Durerea de spate: 6 cele mai frecvente cauze care o declanşează

Leziunea unui muşchi sau a unui ligament este unul dintre cele mai des întâlnite motive. Ai grijă la întinderile greşite şi la greutatea pe care o ai!
Partea inferioară a spatelui susține cea mai mare parte a greutății corporale și e cea mai afectată de dureri. Potrivit dr. Ion Manea, directorul medical al clinicii Bio Ortoclinic, în multe cazuri, senzațiile neplăcute de la nivelul spatelui pot semnala existența unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulațiile, oasele sau rinichii.  

Comparând statisticile din 187 de țări, cercetătorii americani și australieni au constatat, recent, că aproape 10% din populația lumii,“ inclusiv copiii, suferă de lombalgii.
Mai mult, studiile acestora au arătat că durerile lombare sunt principala cauză a incapacității de muncă la scară mondială și se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă.

Cauze ale durerii de spate


Potrivit medicului Ion Manea, cele mai frecvente cauze care declanşează durerea de spate sunt:

1. Leziunea unui mușchi sau a unui ligament


Cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui mușchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăți sau de dormitul într-o poziție inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoțită de amorțeală.
În aceste cazuri se recomandă, în general repaos fizic și căldură locală. Se interzice căratul greutăților, statul în picioare sau în frig, iar medicația decontracturantă a musculaturii și antiinflamatorie se prescrie doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale, susține specialistul clinicii de tratament nechirurgical, fizioterapie și recuperare medicală Bio Ortoclinic.


2. Osteoartrita


O altă cauză a acestor dureri poate fi osteoartrita, o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulațiilor și, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialiști în urma unor investigații amănunțite.



3. Hernia de disc


Hernia de disc, acea rupere a unui disc intervetebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părții inferioare a spatelui, feselor și membrelor inferioare. În faza acută, se recomandă prezentarea de urgență la medic, iar în recuperare, ședințe regulate de fizioterapie, elongații, mobilizare vertebrală și masaj terapeutic. Pentru stabilizarea musculaturii coloanei se utilizează sistemul David și kinetoterapia.
În cazurile grave, atunci când examenele RMN o indică, poate fi necesară și intervenția chirurgicală.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod