Un spate drept e o durere in minus

De cate ori nu am auzit, mici fiind, de la parinti sau de la alte rude mai mari si mai intelepte, "sa stam drepti"? Dincolo de aspectul estetic, o pozitie de stat corecta si, mai ales, confortabila, este benefica pentru sanatate, pe tot ansamblul ei.


I-am ascultat pe parinti si am stat frumos, cu mainile aliniate pe langa corp. Atunci, de ce de multe ori in timpul zilei durerea de spate ne atrage atentia ca stam "cocosati"? Pentru ca un obicei din copilarie, din pacate, se pierde cu varsta...


In timp, o pozitie de stat incorecta poate fi dezvoltata de obiceiurile zilnice, cum ar fi statul incorect in scaunul de la birou sau de acasa, statul in fata calculatorului, condusul, statul in picioare pentru perioade lungi de timp sau chiar dormitul incorect. "Statul stramb" poate deveni o a doua noastra natura, cauzand si chiar agravand durerile de spate si deteriorand coloana vertebrala. Din fericire, principalul factor care duce la o pozitie incorecta si la senzatia de incomoditate depinde de vointa fiecaruia de a-l controla si de a-l schimba.



Cum ne dam seama daca ne doare spatele din cauza pozitiei incorecte in care stam?


Daca durerile de spate se inrautatesc in anumite perioade ale saptamanii sau ale zilei (cum ar fi cazul in care simti durere dupa o zi intreaga petrecuta in scaunul de la birou, in fata calculatorului, dar esti in regula in timpul week-end-ului) atunci inseamna ca singura cauza este statul intr-o pozitie incorecta si incomoda. Poti sa dai vina pe modul in care stai si daca simti o durere in ceafa care se transmite partii superioare a corpului si usor partii inferioare si extremitatilor sau daca durerea trece in cazul in care iti schimbi pozitia de stat in scaun sau in picioare. Nu trebuie sa te alarmezi ca ai probleme mai serioase nici in cazul in care simti o durere o data ce ai schimbat masina sau tipul de activitate de la serviciu. De asemenea, pozitia in care stai este de invinuit daca ai o durere care vine brusc si care dispare pentru luni intregi.




Sfaturi pentru persoanele care lucreaza mult la birou


Ridica-te si mergi
. Cand muschii iti obosesc este mult mai probabil sa iti vina sa stai intr-o pozitie incorecta, asa zisa "dezlanata" ceea ce duce la crearea unei presiuni mai mari in ceafa si in spate. Pentru a avea o pozitie relaxata si totusi dreapta, ai grija sa iti schimbi pozitia frecvent. O modalitate este sa iti iei o pauza de la calculator, sa te ridici de pe scaun si sa te intinzi, sa mergi la fiecare jumatate de ora timp de 2 minute.
Stai drept/dreapta atunci cand stai pe scaun si chiar atunci cand stai in picioare. Distribuie greutatea in mod egal pe fata, spate si pe partile laterale. Atunci cand stai intr-un scaun de birou, profita de formele scaunului. Stai drept/dreapta, cu urechile, umerii si soldurile aflate pe o singura axa verticala imaginara. Insa trebuie luat in seama ca o singura pozitie, chiar si buna, poate fi extrem de obositoare. Aplecarea in fata, in timp ce iti mentii spatele drept poate alterna cu statul intr-o pozitie dreapta, in care folosesti spatarul scaunului pentru a usura munca muschilor spatelui. De asemenea, fii constient/a si incearca sa eviti pozitiile neechilibrate, cum ar fi incrucisatul picioarelor in timp ce stai, sprijinitul pe o singura parte, cocosatul sau balansarea capului.

Iesi la o plimbare in jurul casei sau al biroului si incearca sa constientizezi modul in care corpul tau se misca. La acest exercitiu nu sunt indicati pantofii cu toc. Pe masura ce mergi, incerca sa iti ridici capul pana cand ajungi sa te uiti drept inainte, avand gatul si umerii relaxati. Impinge-ti umerii inapoi, astfel incat pieptul sa fie impins in fata si indreapta-ti coloana vertebrala astfel incat sa stai drept/ dreapta, dar nu chiar rigida. Vei observa, pe masura ce faci acest exercitiu, o data ce ai ajuns acasa sau la birou, ca te simti mai energic/a si mai increzator/oare.



Foloseste, atunci cand stai jos, scaune de birou ergonomice. "Recuzita" de birou confortabila poate ajuta sa iti relaxezi corpul si, implicit, coloana vertebrala. Scaunele ergonomice si cele cu un spatar reglabil sunt cele mai indicate pentru birou. In afara de un scaun confortabil la serviciu, mai poti folosi si o perna mica sau un prosop la ceafa, un suport pentru zona lombara si unul pentru picioare. Aceste lucruri mai pot fi folosite si in masina, cand conduci. Daca vrei sa ai o pozitie de stat buna, atunci ar fi cazul sa porti numai rucsacuri sau genti care sunt gandite sa minimalizeze tensiunea in spate. Mai ajuta si daca iti asezi monitorul la nivelul ochilor, ca sa eviti aplecarea in fata a capului.

Fii constient(a) de pozitia ta de stat indiferent de mediul in care stai. A fi constient de pozitia ta de stat la serviciu, acasa sau in activitatile cotidiene este un pas important spre a avea o pozitie buna. Asta include si constientizarea momentelor de durere de spate si conectarea lor cu anumite situatii unde pozitia de stat incorecta ar fi putut fi cauza.


Poarta intotdeauna incaltaminte confortabila cand stai. Evita pantofii cu toc, pentru ca pot sa afecteze centrul de greutate si pot sa schimbe pozitia naturala a corpului. Atunci cand stai pentru o perioada lunga de timp, asezarea unui pres de cauciuc pe podea ar putea sa imbunatateasca confortul.

Si atunci cand te misti, important este sa ai o pozitie corecta si confortabila. Mersul, ridicatul greutatilor, tastatul sunt toate activitati care necesita o pozitie corecta si confortabila. Este important sa ai o pozitie buna chiar si atunci cand te misti, pentru a evita vatamarea spatelui. Vatamarile spatelui sunt frecvente mai ales atunci cand ridici prin rasucire si apar adeseori ca urmare a miscarilor neobisnuite pentru corp.


Creeaza spatii ergonomice, mai ales atunci cand stai in fata computerului, intr-un scaun. Este nevoie de timp sa iti personalizezi spatiul de lucru, casa si masina, dar rezultatele nu se vor lasa asteptate. Greutatea va fi distribuita incorect pe coloana vertebrala numai in cazul in care scaunul de la birou, biroul, tastatura si monitorul nu sunt corect pozitionate.

Evita o pozitie foarte rigida. Nu uita ca este important sa ai o pozitie, inainte de toate, relaxata pentru a evita miscarile restrictive si o pozitie nenaturala. Pentru cei care au deja probleme de spate, este o tendinta naturala sa limiteze miscarile pentru a evita durerile care vin cu miscarile respective. Numai daca exista o fractura sau alte probleme serioase nu este indicat sa se faca multe miscari. Structura coloanei vertebrale este proiectata sa sa miste si orice limitare a miscarilor pentru o perioada lunga de timp nu conduce decat la o durere si mai mare si la un ciclu neintrerupt de miscari limitate si dureri din ce in ce mai multe.

Foloseste exercitiile pentru a preveni afectarea permanenta a coloanei si pentru a te ajuta sa stai intr-o pozitie corecta. Exercitiile obisnuite cum ar fi plimbatul, inotul sau ciclismul vor ajuta corpul sa fie intr-o forma fizica buna, in timp ce anumite exercitii de intarire a masei musculare vor dezvolta muschii spatelui. Aceste exercitii vor ajuta la crearea unei posturi bune, care, pe termen lung, va mentine muschii intr-o stare buna si va preveni problemele specifice ale spatelui. Concret, un echilibru intre un spate sanatos si puternic si muschii spatelui mai puternici cu 30% decat cei abdominali este esential pentru a mentine o pozitie buna.



Exercitii pentru diferite tipuri de durere de spate


Da-ti pantofii jos, daca porti toc inalt si stai cu picioarele drepte pe podea, in linie dreapta cu umerii.

Intinde ambele brate catre stanga, astfel incat corpul sa iti urmeze umerii. Relaxeaza-te. Repeta exercitiul, de data asta rasucindu-te spre dreapta. Acum ridica-ti ambele brate spre tavan, continuand sa te uiti drept in fata. Intinde bratele cat de tare si de departe poti, ridicandu-te pana cand ajungi sa stai pe varfurile degetelor de la picioare.

Urmatorul exercitiu este foarte bun in cazul senzatiei de gat dureros si a muschilor umerilor care au fost afectati de statul intr-o pozitie inconfortabila. Intai misca-ti capul incet spre stanga si tine-l asa pentru cateva secunde. Rasuceste-ti capul inainte, uitandu-te spre zona pieptului, pana cand ajungi in partea dreapta a corpului. Fii atent/a sa nu faci miscari bruste, care iti vor pune o si mai mare tensiune in zona cefei. Repeta aceasta rasucire usoara de cateva ori, pana cand iti simti muschii mai relaxati.

Daca iti simti muschii incordati, simple rotiri ale umerilor vor fi de ajutor. Misca bratele usor, ca pe morisca, inspre spate timp de 5- 6 ori. Repeta aceste rotiri, de aceasta data rotindu-ti bratele cat de sus poti, incet si cu miscari ample. Relaxeaza-te, revenind cu umerii la pozitia lor naturala si respira profund.

O pozitie de stat corecta are si alte avantaje. Pe masura ce stai cu umerii drepti, efectul natural este acela de a-ti incorda si muschii abdomenului, ceea ce va da celorlalti senzatia de silueta supla. Vei incepe sa ai si mai multa energie, pe masura ce pierzi din oboseala cauzata de pozitia de stat defectuoasa.

 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dima mihaela pe 23 Feb 2009, 12:06
    Un spate drept e o durere in minus

    Sunt interesată de astfel de sfaturi pentru mine şi soţul meu. Citesc cu interes sfaturile despre sănătate.

    0
    0

  • crudis pe 11 Dec 2008, 20:15
    bun

    Tu vorbesti? [[[Este un articol foarte bun insa exista greseli de exprimare in descriera exercitiilor: la al doilea exercitiu corect este: SARUCIREA capului spre stanga apoi rasucirea lui spre inainte jos pana cand acesta .. ]] :)) lol =)) www.opublicitate.ro

    0
    0

  • melinda pe 10 Dec 2008, 18:19
    -

    Este un articol foarte bun insa exista greseli de exprimare in descriera exercitiilor: la al doilea exercitiu corect este: sarucirea capului spre stanga apoi rasucirea lui spre inainte jos pana cand acesta ....

    0
    0

  • gorgan anca pe 8 Feb 2008, 22:51
    Encefalopatie cronica

    As vrea sa stiu ceva de encefalopatie cronica si dureri de coloana si omoplatul stanga.

    0
    0

  • Maria pe 8 Feb 2008, 09:58
    Un spate drept e o durere in minus

    Informatie foarte folositoare. Va multumesc. Succes.

    0
    0

  • papusika pe 1 Feb 2008, 11:25
    Fara perna

    Dormi fara perna si atunci coloana nu va mai fi solicitata!

    0
    0

  • petrescu iulian pe 29 Dec 2007, 11:08
    Dureri de spate in timp ce dorm

    Sunt constient ca am o pozitie rea cand dorm, si din cauza asta am schimbat patul si saltelele dar nimic nu se cunoaste. Dorm pe burta, iar peste noapte ma trezesc cu dureri insuportabile de spate. Ce sfat imi dati?

    0
    0

  • cristinaspiridon2001@yahoo.com pe 3 Nov 2007, 00:41
    suport de spate pt umeri

    as vrea si eu daca se poate un suport de umeri sa mi tina drepti sa pot sta dreapta unde sa l gasesc ,poate aveti o adresa de mail ,mii de multumiri

    0
    0

  • A. U. pe 28 Oct 2007, 03:32
    solicit un sfat medical, eventual un diagnostic cu tratament

    Am dureri de spate, de cand ma stiu. Nu exista zi sa nu ma doara. La 14 ani am fost diagnosticata cu scolioza de gradul II. Ulterior mi-am facut si alte controale medicale la coloana, iar medicii nu au putut confirma faptul ca ar mai exista aceasta afectiune. Cu toate acestea, umerii mei sunt asimetrici, am observat aceasta in fotografii. Dreptul este mai jos decat stangul, cu aproximativ 10 cm. Desigur ca il pot ridica la nivelul celuilalt, insa la o pozitie relaxata, ei raman in acest fel de o vizibila asimetrie. Si distanta de la gat la umar este mult mai mica la umarul drept decat la cel stang. Continui sa cred ca am o afectiune a coloanei, pentru ca durerea este in jurul unei vertebre spre partea superioara a spatelui, undeva intre omoplati. De acolo in sus, ma ustura spatele, in fiecare zi. Pot fi arsa, lovita puternic in acea zona si aproape ca nu simt. Pe langa aceasta afectiune, presupun ca am si probleme cu zona cervicala a coloanei, fiindca sunt artist-papusar si aceasta este una dintre bolile profesiei, din cauza pozitiei defectuoase a capului, in timpul repetitiilor si a spectacolelor: pe spate si intr-o parte. Doresc un sfat avizat, dar nu acela al medicilor care mi-au spus ca nu am nimic la coloana, cu toate ca stiu ca am scolioza si probabil faptul ca sunt supraponderala i-a impiedicat sa observe cu atentie coloana vertebrala. Si ce pot face concret impotriva acestor dureri greu de suportat. Va multumesc, anticipat. A. U.

    0
    0

  • mamyna pe 5 Oct 2007, 19:49
    sanatate pentru spate

    luati un flacon de plastic gol si loviti destul de tare pina la senzatia de piscaciune zona dureroasa si durerea se va disipa.Nu exagerati!

    0
    0

  • Pusa Oancea pe 21 Sep 2007, 15:31
    Miscarea este sanatate!!!!

    Miscarile recomandate sunt foarte bune .Le poti executa oriunde, oricand, mascat si nu trebuie sa-ti fie rusine sa faci miscari care iti antreneaza muschi ..imbatraniti.Eu fac aceste exer. de frica sa nu anchilozez,chiar daca ma doare spatele.Ideal ar fi sa faci exercitii intr-un bazin cu apa calduta,ar fi SUPER!.Bibi---Recomandati si alte exercitii utile,executabile oriunde si oricand!

    0
    0

  • mirela pe 12 Aug 2007, 17:19
    asa-i

    da cred ca este ff adevarat ce zice-ti

    0
    0

  • gabriel pe 3 Aug 2007, 15:35
    cititor

    Am studiat cu atentie articloul despre pozitie incorecta la birou. Mie mi se intampla sa stau ore intregi zilnic in pozitie incorecta in fata calculatorului, dupacare am o senzatie de apnee, sufocare, dureri, iar uneori am scuipac saliva cu sange (hemoptizie). Va rog sa precizati daca se poate ajunge la boli grave de plamani sau de coloana din cauza acestei pozitii incorecte.

    0
    0

  • lavinia pe 13 Iun 2007, 20:15
    sunt sfarsita

    lucrez 8 ore cu capul in jos si stau in picioare intr-o tipografie,nu mai rezist durerilor coloanei si a gatului...dar i-mi place ce fac...dar chinul celor 8 ore ma nenoroceste pe fiecare zi

    0
    0

  • gala pe 4 Sep 2006, 12:47

    in toate firmele in care am lucrat si lucrez se punea la dispozitia angajatilor un model de scaun ieftin si foarte prost pentru pozitia coloanei. in scaunele astea ne petrecem jumatate din ziua activa, ba uneori mai mult. si asta, an dupa an...

    0
    0

  • gianina_bacescu pe 11 Mai 2006, 11:50
    dureri de coloana vertebrala

    pot fi in functie de localizare ereditare, date de pozitii vicioase si de efortul fizic(locul de munca).

    0
    0

  • Moisescu Laura pe 26 Feb 2006, 18:13
    durerile de spate

    articolul este bun dar....pe mine inca ma mai doare putin spatele!

    0
    0

  • ursulet_lavi pe 11 Feb 2006, 22:21
    dureri de spate

    articolul este foarte bun... chiar aveam nevoie de cateva sfaturi

    0
    0

  • michaiela57 pe 5 Feb 2006, 12:25
    DURERI DE SPATE

    MI-A PLACUT ARTICOLUL,E O PROBLEMA CU CARE MA CONFRUNT,BUNE SUNT SI SFATURILE DATE

    0
    0

  • claudia pe 4 Feb 2006, 14:48
    ms

    f bun articolul! 10x pt. exercitii, stiam si eu cateva dar tot repetandu-le nu mai erau ata d eficiente :) in mometul d fata stau cu spatele drept :D

    0
    0

  • ruxi pe 4 Feb 2006, 13:29

    articolul asta imi e de mare folos pt k la scoala avem niste scaune tampite, care ne forteaza sa stam cocosati......cand merg, stau dreapta etc, dar petec 7 ore la scoala on aceasta pozitie IDIOATA!!!!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod