Primul ajutor in cazul fracturilor

Informatii generale Corpul uman are peste 200 de oase grupate in trei mari tipuri: lungi, scurte si late. Principala afectiune osoasa este reprezentata de fracturi - leziuni traumatice ale oaselor, soldate cu intreruperea continuitatii acestora.

Categoriile de persoane predispuse fracturile sunt batranii sau persoanele care sufera de diferite afectiuni osoase; in cazul acestora fracturile pot aparea si in urma unor traumatisme minore sau chiar la efectuarea unui pas gresit.


Clasificarea fracturilor

"Clasificarea este deosebit de complexa, de fapt existand cateva mii de clasificari, in marea lor majoritate controversate si in continua schimbare.
S-au incercat clasificari globale, de tipul celei AO (asociatia elvetiana a ortopezilor), dar inutilizabila practic din cauza complexitatii deosebite (cateva sute de criterii definesc cateva mii de fracturi)
", precizeaza Dr. Marius Uscatu, medic ortoped la Hyperclinica Medlife.

Totodata, acesta sustine ca "global fracturile pot fi: inchise si deschise, fara deplasare sau cu deplasare, simple sau complexe, unice sau multiple, unilaterale sau bilaterale, acute sau cronice".

Fracturi directe: produse la locul de impact ale agentului traumatizat cu osul.
Fracturi indirecte: produse la distanta de locul traumatismului.
Fracturi complete si incomplete: fisurile, infundarea oaselor late, indeosebi ale craniului, ruperile incomplete ale oaselor copiilor.
Fracturi inchise: cand pielea ramena integra.
Fracturi deschise: cand si pielea este lezata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod