Evaluarea diagnostica si tratamentul depresiilor

Primul pas pentru a primi un tratament corespunzator depresiei consta in examinarea facuta de un psihiatru. Anumite medicamente, precum si conditiile medicale ca infectiile virale pot produce aceleasi simptome ca si depresia. De-a lungul examinarii, psihiatrul, prin intermediul testelor medicale si al interviului, trebuie sa-si dea seama daca se confrunta cu un caz de tulburare depresiva.
O buna evaluare diagnostica include istoria completa a simptomelor: cand au inceput, de cat timp dureaza, cat de severe sunt, daca pacientul s-a mai confruntat cu ele, daca aceste simptome au fost vreodata tratate etc.

Doctorul trebuie sa intrebe daca pacientul are ganduri suicidare, daca a consumat alcool si droguri, daca a urmat tratamente medicale pentru alte boli.

Pentru a detine cat mai multe informatii referitoare la starea pacientului, medicul specialist se va interesa si de istoria familiei - daca s-au mai inregistrat cazuri de depresie in familia bolnavului.

Evaluarea diagnostica trebuie sa includa si o examinare a starii mentale pentru a afla daca memoria sau gandirea pacientului au fost deja afectate.

Alegerea tratamentului se stabileste in urma evaluarii. Exista o mare varietate de antidepresive si psihoterapii care pot fi utilizate pentru tratarea tulburarilor depresive.

Persoanele care prezinta forme mai usoare pot fi vindecate numai prin aplicarea unei psihoterapii, fara a se recurge si la medicatie. Cei cu tulburare depresiva moderata sau severa beneficiaza de antidepresive.

Cei mai multi au nevoie de un tratament combinat: medicatia pentru a scapa de anumite simptome si psihoterapia pentru a invata cum sa se descurce cu depresia.

In functie de diagnosticul stabilit si de gradul de severitate al depresiei, psihiatrul poate prescrie medicamente sau poate aplica pacientului metode psihoterapeutice.

Terapia electroconvulsiva (ECT) este folositoare in cazul indivizilor care nu pot lua antidepresive, iar depresia pe care o prezinta este atat de grava incat ameninta viata. Electrozii sunt plasati in zone speciale ale capului pentru a trimite impulsuri electrice.
Persoanele care primesc ECT nu experimenteaza in mod constient stimularea electrica.


Medicatia

Exista mai multe tipuri de medicatie antidepresiva utilizata in tratarea tulburarilor depresive: antidepresive triciclice, inhibitori de monoaminoxidaza (I.M.A.O) si inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, ai noradrenalinei sau ambelor (serotonina si nonradrenalina).

In unele situatii doctorul va incerca administrarea unei varietati de antidepresive inainte de a decide care este cea mai eficienta medicatie sau combinatie de medicamente si in ce doze trebuie prescrise.

Pacientii sunt tentati de multe ori sa intrerupa medicatia prescrisa. Ei observa ca se simt mai bine, drept urmare se gandesc ca nu mai au nevoie de medicamente. Sau, din contra, se pot gandi ca medicamentele pe care le iau nu-i ajuta in nici un fel.

Este foarte important sa iei medicamentele prescrise, chiar daca in unele cazuri efectele secundare isi fac mai repede simtita prezenta decat activitatea medicamentului in cauza. Nu trebuie sa iei nici o decizie majora in privinta medicamentului fara sa te consulti cu medicul specialist.

Administrarea antidepresivelor trebuie sa fie monotorizata cu grija pentru a vedea daca dozajul este corespunzator. Doctorul va verifica regulat dozajul si eficacitatea tratamentului prescris.

Pentru un mic numar de persoane care au ca tratament IMAO este necesar sa se evite anumite alimente care au un nivel ridicat de triamina (anumite sortimente de branza, de vin etc.) si medicamente specifice precum decongestionantele.

Interactiunea triaminei cu inhibitorii MAO pot genera o criza hipertensiva sau o crestere brusca a presiunii sangelui, marindu-se riscul producerii unui accident vascular cerebral.
Doctorul ar trebui sa furnizeze pacientului liste cu alimente interzise si permise. Alte tipuri de antidepresive nu impun restrictii alimentare.

Alti medici specialisti (stomatologii de exemplu) trebuie sa stie daca pacientul urmeaza un tratament medicamentos. Anumite medicamente combinate cu altele pot produce efecte secundare deosebit de periculoase. Alcoolul si drogurile reduc eficacitatea antidepresivului si trebuie evitate.

Anxioliticii si sedativele nu sunt andidepresive. Ele sunt prescrise de obicei alaturi de antidepresive, neavand o eficacitate prea mare daca sunt singurele medicamente recomandate pentru o tulburare depresiva.

Stimulentele, precum amfetaminele, nu sunt antidepresive eficace, dar sunt folosite ocazional sub suprevegherea stricta a medicului in cazul anumitor depresii.

Litiul este folosit de multi ani in tratamentul tulburarilor bipolare; cantitatea de litiu trebuie urmarita cu mare atentie pentru ca diferenta intre o doza eficace si una toxica este foarte mica. Daca persoanele care prezinta tulburari bipolare au probleme cu tiroida ori au afectiuni cardiovasculare, renale sau epilepsie, litiul nu mai este recomandat.

Din fericire exista si alte medicamente care ajuta la controlarea schimbarilor subite de dispozitie. Cele mai multe persoane cu tulburari bipolare trebuie sa urmeze o medicatie destul de cuprinzatoare: litiul si/sau un anticonvulsivant, un medicament pentru agitatie, anxietate, depresie sau insomnie. Gasirea celei mai bune combinatii medicamentoase necesita monitorizarea pacientului de catre medic.


Efecte secundare

Antidepresivele pot produce efecte secundare temporare. De obicei acestea sunt neplacute, dar nu au implicatii serioase.
Orice reactie neobisnuita trebuie raportata imediat medicului.
Cele mai intalnite efecte secundare in cazul antidepresivelor triciclice sunt:

  • gura uscata - este recomandat sa bei mai multa apa decat in mod obisnuit, sa mesteci guma fara zahar si sa te speli pe dinti mai des.
  • constipatie - cerealele (mai ales cele pe baza de ovaz), fuctele si legumele nu trebuie sa-ti lipseasca din mesele zilnice.
  • probleme sexuale - activitatea sexuala poate suferi anumite schimbari; este bine sa vorbesti cu medicul pentru a lamuri acest aspect.
  • tulburari de vedere - trec destul de rapid si nu necesita purtarea ochelarilor.
  • stari de ameteala - ricarea cat mai usor si lent de pe pat sau de pe scaun poate fi de ajutor.
  • stare de somnolenta pe timpul zilei - de obicei trece rapid aceasta stare. Persoanele care se simt somnolente sau sedate nu trebuie sa conduca sau sa manipuleze obiecte grele.
  • dureri de cap - de obicei sunt temporare;
  • greata - este bine sa bei ceaiuri cu lamaie;
  • nervozitate si insomnie - aceste probleme pot interveni in primele saptamani; reducerea dozajului sau timpul le poate rezolva.


Psihoterapia

Multe forme de psihoterapie ajuta persoanele depresive. "Discutia" terapeutica ajuta pacientul sa-si constientizeze problemele si sa gaseasca o solutie.

Terapiile comportamentale ajuta pacientul sa obtina mai multe satisfactii in urma activitatilor depuse si sa se dezvete de atitudinile comportamentale care contribuie la adancirea starii depresive.

Terapiile interpersonale se focalizeaza pe relatiile personale ale pacientului care cauzeaza si amplifica depresia.

Terapia cognitiv-comportamentala ajuta pacientul sa-si schimbe modul negativ de gandire si comportamentul care este asociat depresiei.


Terapia psihodinamica se axeaza pe rezolvarea sentimentelor conflictuale pe care le prezinta pacientul.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • anxiolitic - medicament utilizat in tratamentul anxietatilor si al diferitelor ei manifestari.
  • inhibitor al monoaminoxidazei - medicament utilizat fie ca antidepresiv, fie ca antiparkinsonian. Este contraindicat in caz de delir, de stare maniacala, de antecedente vasculare cerebrale, de atingere hepatica grava si de anestezie generala. Bauturile alcoolice si alimentele care contin amino biogene (branzeturi fermentate, banane, ficat de pasare, vin rosu etc.) sunt interzise din cauza riscului de hipertensiune pe care-l antreneaza.
  • litiu (stabilizator al dispozitiei) - metal ale carui saruri sunt utilizate in tratamentul tulburarilor psihice.
  • triciclic (antidepresor) - medicament antidepresor compus dintr-o molecula care contine trei cicluri alipite. Este contraindicat sa se asocieze triciclicele cu alte antidepresoare (inhibatori de monoaminoxidaza - I.M.A.O.). Se evita sa fie prescrise in caz de stare deliranta sau halucinatorie, de tulburari cardiace, de glaucom sau de probleme cu prostata. Tulburari care pot aparea: cosmaruri, tulburari ale apetitului (bulimie), tulburari endocrine (disparitia fluxului menstrual) si sexuale.


Articol realizat in colaborare cu Dr. Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru


 

Comentariile 101-128 din 128

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana ion pe 17 Aug 2006, 10:06
    S.O.S.

    RECOMANDARILE DVS.SUNT BINEVENITE.Problema mea este urmatoarea;Am zile cand in capul pieptului m-i se pune ceva asemeni unei gheare, ma srtange , ma sufoca,ca remediu imediat;un pahar mare de lichid.tensiunea imi e oscilanta,durerile le nivelui creierului mic,apasatoare, accentuand apoi tamplele si fruntea.

    0
    0

  • marius pe 1 Iul 2006, 11:13
    ce parere aveti?

    de 3 ani de zile sufar de o mare problema dain senin fara sa am nici o boala brosc ma loat cu batai foarte tari de inima si mam speriat foarete tare dar nu stiam ce se antampla am fost la spital mia zis ca nu am nimic am fost la multi doctor specialisti tot de geba aveam mare lipsa de calci ma speriam ma manca piela ma durea mana stanga tot feluli de probleme am loat tot felu de medicamente 3 ani de zile dar de geaba am ajuns an an austria timp de 3 luni ma loat salvarea an fiecare zi de acolo mai zis doctri ca sunt perfect sanatos ultina oara am fost la un doctor pishiatru mia dat sa iau cipralex de atuncea sun 2 luni ma simt bine ce parere aveti asta sa fie medicamenu care o sa ma facabine .

    2
    0

  • marius pe 1 Iul 2006, 11:11
    ce parere aveti?

    de 3 ani de zile sufar de o mare problema dain senin fara sa am nici o boala brosc ma loat cu batai foarte tari de inima si mam speriat foarete tare dar nu stiam ce se antampla am fost la spital mia zis ca nu am nimic am fost la multi doctor specialisti tot de geba aveam mare lipsa de calci ma speriam ma manca piela ma durea mana stanga tot feluli de probleme am loat tot felu de medicamente 3 ani de zile dar de geaba am ajuns an an austria timp de 3 luni ma loat salvarea an fiecare zi de acolo mai zis doctri ca sunt perfect sanatos ultina oara am fost la un doctor pishiatru mia dat sa iau cipralex de atuncea sun 2 luni ma simt bine ce parere aveti asta sa fie medicamenu care o sa ma facabine .

    0
    0

  • ramona pe 15 Iun 2006, 14:09
    invingatori

    cred cu tarie ca orice forma de depresie poate fi invinsa. Eu am reusit. Nu spun ca este usor dar merita orice efort pentru ca viata este intradevar deosebit de frumoasa.Nu renuntati sa luptati cu depresia, veti invinge sunt sigura!

    0
    0

  • rina pe 13 Iun 2006, 23:41
    Sinceritate

    De multe ori sunt intrebata de curiosi: de unde ai taieturile de pe mana stanga?La inceput spuneam "aaa, eram mai tanara si am vrut sa ma dau mare ca pot sa ....bla,bla, bla o poveste pe care nu stiu cati o credeau. Daca ma intreaba acum ,cand urmez un tratament psihiatric, incerc sa schimb subiectul; acum nu mai mint....Uneori sunt ferm convinsa ca daca as mai avea o a doua sansa, nu as mai folosi cutter-ul ca atunci....(Stiu- semnele se pot sterge cu laser) Am intalnit (destul de des din nefericire) alti oameni cu taieturi ( iarasi din nefericire-mai oribile ca ale mele) pe mana stanga.Si ma gandesc -oare cati dintre ei urmeaza un tratament psihiatric? Nu pot decat sa recunosc: e foarte foarte foarte greu sa te recunosti bolnav/a de depresie si sa accepti un tratament.Dar viata e macar interesanta daca nu frumoasa...Nu v-o lasati luata!

    0
    0

  • Mihaela Codita pe 13 Iun 2006, 15:08
    Buna ziua

    De curand mi-am pierdut sotul in varsta de 42 ani. De atunci dezechilibrul nu ma mai paraseste. Doua luni nu am putut dormi noaptea si nici sa maninc. Acum sunt un piculet mai bine. dar nu pot accepta faptul ca el nu mai este. As vrea niste lamuriri, nu stiu daca trebuie sa consult un psihiatru, dar cu toate astea nici nu refuz ideea de a ma sfatui cu el. Am nevoie de sprijin. Mihaela

    0
    0

  • constantin violeta pe 23 Mai 2006, 09:37
    atacul de panica

    si eu sufar de depresie dar ce optiuni am de ales decat sa lupt cu boala si cu mine insumi.Trebuie sa speri ca cineva de acolo de sus iti v-a lumina calea.

    0
    0

  • 30 ani Timisoara pe 16 Mai 2006, 23:03
    atac de panica sau spasmofilie

    Am suferit de spasmofilie din cauza stresului de la examanele din facultate.Am luat calciu si am facut injectii si aproape ca mi-am revenit.Asta a fost acum vreo 5 ani.Am mers de cateva ori la solar si nu prea m-am simtit bine;Lipsa de aer,nod in gat, am zis ca este spasmofolie. Am luat calciu si dupa cateva zile mi-am revenit.Acum nu ma mai duc deloc la solar. Acum o sapatamana a murit bunica mea, o bunica extraordinara, o iubeam enorm, ea m-a crescut, a murit asa dimtr-o data fara sa fie bolnava, s-a asfixiat dintr-un foc de soba, cu monoxid de carbon. A fost si tatal meu acolo dar el nu a patit nimic doar bunica mea a murit.Am suferit enorm si nu exista zi fara sa ma gandesc la ea. De atunci am atacuri de panica pe care le credeam spasmofilii trecute demult.Am fost la un psihiatru si acum urmez un tratament cu xanax si coaxil si ma simt mai bine, desi dupa o saptamana de tratament chiar si acum 1 ora am avut un usor atac de panica care mi-a trecut.La solar nu este recomandat sa mearga persoanele cu probleme psihice.Am crezut mereu ca este spasmofilie, dar dupa doua injectii in vena nu mi-a trecut ceea ce nu mi s-a mai intamplat niciodata,de fiecare data imi reveneam si atunci am fost de urgenta la un psihiatru care mi-a pus diagnosticul corect"Atac de panica" Sper sa ma vindec cat mai repede pentru ca e o stare foarte neplacuta care iti afecteaza viata si ii afecteaza si pe cei dragi care sunt alaturi de tine. Nu am copii si vreau sa fac la anul dar sper sa imi treaca pana atunci pentru ca vreau sa am un copil sanatos. Poate imi da si mie cineva un sfat.Va multumesc.

    0
    0

  • Adina pe 15 Apr 2006, 14:02

    articolul foarte bun!ma intereseaza pt k in ciuda faptului k am doar16 ani am unele stari depresive,insa sper k este doar varsta

    0
    0

  • clarisa elena pe 4 Apr 2006, 09:24
    me

    este foarte bun articolul,dar as avea si eu o intrebare,nu ma aputeti pune in legatura cu un psiholog?adresa mea de mail clarissarea@yahoo.com

    1
    0

  • nelia pe 23 Mar 2006, 12:09
    despre psihoza

    daca psihoza atipica este o boala grava,si cat timp trebuie sa ia tratament un bolnav

    0
    0

  • Angela pe 20 Mar 2006, 22:21
    atacuri de panica .depresiile

    Cel mai bun tratament in depresii este autocontrolul. Daca reusesti sa-ti stapinesti teama si te autosugestionezi te poti vindeca aproape singur.

    0
    0

  • Alexandra pe 12 Mar 2006, 02:17
    atac de panica

    ma numesc Alexandra am 22 ani si sunt din Rm. Valcea. In 2005 am avut un atac de panica, pe care l-am tratat cu Calmogen si Rivotril.Acum incep sa ma simt mult mai bine tinand cont ca nu am mai luat pastilele de 3 luni.

    0
    0

  • petro_bio pe 11 Mar 2006, 17:07

    sotul meu face atacuri de panica,dar xanaxul nu-l ajuta.

    0
    0

  • georgiana pe 8 Mar 2006, 17:16

    la inc anului 2005 am avut si eu un atac de panica,care l-am tratat.am urmat tratament cu xanax si serlift.deasemenea am urmat cu un psiholog!totul s-a tratat.ma simt mult mai bine acum!

    0
    0

  • anghel stella pe 23 Feb 2006, 16:33
    depresia un mod de viata

    daca incercam sa ne tratam ori nu gasim specialisti seriosi[pentru unii este doar o afacere],ori nu sunt bani si astfel devenim cronici,ne izolam,plangem,ne dorim sa nu ne fi nascut si la niste probleme mai mari dorim sa ne sinucidem.cred ca asta li se intampla celor diferiti de cei din societate.ne omoara perfectionismul,nu suportam indiferenta.depresia cred ca se mosteneste genetic si in functie de modul de viata creste sau scade in intensitate.daca scade o poti controla,daca nu incepi sa te manifesti violent din neputinta de a trece peste.depresiviinu prea stiu sa vorbeasca si nu au vointa. asta ar trebui sa trateze medicul si presa ar trebui sa publice solutii de specialitate.

    0
    0

  • preda adina pe 7 Feb 2006, 16:53
    depresia-o boala ignorata

    Daca boala ta este de natura psihica sunt putini cei ce te iau in serios. De obicei daca nu faci un infarct, o comotie cerebrala sau daca nu ai cancer - nu esti bolnav.Ca sa ajungi la un psihiatru trebuie sa treci pe la medicul de familie, iar acesta iti prescrie cu ironie vitamine sau somnifere...Din pacate dupa ce treci prin trei ani de somaj,o sarcina grea,o nastere de 24H si aproape doi ani in care nu dormi 5 ore legate;daca la asta se adauga lipsa afectiunii celor de linga tine,indiferenta si jigniriile de tot soiul atunci cind izbucnirile sunt de soiul urletelor si orelor de plins...ignoranta si vitaminele medicilor nu prea ajuta. Dorinta de sinucidere este atit de puternica incit doar teama de a lasa un copil fara un parinte responsabil si iubitor te mai poate tine in viata. Sau poate nici asta nu va mai fi suficient intr-un moment de disperare cind simti ca orice ai face nu vei putea sa ai o viata asa cum ti-ai dorit;mai ales daca nu ti-ai dorit mai mult decit strictul necesar:un camin,un servici,o familie. Concluzie: articolul este pur informativ,mai de ajutor ar fi o solutie.

    0
    0

  • vali pe 19 Ian 2006, 17:48
    cine ma ajuta?

    nu e vb despre mine ci despre sotul meu.poate nu am dreptate cand spun ca sufera de depresie dar poate ma ajutati. el este o persoana foarte linistita,prea linistita chear,vorbesti cu el dar nu te aude, zambeste mereu,il atentionez cand mergem undeva sa incerce sa se controleze si sa fie atent la ce se intampla in jur.pare departe de tot ce-l inconjoara. munceste, colegii spun ca e un baiat de treaba ,dar eu nu stiu ce sa mai fac cu el sa-l scot din starea aia a lui.se uita " prin tine" nici nu te vede si zambeste mereu. nu stiu ce sa mai fac. poate imi da si mie un sfat cineva. va multumesc

    1
    0

  • meyer carmen pe 19 Ian 2006, 17:48
    ce spun cititorii?

    estepoate sotul d-stra e mai linistit ar trebui sa va bucure acest faptsau poate d-stra santeti cauza va preocupa prea mult persoana lui si uitati de d-stra.Poate

    0
    0

  • raluca pe 19 Ian 2006, 17:48
    este distrat

    dupa parerea mea este distrat,se gandeste la altceva de aceea nu te aude cand ii vorbesti,faptul ca zambeste indica clar ca nu are depresie dar nici nu este o fire joviala...este ALTFEL.LASA-L asa cum este , nu il pisa si nu ii vana reactiile.pur si simplu este mai diferit.

    0
    0

  • lygiaana pe 19 Ian 2006, 17:48
    probabil ca...

    parerea mea e ca nu tine neaparat de zambet sau de o mutra acra.poate ca exista o problema pe care o ascunde iar pentru asta e nevoie de comunicare..incearca sa-i intri la suflet..ia-l cu calm si deschide o discutie cum ca tu ai observat ca-l preocupa ceva si poate discuta cu tine oricand.in felul acesta il poti ajuta si pe el si-ti va face si tie o bucurie rezolvand o problema care va macina pe amandoi.nu trebuie nici exagerat, in sensul ca, daca timp de cateva zile nu reactioneaza, atunci firea lui e mai inchisa si prefera sa-si rezolve problemele pe cont propriu.deci nu insista...pur si simplu arata-i ca fiind doi puteti trece mai usor peste problemele ce intervin.

    0
    0

  • diana iuliana pe 19 Ian 2006, 17:48
    solutie pt autotratare

    dupa explicatiile pe care le dati cred ca sufar intr o forma usoara de depresie.imi puteti indica cateva sugestii care m ar putea ajuta sa ies din starea respectiva. nu cred ca e cazul de medicamentatie si din pacate in acest moment nu mi permit nici consultarea unei persoane avizate deoarece nu sunt in tara .va multumesc

    0
    0

  • livia pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre epilepsie

    buna!as dori sa aflu un medic specialist in epilepsie!

    0
    0

  • Cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    Experienta mea

    Eu am trecut printr-o perioada de depresie severa, care a durat aproximativ 2 ani, am avut doua tentative de sinucidere, dar am urmat un tratament medicamentos si sedinte la medicul psihiatru, am cautat sa am cat mai multe activitati - serviciu, iesiri in oras, sa fac sport - merg la sala si alerg, iar acum este mult, mult mai bine. Ce pot sa spun este ca o astfel de depresie lasa niste urme care nu se sterg usor, dar prin munca, toate se rezolva. Cateva sugestii pentru a iesi din starea de depresie: incearca sa acorzi cat mai mult timp lucrurilor care iti plac: de exemplu, poate iti place sa ai grija de plante, sau sa citesti, sau sa te plimbi, sau iti place un anumit pictor etc etc. De asemenea, chiar daca nu ai dispozitia necesara, sa incerci sa faci lucrurile care stii ca iti fac bine, de exemplu ceva sport, plimbari... Si sa discuti cat mai mult. Nu stiu cat ti-am fost de ajutor, diana iuliana, insa sper ca vei gasi ceva util in ce am scris mai sus...

    0
    0

  • conduruta georgeta mirela pe 19 Ian 2006, 17:48
    parerea mea

    Dupa simptomele citite despre depresie am constatat ca si eu am trait aceasta experienta.Eram insarcinata in luna a 3-a si imi era frica sa mai ies in balcon ca nu cumva sa ma arunc peste balcon.Este cumva o depresie acest lucru?Si multe lucruri ciudate imi veneau in gind si nu stiu de unde.Uneori traiesc cu impresia ca sa oprit timpul in loc si nu stiu de ce.as dori sa-mi dati niste sfaturi in aceasta privinta si sa-mi spuneti daca este nevoie sa consult un psiholog sau o internare?

    0
    0

  • mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresie atac de panica

    Eu am avut la inceputul anului atac de panica,capatat dupa urma pisoiului meu care a murit fara sa-mi arate vreun semn de boala a murit doar in citeva secunde.....am fost socata si am suferit enorm de mult,la o saptamina am simtit ceva foarte cuidat nu mai puteam respira iar inima imi batea foarte tare am fost la medic care ma diagnosticat depresie atac de panica.....am urmat un tratament cu Xanor si Cipralex.Vreau sa aflu mai multe sfaturi de la cine a mai urmat acest tratament.

    0
    0

  • Ioana pe 19 Ian 2006, 17:48
    ocupa-ti mintea folositor

    Toate necazurile sunt, sigur, subiective dar daca ai o atitudine pozitiva ("Nu conteaza ce ti se intampla, conteaza ce atitudine ai fata de ce ti se intampla" Dale Carnegie cred) si vrei sa intelegi cum te poti ajuta singur, mai ales daca ai acces la internet poti afla nu numai ce te intereseaza ci mult mai mult.. Intra pe www.google.ro sau alt motor de cautare, tasteaza cuvinte sau grupuri de cuvinte cheie despre subiect si vei vedea cate afli. Cand crezi ca ai mai scapat de obsesii si ti-ai mai revenit, uita-te in jur si vezi ca fiecare are cate o problema, unii mult mai dura, grava. Daca gasesti puterea sa te intrebi cum ai putea ajuta cat de putin iti garantez ca deja te vei simti mai bine. Sanatatea vine cu ganduri bune!

    0
    0

  • andreea pe 19 Ian 2006, 17:48
    parerea mea...

    am citit si eu ,.... ft interesant..parerea mea este sa nu intram in panica din orice ,...lucru care se intampla destul de des....am avut si eu perioade ft.rele,incare ma intrebam daca sa ma duc la un psiholog...si nu m-am dus..cred ca era mai bine dak ma duceam...pt ca am tinut totul in mine si acum nu mai pot vb.clar despre problemele mele...dak o sa ai probleme si simti ca ai avea nevoie de un psiholog..dute..nu-ti face planuri de genu:ce o sa-i spun,cand sa ma duc...pt ca in felul asta nu vei ajunge niciodata la el...si el e cea mai buna alegere ,deoarece nu va spune nimanui...imi pare rau ca nu m-am dus...

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod