Cum tratam depresia?

Depresia se caracterizeaza prin trairea sentimentului de tristete, plans frecvent, sentimente de culpabilitate, iritabilitate, anxietate, tensiune psihica, tendinta de retragere, lipsa de energie, dificultati de concentrare, scaderea apetitului, somn dificil.
Tulburarea depresiva majora se caracterizeaza printr-unul sau mai multe episoade depresive majore ( cel putin 2 saptamani de dispozitie depresiva sau de pierdere a interesului, acompaniata de cel putin patru simptome suplimentare de depresie).

Criteriile de diagnostic pentru episodul depresiv major, comform DSM - IV sunt urmatoarele :

1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei;
2. Diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei;
3. Pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, ori luare in greutate (de ex., o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului intr-o luna) ori scadere sau crestere a apetitului;
4. Insomnie sau hipersomnie;
5. Agitatie sau lentoare psihomotorie;
6.
Fatigabilitate sau lipsa de energie;
7. Sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva ori inadecvata (care poate fi deliranta ), nu numai autorepros sau culpabilizare in legatura cu faptul de a fi suferind;
8. Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra ori indecizie;
9. Ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentativa de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului.

Psihoterapia cognitiv - comportamentala porneste de la premisa ca starea depresiva rezulta din modul lipsit de logica in care pacientii gandesc despre ei insisi, despre lumea exterioara si despre viitor, ceea ce-i determina sa adopte comportamente autoblocante si autodistructive.

Aron Beck a dezvoltat terapia cognitiv - comportamentala in depresii; el a emis ipoteza ca gandurile negative au un rol central in mentinerea depresiei, ceea ce implica faptul ca depresia poate fi tratata prin psihoterapie, ajutand pacientii sa-si identifice si sa-si modifice gandurile negative.

Gandurile negative automate in depresie isi au originea in atitudinile dobandite in prima copilarie si ulterior.
Ele au ca principale teme autodeprecierea, sentimentul esecului, respingerea de catre ceilalti, exagerarea dificultatilor, standarde personale foarte ridicate.

Obiectivul psihoterapiei cognitiv - comportamentale este sa contracareze gandurile, amintirile si convingerile negative care mentin depresia si fac persoana vulnerabila la viitoare episoade depresive. Pacientul este invatat sa gandeasca mai rational si sa gaseasca solutii la problemele sale.

Psihoterapia este tratamentul preferat in depresie, aceasta fiind o concluzie desprinsa in urma mai multor meta - analize; pe locul doi se plaseaza terapia combinata (psihoterapie si medicatie antidepresiva), care este cea mai folosita in prezent in tratamentul depresiei.

Terapia exclusiv medicamentoasa ar trebui sa fie ultima alternativa, deoarece nu este eficienta pe termen lung, in sensul ca, dupa incetarea tratamentului, multe simptome revin.

Inainte de inceperea oricarui tratament cu antidepresive, este necesara consultarea medicului si informarea pacientilor cu privire la efectele adverse ale acestor medicamente, inclusiv din prospectele acestora.

Oamenii nu cunosc date riguroase despre medicamentele antidepresive si mai ales, faptul ca ele se testeaza pe un numar mare de pacienti, dar pentru o perioada foarte scurta de timp, cum a fost Prozac-ul, a carui testare a durat doar 6 saptamani.
Cei peste 6000 pacienti pe care s-a pretins ca s-a experimentat Prozac-ul, s-au dovedit a fi un numar de doar 286 pacienti, dintre care 86% l-au testat o perioada mai mica de 3 luni si doar 63 pe o perioada de minim 2 ani, asa cum se practica in clinica.

Aspectele prezentate reprezinta doar o ghidare cu caracter general, iar modalitatea concreta de tratament a fiecarui pacient trebuie hotarata doar in colaborare cu specialistii.


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

 

Comentarii (28)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin29 pe 4 Mai 2015, 03:10
    despre depresie severa pana la vindecare si stari de tulburare comportamentala

    Poti trai cu aceasta boala asta este evident!Eu lupt sa ma refac de aproape 9 ani insa am avut si stari ,mult mai bune decat la ora acuala insa nu mi fac probleme,nici nu ma stresez ca nu am bani pentru terapie care este cea mai importanta,insa imi ridic moralul prin diferite activitati care ma fac sa uit de cumplita boala si intotdeauna incerc sa fac lucruriile de care ma tem,asta este esenta ameliorarii acestei crunte boli.Eu sunt constient ca de aceste simptome nu o sa scap toata viata insa stiu ca trebuie sa traiesc si ca viata este un dar de la D-zeu care trebuie sa l respectam cum se cuvine,pentru ca el ne a dat pe pamant simpli,sanatosi,curiosi,prietenosi si umili dar noi nu ne am bucurat niciodata de aceste daruri primordiale si am vrut mai mult,din ce in ce mai mult!Logica este ca odata ce detii apar si responsabilitatile si automat apare stresul care ne pune la pamant si asa se ajunge la aceste boli foarte grele.Deci feriti va cat de mult puteti de agitatie si retrageti va intr un colt de fericire a voastra alaturi de familie,prieteni buni care sa va inteleaga,plimbativa in natura cat de mult puteti,inspirati si respirati cat de mult puteti,face ti sport sau mmiscare cat mai multa,ascultati muzica relaxanta sau tibetana,cititi Biblia,ajutati batrani,neajutorati,handicapati cat puteti si cat va lasa punga,stimullativa puterea de a misca lucrurile din loc si la sfarsitul activitatii spuneti un sigur lucru care este magic pentru cresterea buneidispozitii"bravo,foarte bne ca am facut acest lucru".Sunt multe secrete care le am aflat singur insa mi am dorit ca macar o zi sa fiu sanatos si am reusit in cei 9 ani 4 dintre ei sa fiu la un nivel de 80% sanatos si sa stiti ca nu i deloc usor.Nu am avut sprijin absolut deloc din partea familiei,ba char ma certau ca sunt asa cum sunt,si spuneau ca glumesc sau ma prefac pentru ca ma autocontrolam sa nu creez haos in jurul meu si sa nu i fac nici sa sufere insa ma faceau ei prin vorbele lor insa eu i am ierata pentru ca trebuie sa te descarci si cu trupul si mintea si sufletul(psihologia def.ei) si m am descurcat si inca ma descurc si singur,si cu parte materiala si cu tot.Nu va lasati dezamagiti si crede ti in voi ca asta este secretul revenirii cat de cat la o viata normala si inpuneti va sa va lasa ti de un anumit viciu si propuneti va sa face ti altceva cu banii aceia si va ve ti simti deosebit de bne apoi.Eu va salut si va doresc la toti tovarasii de suferinta,o stare cat mai buna si ameliorare a bolii.Secretul este in voi,de voi depinde refacerea,nici un psiholog sau psihiatru nu va poate insanatosi ci numai voi insiva,ei doar va ajuta sa trece ti peste aceste momente cumplite!Seara' buna si un zambet larg pe buze!

    0
    0

  • Carmen pe 6 Oct 2013, 01:36
    Despre Depresie

    E usor sa dam sfaturi,dar este greu pentru cine a trecut sau trece prin asemenea situatii.Numai cine nu a trecut prin asa ceva poate sa-i judece pe cei care au cazut prada depresiei.Dar cel mai important este sa-L avem pe D-zeu in viata,Singurul care poate sa ne ridice si din cea mai grea incercare.D-zeu poate totul,chiar daca uneori ne lasa sa asteptam si nu ni se rezolva problemele,ne da pacea Lui care intrece orice pricepere.Detasati-va de medicamente pe cat posibil,deoarece sunt unele care au efecte adverse.Inconurati-va de prieteni care va iubesc ,familie,si daca nu gasiti, sunt atatea piese care ne ajuta sa uitam de aceste stari. Sunt alaturi de voi prin rugaciune,numai D-zeu ne poate elibera,daca-L recunoastem ca Stapan si Domn si ne recunoastem pacatele si neputintele!Fiti tari si aveti incredere in El,singurul care nu va va dezamagi niciodata! http://www.youtube.com/watch?v=ku30H-xHeEE Nu-I NIMENI CA TINE

    1
    0

  • maritim pe 9 Dec 2008, 23:45
    Ma poate afecta pe viitor :-s ?

    Daca sufar de depresie pe timpul adolescentei, acest lucru ma poate afecta pe viitor :-s ? Sau se poate vindeca in proportie de 90% :D!

    0
    0

  • irina19 pe 1 Dec 2008, 22:38
    Usor de zis greu de facut:|

    Ca sa scapi de depresie trebuie sa ai persoane dragi alaturi de tine... tocmai asta e problema mea nu am pe nimeni alaturi, locuiesc doar cu tatal meu care nu ma intelege, nu ma crede si tot ce face e sa imi spuna cat de inutila sunt (desi sunt studenta la o facultate de stat). Nu stiu ce sa fac, cum pot scapa din situatia asta, nu mai vad nimic frumos in viata, absolut nimic! Si nu am nicio speranta de viata:(

    1
    0

  • Radu pe 22 Oct 2008, 13:50
    Depresia

    Multumim de sfaturi, va rog mai dati experiente personale, suntem parinti disperati, de 3 saptamani facem tratament cu velaxin si frontin si starea fetei e la fel de proasta, ba acum nici nu mai doarme, am fost si la Cluj la celebra doamna doctor... parca e mai rau

    0
    0

  • anna pe 15 Sep 2008, 22:30
    Despre seroxat

    Ma simt excelent cu seroxat am scapat de fobii de atacuri de panica de depresie de toate simptomele negative in schimb m-am ingrasat 20 kg nu mananc mult dar totusi ma ingras si precizez ca iau si euthyrox pentru tiroida si cu toate acestea...

    9
    1

  • a_marylena79 pe 27 Aug 2008, 19:15
    Oare se poate vindeca cineva?

    Am citit si mi-a placut articolul ma regasesc intru totul si as dori sa ma ajutati.

    4
    1

  • a_marylena79 pe 27 Aug 2008, 19:12
    Buna

    Ma regasesc in aproape tot ce se spune despre depresie si as dori sa am ajutor de aici de la persoane care sunt specialiste in boala aceasta am fost la diferiti medici, tratamente dar fara efect.

    2
    0

  • a_marylena79 pe 27 Aug 2008, 19:10
    Buna tuturor

    Ma regasesc in tot ceea ce se spune despre depresie, am incercat diferite tratamente dar fara rezultat. As fi recunoscatoare daca cineva m-ar putea ajuta.

    0
    3

  • mariasaftei pe 19 Aug 2008, 20:11
    despre medici

    majoritate medicilor sint niste excroci pina nu le umpli buzunarul nu se uita la tine si nu se multumesc cu putin.daca nu le dai te lasa sa mori

    0
    1

  • iulia pe 2 Aug 2008, 22:38
    Despre psihoterapie

    Medicul pe care l-am avut la sanatoriul din Predeal, care era de asemeni si directorul sanatoriului atunci (acum nu mai stiu daca mai este sau nu) avea un mod foarte plictisit de a sta de vorba cu pacientii, era extrem de scurt in discutii (asta dupa ce primea plicul cu bani), dar cel mai grav este ca invita pacientele sub tratament sa faca terapie la vila lui din apropierea sanatoriului la 5 dimineata. Am fost printre pacientele invitate astfel si am mai discutat si cu altele... INTERESANT NU?

    0
    0

  • daniela stan pe 7 Iul 2008, 14:11
    si mie mi se intamla la fel

    nu stiu ce sa faci, cred ca cel mai bun tratament este sa evadezi in natura. pt mine e cel mai bun medicament.

    0
    0

  • Kalitara pe 7 Iun 2008, 16:06
    Buna!

    (cum sa scap de amintirile neplacute care au declansat depresia???) CUM SA SCAP DE ACELE AMINTIRI, CARE SI ACUM DUPA UN AN IMI REVIN IN MINTE. PRACTIC IN PERIOADA DEPRESIEI AM RETRAIT TOATE CELE CE MI S-AU INTIMPAT ACUM UN AN. SI ACUM IMI ESTE FRICA DE CE S-A INTIPLAT. AM SENTIMENTUL CA NIMIC NU MAI MERGE CUM TREBUIE, CA SUNT CEA MAI NENOROCITA PERSOANA DIN LUME. NU POT SA-MI REVIN. CRED CA A FOST O TRAUMA PSIHICA ACUM UN AN) da, si eu as vrea sa stiu cum se poate scapa de asta... Medicamente nu vreau sa iau... ma simt deja suficient de ametita si fara sa ma iau medicamente... vitamine am luat, am incercat tot ce se putea incerca si tot nu scap de starea asta blestemata....Heeeeeeeelp!

    0
    0

  • john pe 6 Iun 2008, 16:30
    depresivitatea

    E nu prea stiu multe in acest domeniu ba chiar acum incerc sa invat cate ceva. Ce se intampla de fapt cu oamenii depresivi nu stiu dar eu ma intalnesc acum cu aceasta problema. Prietena mea cu care nu m-am casatorit pentru ca nu terminase facultatea venind acasa m-a surprins cu o fata. Din momentul acela care se intampla acum 1 an nu mai stiu ce sa cred. Fata a suferit enorm si inca sufera. S-a razbunat pe tot ce i-a stat in cale si acum are momente cand este bine dar si momente in care nu o mai recunosc. Ma blesteama, ma injura de familie, de neamuri si de tot ce-i vine la gura imi spune ca i-am distrus viata si ca implicit am distrus-o si pe ea si mai nou imi spune ca vrea sa-si puna capat zilelor ca ea nu mai are pentru ce si pentru cine trai. Nu ma pot apropia de ea in aceste momente ca are crize de dementa cred (a luat un pahar de pe masa si a lovit cu el in masa pana ce s-a ales praful de masa, a spart geamul de la bar si asa mai departe). Ce ma sfatuiti sa fac? Sunt disperat si eu o iubesc enorm si nu as vrea sa traiesc o viata cu ea pe constiinta. Ajutati-ma cu ceva sfaturi sau mai stiu si eu ce ... Multumesc anticipat

    0
    0

  • craciun radu pe 28 Mai 2008, 17:45

    cred ca am sa inebunesc cu starile cum scap ca o iau razna :|

    0
    4

  • EU pe 28 Mai 2008, 15:01
    CUM SA SCAP DE AMINTIRILE CARE AU DECLANSAT DEPRESIA?

    CUM SA SCAP DE ACELE AMINTIRI CARE AU DECLANSAT DEPRESIA?PRACTIC, DE UN AN DE ZILE EU NU POT SA UIT ACEEA PERIOADA IN CARE AM AVUT FOARTE MULT DE SUFERIT. AM FACUT UN TRATAMENT CU EGLONIL, APOI AM LUAT LEXOTANIL SI TRANXENE. S-AU AMELIORAT STARILE, DAR ACUM AM INCERCAT SA SCOT DIN CANTITATEA DE MEDICAMENT SI STARILE IAR REVIN: FRICA, TEAMA DE ZIUA DE MIINE, SIMT CA CEVA RAU SE INTIMPLA, PARCA ASTEP RAUL, NU STIU NICI SA EXPLIC PREA BINE. AS VREA SA STIU DACA ACESTE SMPTOME SUN REACTII ADVERSE SI SA INCERC SA LE IGNOR, DAR NU POT. MA IA UN RAU DE LA STOMAC, UN LESIN, SI APOI INTRU IN PANICA

    0
    2

  • EU pe 28 Mai 2008, 14:51
    cum sa scap de amintirile neplacute care au declansat depresia???

    CUM SA SCAP DE ACELE AMINTIRI, CARE SI ACUM DUPA UN AN IMI REVIN IN MINTE. PRACTIC IN PERIOADA DEPRESIEI AM RETRAIT TOATE CELE CE MI S-AU INTIMPAT ACUM UN AN. SI ACUM IMI ESTE FRICA DE CE S-A INTIPLAT. AM SENTIMENTUL CA NIMIC NU MAI MERGE CUM TREBUIE, CA SUNT CEA MAI NENOROCITA PERSOANA DIN LUME. NU POT SA-MI REVIN. CRED CA A FOST O TRAUMA PSIHICA ACUM UN AN

    0
    0

  • ana pe 16 Mar 2008, 01:15
    Impacati-va cu voi insiva iubitiva mai mult

    Dragele mele nu pot decat sa spun ca sunt alaturi de voi un gand bun si plin de fericire pt voi si fiti mai putin sensibile, reactiile adverse pot fii mult mai daunatoare decat tratamentu in sine din cate am citit despre depresie, vitaminele, lipsa din corp a complexului de vit. b, e, a, uneori face minuni, mult soare si aer curat.

    2
    0

  • chrystyan pe 19 Feb 2008, 21:46
    Depresiile si obsesiile de persoane

    Eu sufar de depresie si obsesie de persoane. Am incercat chiar sa na sinucid si imi e teama ca la o urmatoare depresie puternica sa nu pun iar in aplicare acest lucru. Ce sfaturi imi dati ? Ce sa fac sa scap de aceste probleme? Va rog dati-mi un raspuns pe adresa mea de e-mail kra_cristi@yahoo.com

    2
    0

  • badea dana pe 4 Ian 2008, 19:22
    Tulburari anxioasae cu atacuri de panica

    Eu momentan fac un tratament cu seroxat si rivotril, ma simt foarte bine insa din luna iulie 2007 m-am ingrasat enorm, mananc haotic, foarte multe dulciuri, parca nu ma mai satur niciodata! As vrea sa slabesc cu ajutorul medicamentului regenon ori reductil insa acestea nu sunt indicate in probleme psihice. Pana voi incheia tratamentul mai dureaza putin apoi vreau sa incerc sa limitez mancatul, sa ma vad la kilogramele de altadata, as da orice. Multa sanatate tuturor!

    0
    0

  • iulia pe 6 Dec 2007, 18:27
    As dori

    Este de folos ce scrie aici dar nu te ajuta cu nimic atunci cand am o stare ca asta as dori sa vorbesc pe net cu cineva care sa ma asculte. Exista asa ceva?

    1
    0

  • Plopeanu Elena pe 13 Nov 2007, 17:45
    Depresiile

    Am citit o carte care argumenta ca depresia este nu o boala mintala ,nu o boala psihica ci o boala fizica.Lichidul cefalorahidian apare mai saracit in anumite elemente in cazul depresiilor.Si atunci de ce nu se face mai mult pentru aceasta boala?In nici-un caz pentru ca s-ar fi epuizat solutiile.Dar traim intr-o lume in care omul nu mai reprezinta o valoare ci un surplus nedorit!

    0
    0

  • relu pe 26 Aug 2007, 21:32
    deprezie

    af vrea sa spuneti si numele medicamentelor impotriva depresiei

    0
    0

  • Cristina pe 23 Iun 2007, 13:56
    despre tratarea depresiei

    Merita cu adevarat sa citesti articolul, are multe informatii interesante si utile care ne ajuta sa ne cunoastem pe noi isine

    1
    1

  • oana pe 25 Apr 2007, 17:46
    cum tratam depresia

    un articol foarte interesant, citeste-l si vei afla multe lucruri noi!

    8
    0

  • cristina pe 19 Apr 2007, 17:17
    fericire

    exista un remediu naturist impotriva depresiei ? SAU PUR SI SIMPLU SA FIM INDIFERENTI FATA DE TOTI TAMPITII .

    3
    0

  • MERLAU CAMELIA pe 18 Apr 2007, 16:15
    Ajutor

    Am probleme psihice de genul stari de panica,fobii etc de aprox. 4 ani am fost la medic care mi-a dat si prozac si alte minunatii care m-au ingrasat 18 kg in o luna si jumatate pana la inceperea tratamentului aveam 48-49 kg.Am 35 ani mi-am dorit sa mai ma ingras insa acum sunt exagerat de grasa adica am ajuns la 80 kg.Am mai fost in continuare la psihiatru acesta schimandu-mi medicatia in mai multe randuri deoarece unele din medicamente nu mi-au facut bine, ba dimpotriva.Am ajuns ca atunci cand iau un medicament nou sa ma uit foarte bine la reactiile adverse(mentionez ca am astm si o tahicardie sinusala)urma cu cateva luni trecand prin o perioada mai stresanta am chelit pe mai multe portiuni ale capului.Am cumparat tot felul de solutii ,sampoane si pastile care mai de care mai scumpe in speranta ca cu cat sunt mai scumpe banuiam eu ca sunt mai bune dar fara efect.In prezent am aflat de DR.FORSEA am fost la control si in urma acestuia am inceput un tratament care sa saperam ca este pozitiv.Problema mea cea mare este sistemul nervos care imi da batai de cap,stari de panica,lipsa aer,tahicardie,neputinta de a face prea mult efort.Sunt o persoana foarte activa sunt economist de profesie,nu am probleme in viata de familie insa doresc sa mai aflu parerea unui medic psihiatru, costurile nu ma intereseaza atata timp cat un tratament adecvat ma va ajuta.Pt orice eventualitate va pot da un nr tel:0730.730.911 sau email thalescont_2@yahoo.com

    4
    0

  • oana pe 17 Apr 2007, 17:34
    Cum tratam depresia?

    Un articol foarte interesant. Citeste-l, si vei afla foarte multe lucruri noi!

    6
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod