Ce sunt durerile de spate?

Durerile de spate sunt una dintre principalele probleme ale varstei adulte - si o sursa de neplaceri continue pentru multe persoane. Importanta durerilor de spate consta si in faptul ca, cel putin o data in viata, fiecare dintre noi simtim un disconfort dorsal.
Durerile de spate pot fi situate fie in regiunea superioara, fie in cea de mijloc sau in zona lombara. Uneori, disconfortul se poate extinde si la nivelul soldurilor sau al picioarelor. Spatele este format dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulatii, muschi si nervi, iar durerile resimtite pot fi cauzate de o problema la nivelul oricarui element.

Cel mai comun tip de durere de spate este cel din zona de jos. Acest fapt este cauzat de presiunea majora la care este expusa aceasta regiune de fiecare data cand o persoana sta jos sau ridica ceva. De asemenea, aceasta zona poate fi cel mai des accidentata.


Iata unele dintre cauzele durerilor de spate:

  • cel mai obisnuit motiv este reprezentat de o luxatie a spatelui, adica o mica ruptura la nivelul muschilor sau ligamentelor spatelui. Ea este adesea provocata de o miscare brusca sau gresita, ori de ridicarea unui obiect greu. Totusi, de cele mai multe ori, persoanele care reclama astfel de dureri nu isi pot aminti un incident anume care sa le fi provocat.
  • o musculatura a spatelui prost intretinuta este o alta cauza relativ frecventa.
  • alte cauze ale durerii pot fi, de asemenea, tensiunea musculara sau spasmele muschilor; si ligamentele pot fi o sursa de probleme.


Durerile de spate pot fi:

  • acute: dureri puternice care dureaza putin, cateva zile sau cateva saptamani.
  • cronice: dureri care dureaza mai mult de trei luni sau dureri care se opresc si revin.

Statisticile arata ca, prin tratamente simple, 90% din cei cu dureri acute se simt mult mai bine in timp de o luna, iar 60% din ei se refac dupa numai o saptamana. Chiar si unele dureri severe, cauzate de hernia de disc, se amelioreaza in 6 saptamani, cand discurile iesite in afara incep sa dea inapoi. In mod fericit, in majoritatea cazurilor acute se vad imbunatatiri foarte rapide - uneori in cateva zile, dar nu mai mult de cateva saptamani. Doar in 5% din aceste cazuri durerea persista, devenind cronica.


Bine de stiut

Cat de comuna este durerea lombara si care sunt cauzele ei?

Este foarte comuna. Cercetatorii sfirma ca triburile primitive nu sufereau de aceste probleme ale spatelui, neavand scaune pe care sa stea, asa cum facem noi, inca din frageda copilarie. Alte ipoteze sustin ca omul a inceput sa aiba dureri de spate o data ce a inceput sa mearga in pozitie verticala. In ciuda avansului inregistrat de medicina in zilele noastre si a progreselor tehnologice, problemele spatelui continua sa fie o problema complexa.


Cine risca sa fie afectat?

Anumite persoane risca intr-un grad mai mare decat altele sa fie efectate de dureri de spate:
  • cele care efectueaza munci grele si care trebuie sa stea mult timp in picioare sau asezate pe scaun;
  • cele care nu sunt "in forma" si nu si-au antrenat muschii abdomenului si ai spatelui; acesti muschi devin slabi, obosesc usor si suporta greu activitatile solicitante.
  • cele care au slujbe in cadrul carora spatele este supus vibratiilor.
  • cele care au de ridicat greutati mari si nu sunt educate sa le ridice in mod corect.
  • cele care fumeaza: fumatorii sunt mai predispusi durerilor de spate decat nefumatorii.


Informatii de interes

In statele Unite ale Americii, durerile de spate se afla in competitie directa cu racelile - pentru locul I in motivele care cauzeaza mersul la doctor.

  • Durerile de spate reprezinta cea mai mare problema intalnita in randurile persoanelor sub 45 de ani care lucreaza.
  • Numai 10% din cei care sufera de dureri acute de spate au nevoie de teste speciale pentru punerea unui diagnostic.
 

Comentariile 1-50 din 53

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cornelia Vasile pe 15 Oct 2013, 18:18
    Remediu simplu pentru durerile de spate

    Desi la inceput am fost reticenta in aceasta privinta am zis sa incerc si acest produs teleshopping pe care il vedeam zilnic la tv si am gasit aici: http://reduceri50.ro/kosmodisk. L-am comandat si a doua zi am primit Kosmodisk-ul acasa. Dupa doar cateva zile durerea s-a diminuat considerabil, acum au trecut 6 luni si nu mai am nici o problema. Nu vreau sa fac reclama dar in cazul meu kosmodisk chiar a functionat.

    0
    0

  • liviu pe 4 Sep 2013, 02:47
    elena cea cu durerea sub umarul drapt ...eu am aceasi durere

    Elena fata de 22 din italia.eu am aceasi problema..m-am tot documentat si se pare ca aceste dureri provin de la miscari bruste,cum ar fi troznirea gatului ..intorsaturi,chestii,,si eu ma confrunt cu ele de ani ,,mai mereu iau ibuprofen de 400 mg..nu ataca nici stomacul si e si bun.

    0
    0

  • joanna pe 24 Oct 2009, 21:34
    -

    pe mine ma doare spatele de 6 luni..am fost la control la rinichi si mi-au zis ca nu am nimk..este o durere cronica insuportabila pe care o am 24 de ore pe zis..nu imi trece cu nici un fel de crema..acum iau flamexin de cateva zile si nu are nici un efect,cam de 5 ori pe zis ma blochez cand ma ridic sau cand merg..fara sa fac efort fizic sau vreun sport de performanta..nu stiu inca la ce medic sa merg..si la care am fost pana akm..dadeau din cap si ziceau ca nu stiu de la ce este durerea..se pare ca mai nou eu trebuie sa caut solutia...

    0
    0

  • elena pe 1 Oct 2009, 20:10
    sanatate

    pt a te feri de durerile de spate poarta un briu prin casa

    0
    1

  • rux pe 30 Sep 2009, 01:38
    da

    e adevarat.produse din gheara dr si multe alte produse pt spate le gasiti pe lifecare.ro sunt produse ft bune,bio

    0
    0

  • gagu pe 28 Aug 2009, 10:32
    dureri de mijloc de la curent

    eu vara dorm cu geamurile si usile deschise, uneori, dimineata ma scol cu dureri de mijloc insuportabile care uneori tin si o saptamina. Am folosit frectie unguent INDOMETACIN si o crema nemteasca luata de la farmacie care se numeste GHEARA DRACULUI, dupa doua zile a trecut durerea, incercati...

    2
    0

  • Maria pe 26 Aug 2009, 09:56
    Dureri de spate

    Eu am dureri mari de spate si nu stiu cui sa ma adresez.Ce ar trebui sa fac sa scap de dureri? Maria din Arad

    0
    0

  • marius pe 2 Aug 2009, 23:26
    dureri de spate

    baile sarate sunt bune pt spate?

    4
    0

  • nicolau elena mihaela pe 5 Iul 2009, 18:41
    dureri de mijloc

    Salut. Am 18 ani si de o saptamana si jumatate am dureri de mijloc atunci cand imi schimb pozitia corpului .Cam ce ar putea fi?

    1
    1

  • MIROSANU IONEL pe 5 Iul 2009, 17:48
    DURERI DE SPATE

    GREU MAI POTI SCAPA DE DURERI FARA OPERATIE

    2
    0

  • mary pe 30 Iun 2009, 20:26
    dureri de spate

    de cateva zile am dureri de spate in zona plamanilor.cred ca in ultimele zile am fumat mult oare de la asta sa fie durerea?

    0
    0

  • VERA pe 18 Iun 2009, 21:37

    Si eu mam confrutat cu asa ceva.de 1an 6 luni am probleme acestea si nu stie nimeni ce poate sa fie.permanent fac tratamente cam odata la 2 luni.acum fac parafina ,ozocherit,masaj,dar mii rau.

    1
    1

  • eu pe 8 Iun 2009, 08:16
    salut

    salut.am 23 ani.am probleme cu coloana.acum 2ani am facut RMN.stiu ce am si se rezumau la mici dureri de picior,o usoara schimbare de mers.problema mare e ca de ceva timp picioru dr imi e amortit,uneori simt cum ma arde la calcai(are e amortit)si in zona feselor(una din ele-stg- fiind uneori amortita).problema grava e ca se resimte si asupra organelor genitale-nu le simt uneori(sunt ametite)si imi provoaca stari de nevoie la buda.CE SFAT IMI PUTETI DA???

    0
    0

  • leda pe 25 Mai 2009, 20:56

    am 27 de ani si de cateva luni a inceput sa ma doara spatele. dupa ce am citi aarticolul banuiesc mai multe motive, insa nu-mi dau seama care ar fi vinovat... poate e de la condus fiindca uneori stau incordata la volan, sau poate m-am rasucit cumva fara sa-mi dau seama sau am racit pur si simplu. ma doare doar in anumite pozitii, atunci cand ma rasucesc sau cand ma aplec. ma simt ca o batrana decrepita, si mi-am facut obiceiul sa-mi duc mana la spate asa cum fac batranii... sunt momente cand durerea e vaga si o simt usor doar atunci cand ma ridic din pat dimineata. de vreo 3 zile a devenit mai deranjanta. o detest!!!!!!

    2
    0

  • polul pe 24 Mai 2009, 11:05
    Naspa

    E nashpa cu durerile de spate

    0
    3

  • Denisa pe 11 Apr 2009, 10:48
    DURERI DE SPATE CUMPLITE

    Acum cateva zile m-am aplecat sa ridic ceva(usor),si nu am mai putut sa ma indrept,ma doare spatele groaznic,va rig dti-mi un sfat.multumesc

    3
    0

  • oana pe 3 Apr 2009, 13:44
    durere de spate

    AM O DURERE DE SPATE CARE MA IA SI MA LASA MA DOARE MAI ALES CAND STAU ASEZATA PE SCAUN SU NU STIU CE SA FAC.MULTUMESC ANTICIPAT

    0
    0

  • Adriana pe 31 Mar 2009, 22:02
    Durerile de spate

    Mama mea sufera de dureri de spate. O doare ingrozitor mai ales in zona lombara. Nu vrea de nici un fel sa consulte un medic. Imi e frica sa nu fie ce va mai grav. Ce ma sfatuiti?

    0
    0

  • nela pe 25 Mar 2009, 19:39
    si eu am dureri de spate

    eu am dureri de spate in timpul noptii.nu ma pot misca sau nu ma pot intoarce de pe o parte pe alta. am facut unele investigatii si pana acum nu mi s-a depistat nicio cauza a acestor dureri.poate imi spune si mie cineva cum sa scap de aceste dureri.

    4
    0

  • Mariana pe 20 Mar 2009, 23:08
    Dureri de spate din cauza platfusului

    si eu am dureri de spate din cand in cand.Nu demult am vazut la o emisiune de la Antena2,ca durerile de spate ,foarte des,sunt provocate de cei care au probleme cu picioarele. Este interesant,ca am umblat mult la medici si toti imi spuneau ca e din cauza ca merg cu capul aplecat,dar nici macar unul nu si-a pus pr ca ar fi vorba despre platfus. iar asta e fffff periculos pt femeile insarcinate,care trebuie sa-si faca talpici.

    5
    0

  • pirvu emilia pe 19 Mar 2009, 19:55
    dureri de spate

    pe mine ma doare spatele de 3 ani ,am facut rmn-ul,si alte analize si cica n-am nimik dar nu mai pot de durere!!!incompetenta!!!!!!

    1
    0

  • aly pe 13 Mar 2009, 07:56
    Dureri in zona superioara a coloanei

    Ieri am suferit un blocaj al spatelui in zona superioara a coloanei.. Din pacate nu am ajuns la cel mai bun doctor si am primit un tratament dupa ureche fara sa mi se recomande si alte analize pentru a afla exact cauza durerilor. Cum era de asteptat durerea nu a trecut. Ce alte analize as putea sa fac pt a afla cauza. este posibil ca lipsa mea de calciu sa fie una dintre cauze ?... Am ajuns sa caut pe internet raspunsuri daca doctorii nu sunt in stare sa ma trateze..

    2
    0

  • elena pe 25 Feb 2009, 14:57
    msg pt ellena d

    ellena d-voiam sa-ti spun ca eu ieri am fost la dr.si mi-a dat brufen 400mg.sant niste pastile care se iau in functie de durere pana la3pe zi.eu am luat aesara si am dormit mai linistita azinoapte si dimieata ma simteam putin mai bine.asta dupa aproape 1luna de chin.incearca si tu poate ca-ty trece.

    1
    0

  • ellena pe 25 Feb 2009, 12:16
    dureri de spate

    buna ziua..ma numesc Ellena D..am 22 de ani..si de 1 luna de zile am o durere acute despate in partea dreapta ..sub umar...durerile sunt foarte puternice..si constante..momentan sunt in Italia si singurul medicament care il am in Romania in momentul de fata este Clafen..isi face efectul dar ptr 5 minute...exista ceva remedii? multumesc

    2
    0

  • elena pe 23 Feb 2009, 19:38
    dureri de spate

    buna seara.ma numesc elena am23de ani si de cateva saptamani am dureri groaznice de spate partea stanga mai mult si in piept partea stanga.azi pt a 2oare am ajus la urgenta unde mi.au facut analizele de sange care sant bune si o electrocardiograma care este ok si o perfuzie pt dureri.aici in italia nu te tin in spital daca nu e ceva grav.au zis dute acasa stai la caldura si punete de acord cu medicul de familie sa-ti dea ceva mai puternic pt dureri pt ca sant provocate de frig.daca stie cineva de remedii naturiste va rog sa-mi spuneti si mie.va multumesc

    1
    0

  • Gilda pe 2 Feb 2009, 10:34
    din cauza anesteziei?

    Si eu sufar de dureri de spate de vreo cativa ani. Am facut analize, toate sunt bune, insa durerea persista. Ultima vresiune ar fi ca aceste dureri de spate isi au cauza SI in anestezia locala pe care am suferit-o la operatia de cezariana. Pana una, alta, nu mai stiu ce sa mai fac cu aceasta durere...

    0
    0

  • margo pe 19 Ian 2009, 10:35
    dureri insuportabile

    mama mea are dureri groaznice de spate. nu stiu ce tratament sa ii mai aplic.

    1
    0

  • bogdan pe 18 Ian 2009, 02:24
    mda

    ... eu am 17 ani si deja ma doare spatele in zona de mijloc, insa doar cand imi misc capul brusc sau chiar si incet in jos... habar n-am ce este insa nu vrea ca la 40 de ani sa sufar de dureri de spate asa ca fac sport zilnic si streching pentru intinderea muschilor din tot corpul in special cei abdominali si ai spatelui...

    0
    0

  • catalina pe 15 Ian 2009, 20:15
    durerea de spate

    Eu am durereri ingrozitoare de spate. Am fost la doctor mi-a facut injectii in spate si nu a fost nici un rezultata. Dupa care mi-au recomandata sa fac masaj, dupa 10 sedinte de masaj nu aveam nici un rezultat parca ma durea si mai mult. am 27 de ani si inca mai merg pe la doctor si tot nu imi pot diagnostica nimik.ce as putea face????

    0
    0

  • eco pe 7 Ian 2009, 08:52

    Si eu am avut probleme cu genunchii dupa o iarna in care nu am mai purtat indispensabil. Am revenit apoi la ei si problemele au disparut. Am de 2 ori varsta ta.

    1
    3

  • Botea pe 2 Ian 2009, 00:50
    sunt ink tanar

    eu am 17 ani,si am dureri de spate.o intrebare am sa pun:Cat de mult conteaza sa te imbraci gros, sau cel putin adecvat?de multe ori joc fotbal in tricou iarna dar am inceput sa am si niste probleme, mai ales cu spatele si cu genunchii.astept rasp

    0
    0

  • Bornea Dumitru pe 27 Dec 2008, 19:18
    Dureri care persista

    Eu am dureri de spata de aproximativ 2 ani .La inceput au fost dureri usoare dar cu tinpul s-au agravat. Am incercat diferite remedi dar fara rezultat .Am dureri in partea de jos a coloanei ,mai ales cand nu am activitate sau ridic greutati mari ,serviciul meu necesita si astfel de eforturi .As vrea daca se poate daca stie cineva si alte remedi sau tratamente contra durerilor adresa mea este :ciprus10@yahoo.com

    2
    0

  • Ana pe 23 Nov 2008, 18:44
    SALTEAUA E DE VINA

    Eu aveam dureri de spate uluitoare, pentru ca dormeam pe o saltea ieftina. Ma trezeam amortita, parca eram rupta in doua de la mijloc. Am strans din dinti si la sfatul unui bun prieten mi-am achizitionat o saltea de calitate, pe care am dat circa 550 euro. Produs nemtesc. NU mai am dureri de spate, ma trezesc si eu odihnita! Pentru ca salteaua mae nu exercita presiune asupra spatelui. Deci... schimbati sateaua ianite de alte medicamente, poate asta este motivul durerii: saltele proaste.

    0
    1

  • ramyna pe 13 Nov 2008, 21:56

    ce este magneto-terapia?

    1
    0

  • maria pe 16 Iul 2008, 11:03
    cum mi-am rezolvat durerile de spate

    Buna,din enervanta durere de sppate am reusit sa scap de ele cu o simpla BRATARA , va vine sa credeti.Lucrez toata ziua la calculator si in disperare de cautarea unei soluti am gasit magneto-terapia.

    0
    1

  • Irimia Viorica pe 26 Mai 2008, 13:14

    Multumesc ca existati!

    0
    0

  • Andrei-alin pe 2 Mai 2008, 16:35
    Sfat dureri de spate

    Ati incercat sa va duceti la un consultant din IASI sau BUCURESTI, acolo sigur o sa gasiti pe cineva care sa va ajute cu durerile de spate. Multa sanatate, numai bine.

    1
    0

  • oana pe 4 Apr 2008, 19:01
    Durerea de spate persista de 1 an

    Nu stiu ce sa mai fac... am probleme de 1 an am fost la diferiti medici si degeaba... durerea mea de spate nu este intr-un singur loc aceasta se muta adesea. Nu stiu ce sa mai fac. Va rog dati-mi un sfat.

    1
    0

  • paul pe 21 Mar 2008, 19:41

    Am nevralgie intercostala. Ce-mi recomandati sa fac?

    1
    0

  • corina iasi pe 23 Feb 2008, 19:48
    Dureri spate

    Citesc parerile voastre aici, regasesc cam aceleasi simptome dureri spate care cand trec, cand apar... sunt cam sedentara si nu mi-am intretinut musculatura, vad ca astea sunt considerate printre cauze. Am incercat acupunctura si m-am simtit mai bine, cred ca am sa merg si la masaj de specialitate! O alta cauza a durerilor la femei poate fi si premenopauza/menopauza...

    0
    0

  • micle rodica pe 17 Feb 2008, 18:27
    Dureri de spate

    Am dureri de spate dar durerea nu este tot timpul in acelasi loc, odata chiar nu am putut sa ma intorc in pat!

    0
    0

  • Gangu Corina pe 12 Feb 2008, 14:35
    Dureri de spate

    Am dureri mari de spate si din aceasta cauza imi vine sa si vomit. Va rog mult sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa scap de durere. Va multumesc.

    0
    0

  • nicusor pe 3 Ian 2008, 20:03
    Durere spate

    Unguent indometacin si pune-ti brau toata ziua si il dai jos numai la culcare.

    0
    0

  • matei marius pe 13 Dec 2007, 15:49
    Dureri de mijloc

    Am dureri de mijloc de 6 luni. Am incercat anti inflamatoare unguente tot,degeaba. Ce sa fac?

    0
    0

  • lili pe 6 Dec 2007, 19:39

    Am dureri ingrozitoare ma bucur sa aflu remedii.

    0
    2

  • catalina pe 20 Nov 2007, 14:29
    am probleme cu spatele

    sunt incantata de aceste informati,deoarece am probleme cu spatele ma doare in mijloc si sunt dornica de informati.

    2
    0

  • ni123 pe 6 Nov 2007, 17:48

    Si eu as dori cateva sugestii.Ma doare f.tare spatele in zona lombara dreapata .Nu am nici o explicatie de cand? De mult in special cand e rece, vara uit parca nu simt nimic

    1
    1

  • munteanu angela pe 3 Sep 2007, 17:02
    dureri de spate

    ce putemn sa mai facem de la virsta de 69 ani, ma doare tare, dar medicamentele sunt prea scumpe, inseamna sa numai maninc/.

    0
    0

  • andries carmen pe 23 Iul 2007, 10:45
    dureri de spate

    ma doare spatele de la jumate an sus an partea stanga si durerea se duce an brat ma doare mai mult omoplatu .ce ar trebui sa fac am 30 ani va multumesc

    2
    0

  • andreea pe 16 Iul 2007, 22:19
    help

    va rog sa-mi spuneti ce as putea face sa scap de durerile de spate(in special cele de omoplat)

    0
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod