Sănătate. Ce trebuie făcut şi ce este interzis în caz de fracturi


Foto: dr. Ilie Roșca, șef de secție la Bio Ortoclinic

Primul ajutor, la locul accidentului dacă nu pune în pericol victima


Primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau victima. Altfel, victima trebuie așezată în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), poate reduce durerea, insă acest lucru se face după imobilizare. Ulterior, victima trebuie dusă la spital în cel mult şase ore, iar dacă fractura este închisă, se aplică pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.


Cum recunoști o fractură?


Potrivit dr. Roșca, ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare apare edem, adică umflătura generată de acumularea de lichid seros în ţesuturi, tumefacţia şi durerea la locul impactului.
Uneori, dacă palpăm zona respectivă, putem simţi mici fragmente de oase care se mişcă independent unele de altele sau chiar trosnituri și cel mai bine este să nu apăsăm pe locul respectiv.

 

Foarte important!


  • Victima nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
  • Orice accentuare a durerii indică agravarea situației și necesită controlarea poziției membrelor, a bandajelor și nodurilor și a circulației sângelui la extremități. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi făcute peste atelă și nu pe zona descoperită, deoarece pot provocă compresiuni durereoase pe piele.
  • Cel puțin două persoane trebuie să conlucreze la realizarea imobilizării. Una ridică membrul fracturat cu o mână, în timp ce cu palma de la cealaltă mână sprijină locul fracturii, iar cealaltă persoană aplică atelele și trage fașa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod