Uita de durerile de "sale"

Durerea de "sale", cum mai este cunoscuta durerea din zona lombara, este deseori resimtita ca o durere brusca, ascutita, persistenta. Prin ortostatism, omul este predispus la dezechilibru al coloanei cervicale si lombare.
Aceasta durere poate aparea la un om sanatos in urma unei intinderi musculare asociate cu o munca fizica grea (cu o actiune de ridicare sau mutare a unor obiecte grele) sau cu o rasucire brusca. Durerea apare, de asemenea, si daca stai in aceeasi pozitie deficitara pe o perioada lunga de timp. In cazul persoanelor cu probleme deja existente in zona lombara, toate aceste actiuni le pot chiar agrava.

Durerea de "sale" nu trebuie asociata intotdeauna cu o intindere musculara, ci poate sa fie un semn al unei afectiuni mai grave, cum ar fi artrita, osteomielita, discopatia sau o fractura vertebrala. Numai in urma unui consult medical, vei sti cu siguranta cauza durerii tale.

 
Ai primit diagnosticul de discopatie lombara?

"Din cauza dezechilibrului muscular, vertebrele preseaza discul intervertebral iar acesta aluneca intr-o parte, vertebrele presand nervul, acest lucru ducand chiar la paralizii. De obicei, dicopatia lombara poate fi controlatata daca urmezi un program de recuperare (care include si exercitii). Pacientii nu trebuie sa renunte daca nu se recupereaza intr-un timp foarte scurt. In general discopatia poate sa nu evolueze, dar, pentru recuperare, iti trebuie perseverenta", considera Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Clinicii Medicale Romar.

"Simptomele discopatiei lombare sunt: durerile pe fesa in jos, pana in talpa sau in varful degetului. Durerea se simte in diferite parti ale corpului. De aceea, majoritatea pacientilor sunt tentanti sa te intrebe de ce le lucrezi spatele cand durerea e in deget", mai spune Aurelia Popa.


Williams iti usureaza durerea

Programul de exercitii propus de kinetoterapeutul Aurelia Popa este cunoscut sub denumirea de programul Williams. Exercitiile pentru discopatia lombara se fac pe saltea sau la spalier.

"In cazul in care pacientul a fost diagnosticat cu discopatie lombara, nu se recomanda exercitiile de extensie, cum sunt acelea pentru discopatia cervicala. La discopatia lombara, se produce un dezechilibru intre abdomen si spate. Musculatura abdomenului este mult mai pronuntata si cedeaza mai usor si atunci apar discopatiile. Discul herniaza si astfel coloana se arcuieste foarte mult. Programul Williams tonifica musculatura abdominala, care, intarindu-se, strange, aducand spatele in pozitie cat de cat normala fiziologic", explica Aurelia Popa.

Coloana vertebrala nu este dreapta, ci prezinta o serie de curburi in regiunea cervicala, toracala si lombara. In zona cervicala, exista o curbura cu concavitate posterioara care se numeste lordoza, in timp ce la nivelul coloanei toracice exista o curbura cu concavitate anterioara, denumita cifoza. Curbura in zona lombara are concavitatea posterior si se numeste lordoza lombara.

In regiunea pelviana, adica la nivelul bazinului, exista o curbura cu concavitatea orientata anterior si este formata de sacru si oasele cocigiene. Curburile coloanei vertebrale sunt conditionate mecanic de inclinatia bazinului.


11 exercitii pe saltea

Daca nu ai saltea, poti improviza una din doua paturi. Kinetoterapeutul te sfatuieste sa nu faci exercitii niciodata in pat, indiferent de cat de tare este. Aurelia Popa precizeaza ca primele exercitii sunt de incalzire a musculaturii. Exercitiile sunt eficiente daca se fac de doua-trei ori pe saptamana, timp de 15-20 de minute pe zi. Fiecare exercitiu se face in seturi de cate zece exercitii-pauza-inca zece.

1. Intins pe spate pe saltea, se trage varful piciorului si se intinde. Se efectueaza zece exercitii, se face o mica pauza, si inca zece.

2. Aceasi pozitie, picioarele indoite, cu talpa pe saltea, se ruleaza piciorul pe calcai si pe varf.

3. Din aceeasi pozitie, cu picioarele indoite, se apropie si se departeaza genunchii.

 4. Din aceeasi pozitie, se face bicicleta cu un picior. Zece exercitii pe un picior si inca zece pe celalalt picior.

5. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, intinde un picior. Piciorul intins se ridica. In momentul in care piciorul este ridicat tragi varful si il intinzi cand piciorul este coborat.

6. Cu genunchii indoiti cu talpa pe saltea, efectueaza balansari de bazin. Spatele ramane lipit de saltea si ridici doar putin fesierii.

7. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, trage cate un genunchi la piept.

8. Avand picioarele indoite cu talpa pe saltea, tine mainile pe coapsa (partea anterioara a picioarelor). Mainile aluneca in sus pana la genunchi si revin. Acest exercitiu este contraindicat pentru spondiloza cervicala, deoarece accentueaza curbura cervicala.

9. Pe spate, genunchii indoiti cu talpa pe saltea. Trage cate un genunchi la piept concomitent cu ridicarea capului stanga - dreapta.

10. In aceeasi pozitie, trage amandoi genunchii la piept. Este un exercitiu dificil, care s-ar putea sa nu fie efectuat de pacientii cu o discopatie acuta. Daca se poate face, se efectueaza maxim zece exercitii.

Kinetoterapeutul Aurelia Popa subliniaza ca este important sa se revina cu talpa pe saltea, avand genunchii indoiti, si nu intinsi. Daca se revine cu ei intinsi, curbura lombara se accentueaza, avand loc un efect invers fata de cel dorit.

11. In aceeasi pozitie, se trag amandoi genunchii concomitent cu ridicarea capului.

Pentru urmatoarele exercitii se schimba pozitia.

1. Culcat pe o parte, pe saltea, mana de aceeasi parte este sub cap, indoaie usor genunchii. Cu cealalata mana ramasa libera, trage genunchiul la piept si intinde-l.

2. Aceeasi pozitie, genunchiul de jos usor flectat, celalalt intins, ridica piciorul in lateral. Se ridica piciorul la aproximativ 45 de grade. Nu trebuie sa se ridice piciorul combinat cu o rotatie externa.

3. Culcat lateral, cu piciorul de jos usor indoit, flexeaza piciorul (adu piciorul intins spre fata).


Exercitii in patru labe. Numarul exercitiilor: zece-pauza-zece

1. Se trage alternativ cate un genunchi la piept. Se alterneaza stangul cu dreptul.

2. Aceeasi pozitie, se duce fundul pe calcaie si se revine. Se relaxeaza.
"Acest exercitiu este foarte relaxant. Majoritatea celor care il descopera stau in pozitia asta" spune Aurelia Popa.


Important de stiut pentru persoanele cu discopatie lombara

Pacientii trebuie sa invete sa se ridice, cu genunchii indoiti si spatele drept.
Se evita rasucirile.
Daca lucrezi la birou, pune-ti sub picioare o cutiuta de o inaltime de 10, 15 cm.
Cand conduci, trage-ti scaunul cat mai in fata.
Evita extensiile, deoarece accentueaza curbura lombara.

 Articol realizat in colaborare cu Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar.
 

Comentariile 51-96 din 96

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Madalina Herghelegiu pe 5 Nov 2007, 20:56
    Intrebare_dicopatie lombara

    Spuneti-mi, va rog, este indicat sa incep exercitiile chiar daca am dureri puternice de spate? Mi s-a recomandat sa astept o perioada, pana durerile se mai amelioreaza. Problema e ca astept de vreo 3 saptamani.. Va multumesc

    2
    0

  • bunaciune pe 18 Oct 2007, 20:09
    pat de dormit

    il cumperi de la magazin e ieftin

    0
    0

  • prodan eugen pe 13 Oct 2007, 13:47
    patul cu pietre de jad

    buna ziua! as vrea sa stiu cat costa un pat cu pietre de jad, si de unde as putea sa-l cumpar. multumesc

    0
    0

  • Gia pe 10 Oct 2007, 12:41
    ...

    Imi pare rau sa aflu ca esti in asa o situatie disperata. Iti recomand sa nu te iei dupa " leacuri babesti" sau tratamente puse dupa ureche, caci si eu am trecut prin ce treci tu si daca m-as fii prezentata la un medic competent din timp, poate nu mai ajungeam la operatie. Am 22 de ani, si am fost diagnosticata cu hernie de disc la L4-L5. A urmat operatia, dupa care pot sa spun sincer ca ma simt f bine, cu toate ca nu a trecut mai mult de 2 sapt. de la externare. Sa o luam de la capat. Te doare.. la fel ma durea si pe mine, incepea din sold si se lasa pe piciorul drept, pana in calcai..nu a stiut nimeni ce am , nici la mine..pana nu m-am dus la un medic neurolog, la un consult. Asta e primul lucru pe care trebuie sa il faci, apoi , la indicatiile lui, un RMN ori intai o radiografie. El va stabilii prioritatile in functie de cat de grava e situatia. Daca ai posibilitatea iti recomand o clinica particulara, vei fii tratata cu mai mult respect si seriozitate.Pe mine m-a costat 300 de mii lei vechi consultatia, 4.100.000 RMN-ul..Trebuie precizat ca si la RMN am fost tot la particular si nu am stat la coada sau altceva.( in Bucuresti ).Daca vrei mai multe detalii scrie-mi pe adresa : langa_geanina@yahoo.com si iti voi raspunde cu placere ( tie sau oricui are nevoie de un sfat privind operatia, etc.). Multa sanatate !

    0
    0

  • boitor iliana pe 2 Sep 2007, 13:15
    dureri insuportabile

    de cand ma stiu am dureri insuportabile la piciorul stang in sold am cautat in toata tara un tratament ,o operatie ceva si nimeni nu ma putut ajuta cu nimic,va rog frumos ajutati-ma cu un tratament pe masura.

    0
    0

  • baba george pe 31 Aug 2007, 15:23
    discopatie lombara

    recent am fost diagnosticat cu aceasta boala. sunt un fost sportiv si de aceea am ramas si eu contrariat.e normal ca atunci cind am facut criza sa raman imobilizat?

    1
    0

  • Mary pe 26 Aug 2007, 11:33
    lombosciatica

    Am fost diagnosticata cu discopatie cu lombosciatica stg.hiperalgicasi nevritica.Tratament:loperamid,Ketonal,Urgendol,Pentoxiretard,Aflamil,Neuromultivit.Acum fac fizioterapie si masaj coloana si picior stg.nu mai am dureri dar piciorul stg.este putin amortit,ROT rotulian care era ffffff slab acum este ceva mai bun,nu pot sta pe calcaiul stang,fac ceva exercitii acasa.Cred ca se poate fara operatie,ce-mi recomandati?Va multumesc,astept raspuns.

    0
    0

  • Denis pe 8 Aug 2007, 05:37
    Tasare vertebre

    A trebuit sa sar de la geam, de la etajul 1 si din cauza ca mi-a alunecat un picior, mi-am tasat 2 vertebre. Stiu ca tasarea s-a produs intre L4 - L5 si L5 - S1. Am avut ceva dureri si medicul mi-a recomandat sa port un lombostat vreo 3 luni de zile. Dansez destul de mult si am facut miscare si cand eram mai mic. Acum am 21 de ani. Din momentul in care am avut acest necaz, am cautat foarte mult exercitii fizice care sa ma ajute sa imi indrept coloana si sa scap de inceputul de scolioza (stau mult la calculator). Va multumesc foarte mult ca ati pus pe site aceste indicatii. Ati putea oferi si indicatii pentru o alimentatie care sa favorizeze fortificarea oaselor?

    0
    0

  • emilia pe 3 Aug 2007, 09:24
    sugestie

    ar fi fostideale niste schite

    2
    0

  • dafi pe 7 Iun 2007, 11:06
    durerile de oase au inceput sa ma chinuie din ce in ce mai mult

    am avut in 1994 o pareza pe partea dreapta,piciorul nu-l mai puteam misca ,am urmat tratament dar cred ca acupunctura facuta de dr.mariana stan de la pucioasa jud dambovita m-au ajutat fff mult din l994 nu am mai facut tratament,m-am simtit ff bine,iar acum in 2007 am inceput sa am dureri ff mari de spate,spondiloza cervicala ma omoara odata cu mijlocul,am avut crize ,am intepenit si acum o caut disperata pe d-na dr.sa fac din nou acupunctura.nu stiu incotro s-o iau,anul trecut am avut doua interventii chirurgicale cu anestezie totala in 2 luni de zile -histerectomie totala si inainte si dupa operatie durerile de oase au inceput si nu m-au lasat deloc.am intrebat medicii si au zis ca nu au legatura cele doua.dar in spitalul oncologic am aflat multe lucruri,printre care ca se poate declansa asemenea dureri si noi nu stim si de la cancer in oase.nu striu ce investigatii sa mai fac.ajutati-ma cu sfaturi de unde sa incep si unde sa termin.ce investigatii sa mai fac.mi-e frica sa nu am cancer la oase si eu sa nu stiu,si uite asa sa treaca timpul si va fi prea tarziu.medicii nostrii nu mai au timp de noi sa ne ascuklte si sa ne indrume.medicul de familie e pe dinafara....etc.trebuie peste tot bani fff multi,nu dispun si doresc ceva sigur de la inceput.m-am saturat sa fiu pasat ca o minge.incotro s-o apuc?poate ma aude un medic cu suflet.multumesc.

    0
    0

  • alina pe 31 Mai 2007, 23:25
    discopatie lombara

    am fost diagosticata cu dicopatie lombara dar durerea este mai accentuata la bazin si sold.Ce trebuie facut ptr aceasta?Dupa 10 min de mers pe jos nu mai pot merge , in rest durerile nu sunt prea mari.Va multumesc si astept raspuns

    0
    0

  • daniela pe 28 Mai 2007, 15:41
    discopatie lombara

    cred ca e foarte bine sa stii ce exercitii iti fac bine, sa cunosti mai multe detalii despre aceasta afectiune.Asa te poti proteja.

    0
    0

  • mimi pe 26 Mai 2007, 18:50
    exercitii pentru fracturi de bazin

    Ma incanta felul in care ne dati sfaturi dar de cand am eu internetul nu am vazut nici un sfat care sa ma ajute.Am avut un tragic accidant in urma caruia am avut 4 rupturi de bazin.Acum sunt in perioada de recuperare dar nu pot merge decat sprijinita in baston si schiopatez,nu am stabilitate fara el.Mentionez ca la un sold am pusa placuta cu surub.As dori sa fac exercitii si acasa , va rog scrieti-mi raspuns!

    0
    0

  • ioana pe 26 Mai 2007, 18:46
    exercitii pentru toti

    Toate aceste sfaturi sunt foarte benefice pantru noi,cititorii care nu prea vizitam doctorul chiar daca nu ne simtim bine!Am si eu o intrebare:exercitiile de mai sus sunt bune si pentru indreptarea spatelui(am 25 de ani si cu toate astea sunt cocosata)?

    0
    0

  • madalina pe 26 Mai 2007, 17:15
    discopatia la 20 de ani

    m-au ajutat mult expunerile dvs ca sa imi inteleg boala.acum incerc sa ma fac bine dar nu pot sa stau fiindca am prea mult de lucru asa ca nu pot sa iau repausul de care am nevoie.ce ma sfatuiti?

    0
    0

  • ionila dana pe 9 Mai 2007, 14:17
    lordoza

    imi place ff mult felul cum va ingrijiti de noi. As avea si eu o intrebare: am lordoza si v-as ruga sa-mi dati si mie un program de ex . Va multumesc mult

    0
    0

  • bobo pe 6 Mai 2007, 19:50
    protruzie discala posterioara L4-L5

    AS VREA SA STIU IN CE CONSTA ACEASTA BOALA SI CARE ESTE TRATAMENTUL ADECVAT.

    0
    0

  • antal simona gabriela pe 30 Apr 2007, 17:27
    sinovita la niv.art.interapofizare si mica protruzie discala L5 S1

    fac diferite trat.de aproape un an.nu mai fac asa multe crize darnu pot sa lucrez nimic.cum ma obosesc putin,cum apar dureri.fara calmante nu pot sa ma dau jos din pat.ce imi recomandati?multumesc anticipat

    0
    0

  • Florin B pe 14 Apr 2007, 09:51
    Intrebare

    Programul Williams este valabil si pentru hernie de disc. Adica pt un pacient pe al carui rezultat de la RMN scrie : protruzie discala L5-S1 ? Multumesc anticipat.

    0
    0

  • Adi pe 5 Apr 2007, 17:10
    va salut cu respect

    Si eu sufar de discopati lombara,saitul dumneavoastra cu informatii si exercitii este formidabil mai ales exercitiile sunt foarte importante si fac foarte bine la aceasta boala daca sunt facute corect.Ce as dorii eu sa stiu, daca mersul pe bicicleta normala este indicat sau nu. Va multumesc anticipat

    2
    0

  • garofita pe 3 Apr 2007, 18:28
    spondilita anchilozanta

    cemi sugerati pentru aceasta boala ? pe care sotul meu o are de cativa ani

    0
    0

  • vela minodora pe 12 Mar 2007, 22:55
    discopatie lombara

    medicul care mi-a citit radiografia mi-a indicat:discreta scolioza lombara,amprente discale la nivelul platourilor vertebrale L4-L5.mici hernii intraspongioase la nivelul platourilor vertebrale inferioare L1,L2.medicul de familie a concretizar: discopatie lombara, lombalgie.traducerea e ok? ar trebui cumva sa fac un RMN? sunt indicate elongatiile la scara fixa? e bine daca fac niste sedinte la un pat de masaj, cu pietre de jad, infrarosu,numit CERAGEM?

    0
    0

  • Cristina pe 10 Mar 2007, 22:08
    intrebare-nedumerire

    Am fost nevoita sa ridic vreo 4 luni o persoana adulta imobilizata intr-un carucior.Si am inceput sa am dureri de spate.medicul de familie m-a intins pe pat si mi-a ridicat pe rind picioarele pina cind am simtit o durere acuta la spate.A spus ca e vorba de discopatie lombara si mi-a dat diclofenac unguent.Intrebare:se poate diagnostica discopatia lombara fara radiografie?

    1
    0

  • Gica pe 8 Mar 2007, 14:22
    Pt. domnul cu precizari

    Daca lucrezi abdominalii, lombarii ii mai lucrezi? Daca da cum. Iar daca nu ii lucrezi - nu se produce un dezechilibru intre cele 2 grupe de muschi care sustin zona lombara? Multumesc

    0
    0

  • corina pe 6 Mar 2007, 15:09
    durere de spate

    as dori sa fac aceste exerciii intr-o sala de sport cu medici specializati in aceasta recuperare.puteti sa-mi dati un nume.....???

    0
    0

  • Slabescu Serban, asistent univ pe 25 Feb 2007, 16:18
    Precizari suplimentare

    Principala cauza care duce la aparitia si intretinerea discopatiei lombare este tonusul muscular precar al abdomenului sau o "burta mare". Exercitiile prezentate mai sus sunt folositoare doar pentru cei ce au o discopatie in forma avansata. Asadar, SINGURUA, miscare care da rezultate este ridicarea trunchiului din culcat dorsal cu genunchii indoiti si talpile in saltea, sau clasicele abdomene. Se efectueaza de 2-3 ori pe saptamana, numai dupa o prealabila incalzire(rotarea bazinulai din stand cu mainile pe solduri spre stanga si spre dreapta)2-3 serii(si nu exercitii cum gresit este prezentat mai sus) a maximum de repetari pe serie la cei care suporta, sau mai putine la inceput la cei care inca resimt dureri acute. Si eu am discopatie lombara si inainte sa fac abdomene ma durea rau spatele. Acum nu mai resimt nicio durere si joc si fotbal de performanta.

    2
    0

  • ramona iconia pe 9 Feb 2007, 17:27

    exercitiile pentru spate sunt foarte bune. multumesc pentru sfat.ati foast de mare ajutor. tineti-o tot asa.

    0
    0

  • mischie alina pe 27 Ian 2007, 12:09
    exercitii pentru tasare vertebre

    am fost diagnosticata cu pensare moderata de L4 si L5 ,pot efectua acest program ? multumesc !

    0
    0

  • ana pe 25 Ian 2007, 19:24
    da sunt bune

    ar mai trebui niste ex...da sunt foarte bune si astea

    0
    0

  • ionescu andreia roxana pe 12 Ian 2007, 18:25
    disopatie lombara

    sunt foarte utile sfaturile mai ales pt mine care am facut aerobic 16 ani si corpul meu cere gimnastica

    1
    0

  • Carmen Irimia pe 13 Dec 2006, 18:55
    durere

    daca s-ar face o statistica as putea sa afirm ca pe toata lumea ne doare spatele.Muncim prea multe ore pe lumea asta si putin timp avem pentru sufletul nostru.

    0
    0

  • rosina pe 28 Nov 2006, 19:37
    hernia de disc operata

    care sunt etapele kinetoterapiei dupa operatia de hernie de disc L5-S1.

    0
    0

  • nicu ghita pe 28 Nov 2006, 17:08
    exerciti-discopatie lombara

    am facut aceste exercitii la Herculane si ma simt foarte bine

    0
    0

  • Alin Giusca pe 20 Oct 2006, 19:33
    discopatie lombara

    De mult caut , sfaturi,ceva care sa ma scape de durere . MINUNAT

    0
    0

  • Bogdan pe 19 Sep 2006, 00:31
    vreau imagine

    daca ar fi insotite de filmulete ar fi perfect. Poze sau filmulte pt o mai buna executie. PS Sustin Educatia Fizica in Scoli si licee

    0
    0

  • MIHAELA RADU pe 13 Sep 2006, 20:59

    SUNT EXTRAORDINARE SFATURILE PRIMITE. vA DORESC TOATE CELE BUNE SI MULTA, MULTA SANATATE !

    1
    0

  • sas vasile pe 7 Sep 2006, 16:36
    colica renala

    a fost diagnosticat cu aceasta boala.a facut tratament dar durerile persista. ce se poate face?

    0
    0

  • sas anamaria pe 7 Sep 2006, 16:33
    dureri de coloana

    AM nascutde 6luni si tot am dureri de spate.DURERI lombare cat si cervicale.ce pot sa fac?si tinetio tot asa.

    0
    0

  • ion ana pe 18 Aug 2006, 13:13
    discopatie asimilata cu miscare?

    am fost diagnosticata de catre ,,Euromedica''cu acest diagnostic;efectiv,nu mai pot parcurge nici 5oo de m,pentru ca durerile se accentueaza,Gimnastica, fac cu ajutorul aparatului,,Beauty Star''insa,nu s-a inbunatatit mobilitatea.Am 100 kg,nu reusesc sa slabesc sub nici o forma.

    0
    0

  • x pe 16 Aug 2006, 01:33
    sport cu discoppatie?

    dc am discopatie lombara mai pot da bacul la sport?

    1
    0

  • dumitru mirel pe 27 Iul 2006, 21:08
    discopatie

    suna bine si am sa incerc exercitziile si daca are sa fie bine am sa le fac fara intrerupere asa poate scap de durerea asta kinuitoare

    1
    0

  • valencia pe 20 Iul 2006, 14:04
    despre exercitiile pt coloana

    eu am facut exercitii cu Aurelia si m-am simtit ok.Aceste exercitii sunt verificate si sunt super ok.Dar daca nu le mai faci o perioada e se resimt durerile.

    0
    0

  • costea pe 9 Mai 2006, 11:21
    muncitor cu tastatura

    Ar fi excelent sa faceti un scurt filmulet cu exercitiile descrise mai sus, filmulet care sa poata fi downladat.

    1
    0

  • GRETA pe 10 Apr 2006, 14:40
    SUGESTIE

    Ar fi bine daca s-ar putea ca indica

    0
    0

  • dana pe 27 Mar 2006, 13:09
    tineti-o tot asa

    Imi plac toate articolele d-voastra si tin sa va multumesc ptr.toate, sunteti de un real ajutor in cazurile extreme.Bafta multa!

    0
    0

  • maria pe 11 Mar 2006, 14:08
    mersi

    toata aprecierea ptr. sfaturi si mai ales ptr. exercitii multumesc

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod