Proteza bionica: o mana aproape normala

Proteza pentru brat numita i-LIMB Hand a fost conceputa in laboratoarele de cercetare ale companiei Touch Bionics din Scotia. A fost declarata inventia numarul unul in inginerie si a fost distinsa cu Premiul MacRobert al Academiei Regale de Inginerie din Marea Britanie.
Acum, dupa mai bine de 40 de ani de cercetare, proteza bionica este disponibila si persoanelor afectate din Romania prin intermediul Centrului de Recuperare, Protezare si Ortezare "Ortotech" din Bucresti.


Mana bionica este controlata de creier

Proteza putea fi montata pacientilor carora le-a fost amputat antebratul in urma unor accidente sau a unor boli cronice.

Spre deosebire de protezele clasice, mana bionica este controlata miolitic, putand astfel sa execute cele mai delicate miscari. Aceasta functioneaza cu ajutorul a 2 electrozi atasati la nivelul pielii, care culeg si interpreteaza semnalele electrice create prin contractia fibrelor musculare de la nivelul mainii amputate.
Astfel, cand persoanele isi incordeaza muschii ramasi din antebratul amputat se transmite un semnal mainii bionice, pe care aceasta il transforma in impulsuri electrice.
Apoi, prin intermediul a 5 motorase, degetele artificiale sunt miscate.

"Nemaipomenit si aproape de neconceput este faptul ca cele 5 motorase determina degetele, dar si falangele degetelor sa se misce independent. Totodata, exista un modul special pentru degetelul mare, care permite rotirea acestuia ca in cazul unui deget normal. In acest fel pacientul poate face diferite prize, iar viata lui este cat mai aproape de normal", ne-a explicat Laurentiu Banica, profesor de recuperare la Centrul de Recuperare, Protezare si Ortezare "Ortotech".


Nu necesita operatie, ci se ataseaza

De asemenea, un lucru foarte important de mentionat este faptul ca dispozitivul nu necesita vreo interventie chirurgicala speciala, ci acesta este pur si simplu atasat precum protezele clasice.

Potrivit profesorului Laurentiu Banica bratul artificial poate prinde un card si il poate introduce in bancomat, poate tasta la computer, poate tine monede, chei, carti de vizita, CD etc, tocmai fiindca degetele pot fi folosite separat.
Mai mult, acesta ne-a explicat ca o persoana care foloseste o proteza bionica niciodata nu va scapa si nici nu va sparge obiectul tinut cu ajutorul protezei, deoarece fiecare deget are senzori care nu permit ca acest lucru sa se intample.

Totodata, dl. Laurentiu Banica ne asigura ca "absolut toate materialele din care este realizata proteza biotica se afla in biocompatibilitate cu epiteliul, astfel, este exclus riscul aparitiei unor probleme medicale, precum: infectii sau iritatii". 


Costa aproximativ 28.000 de euro

Pretul aproximativ al protezei este de 28.000 euro si are un termen de garantie de 3 ani, insa dl. Laurentiu Banica ne asigura ca riscul ca proteza sa se defecteze este mic, deoarece buna functionare a protezei se bazeaza pe modul de intretinere. "De exemplu, daca pe proteza se varsa apa nu se intampla nimic, deoarece mana artificiala propriu-zisa se afla intr-o capsula de silicon, care nu permite infiltrarea apei usor; daca proteza este introdusa in apa atunci pot aparea unele defectiuni".



O soliciti si astepti 3 saptamani!

"Persoana care are nevoie de o proteza trebuie sa astepte aproximativ 3 saptamani; intre timp aceasta trebuie sa faca exercitii pentru dezvoltarea musculaturii bratului pentru ca proteza sa fie mai usor de manevrat", a mai adaugat Laurentiu Banica.  

Prima persoana care a beneficiat de aceasta proteza este un tanar din Bucuresti, pe nume Marius caruia in urma cu 2 ani si jumatate i s-a descoperit o tumoare la incheietura mainii drepte. Dupa mai multe investigatii au urmat o serie de operatii, dar din cauza stadiului avansat al bolii, al tratamentului necorespunzator mana tanarului a fost amputata.

A apelat la diferite clinici de ortezare si protezare din Bucuresti pentru a gasi oamenii dornici sa il ajute. Astfel, a cunoscut colectivul de specialisti de la Ortotech, care s-au decis sa ii ofere lui Marius tot sprijinul de care avea nevoie.


Unde poti sa apelezi?

Sediul central:
Strada Traian nr 57, Sector 3, Bucuresti
Tel: 021/3260355
Tel mobil: 0745172929

Sediul din Constanta:
Strada Chiliei nr 45, Constanta
Tel/fax: 0241/619718
Tel mobil: 0748.889.992

Sediul din Iasi:
Str.
Sarariei nr. 15, Iasi
Tel: 0232.311010
Tel mobil: 0747.071.869

Sediul din Ploiesti:
Str. Clementei, Nr.28, Jud. Prahova
Tel./Fax: 0244.520.474
Mobil: 0742.100.863
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 5 Mar 2020, 01:38
    Buna seara proteza se poate da jos seara la somn ? Sau o data ce a fost pusa nu mai poate fi data jos? Se poate plati in rate aceasta proteza? Eu am una cam de 10 ani si este doar

    Buna seara proteza se poate da jos seara la somn ? Sau o data ce a fost pusa nu mai poate fi data jos? Se poate plati in rate aceasta proteza? Eu am una cam de 10 ani si este doar estetica. Multumesc pentru eventualul raspuns

    0
    0

  • constanta pe 8 Nov 2015, 18:39
    mana bionica

    Buna seara sunt mama unei fetite in varsta de 11ani din nastere are o malformatie congenitala mina dreapta,am procurat de la dv acum 4-5 ani o proteza dar era doar de estetic pe atunci cred ca nu se stia de aceasta mina bionica.putem veni la dv nu conteaza varsta?multumesc as dori raspuns sint disperata fetita cum v-am spus are 11 ani a inceput de mult timp sa-si dea sema de problema care o are si se fereste de lumea din jur.Noi in ziua de azi caracterizam persoanele dupa infatisare........multumesc mul.sunt multe de spus ......

    1
    0

  • vasile bogdan dorel pe 18 Mai 2014, 01:02
    amputatie palma stanga

    in data de 7 septembrie 2013am avut un accident de munca o presa cu forta de 470 de tone mi-a prins mana stanga am stat prins in acea presa aproximativ 60 de minute din cauza unei defectiuni al panoului de comanda cand a fost desfacuta acea presa palma mea era atat de strivita in cat ziceai ca e o coala de hartie cum imi pot face si eu o programare la dumneavoastra sa stiu daca se poate face protezarea.?

    6
    0

  • monik pe 23 Dec 2013, 09:41
    Se poate pune aceasta proteza si la un singur deget?

    Astazi mama mea este operata la degetul 3 al mainii drepte pe care il amputeaza in urma unui nefericit accident, iar intrebarea mea este daca acest fel de proteza se aplica si in cazul ei, si daca da care este procedura? trebuie degetul lasat sa se vindece sau imediat dupa operatie se vine la control?...Va rog cateva informatii cu pasii de urmat in aceasta situatie

    1
    2

  • Boitan Mircea Robert pe 20 Oct 2011, 11:04
    protezare mina si picior

    In data de 31August 2011,in urma unui accident suferit mi sa amputat piciorul drept de deasupra genunchiului si la mina dreapt am pierdut 4 degete cu o parte din palma miini.Unde si cum pot face sa am sansa pentru a mi se pune proteze pentru a devenii un om normal?Va multumesc

    4
    3

  • Roxana iuliana pe 3 Aug 2011, 22:22
    proteza

    Am o intrebare dar dak o persoana are doar degetele amputate atunci se poate inlocui cu o proteza bionica????

    5
    0

  • razvan pe 29 Mar 2011, 15:22
    proteza bionica

    Da, se poate redobandi o mare parte din functionalitatea mainii. Aveti mai sus datele de contact ale firmei.

    1
    0

  • Ionel pe 28 Mar 2011, 22:09
    Amputatie

    Salutari. Eu am amputatie din incheietura de la mana dreapta de cca 8 ani din cauza unei infectii. Practic , dizarticulatie de incheietura. Oricum m-am obisnuit asa, nici proteza nu port desi am una. Singurul moment cand o port este atunci cand conduc. am dreptul de a conduce masina ,nu am restrictii, asa am sustinut examenul, insa masina trebuie sa fie foarte usor de condus. Este drept , lumea se uita la tine ciudat , insa sunt deja obisnuit. Peste mana , am incercat diverse proteze insa nu le pot purta , nu le pot utiliza. Peste bont port un fel de soseta, imi ofera confort suficient. Singura proteza pe care o port e cea fixa pentru condus masina, in rest , umblu cu bontul invelit in soseta. e mai comod, stiu ca se uita lumea ciudat la mine, dar nu ma deranjeaza. Lucrez ca responsabil de personal, pot scrie cu mana stanga. As incerca aceasta proteza , insa nepurtand nimic atatia ani, oare mai pot face ceva ?

    0
    0

  • alina pe 25 Iun 2010, 21:30
    mana bionica

    Am de realizat un proiect la facultate despre un produs inteligent si trebuie sa ma refer in principal la materialele componente si pe internet nu prea am gasit mai nimic; va rog, daca puteti sa ma ajutati; multumesc

    0
    0

  • alina pe 25 Iun 2010, 21:27
    mana bionica

    Se poate sa-mi spuna si mie cineva din ce materiale e confectionata mana bionica? multumesc

    0
    0

  • mihaela pe 25 Sep 2009, 09:44
    raspuns " sunt multi care si-ar dori o asemenea proteza"

    Sunt Ing. Med. la firma ORTOTECH-firma ce are distributia exclusiva a acestei Maini, pentru Romania si as vrea sa pot lua legatura cu dumneavoastra pentru a va comunica care este pretul acestei Proteze si alte informatii. Adresa mea de mail este mihaela.birloaga@ortotech.ro

    0
    0

  • andra pe 18 Sep 2009, 22:43
    sunt multi care si-ar dori o asemenea proteza

    am si eu un frate care astazi ia fost amputata mana din cauza unei infecti care sa produs,antebratul ia fost zdobit din cauza ca ia fost prins la o combina de recoltat porumb e cumplit pt noi toti are doar 19 ani...familia mea ar dori ca el sa aiba una dar pretul protezei e cam mare bn nu asta conteaza pt noi dar poate alte persoane au f mare nevoie de ea si nu au cum sa o cumpere deoarece e foarte scumpa...ce sa mai zic sa fereasca Dumnezeu pe cineva de o asemenea nenorocire mi-e greu sa ma gandesc ca fratele meu nu mai are o mana dar asta este viata si cu bune si cu rele

    0
    0

  • HORNEA FLORIN pe 19 Feb 2009, 08:20
    O SPERANTA DE MULT ASTEPTAT

    de aproximativ 34 de ani de cand m-am nascut cu o maltformatie congenitala cu lipsa falangelor la mana stanga,nu sau gasit nici o solutie ptr a-mi solutiona o proteza multifunctionala,si iata dupa atata timp foarte indelungat,sa gasit o solutie ptr a simti cu adevarat cum este sa ai o mana indentica cu cealalta,nu imi pot imagina ca intradevar sa gasit solutia definitiva sa avem o mana normala.felicitari!!!!

    1
    0

  • zoltan pasztay pe 21 Nov 2008, 18:06
    felicitari ca munciti la inalt nivel

    Numai astfel vom invinge inertia si multumirea . Zoly P,

    0
    0

  • Andrada pe 4 Oct 2008, 17:26
    BRAVO

    Foarte bun articolul! Are toate datele necesare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod