Vaccinul impotriva cancerului de col uterin: aspecte psihologice

E o decizie greu de luat pentru fiecare femeie care isi pune aceasta intrebare. Pentru ca nu e vorba de un simplu vaccin, ci de unul care ii poate activa sentimente contradictorii si reguli de viata care sa o tina in loc. Cum poti lua o decizie cu care sa fii multumita nu doar saptamana asta, ci si restul vietii tale?
Nu e vorba doar de tine, ci si de partenerul sau partenerii pe care ii ai. Nu e nimic rusinos in a avea acest virus. Insa e un aspect periculos, la care te expui daca in viata ta exista sau au existat mai multi parteneri, care la randul lor au avut alte partenere si asa mai departe. Caci, dupa cum stii deja, atunci cand te culci cu o persoana, te "culci" cu toti partenerii sai din trecut si prezent. De aceea pericolul bolilor cu transmitere sexuala este atat de mare, atunci cand nu ne luam masurile necesare in mod consecvent. Fara exceptii.
 

Frica de efectele vaccinului pe termen lung
 
Intrucat vaccinul e relativ nou pe piata, se aud zvonuri privind faptul ca nu se cunosc efectele pe termen lung.
Insa aceste vaccinuri nu ies pe piata pur si simplu. Si exista mai multe tipuri. Discuta cu un medic despre indoielile pe care le ai, pentru a vedea daca ai nevoie de acest vaccin.
 

Prejudecati privind faptul ca ai avea nevoie de vaccin

Unele femei pot avea retinerea de a face acest vaccin, pentru ca asta ar putea fi interpretat ca un mesaj de promiscuitate. De fapt, el este recomandat chiar persoanelor care nu au inceput inca viata sexuala, tocmai pentru ca atunci e un moment in care sigur te poti proteja pentru viitor. Asa ca nu e vorba despre ce spune el despre tine, caci tu poti spune destule despre tine prin propriul tau comportament si mod de a fi.

 

Inertia care te opreste sa faci un lucru de care nu simti ca ai nevoie

Pare mult mai greu sa folosim energia pentru a preveni lucruri decat pentru a le rezolva. Si daca analizele ti-au iesit bine, de ce te-ai mai complica cu o procedura care dureaza suficient cat sa iti rapeasca ceva ore bune din putinul timp liber? Mai ales ca stim prea bine cum se sta la coada la cabinete medicale.
 

Efectul "nu o sa mi se intample tocmai mie"

Sa speram ca nu. Insa nu uita ca toate femeile active sexual care au virusul (si procentul lor este mult mai mare decat am vrea sa credem) au gandit acelasi lucru.
Daca asta e argumentul care te tine acum in siguranta, reflecta mai bine asupra lui.
 
Pana la urma, dincolo de mesajele media sau ale cunoscutilor, medicilor din jurul tau, decizia e a ta. Trebuie sa fii convinsa de acest lucru, pentru ca doar tu iti vei asuma responsabilitatea deciziei tale. Ca atare, e bine sa iti iei tot timpul de care ai nevoie pana cand vei fi sigura ca ai luat decizia buna.

Vorbeste cu medicul tau de familie si cere informatiile de care ai nevoie, fa un test care sa iti arate cat de predispusa esti sa te contaminezi cu acest virus. De exemplu, e mult mai greu sa simti nevoia de a te vaccina daca ai un singur partener, care la randul sau nu a avut pe altcineva partenera decat pe tine, decat daca ai avut mai multi parteneri si chiar acum esti in cautarea unuia, care va veni, cu siguranta, cu tot trecutul sau sexual.
Nu ezita sa pui de doua ori aceeasi intrebare, sa ceri opiniile a cel putin doi medici. E alegerea ta si e dovada ca iti respecti corpul si nu iei hotarari la intamplare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod