Evaluarea diagnostica si tratamentul depresiilor

Primul pas pentru a primi un tratament corespunzator depresiei consta in examinarea facuta de un psihiatru. Anumite medicamente, precum si conditiile medicale ca infectiile virale pot produce aceleasi simptome ca si depresia. De-a lungul examinarii, psihiatrul, prin intermediul testelor medicale si al interviului, trebuie sa-si dea seama daca se confrunta cu un caz de tulburare depresiva.
O buna evaluare diagnostica include istoria completa a simptomelor: cand au inceput, de cat timp dureaza, cat de severe sunt, daca pacientul s-a mai confruntat cu ele, daca aceste simptome au fost vreodata tratate etc.

Doctorul trebuie sa intrebe daca pacientul are ganduri suicidare, daca a consumat alcool si droguri, daca a urmat tratamente medicale pentru alte boli.

Pentru a detine cat mai multe informatii referitoare la starea pacientului, medicul specialist se va interesa si de istoria familiei - daca s-au mai inregistrat cazuri de depresie in familia bolnavului.

Evaluarea diagnostica trebuie sa includa si o examinare a starii mentale pentru a afla daca memoria sau gandirea pacientului au fost deja afectate.

Alegerea tratamentului se stabileste in urma evaluarii. Exista o mare varietate de antidepresive si psihoterapii care pot fi utilizate pentru tratarea tulburarilor depresive.

Persoanele care prezinta forme mai usoare pot fi vindecate numai prin aplicarea unei psihoterapii, fara a se recurge si la medicatie. Cei cu tulburare depresiva moderata sau severa beneficiaza de antidepresive.

Cei mai multi au nevoie de un tratament combinat: medicatia pentru a scapa de anumite simptome si psihoterapia pentru a invata cum sa se descurce cu depresia.

In functie de diagnosticul stabilit si de gradul de severitate al depresiei, psihiatrul poate prescrie medicamente sau poate aplica pacientului metode psihoterapeutice.

Terapia electroconvulsiva (ECT) este folositoare in cazul indivizilor care nu pot lua antidepresive, iar depresia pe care o prezinta este atat de grava incat ameninta viata. Electrozii sunt plasati in zone speciale ale capului pentru a trimite impulsuri electrice.
Persoanele care primesc ECT nu experimenteaza in mod constient stimularea electrica.


Medicatia

Exista mai multe tipuri de medicatie antidepresiva utilizata in tratarea tulburarilor depresive: antidepresive triciclice, inhibitori de monoaminoxidaza (I.M.A.O) si inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, ai noradrenalinei sau ambelor (serotonina si nonradrenalina).

In unele situatii doctorul va incerca administrarea unei varietati de antidepresive inainte de a decide care este cea mai eficienta medicatie sau combinatie de medicamente si in ce doze trebuie prescrise.

Pacientii sunt tentati de multe ori sa intrerupa medicatia prescrisa. Ei observa ca se simt mai bine, drept urmare se gandesc ca nu mai au nevoie de medicamente. Sau, din contra, se pot gandi ca medicamentele pe care le iau nu-i ajuta in nici un fel.

Este foarte important sa iei medicamentele prescrise, chiar daca in unele cazuri efectele secundare isi fac mai repede simtita prezenta decat activitatea medicamentului in cauza. Nu trebuie sa iei nici o decizie majora in privinta medicamentului fara sa te consulti cu medicul specialist.

Administrarea antidepresivelor trebuie sa fie monotorizata cu grija pentru a vedea daca dozajul este corespunzator. Doctorul va verifica regulat dozajul si eficacitatea tratamentului prescris.

Pentru un mic numar de persoane care au ca tratament IMAO este necesar sa se evite anumite alimente care au un nivel ridicat de triamina (anumite sortimente de branza, de vin etc.) si medicamente specifice precum decongestionantele.

Interactiunea triaminei cu inhibitorii MAO pot genera o criza hipertensiva sau o crestere brusca a presiunii sangelui, marindu-se riscul producerii unui accident vascular cerebral.
Doctorul ar trebui sa furnizeze pacientului liste cu alimente interzise si permise. Alte tipuri de antidepresive nu impun restrictii alimentare.

Alti medici specialisti (stomatologii de exemplu) trebuie sa stie daca pacientul urmeaza un tratament medicamentos. Anumite medicamente combinate cu altele pot produce efecte secundare deosebit de periculoase. Alcoolul si drogurile reduc eficacitatea antidepresivului si trebuie evitate.

Anxioliticii si sedativele nu sunt andidepresive. Ele sunt prescrise de obicei alaturi de antidepresive, neavand o eficacitate prea mare daca sunt singurele medicamente recomandate pentru o tulburare depresiva.

Stimulentele, precum amfetaminele, nu sunt antidepresive eficace, dar sunt folosite ocazional sub suprevegherea stricta a medicului in cazul anumitor depresii.

Litiul este folosit de multi ani in tratamentul tulburarilor bipolare; cantitatea de litiu trebuie urmarita cu mare atentie pentru ca diferenta intre o doza eficace si una toxica este foarte mica. Daca persoanele care prezinta tulburari bipolare au probleme cu tiroida ori au afectiuni cardiovasculare, renale sau epilepsie, litiul nu mai este recomandat.

Din fericire exista si alte medicamente care ajuta la controlarea schimbarilor subite de dispozitie. Cele mai multe persoane cu tulburari bipolare trebuie sa urmeze o medicatie destul de cuprinzatoare: litiul si/sau un anticonvulsivant, un medicament pentru agitatie, anxietate, depresie sau insomnie. Gasirea celei mai bune combinatii medicamentoase necesita monitorizarea pacientului de catre medic.


Efecte secundare

Antidepresivele pot produce efecte secundare temporare. De obicei acestea sunt neplacute, dar nu au implicatii serioase.
Orice reactie neobisnuita trebuie raportata imediat medicului.
Cele mai intalnite efecte secundare in cazul antidepresivelor triciclice sunt:

  • gura uscata - este recomandat sa bei mai multa apa decat in mod obisnuit, sa mesteci guma fara zahar si sa te speli pe dinti mai des.
  • constipatie - cerealele (mai ales cele pe baza de ovaz), fuctele si legumele nu trebuie sa-ti lipseasca din mesele zilnice.
  • probleme sexuale - activitatea sexuala poate suferi anumite schimbari; este bine sa vorbesti cu medicul pentru a lamuri acest aspect.
  • tulburari de vedere - trec destul de rapid si nu necesita purtarea ochelarilor.
  • stari de ameteala - ricarea cat mai usor si lent de pe pat sau de pe scaun poate fi de ajutor.
  • stare de somnolenta pe timpul zilei - de obicei trece rapid aceasta stare. Persoanele care se simt somnolente sau sedate nu trebuie sa conduca sau sa manipuleze obiecte grele.
  • dureri de cap - de obicei sunt temporare;
  • greata - este bine sa bei ceaiuri cu lamaie;
  • nervozitate si insomnie - aceste probleme pot interveni in primele saptamani; reducerea dozajului sau timpul le poate rezolva.


Psihoterapia

Multe forme de psihoterapie ajuta persoanele depresive. "Discutia" terapeutica ajuta pacientul sa-si constientizeze problemele si sa gaseasca o solutie.

Terapiile comportamentale ajuta pacientul sa obtina mai multe satisfactii in urma activitatilor depuse si sa se dezvete de atitudinile comportamentale care contribuie la adancirea starii depresive.

Terapiile interpersonale se focalizeaza pe relatiile personale ale pacientului care cauzeaza si amplifica depresia.

Terapia cognitiv-comportamentala ajuta pacientul sa-si schimbe modul negativ de gandire si comportamentul care este asociat depresiei.


Terapia psihodinamica se axeaza pe rezolvarea sentimentelor conflictuale pe care le prezinta pacientul.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • anxiolitic - medicament utilizat in tratamentul anxietatilor si al diferitelor ei manifestari.
  • inhibitor al monoaminoxidazei - medicament utilizat fie ca antidepresiv, fie ca antiparkinsonian. Este contraindicat in caz de delir, de stare maniacala, de antecedente vasculare cerebrale, de atingere hepatica grava si de anestezie generala. Bauturile alcoolice si alimentele care contin amino biogene (branzeturi fermentate, banane, ficat de pasare, vin rosu etc.) sunt interzise din cauza riscului de hipertensiune pe care-l antreneaza.
  • litiu (stabilizator al dispozitiei) - metal ale carui saruri sunt utilizate in tratamentul tulburarilor psihice.
  • triciclic (antidepresor) - medicament antidepresor compus dintr-o molecula care contine trei cicluri alipite. Este contraindicat sa se asocieze triciclicele cu alte antidepresoare (inhibatori de monoaminoxidaza - I.M.A.O.). Se evita sa fie prescrise in caz de stare deliranta sau halucinatorie, de tulburari cardiace, de glaucom sau de probleme cu prostata. Tulburari care pot aparea: cosmaruri, tulburari ale apetitului (bulimie), tulburari endocrine (disparitia fluxului menstrual) si sexuale.


Articol realizat in colaborare cu Dr. Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru


 

Comentariile 51-100 din 128

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Auras pe 23 Dec 2007, 21:34
    Prietena

    Prietena mea sufera de depresie atipica - oare trebuie sa ne despartim? Credeti ca isi va reveni?

    1
    4

  • ioan pe 23 Dec 2007, 21:33
    Depresie

    Eu sufer de 12 ani, am luat tot felul de medicamente nu stiu ce sa ma mai fac simt ca ma lasa puterile sa mai lupt. Daca ma poate ajuta cineva.

    1
    3

  • ramona pe 23 Dec 2007, 13:47

    Eu te sfatuiesc sa mergi la preot... asta e adevarata vindecare. Sa te ajute Dumnezeu.

    0
    2

  • POPA BOGDAN pe 22 Dec 2007, 01:10
    Anxietatea

    De 6 luni de zile am fost diagnosticat ca avand anxietate cu elemente obsesiv compulsive. Pana acum am luat stimuloton iar de 3 zile am incercat sa intrerup tratamentul. Sunt speriat pentru ca au inceput sa imi revina acea teama cu care ma confruntam inainte de inceperea tratamentului. Sunt constient ca este vorba de anxietate insa totusi sunt in permanenta nelinistit si inca ma gandesc la moarte. Nu stiu ce sa intamplat cu mine de am cazut intr-o astfel de depresie pentru ca sunt o fire, sau cel putin eram o fire foarte hotarata, nu ma dadeam in spate de la nimic. Sper ca acesta problema sa o pot rezolva cu toate ca stiu ca este nevoie de timp. As dori sa discut cu alte persoane care au trecut prin acelasi lucru, sau care se chinuie sa treaca peste aceste momente grele. Adresa mea de mess este popabogdan85@YAHOO.COM

    0
    1

  • violeta pe 15 Dec 2007, 15:54
    Cea mai grea boala

    Si eu sufar de depresie si am doar 20 de ani. Mi-a fost foarte greu..am avut atacuri de panica si plangeam tot timpul...nu stiam ce sa fac si m-am dus la psihiatru. Mi-a dat cipralex si bromazepam. Am niste reacti adverse si stiu ca sunt normale dar nu stiu daca o sa le fac fata. Cine stie mai multe si ma poate ajuta scrieti-mi :( va rog pe: violeta_mik@yahoo.com

    2
    0

  • Ramona pe 11 Dec 2007, 21:43
    Am suferit de un fel de depresie

    Cipralexul si haloperidolul este excelent in tratarea depresiilor, dar nu sunt suficiente, eu m-am vindecat dar am fost si la preot si mi-a citit dezlegarile care m-au ajutat foarte mult, e foarte folositor si pentru atacuri de panica si spovedania e foarte importanta. Nu mancam banane portocale si multe altele pentru ca aveam atacuri de panica si imi era frica ca cad in morminte dar dupa tratament cu cipralex si haloperidol si citirea de catre preot a dezlegarilor frica a disparut. Imi era frica sa fac unele lucruri ca cad in morminte dar m-am vindecat. Imi puteti scrie pe mess la CARMEN1OOO@ZAHOO.COM

    0
    1

  • alisia pe 9 Dec 2007, 17:07
    Depresia

    Sufar de depresie majora iau fevarin, haloperidol si levomepromazina trebuie sa merg la stomatologie si medicul trebuie sa-mi faca anestezie dar eu nu vreau sa stie ca iau medicamente. Daca imi face anestezie exista vreun risc asupra organismului daca iau tratamentul de mai sus? Voi scapa de depresie daca iau tratamentul?

    1
    0

  • bunaka pe 8 Dec 2007, 22:25
    Anxietate

    Tratamentul cu stimuloton si bromazepam mi-au facut foarte bine. Am luat 8 luni de zile si ma simt super.

    4
    0

  • geoarge tg jiu pe 2 Dec 2007, 16:24
    Cine a lua luat stimulaton?

    Iau si eu de o saptamana, stie cineva care l-a luat si s-a simtit bine dupa el?

    0
    0

  • anca pe 2 Dec 2007, 11:36
    Insomniile

    Pai.. atat mama mea, cat si bunicul sufera de insomnii nu pot sa doarma noaptea. As vrea sa aflu mai multe metode si daca se poate medicamentele ajutatoare acesteia.

    0
    0

  • osan roxana pe 30 Nov 2007, 14:55
    si eu sufar de tulburare depresiv anxioasa

    am facut 2 luni trat cu alprazolam iar de 2 sapt mi sa schimbat trat si iau bromazepam si mirzaten.ma simt putin mai bine dar am zile cand ma simt rau.nu stiu ce med ar fi mai buna asta sau naturista.am auzit ca asta din urma nu are ef.adverse

    0
    0

  • andreea vasile pe 28 Nov 2007, 14:09
    Va rog ajutati-ma!

    De 4 luni de zile (dupa bac) a inceput sa ma doara foarte tare capul.. ca si cand m-ar arde cineva cu bricheta.. am mers la tot felul de doctori: neurologi, psihiatri.. la inceput am facut un EEG la Obrejia. Mi s-a spus ca am epilepsie, apoi am mers la alti neurologi care mi-au spus ca nu am aceasta boala, insa eu nu mai pot iesi din soc... acum am insomnii si dureri mai mari de cap, iau calmepam, dar nu ma prea ajuta, la facultate nu prea pot sta de oboseala sunt nervoasa (si cat mi-am dorit sa intru la litere) nu stiu ce sa fac sa-mi treaca,cateodata vreau sa renunt la facultate. Mama este disperata. Va rog sa ma ajutati macar cu un sfat!!!.. Mai exista persoane de varst mea cu aceste probleme??

    5
    0

  • simina pe 14 Nov 2007, 01:58
    depresie/disperare

    ce parere aveti?sunt in situatia in care nu am medic de famili,costul unui consult la psihiatru sau psiholog e de minim 300,000 si ajunge la 500,000 si eu am venituri f mici cum trebuie sa fac?am fost la psiholog,la psihiatru mi-a dat reteta pt 1luna cand mi-am permis consultatia ,,,acum nu imi permit,,,,,,nu vreau sa ma sinucid dar trebuie sa platesc o consultatie de 3-5ori mai mult decat medicamentele?si lipsa banilor ma duce la depresie,iar la farmacie nu se dau antidepresive sau somnifere fara reteta ,,,parca oricine cumpara asa ceva se si duce acasa sa isi ia viata,,,de fapt nu stiu care ar fi vina sau treaba lor,,,

    0
    0

  • Ciobanu Angela pe 8 Nov 2007, 10:49
    sa aflu mai multe despre hepatita C

    Imi place mult emisiunea dumneavoastasi de acea am apelat la serviciul dv.

    1
    0

  • Delia pe 30 Oct 2007, 21:43
    inutil

    am 15 ani,sufar de depresie de 2 ani.la psihiatru nu pot ajunge,iar starea mea se agraveaza. am incercat auto-sugestia (mai mult rau mi-a facut, insa). acus vor veni examenele de admitere si eu ma simt infiorator. nu ma mai simt in stare sa invat, chiar daca incerc din rasputeri. tot in jurul meu e mort. am citit mii de articole despre depresie; in zadar.la suicid nu voi ajunge....sper. antidepresive am vazut mai jos ca nu pot lua fara reteta...psihologul scolii mi se pare inabordabil; adica eu nu as putea sa bat la usa cabinetului sa ii zic ca sufar de depresie... nu e treaba lui. parintii nu stiu ca am aceasta boala, nici nu m-ar intelege; ar crede ca e doar o criza adolescentina.prieteni nu am deloc, nici macar unul.toti ma privesc ca pe o antisociala care are pt a trai are nevoie doar de aer si apa. am scris chestia asta mai mult sa ma descarc.dar niste sugestii sunt foarte bine-venite. merci anticipat!

    0
    0

  • mihaela pe 11 Oct 2007, 23:58
    NU

    ptr ca in primul rand nu se dau antidepresive fara reteta--si oricum e bine sa consulti un psihiatru sau psiholog. bafta

    1
    0

  • Delia pe 28 Sep 2007, 22:23
    intrebare.

    Am o intrebare.Vreau sa iau antidepresive fara sa ma fi consultat un psihiatru.Ma pot duce la farmacie si sa cer un antidepresiv fara reteta?Va rog raspundeti-mi.Multumesc anticipat.

    0
    0

  • nicole23 pe 22 Sep 2007, 20:25
    anxio-depresie

    Aproape 2 ani am luat alprazolam. De 3 sapt. nu mai iau si ma simt la fel ca inainte. Acum mi-am comandat medicamente naturiste printre care si Omega 3.Credeti ca ajuta tratamentul naturist in aceasta afectiune?

    0
    0

  • veronica pe 21 Sep 2007, 16:32
    xanax

    nnu stiu daca face bine sau rau dar daca atunci cand il intrerup i treptat ai aproape aceleasi stari .... cred ca tot autocontrolul este mai bun totul este sa ai mare ambitie si curaj succes

    0
    0

  • andreea pe 5 Sep 2007, 12:27
    sa iau fevarin

    Buna ziua, am fost la camera de garda obregia si mi s-a dat fevarin pt tulburari de panica si agorafobie intrebarea e sa-l iau? am tendinta sa nu fac nimic, am o obsesie, in unele perioade imi transpira mainile imi bate inima tare respir greu, nu pot sa citesc. saptamana trecuta am mers mult pe bicicleta si n-am mai avut nici un simptom am fost la munte m-am distrat..Cum am inceput sa pierd iar noptile calculator sa nu fac sport iar nu mi-e bine. Efort de vointa+psihoterapie+sport ori sa adaug si fevarinul? ce face el concret ce face cand il intrerup stie cineva?

    0
    0

  • carmen pe 30 Aug 2007, 00:01
    atac de panica

    si eu am aceleasi simtome dar ma inteapa rau inima imi amorteste mana si ma sperii foarte tare am urmat tratamente cu xanax vitamine dar degeaba am luat si rivotril recomandat de psihiatru dar inima tot ma inteapa am faCUT ELECTROCARDIOGRAMA SI NU AM AVUT NIMIC VA ROG AJUTATIMA CU UN SFAT

    0
    0

  • novak_ildiko2ooo pe 22 Aug 2007, 22:22
    zoldike

    Eu am fost diagnostizat:depresie si tulburari de panica,dupa decesul mamei mele.De 18 luni sunt traata cu diferite medicamente care nu prea au dat rezultate(xanax,paroxat,remeron).De 3 luni mi sa schimbat medicatia si iau urmatoarele medicamente:xanax 3*0,25mg,remeron 1*0,30mg,zoloft 1*0,50mg de 2 luni ma simt bine.Intrebare:cat timp trebuie sa iau aceste medicamente si cum o sa ma pot delasa de ele?

    0
    0

  • Ina pe 17 Aug 2007, 15:16
    Atac de panica, spasmofilie, depresie

    Am trecut si eu prin astfel de stari, atac de panica, caderi de calciu, depresie.. cateva luni de zile nu mi-am revenit. Am incercat diverse tratamente, cam luat chiar si xanax.. dar apoi cand am renuntat la ele mi-a fost foarte greu. Va spun ca pe mine m-a ajutat foarte mult schimarea regimului de viata, a dietei, am inclus miscarea prin plimbari , inot, pentru ca la sala nu putam merge (uimi trmurau mainile si nu mai puteam sa rspir la efort), si pana la urma, inct inct mi-amr evenit. Daca vrei sa vorbim ma poti contacta la adresa alinaro24@yahoo.com.

    0
    0

  • maria pe 11 Aug 2007, 06:33
    ajutati'ma

    mama mea sufera de depresie reactiva de 1an a fost internata la bucuresti i s'a administrat tratament ce continea xanax dupa un an a inceput sa se simta tot mai rau i s'a marit doza iar pana la urma a renuntat la el cum este iar nternat in spital va rog spuneti'mi la ce medic sa ma adresez...ce tratament ar trebui sa inceapa sunt disperata:((( cine poate astept mail pe adresa bad_pussy_doll@yahoo.com

    0
    0

  • radu pe 7 Aug 2007, 08:45
    parerea mea

    nu stiu daca cineva o sa citeasca vreodata cee ca scriu acum.la fel ca cei care au mai scris am avut si eu probleme nici acuma nu pot sa recunosc ca am avut depresie, si pe langa asta cred ca acuma boala a revenit si nu stiu daca e depresie sau atac de panica, ceea ce ma deranjeaza e faptul ce pe langa nelinistea pe care o simt sufar si fizic, ma doare capul pieptul si stomacul din cauza asta nici nu pot sa dorm. inainte citeam in cartile de rugaciune si m-am simtit mult mai bine, desigur luam si medicamente,dar mai apoi am renuntat la ele si am citit doar rugaciuni si a fost bine pana de curand, cand ma incetat sa mai zic rugaciunile, si mi-am schimbat si domiciliul si locul de munca si cred ca asta m- a dat peste cap,as primi bucuros un sfat din partea cuiva asa ca mine.Domnul sa ne ajute tuturor

    0
    0

  • monicamischie pe 1 Aug 2007, 19:31
    b.alzheimer

    Mama are ac.boala si acum are dpresie si onervozitate apr. continua, ia diazepam de 2 ori pe zi.Pot sa-i dau stimuloton care l-a baut acum un an de la med. neurolog.Faca tr. cu aricept,piracetam,sermion,aspenter,tanakan,vitaminesi lecitina,cerebrolysine,10 zile la 3 luni.Va rog sa-mi spuneti daca e bun tr. si cum putem controla nerv.,depresia si uitam sava spun ca si vorbeste singura.Va multumesc f.f. mult.

    1
    0

  • monicamischie pe 1 Aug 2007, 19:31
    b.alzheimer

    Mama are ac.boala si acum are dpresie si onervozitate apr. continua, ia diazepam de 2 ori pe zi.Pot sa-i dau stimuloton care l-a baut acum un an de la med. neurolog.Faca tr. cu aricept,piracetam,sermion,aspenter,tanakan,vitaminesi lecitina,cerebrolysine,10 zile la 3 luni.Va rog sa-mi spuneti daca e bun tr. si cum putem controla nerv.,depresia si uitam sava spun ca si vorbeste singura.Va multumesc f.f. mult.

    0
    0

  • nicoleta pe 23 Iul 2007, 11:03
    atac de oanica

    sufar de atac de panica de 4 ani xanax si coaxil nu sint o solutie creza dependenta,la fel si serliftul de atitia ani am devenit experta in medicamente.acum am renuntat singura la ele si incerc sa ma controlez.medicamentele nu sint solutia credeti-ma.eu stiu cit este de greu dar prin comunicare si sprijin se poste.daca vrea cineva sa ma contacteze in momente de criza si nu numai va las cu cea mai mare placere adresa mea de messenger nicoleta_ungureanu28@yahoo.com nu ezitati impreuna putem reusi sa trecem peste.

    0
    0

  • nistor georgeta pe 13 Iul 2007, 23:01
    despre depresie

    ce este tulburare depresio anxioasa sau tulburare neuro vegetativa

    0
    0

  • ela pe 13 Iul 2007, 13:08
    veti reusi

    este greu dar si eu am trecut prin toate astea atacuri de panica cipralex xanax..... daca vrei sa vb lasa-ti adresa de id pe site si te voi contacta multa incredere va fi ok....

    3
    0

  • un suflet trist pe 6 Iul 2007, 17:00
    sfat pt d-na cu mes-ul:cine ma ajuta?

    Doamna,nu-l cun.pe sotul dvs dar ma recunosc pe mine in imaginea descrisa de dvs.nu pot vb despre dansul,in schimb o sa vb despre mine..poate intelegand ce simt eu va va ajuta sa-l intelegeti pe dansul..si eu am momente in care uit de mine,in care tac..de ce ma comport asa?pt ca simt ca nimic din ceea ce ma incojoara nu mai merita osteneala.lumea in care traim e atat de cruda incat nu-mi doresc decat sa mor mai repede ca sa ma trezesc intr-o lume in care sa nu existe greseala,suferinta..o lume i care sa nu ma mai uit in jur si sa vad numai umilinta,rautate,durere..daca va zambeste e pt ca va iubeste cu adevarat..doar dvs mai sunteti motivul lui sa zambeasca..sunteti ca un inger in iad pt el,intelegeti?ar vrea sa va stranga mana pe care i-o intindeti si sa fuga alaturi de dvs undeva unde sa puteti fi fericiti,dar simte ca nu merita..de altfel,daca ar accepta sa plece cu dvs,s-ar simti ca o povara,ca o rusine pt dvs..cum ar putea un pacatos sa stea langa un inger,fara sa-l murdareasca,fara sa-i manjeasca imaginea fara pata?daca vreti sa-l ajutati,fiti alaturi de el,iubiti-l mai presus de orice si aratat-i acest lucru si dati-i de inteles ca nu ar putea sa va ia din stralucire ci doar sa o faca mai puternica..sper ca m-ati inteles si sper ca tot ce am spus sa va fi ajutat cu ceva..poate sunt doar prostii,dar cred sincer ca daca cineva il poate ,,salva''pe sotul dvs doar dvs sunteti aceea..

    0
    0

  • maria pe 19 Iun 2007, 11:58
    raspuns pt toti

    important este sa aveti incredere in Bunul Dumnezeu.sotul meu a avut si el o astfel de problema,si poate stiti poate nu stiti cat e de greu sa stai in momentele de criza a unui om cu anumite probleme.il iubesc enorm ,mai mult ca orice , am fost langa el 24 de ore din 24si sunt si acum ,dar ceea ce vreau sa va spun este ca totul se rezolva cu iubire adevarata.desi am numai 20 de ani si avem amandoi o pozitie sociala ridicata si as fi putut oricand sa las totul balta ,Dumnezeu m-a luminat si acum il vad zambind mereu si as face orice ca sa l vad fericit.sfatul meu este sa va ganditi f bine atunci cand incepeti o relatie cu cineva care are probleme de natura psihica pt ca il puteti face sa sufere si poate claca,ganditi-va la sufletul lui si daca puteti sa =l ajutatiprin orice mijloc,ajutati-l.Dumnezeu sa va aiba pe toti in paza.

    0
    0

  • adrian pe 13 Iun 2007, 13:03
    anxietate

    pe 1 ianuarie am suferit un atac de panica. nu stiam ce e ptr ca eu fiind un tip foarte dinamic nu stiam ce sa cred ca se intampla cu mine.De atunci urmez tratament cu alprazolam si sertralina si am avut perioade cand mam simtit mai bine dar si foarte rau.Am observat ca atunci cand faci sport asociat cu tratament te simti mai bine.Asta e, mergem inainte cu credinta in DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI ca totul va fi bine si ca intro zi ma voi vindeca. DOAMNE AJUTA!

    0
    0

  • ALISIA pe 14 Mai 2007, 08:32
    SINDROM DEPRESIV

    SUNT SUB TRATAMENT CU HALOPERIDOL,FEVARIN SI RIVOTRIL DAR MA-M INGRASAT CE SA FAC? FAC SPORT SI TIN PUTIN REGIM ACUM 3 ANI AM MAI LUAT HALOPERIDOL. CE SA FAC SA SLABESC. ASTEPT RASPUNS. AM AVUT PSIHOZA

    0
    0

  • hodorog andreea oana pe 27 Mar 2007, 18:30
    sfat

    este foarte greu de spus ce fel de medicatie se potriveste unui depresiv. uneori si doctorii recurg la 'tatonari', la diferite terapii si doze pana cand un antidepresiv produce un raspuns benefic. personal, ma lupt cu depresia de 4 ani desi am numai 22 de ani! am incercat-foarte important!numai la prescriptia doctorului- Zoloft, Solian, Seroxat, Efectin si in sfarsit ANAFRANIL. Anafranilul este un medicament care se potriveste starii de fond depresive, care are IN TIMP! efecte secundare destul de neplacute dar ce e mai important- poate sa ' te scoata la liman'! am luat o perioada Efectin si am experimentat efectele acestea secundare despre care vorbiti. din pacate la acestea se adaugau si altele chiar mai neplacute!Anafranilul in schimb produce bulimie sau cel putin cresterea poftei de mancare si ca un efect cresterea excesiva in greutate(eu m-am ingrasat 20 de kg), tulburari trecatoare de vedere si transpiratie abundenta( pentru ca antidepresivele produc modificari neurovegetative). dupa cum vedeti, uneori efectele negative nu sunt de neglijat dar ce este cel mai important? ca depresia sa se estompeze cu acest tratament. daca solianul nu i-a ameliorat depresia mamei d-voastra poate ar trebui sa-i fie recomandata alta schema de tratament. v-o recomand din tot sufletul pe d-na doctor Preda, spitalul de psihiatrie GORGOS, titan, sector 3, bucuresti. si inca un sfat foarte important: terapia naturista nu poate inlocui tratamentul conventional in cazul depresiilor severe iar intreruperea tratamentului de capul nostru este cea mai mare greseala posibila, pentru ca nu duce decat la o alta cadere psihica in viitor! succes si multa sanatate!

    0
    0

  • Iulian pe 22 Mar 2007, 10:42
    un sfat

    in urma unei depresii,mama urmeaza un tratament cu Solian.In urma acestui tratament a capatat un tic la nivelul gurii,are o stare de somnolenta permanenta si mersul i sa schimbat..merge sa un robot..drept..si a luat mult in greutate.A mai urmat un tratament pe baza de produse naturiste in urma caruia s-a simtit foarte bine o perioada..3 luni..dupa care a avut iar o cadere.A facut tomografie sa vada dak nu e ceva fiziologic..insa nu a gasit nimic.Va rog sa-mi da-ti o sugestie ,un sfat.Va multumesc

    0
    0

  • mihaela pe 26 Feb 2007, 21:06
    un sfat

    un tratament eficace:cel medicamentos, recomandat de psihiatru+psihoterapie cognitiv-comportamentala.trat. medicamentos nu poate fi urmat la infinit,iar psihoterapia te ajuta sa functionezi optim si dupa ce se intrerup medicamentele si nu exista nici efecte secundare.incearca!exista mii de depresivi care nu se trateaza swi nici viata lor si nici a celor din jur nu e mai vesela.

    0
    0

  • arhire florin pe 22 Ian 2007, 12:05
    un sfat

    iti dau eu un sfat,trimitel la un psihiatru,il va ajuta pe mine ma ajutat pot sa zic ca sunt altcineva numi vine sa cred de lucrurile pe care le fac,un tratament adecvat o sal schimbe total dar tre sa vrea sa se schimbe incearca sal convingi

    0
    0

  • Arhire Florin pe 21 Ian 2007, 18:54
    cipralex face minuni

    pot sa zic ca medicamentu asta face minuni in urma cu 1 an imi era frica sa ies din casa imi era frica sa vb cu lumea,acu dupa 6 luni de tratament pot sa zic sunt lucruri de care ma uimesc si eu dupa ce le fac.viata mea merge intrun sens bun miam schimbat total modu de gandire...cei mai multi oameni nu rec ca sufera de depresi si mie mia fost greu sa rec ca sunt o pers care sufera de asa ceva,nu eram cons ce e aia o depresie,pot sa zic ca viata e frumoasa si merita traita.multumesc psihiatrilor si celor care a inventat asa ceva

    0
    0

  • Gabriela pe 9 Ian 2007, 13:10
    Litiu in depresie?

    Cumnata mea se simtea mult mai bine cand medicatia pt. depresie includea Litiu. Acum de ce nu se mai gaseste? Se simte din ce in ce mai rau.

    0
    0

  • scalusi.maria pe 6 Ian 2007, 01:08
    depresia

    foarte.buna.si-eu.sunt.bolnava.de.atac.de.panica.de.10.ani

    0
    0

  • gina m pe 18 Dec 2006, 13:13
    frica

    si eu iau calmepam sicipralex si sunt ametita cand asi face efectu le iau de 5 zile,si mie frica sa merg pe strada ce sa fac

    0
    0

  • liliana pe 9 Dec 2006, 11:58
    au revenit

    acum 10 ani am avutaceasta boala;atac de panica.dupa aproape 3 ani de tratament cu calmepam ,calciu ft mult si cel mai important in momentele cele mai grele care au fost destule citeam cu lacrimile siroind paraclisul maicii domnului,mi am revennit 100 la 100.la sfarsitul lunii august am plecat in concediu la munte ,unde in prima seara din sennin am avut un atac de panica.de atunci ma lupt din nou cu ele si ma simt ingrozitor.iau xanax si ca mag zn si sunt asa si asa.cred ca voi incepe sa citesc din nou rugaciuni, dar acum lucrez si nu prea am timp.tuturor celor cu probleme ca mine le doresc sanatate.

    0
    0

  • dana pe 2 Dec 2006, 17:29
    nu stiu

    Nu stiu daca starile inspaimintatoare prin care trec se numesc atacuri de panica fiindca predomina simptomele fizice:ameteli,tremor,stare de lesin iminent.Am fost la medici de diferite specialitati si nu am nimic;dar teroarea ca va urma o alta zi in care ma simt mizerabil e ingrozitoare,Ce ma fac?Voi va simtiti la fel?

    0
    0

  • ana iorga pe 28 Nov 2006, 20:23
    despre remeron

    daca este folosit mai mult de doi ani o pastila pe zi ce efecte are? dar impeuna cu solian? stie cineva?

    0
    0

  • Cocolina pe 18 Nov 2006, 23:32
    Cipralex

    Si eu iau tratament cu cipralex daca vreti sa vb id meu este indriescorina

    0
    0

  • Radu pe 14 Nov 2006, 18:27
    depresia in urma divortului

    inca nu am divortat dar mi s-a pus in vedere separatia.pt. ca iubesc, sufar enorm si nu ma mai pot concentra la nici un lucru, nu ma gandesc decat doar la salvarea casniciei. Nu mai vad nici o solutie, dar nici nu inteleg motivele ce ne-au adus aici.Oare sufar de depresie, sau dupa o perioada voi accepta situatia si nu voi mai suferii.Precizez ca de o luna ma simt rau si fizic, nu doar psihic.

    0
    0

  • cristian pe 16 Oct 2006, 22:17
    toate se rezolva

    de 4 ani sufar de tulburare anxioasa cu atacuri de panica.nici nu vreau sa imi amintesc prin ce am trecut,nu stiu daca se poate mai rau,eu nu cred.timpul le rezolva pe toate insotit de un tratament medicamentos.eu iau cipralex si e ok.increderea si credinta in Dumnezeu va v-a face bine 100% credeti-ma

    0
    0

  • madalina pe 29 Sep 2006, 20:50
    marea dilema

    totul a inceput in clasea a 6sea cand am avut primul ataca de panica intr-o imprejurare care a favorizat sa se int acest lucru...din acel moment nu am mai putut dormi noaptea eram mereu intr-o extrema agitatie psihica si simteam mereu frica pe langa alte senzatii neplacute...a durat 6 luni...apoi pe fondul unei vieti de familie ft stresante si instabile totul a luat amploare printr-o anxietate generalizata cu ganduri obsedante despre boli si cosmaruri noaptea in permanenta..la astea bineinteles a intervenit starea depresiva..am inceput tratament cu un medicament inspaimantator dar la varsta aia nu eram informata-xanax..am schimbat in final med dar cand m-am simtit mai bine l-am intrerupt brusc...akum au revenit iara pe un un fond stresant de examene si probleme familiale insa problema ea ca ma inghit starile fizice groaznice-muschi incordati,agitatie,cateodata tremur,amorteli,dureri constrictive de cap,agitatie si multe alte senzatii groanzice...dilema mea-mi s-a recomandat cipralex insa mi-e frica sa mai iau medicamente...nu vreau sa fiu un om bolnav psihic,nu vreau sa fiu dependenta de medicamente in ideea de aavea copii si famile normala pe viitor...insa nu te poti lupta cu ceva ce se manifesta involuntar,..am ajuns la concluzia ca indiferent cat de mult ai lucra cu modul tau de a gandi si oricat de mult ai incerca sa iti modelezi subconstientul starea e ca un automatism ...e ceva dincolo de vointa ta...insa privesc medicamentul ca pe o condamnare la moarte..amfost si la psiholog de cateva saptamani dar cum poate el oare sa stopeze macar senzatiile fizice groaznice...(cele psihice ma deranjeaza mai putin...)am doar 20 de ani si nu vreau sa ajung oruina...ce sa fac?

    0
    0

  • Sofia pe 25 Aug 2006, 11:50
    sper

    De 10 ani ma lupt cu o depresie atipica;cateodata o stapanesc, dar de cele mai multe ori ma doboara ea pe mine. Boala capata niste forme atat de ciudate si niciodata la fel,incat simt nevoia sa zac la pat.Imi vine sa mor. De trei ani fac tratament continuu cu Rivotril.Daca n-ar fi problemele vietii asteia mizerabile, noi,bolnavii psihic am avea mai multe sanse de a ne simti mai bine(nu neaparat sa ne vindecam 100%).

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod