Prevenirea osteoporozei incepe din copilarie

Osul este un tesut viu cu o continua schimbare. Ciclul de viata al osului consta in procesul de constructie osoasa sau formare osoasa (proces care dureaza 3 luni) si un proces de demolare sau reabsorbtie osoasa (care dureaza 1-2 saptamani).
"Prevenirea osteoporozei incepe din copilarie, astfel o crestere cu 10% a varfului de masa osoasa ajuta la scaderea cu 50% a riscului de fractura in perioada adulta. Scheletul unui copil se reinnoieste in proportie de pana la 100% intr-un an, comparativ cu doar 10% la adulti. Daca in acest proces de reinnoire nu se aduce un aport adecvat de calciu care sa alimenteze continuu formarea osoasa, pot sa apara consecinte pe termen lung", precizeaza Prof. dr. Dimitrie Dragomir, Presedintele Asociatiei Romane de Pediatrie.

Deci, o alimentatie sanatoasa si echilibrata in copilarie este foarte importanta deoarece are efecte pe termen lung asupra sanatatii individului, contribuind la prevenirea mai multor afectiuni (osteoporoza, diabet, cancer, afectiuni cardiovasculare etc.)

Desi recomandarile medicilor nutritionisti si pediatri prevad consumul zilnic a cat mai multor portii din alimentele principale, rezultatele studiului MAMM (Masurarea Aportului de Macro si Micronutrienti la copii prescolari) arata ca circa 70% dintre copii consuma legume, fructe, carne doar de 2-3 ori pe saptamana iar laptele este consumat in medie de 2-3 ori pe saptamana de 51% dintre copii.


"Din cauza alimentatiei necorespunzatoare 54% dintre copii au un aport hipercaloric, lucru care ar putea explica rata de crestere a obezitatii in randul scolarilor, 95% dintre copii din Romania au deficiente de aport de calciu si aproape 100% din acestia au deficiente de vitamina D. Totodata, copii din Romania au un aport alimentar insuficient si de fier", a declarat prof. dr. Adrian Georgescu de la Institutul de Ocrotire a Mamei si a Copilului "Dr. Alfred Rosescu", dar si coordonator al studiului MAMM.

Afectiunile frecvent intalnite din cauza acestor deficiente: hipotrofiile staturo-ponderale, sechele, rahitism, deformarile coloanei vertebrale, obezitate de cauza neendocrina.


Ce putem face?


Prof dr. Adrian Georgescu, este de parare ca trebuie "alertati parintii pentru a modifica proportia principiilor nutrivite in alimentatie, incluzand in alimentatia zilnica a copiilor fructele si legume proaspete iar ratia de lactate sa fie de 2-3 portii pe zi".
Totodata, copii trebuie sa consume mai putine dulciuri, sticks-uri, chips-uri deoarece aceastea aduc numai calorii fara valoarea nutritionala.  

Presedintele Asociatiei Romane de Pediatrie, prof. dr. Dimitrie Dragomir sustine ca parintii au un rol crucial in aceasta lupta, care poate fi castigata numai daca "acestia detin informatii nutritionale minime pentru a-i explica copilului importanta alimentatiei corecte, si daca cauta in permanenta trucuri pentru a determina copilul sa faca miscare, corectand astfel obezitate inca din copilarie".


Recomandari nutritionale la copil

1. Proteine: lactate 500 ml/zi, care 75 g/zi, oua (1 ou la 2 zile);
2. Grasimi (lipide): special polinesaturate (uleiuri vegetale, peste)
3. Glucide: paine integrala 150g/zi, boagata in vitamine din grupul b, paste sau cereale integrale (fara zahar).
4.
Calciul
: 500 mg/zi (1-3 ani) si 800 mg/zi (4-8 ani) iar din calciul ingerat numai 100 mg/zi se absoarbe la copilul cu varsta intre 2-8 ani. Esentiala pentru absorbtia calciului de catre intestine este vitamina D, care se gaseste in somon, oua sau branza.

Studiul MAMM a fost realizat sub coordonarea Profesorului Doctor Andrei Achimas, Prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca, si a avut ca obiectiv inregistrarea pe parcursul a 7 zile consecutive a aportului alimentar integral, in conditiile mentinerii alimentatiei obisnuite, la copii intre 3-6 ani, din Romania. Totodata, MAMM a beneficiat de sprijinul Societatii Romane de Nutritie, al Societatii Romane de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Dr. Alfred Rusescu".

Articole utile
Osteoporoza si sportul
Osteoporoza, boala care afecteaza si barbatii
Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod