Apa si laptele degresat ajuta la prevenirea atacurilor de guta

Temperaturile scazute favorizeaza aparitia atacurilor de guta, o boala care afecteaza articulatiile, acestea umflandu-se si devenind foarte dureroase. Oamenii de stiinta au descoperit noi aliati impotriva acestora: laptele degresat si apa.
Temperaturile scazute favorizeaza aparitia atacurilor de guta, o boala care afecteaza articulatiile, acestea umflandu-se si devenind foarte dureroase. Oamenii de stiinta au descoperit noi aliati impotriva acestora: laptele degresat si apa.

Guta, o forma de artrita, afecteaza in special barbatii supraponderali care au depasit varsta de 50 de ani. Se intalneste insa si la femei sau la barbati mult mai tineri.

Potrivit unor noi studii, consumul ridicat de lapte degresat si apa ajuta la prevenirea atacurilor de guta.

"In cazul acestei afectiuni, ne petrecem cea mai mare parte din timp discutand cu pacientii despre ce nu au voie sa faca, cum ar fi sa evite berea si carnea rosie. Rezultatele acestui studiu sunt folositoare pentru a avea ce le recomanda pacientilor pentru a controla boala," declara pentru WebMed medicul reumatolog Nicola Dalbeth, Universitatea Aukland.

Rezultatele studiilor au fost prezentate la intalnirea anuala a Colegiului American de Reumatologie.

Desi exista cu siguranta un factor genetic in declansarea bolii, nu este nicio indoiala ca si stilul de viata joaca un rol important.



Deshidratarea favorizeaza declansarea atacurilor de guta


O cauza descoperita recent a atacurilor de guta este deshidratarea. Din acest motiv, cercetatorii au incercat sa afle daca apa poate ajuta in prevenirea acestora. La studiu au participat 535 de persoane care au suferit in ultimul an atacuri de guta. Pe baza unor chestionare completate de participanti, specialistii au observat ca un consum ridicat de apa reduce riscul acestor atacuri. Conform acestora, un consum de 5-8 pahare de apa pe zi este asociat cu o scadere de 40% a riscului de atac. Insa cercetatorii atrag atentia ca apa nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul recomandat de medic, ci aceasta este doar un ajutor in prevenirea atacurilor.

Intr-un alt studiu bazat pe efectele laptelui, o echipa de cercetatori condusa de dr.
Nicola Dalbeth de la Universitatea Aukland a descoperit ca persoanele care consuma lapte degresat inregistreaza o scadere de 10% a nivelului de acid uric. Cercetatorii cred ca responsabila pentru acest efect este o substanta din laptele degresat numita acid orotic.


Ce este guta si cum se manifesta?


Guta este o forma de artrita provocata de excesul de acid uric in sange. Cand nivelul acidului uric este crescut, acesta poate forma cristale care se depun apoi la nivelul articulatiior.

Dintre factorii care provoaca aparitia gutei fac parte: mostenirea genetica, tulburarile in metabolismul acidului uric, prezenta obezitatii sau a bolilor renale, consumul mare de cafea si alcool sau efortul muscular intens.

Inaintea unui atac de guta, pacientii pot experimenta simptome precum: irascibilitate, urinare frecventa, frisoane si dureri la nivelul articulatiilor.
Atacul de panica poate fi resimtit de pacient sub forma unor arsuri puternice la nivelul articulatiilor, insotite de febra si frisoane.


Cine este afectat?


Guta este o afectiune de noua ori mai frecventa la barbati decat la femei, afectand in special barbatii supraponderali care au depasit varsta de 50 de ani. La femei, atacurile de guta apar de obicei dupa menopauza. Sansele de a suferi de aceasta afectiune cresc cu 20% daca este prezenta la parinti.


Regimul alimentar rareste atacurile de guta


Alimente recomandate: lapte, carnea si pestele fierte, legume si fructe (exceptie facand cele oleaginoase);
Alimente nerecomandate: carne rosie, peste gras, mezeluri, ciocolata, alcool.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adi pe 26 Nov 2013, 19:32
    Guta

    Artrita gutoasa :inflamatia articulara se datoreaza depunerii de saruri de acid uric in articulatie.Constituie un model de tulburare a metabolismului Remedii : -extract din muguri de mesteacan -extract din muguri de frasin -extract din mladite de ienupar -extract din mladite de caprifoi negru -extract din seva de mesteacan -ceai de java -enzime proteolitice -diminuarea cantitatatii de proteine de origine animala. -diminuarea consumului de otet alimentar si de alcool -diminuarea cantitatii de paine si dulciuri Adrian Udrea ,fitoterapeut,nutritionist,Timisoara Retete personalizate:plantevindecatoare@gmail.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod