Cum să ceri ajutor când te confrunți cu anxietatea: 7 soluții

Dacă simți că anxietatea te copleșește va fi dificil să-ți dai seama cu ce trebuie să începi pentru a te simți mai bine. În plus, apropierea de prieteni și familie va fi îngreunată de stigma asociată cu această afecțiune. Află cum îți poți reveni mai ușor.
„Există o presiune din partea societății de a continua și de a realiza toate activitățile, indiferent cum te simți. Nu îți este permis să-ți arăți vulnerabilitatea sau slăbiciunile. Cu toate acestea, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să recunoști că ai probleme cu anxietatea, iar după aceea să-ți dezvolți rețeaua de sprijin”, recomandă dr. Jaclyn Witmer, psiholog.
Poate fi vorba despre terapia specializată, discuțiile cu prietenii apropiați sau integrarea în cadrul unui grup de susținere. „Curajul de a vorbi deschis și de a cere ajutor te va elibera și va favoriza relațiile interpersonale pozitive, fiind un pas esențial pentru ameliorarea echilibrului emoțional”, spune dr. Witmer.

 
Iată care sunt modalitățile prin care poți cere ajutor când te confrunți cu anxietatea:

 
1. Ia în calcul resursele de care dispui

Anxietatea te poate face să te simți singură, dar există multe categorii de persoane spre care te poți îndrepta pentru a te simți mai bine. „Poate fi vorba despre un membru al familiei, un prieten, un coleg, un preot sau un terapeut.
Nu ai de ce să suferi în tăcere când poți obține ajutor dacă îl ceri”
, spune dr. Ruthie Kalai, psiholog.

 
2. Stabilește un interval clar pentru a discuta

După ce ai contactat persoana respectivă trebuie „să-i spui că ai nevoie să vorbeșți cu ea și să întrebi când are timp pentru tine. În acest mod te asiguri că va avea dispoziția necesară pentru a te asculta cu atenție, iar sprijinul pe care ți-l va oferi nu va fi afectat de stres ori alte circumstanțe neprevăzute”, spune dr. Aimee Daramus, psiholog.

 
3. Fii selectivă

Nu uita că nu toată lumea va fi înțelegătoare sau receptivă, mai ales dacă vrei să vorbești despre anxietate. În plus, nu orice persoană este și un bun ascultător. „Fii foarte selectivă când contactezi pe cineva. Alege o persoană despre care știi sigur că îți va arăta respect, de exemplu un prieten sau un membru al familiei care a avut probleme cu anxietatea în trecut”, recomandă dr.
Daramus.

 
4. Folosește Internetul

Dacă nu ai cu cine să vorbești direct sau nu te simți confortabil în cadrul unei astfel de conversații nu îți face griji. „Există foarte multe site-uri sau forumuri unde poți discuta cu ceilalți membri în mod anonim. Vei avea șansa de a spune ce te supără fără să fie nevoie să înfrunți persoanele apropiate, iar această variantă de comunicare poate fi esențială pentru liniștea ta interioară. Observă tipul de discuții desfășurate în forumul respectiv pentru a te asigura că membrii nu sunt criticați sau judecați pentru felul în care se simt”, spune dr. Kalai.

 
5. Apelează la Twitter

„Pe Twitter există o comunitate de mari dimensiuni axată pe sănătătate și menținerea echilibrului psihologic, unde poți fi sprijinită în orice moment al zilei, astfel încât nu te vei simți niciodată singură”, spune dr. Daramus.

 
6. Împărtășește planul tău de rezervă cu prietenii și familia

„Dacă suferi de atacuri de panică sau alte forme de anxietate severă este foarte bine să discuți și cu prietenii și familia pentru a le explica în ce constă planul tău pentru aceste situații și cum te pot ajuta. Nu toate celelalte persoane înțeleg anxietatea sau poate nu știu cum să procedeze, dar își pot îmbunătăți abilitățile dacă le explici cum te simți și ce te va ajuta să-ți revii”, spune dr.
Daramus.

 
7. Spune clar de ce ai nevoie

Este o idee foarte bună să le spui celor dragi de ce ai nevoie în momentele dificile. „Foarte multe paciente formulează cereri vagi, de exemplu că vor ca prietenii să fie alături de ele . Este mult mai util să le spui prietenilor sau familiei că ai fost foarte îngrijorată în ultima perioadă și că, în momentul în care vii la ei ai prefera să te întrebe dacă vrei doar să te asculte sau dacă îți dorești să găsiți o soluție împreună. În acest mod prietenii, familia și partenerul nu vor trebui să ghicească ce ți se întâmplă și te vor ajuta să îți revii”, spune dr. Lisa Doane, psiholog.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod