care sunt responsabile pentru emoții și memorie.

Respirația este telecomanda creierului nostru, care afectează în mod direct semnalele electrice care comunică cu memoria și centrele de procesare emoțională.
În acest fel, putem controla și optimiza funcția creierului prin intermediul respirației, pentru emoții mai intense, o recunoaștere rapidă și precisă, precum și o memorie mai bună.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod