Mit si adevar despre schizofrenie

Iata cateva mituri si adevaruri despre schizofrenie. Afla si tu ca sa inlaturam stigmatizarea persoanelor afectate de aceasta boala!

Mit: Persoanele cu tulburari psihice nu vor mai fi niciodata normale.

Adevar: Tulburarile de sanatate mintala sunt tratabile si uneori complet vindecabile. Cu tratamentele actuale (medicatie si interventii psihosociale) persoanele cu tulburari psihice se pot integra intr-o viata normala (activitate profesionala, viata sociala, familiala etc.)


Mit: Persoanele cu tulburari psihice nu au discernamânt.

Adevar: Boala psihica nu este singura cauza a pierderii discernamântului. Nu toate bolile psihice sunt insotite automat de pierderea discernamântului.

In conditii de tratament adecvat, o persoana care a avut discernamântul diminuat sau pierdut si-l poate recapata. 


Mit: Persoanele cu tulburari psihice sunt violente si periculoase.

Adevar: Studiile arata ca persoanele cu tulburari psihice nu sunt mai periculoase decât persoanele sanatoase din aceeasi populatie. Practic, potrivit jurnalului The Guardian (1999) "sunteti de 20 de ori mai expus riscului de a fi omorât de o persoana normala decât de o persoana bolnava psihic".
Asociatia Psihiatrilor Americani afirma ca "persoanele cu tulburari psihice au o mult mai mare probabilitate sa fie victime decât agresori".


Mit: Persoanele cu tulburari psihice ar trebui izolate de societate in spitale-azil.

Adevar: Cercetarile au demonstrat ca tratarea acestor persoane in comunitate, reinsertia familiala si socio-profesionala influenteaza favorabil evolutia clinica a tulburarii si amelioreaza viata individuala in sensul cresterii calitatii vietii.


Mit: Persoanele cu tulburare psihica nu pot sa lucreze.

Adevar: Persoanele cu tulburare psihica au, ca orice alta persoana, capacitatea de munca pastrata si pot lucra in orice domeniu in raport de abilitatile proprii, experienta si motivatia personala.

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • belanice pe 5 Sep 2014, 02:38
    schizofrenia este o boala ca oricare

    Eu sufar de schizofrenie si mie imi place sa merg la serviciu. S-au obisnuit multi ca din lene sa faca o boala.

    2
    0

  • Ana pe 20 Nov 2012, 09:57
    daca nu vrea sa munceasca e o boala psihica

    Va rog, sa ma ajutati si pe mine, prietenul meu fost marinar, nu vrea sa munceasca, i se pare prea injositor orice munca, se considera un om superior tuturor, il intretin parintii la 40 de ani si ii convine situatia. Vreau sa va intreb daca are o boala psihica si daca exista posibilitati de vindecare?

    3
    0

  • emilia pe 4 Nov 2012, 15:27
    SCHIZOFRENIA!vreau sa aflu mai multe!

    Sotul meu dupa felul cum se poarta si se victimizeaza,numai are nici o reactie ,este in lumea lui ,are o alta viata,alti ,,amici''si crede ca asa-i normal sa traiasca!Am incercat sa-l ajut sa-i spun ca are o problema sau mai multe ... dar nimik el este foarte bine!..este groaznik as vrea sa stiu ce trebuie facut !multumesc !

    3
    0

  • belanice pe 16 Iul 2012, 07:59
    este o boala grea

    Bolile psihiatrice nu se stie de unde provin, se fac inca cercetari si nu s-a descoperit cauza. In cazul cumnatei tale poate fi viata grea care a dus-o alaturi de fratele tau. Oricum important este sa faca tratamentul medicamentos si psihanaliza.

    0
    0

  • mary pe 11 Iul 2012, 10:42
    care este cauza cind auzi voci si intri in crize mentale

    am o cumnata am aduso in italia ca a zis ca vrea sa munceasca a avut probleme in tara ca auzea voci a fost internata dar ea zicea ca sta bine aici a facut din nou criza am internato in pshiatrie dar nu am inteles de la ce iti poate veni aceasta boala pentru ca ea zice cai din cauza fratelui meu ca a batuto si a avut o viata grea tin sa precizez ca ea de copil a trait intro lume a ei vorbeste f putin se izola de persoane nu a mai avut prietene nici in copilarie.Va multumesc si as dori sa inteleg daca e adevarat ca ea sufera de boala asta si ca vina o are fratele meu.

    0
    0

  • freemind_tm pe 8 Apr 2012, 18:23
    Am fost surprins sa inteleg

    Este o boala care se vindeca, dar din pacate calea oficiala este gresita. @yahoo.com

    4
    1

  • belanice pe 14 Oct 2011, 19:15
    si eu sunt schizofrenica

    este rau cu prietenul tau, dar iti spun din proprie experienta ca daca el nu realizeaza ca are o problema si sa se duca sa faca tratament atunci nu poti face nimic. Singura solutie daca devine prea violent il internezi cu forta.

    0
    0

  • Giovana pe 28 Mai 2010, 19:55
    Mai multe despre Schizofrenie

    http://afladespre.ro/schizofrenia-758.htm

    2
    0

  • doria pe 13 Oct 2009, 15:07
    incearca

    daca mai sus ,..expertii spun ca aceste persoane au discernamint,ar trebui sa il iei pe prietenul tau cu foarte multa diplomatie ,sa-l convingi sa accepte ajutor ,pentru dragostea voastra,altfel va ajunge mai rau decit se simte acum

    0
    0

  • anca pe 15 Mai 2009, 21:06
    schizofrenia

    Prietenul meu e schizofrenic. Adevenit violent verbal si fizic, gelos la culme.Cum sa-l conving sa mearga la psihiatru? nu mai suport situatia,nu pot sa-l parasesc.

    1
    0

  • moni pe 19 Ian 2009, 19:40
    schizofrenia

    buna seara, am un frate schizofrenic si vreau sa va spun ca se comporta ff bine in societate fara ca altii care nu il cunosc sa isi dea seama ca el sufera de acest diacnostic, bine inteles nu bea are un anturaj cu baieti binisor pregatiti, iar uneori din cauza stresului de zi cu zi se simte cam nasol si ar dori sa stie de la ce a plecat toata prablema asta cu asa zisa boala.

    0
    2

  • ionut pe 23 Apr 2008, 00:29
    Schizofrenia

    Eu am intilnit o persoana schizofrenica numai k am aflat dupa 7 luni si am incercat sa o ajut cu tot ce am putut numai k s-a dovedit ff incapatinata si nu vrea sa inteleaga k e bolnava se victimizeaza tot timpul minte ff mult si stie sa-si faca alibi pt toate minciunile iar de responsabilitate nici nu poate fi vorba... as vrea sa stiu mai multe in acest domeniu ma intereseaza vindecarea unui bolnav care nu recunoaste asta.

    0
    1

  • ana pe 30 Mar 2008, 08:19
    Superb articol

    Trebuie mediatizata mai mult aceasta dilema care exista despre schizofrenie.

    0
    0

  • Laura pe 29 Mar 2008, 23:47
    Nu schizofrenie

    In acest articol nu este vorba de schizofrenie ci sunt prezentate lucruri generale despre tulburari psihice. De ce nu luam in cosiderare faptul ca in timpul unei crize de schizofrenie este posibil ca pacientul sa nu se poata alimenta sau chiar este posibil sa faca glob vezical. Iar dac&a pacientul intrerupe administrarea medicatiei din diferite motive (financiare, etc.) poate oricand face o noua criza (si uneori iese din ea cu socuri electrice).

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod