Osteoporoza si sportul

Sunt persoane care cred ca sportul trebuie exclus daca ai osteoporoza. Total gresit. De fapt, folosindu-ti muschii iti vei proteja oasele.
Osteoporoza este o afectiune des intalnita la femeile cu o varsta inaintata. Cum poti preveni aceasta afectiune? Sau, daca ai osteoporoza, cum poti reduce riscul aparitiei unor probleme precum fracturile? Raspunsul: prin activitate fizica.

Daca ai avut o viata activa este foarte bine. Chiar daca oasele isi vor pierde din densitate pe masura ce inaintezi in varsta, este putin probabil ca acestea sa devina atat de fragile incat sa se rupa la cazaturi usoare.

Insa, nici dupa menopauza, cand oasele devin mai fragile, nu este prea tarziu sa faci miscare. Chiar si atunci, activitatea fizica iti va intari muschii, iti va imbunatati echilibrul si te va ajuta sa eviti cazaturile si iti poate ajuta oasele sa nu mai piarda din densitate.

Iata cateva exemple de avantaje pe care ti le ofera sportul:

  • Te ajuta la indeplinirea activitatilor de zi cu zi;
  • Iti imbunatateste (sau te ajuta sa-ti pastrezi) pozitia corpului;
  • Te ajuta sa scapi (sau sa ameliorezi) de dureri;
  • Iti imbunatateste starea de spirit.

Secretul este sa gasesti activitati placute si fara riscuri.


Inainte de a incepe

Vorbeste cu doctorul tau inainte de a incepe un program de exercitii.
Este posibil sa ai nevoie de un test care iti va stabili densitatea osoasa. Mai este nevoie si sa afli nivelul tau de fitness. Intre timp, gandeste-te la activitatile care iti plac. Daca faci ceea ce iti place, iti vei pastra programul de antrenament de-a lungul timpului.


Exercitii recomandate


Cele mai recomandate tipuri de exercitii pentru persoanele cu osteoporoza sunt: exercitiile de forta (in special pentru spate), exercitiile de aerobic si cele pentru flexibilitate. In functie de gradul de risc de fracturi, anumite exercitii de forta, aerobic sau flexibilitate sunt nepotrivite. Intreba doctorul sau terapeutul ce fel de exercitii poti face in siguranta sau care ti se potrivesc.


Exercitiile de forta

Acestea includ exercitii cu greutati usoare, banda rulanta sau exercitii acvatice care iti vor intari muschii si oasele (brate si coloana vertebrala). Aceste exercitii pot actiona direct asupra oaselor si pot incetini pierderea densitatii osoase.

Fracturile prin compresie aparute din cauza osteoporozei duc deseori la o pozitie incorecta a corpului (aplecat in fata) si cresc presiunea asupra coloanei, rezultand mau multe fracturi prin compresie.


Exercitii de aerobic

Indicate sunt exercitiile pe care le executi stand in picioare, astfel incat oasele tale sa suporte greutatea corpului.
De exemplu: mersul, exercitiile usoare de aerobic, dansul sau gradinaritul. Aceste tipuri de exercitii lucreaza direct asupra oaselor picioarelor, soldurilor si a coloanei vertebrale, incetinand procesul de pierdere a densitatii osoase. Insa au si alte beneficii, precum reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

Inotul si aerobicul acvatic au multe beneficii, dar nu au acelasi efect asupra oaselor. In stadiu avansat de osteoporoza sau in timpul recuperarii dupa o fractura, acestea pot fi utile.


Exercitii de flexibilitate

Acest tip de exercitii ajuta la imbunatatirea mobilitatii articulatiilor. O buna flexibilitate a articulatiilor ajuta la prevenirea accidentarilor si la imbunatatirea posturii.

Exercitiile de intindere sunt recomandate, dar dupa ce muschii au fost incalziti. Acestea trebuie efectuate incet si cu grija, fara miscari bruste. Relaxeaza-te si respira profund in timpul exercitiilor.
Evita exercitiile care implica aplecari din talie. Acestea preseaza coloana vertebrala si cresc sansele aparitiei unei fracturi prin compresie. Afla de la doctorul tau care exercitii ti se potrivesc.


De evitat

Daca suferi de osteoporoza, incearca sa eviti urmatoarele tipuri de exercitii:

1. Exercitiile efectuate la intensitate ridicata, precum sarituri, alergari sau jogging. Aceste activitati preseaza coloana si oasele picioarelor si pot duce la fracturarea oaselor slabite. Evita miscarile bruste sau rapide.

2. Exercitiile care implica aplecarea in fata sau rotirea din mijloc, precum atingerea degetelor de la picioare sau abdomenele. Aceste miscari iti afecteaza coloana. Evita si activitatile care includ aceste miscari (bowling, tenis, golf si anumite pozitii yoga).

Daca nu stii cat de sanatoase sunt oasele tale, vorbeste cu un doctor. Nu lasa frica de facturi sa te tina departe de activitatile care iti fac placere si de sport.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Antonella pe 24 Feb 2015, 11:44
    osteoporoza

    Mare grija cu Actonelul! Mama mea a patit-o. Dupa 5 ani de Actonel, aproape toate reactiile adverse le-a "capatat"! Mai bine sport si alimentatie corecta, mod de viata sanatos , etc, decat Actonel!

    0
    0

  • Zoltan Pasztay pe 5 Aug 2009, 12:42
    Miscarea -- Regenerarea

    Stimati cititori La orice varsta , pot apare disfunctii in sitemul nostru musculoscheletal dirijat de sitemul nervos ( de creier ) Cel mai important este sa avem acest creier , intact functional dar si sa-l folosim !!! Adica sa practicam , diferite forme de miscare si nu MUNCA !! Teoria tratamentului activ complex , si in osteoporaza dar si in alte disfunctii este doar una si aceeasi Obiectiv, scop UNIC >> Regenerarea de tesut !! Cum se obtine ????? Tot folosind creierul pentru a mentine o tinuta corecta , a manca corect , a folosii de 3x8 ore munca relaxare si odihna , somn !! folosiind miscarea , sportul sau kinetoterapia functionala preventiva primara si cea secundara Astfel regenerarea de tesut are la baza , excitatia proprie functionala adica : ptr. Muschi .........Contractia!! ptr.ligamente, tendoane.......tensionarea !! ptr Os ......Incarcarea, apasarea,telescoparea!! ptr. Meniscuri, discuri, ...........Presiunea !!!! DECi in concluzie , daca nu va puneti corpul , la tensiuni, contractii, telescopari, presiuni, apasari , ci stati la calculator, sau tolanit in fata TV etc sa nu va mirati de disfunctii si mai tarziu de osteoporaza si atrofii , anchiloze . Dar nici cu doar masuratul valorilor ( osteoporozei)si cu medicamente NU ve-ti rezolva situatia. Cu drag va recomand miscarea dar si kinetoterapia , bineinteles sub forma organizata , si repetat in timpul liber Multa sanatate tuturor cititorilor Zoltan Pasztay Conf Univ dr. Expert in kinetoterapie ( terpia prin miscare - fizica ) si motricitate speciala

    2
    0

  • maria_nutzza pe 11 Iun 2008, 20:44
    Osteoporoza

    Este adevarat ca medicamentele pentru osteoporoza nu ajuta prea mult? eu am densitate de 2,5 la coloana. La sold nu am facut testul. Nu mi-a recomandat nimeni gimnastica sau exercitii deloc. Nu mai stiu ce sa fac iau actonel de 2 luni. Astept si alte pareri in lagatura cu medicamentul actonel. MULTUMESC

    3
    1

  • marilena marinescu pe 25 Mar 2008, 17:44
    Ostoporoza

    Parerea mea ? Chiar nu stiu ce sa spun. Eu am ostoporoza cu densitatea de 4,5 si mi s-a recomandat sa fiu foarte atenta sa nu cad plus sa nu ridic. Ce fel de exercitii sa fac? Mentionez ca am 56 de ani.

    2
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod