Care sunt cele mai sensibile zone la coloana vertebrala?

Ca sa stim cum sa prevenim aparitia afectiunilor la spate sau cum sa procedam in situatia in care apar probleme, ar trebui sa intelegem cum este structurata coloana vertebrala.

Ca sa stim cum sa prevenim aparitia afectiunilor la spate sau cum sa procedam in situatia in care apar probleme, ar trebui sa intelegem cum este structurata coloana vertebrala.

 

Spatele este una dintre cele mai importante parti ale corpului. Aici se regaseste si coloana vertebrala, care sustine intreg corpul si functioneaza 24 ore pe zi, chiar si atunci cand dormim.

Coloana este formata din 33 oase mai mici numite vertebre, care se impart la randul lor in 5 grupe. In partea de sus a coloanei sunt sapte vertebre cervicale (la gat), urmate de doisprezece vertebre toracice (la piept) si cinci vertebre lombare (in partea de jos a spatelui).

Sub aceste vertebre mai sunt inca cinci care impreuna formeaza osul sacru, iar coloana vertebrala se incheie cu coccisul, un os mic triunghiular aflat la extremitatea de jos a coloanei.

Este posibil sa-l fi auzit pe medic vorbind despre numerotarea vertebrelor intr-o forma codificata - L4, C6 si asa mai departe. Acest lucru este pur si simplu un mod de identificare. Fiecare vertebra si fiecare disc are numarul sau de identificare. 

Intre vertebre exista discurile intervertebrale, care “absorb socurile”.
Aceste discuri permit coloanei vertebrale sa se incline in diverse directii. Ele au aproximativ o forma circulara, sunt formate din tesut conjunctiv (ce permite miscarea si amortizeaza socurile mecanice) si sunt inconjurate de un inel fibros (nucleu) numit annulus care se poate rupe. Afectiunea este deseori incorect descrisa ca fiind “o alunecare a discului”, termenul corect fiind “alunecarea discului intervertebral”. 

Partea de jos a spatelui (zona lombara) este zona cea mai vulnerabila si durerea de spate de obicei se localizeaza aici.
Acest lucru se datoreaza faptului ca regiunea inferioara poarta toata greutatea trunchiului, la care se adauga si greutatea obiectelor transportate. Mai mult decat atat, este zona care care se rasuceste si se indoaie mai mult decat partea superioara a spatelui. Astfel, in mod inevitabil partea inferioara a coloanei sufera de o uzura mai mare si implicit aici apar mai multe probleme.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztai zoltan pe 9 Apr 2012, 19:33
    Posturologia ?!

    Posturologia rezolva problematica atitudinilor incorecte , a posturii , adica echilibrul axului central si al intregului aparat neuromioartrokineti. Prea putin sunt la noi in tara care sunt specializati pe porurologie si au studii specifice. Nu se desface coloana in parti componente cand vrem sa bordam . chiar in contra se trateaza intregul ! ZP.expert kinetoterapie

    1
    1

  • Kerekes Istvan pe 12 Mar 2010, 13:09
    papuci sanitare

    http://www.magazine-online.ro/scromtap

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod