Tratamentul pentru leucemie: vieti pe lista de asteptare

"Nu ne puneti viata pe o lista de asteptare!", este strigatul de ajutor al pacientilor diagnosticati cu leucemie care sunt nevoiti sa astepte luni de zile pentru a-si primi tratamentul, fapt care le pune viata in pericol.
14% din tipurile de leucemii intalnite la adulti sunt reprezentate de leucemia mieloida cronica (LMC) care apare pe fundalul unui proces complex de mutatii cromozomiale. Acest tip de leucemie evolueaza in trei faze succesive - cronica, accelerata si acuta (blastica), incidenta maxima a bolii fiind intre 45 si 60 de ani.

In prezent, pentru LMC, exista tratament de linia I, la care unii pacienti dezvolta, in timp, rezistenta sau intoleranta, caz in care medicul curant recomanda tratamentul de linia a II-a. Ambele linii de tratament sunt disponibile in Romania in regim compensat 100%. Problema apare in momentul in care pacientul este nevoit sa astepte foarte mult timp pentru aprobarea tratamentului de linia a II-a, fapt ce atrage dupa sine diminuarea rezultatelor terapeutice si punerea in pericol a vietii. Iar costurile pentru aceste terapii tintite de ultima generatie sunt extrem de costisitoare, suma ajungand undeva intre 15.000 - 20.000 ron/luna pentru un pacient, ne spune dr. Leny Caban, medic primar hematologie clinica la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.

"Nu mai dorim aceste liste de asteptare, deoarece pericliteaza viata pacientului. Accesul la tratament trebuie sa fie garantat imediat. Contestam cruzimea solutiei de a trece un pacient cu leucemie pe o lista de asteptare in momentul in care dezvolta rezistenta la tratamentul de prima linie.
O data trecut pe aceasta lista, pacientul poate muri asteptand acceptul pentru linia doua, accept care vine in urma eliberarii unui loc. Cu siguranta, stiti ca in leucemie locurile nu se elibereaza pentru ca pacientii se insanatosesc
", precizeaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

In tarile europene, pacientul isi continua tratamentul pe baza recomandarilor medicului curant. Spre exemplu, in Ungaria si Cehia, tari in care sunt adoptate ghiduri internationale recunoscute si in Romania, pacientul este tratat pe linia I atata timp cat raspunde la terapie. La recomandarea medicului specialist este trecut pe terapia de linia II, fara a fi plasat pe o lista de asteptare.  


Simptomele pot sa lipseasca in stadiu incipient

In Romania sunt aproximativ 1.000 de pacienti in viata diagnosticati cu LMC, din care 700 sunt in tratament. Anual sunt depistate aproximativ 100- 150 cazuri noi. La 50% dintre pacienti, boala este asimptomatica in stadiu incipient.

In conditii normale, maduva osoasa produce celule imature (stem) in mod controlat. Acestea se maturizeaza si se specializeaza, transformandu-se intr-un anumit tip de celule sangvina (globule rosii, globule albe sau plachete sangvine sau trombocite).
Atunci cand imbatranesc, aceste celule mor in mod natural si sunt inlocuite de altele noi, intr-un ciclu continuu. In cazul LMC, producerea de celule sangvine devine anarhica, necontrolata, rezultand o productie excesiva de globule albe de catre maduva osoasa. La inceput, aceste globule albe functioneaza in mod normal. Dar ele nu se maturizeaza complet si in timp, se acumuleaza, suprimand in cele din urma productia de celule sangvine normale. Astfel, pacientii cu LMC sunt vulnerabili la infectii, hemoragii si la alte probleme potential fatale.

Un semn caracteristic al acestui tip de leucemie este marimea volumului splinei (mai mult de 50% din pacienti prezinta, la debut, acest semn). Semne si simptome precoce: dureri sub coaste in partea stanga), inapetenta, oboseala sau epuizare, scadere inexplicabila in greutate, diaforeza nocturna (transpiratii abundente in timpul noptii), febra.


Fiecare leucemie are o modificare genetica specifica

"Exista peste 100 de tipuri de cancere de sange. Nu stim cu exactitate de ce apar ele, fiind foarte multe elemente implicate (infectia virala, radiatiile ionizate, anumite medicamente si factorii ce tin de gazda), insa stim cu siguranta mecanismul prin care sunt generate si anume aparitia unor gene anormale.
Fiecare leucemie are o modificare moleculara specifica si este foarte important sa depistam acest lucru pentru a initia tratamentul potrivit"
, mentioneaza conf. dr. Daniel Coriu, medic primar hematologie clinica si seful Sectiei de Hematologie Clinica si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, tipurile de leucemii intalnite sunt:
  • leucemia limfoblastica acuta;
  • leucemia mieloblastica acuta (3-5 cazuri noi la 100.000 de locuitori pe an);
  • leucemia limfocitara cronica;
  • leucemia mieloida cronica (1 caz nou la 100.000 de locuitori pe an).


Teste de monitorizare periodice

Tratamentul pentru LMC este extrem de dur pentru organismul pacientilor, necesitand un regim alimentar adecvat si un stil de viata disciplinat. Pentru a primi recomandarea terapautica adecvata starii sanatatii, pacientii trebuie sa efectueze teste de monitorizare periodice. Astfel, la intervale cuprinse intre 3 si 6 luni, pacientii trebuie sa efectueze testul citogenetic si pe cel molecular, fiecare costand aproximativ 100 Euro. Aceste teste nu sunt compensate de CNAS, dar se pot efectua gratuit la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.

"Exista doua categorii de tratament: curativ si paliativ.
Tipurile de terapii utilizate in tratamentul leucemiei sunt: chimioterapia, radioterapia, tratamentul chirurgical si tratamentul cu celule stem. Alegerea tipului de tratament nu se face aleator, ci se tine cont de tipul de boala, de stadiul si complicatiile ei, de bolile asociate, cat si de varsta si complianta pacientului. In Romania, protocoalele terapeutice utilizate sunt identice cu cele utilizate pe plan european si international"
, explica dr. Leny Caban, medic primar hematologie clinica.

Potrivit specialistilor, principalele probleme in tratarea pacientilor cu leucemie la noi in tara sunt legate de disfunctionalitatile sistemului sanitar:
  • lipsa periodica sau chiar absenta totala a unor produse citostatice de baza;
  • exista posibilitatea unei diagnosticari incorecte din cauza accesibilitatii scazute la anumite investigatii (examenul citogenetic, biologia moleculara, examene imagistice);
  • nu exista conditii de spitalizare adaptate specificului patologiei.
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristian pe 1 Iul 2014, 22:57
    Cumpar URGENT GLIVEC SAU SPRYCEL 0726 044 626

    Cumpar URGENT GLIVEC SAU SPRYCEL 0726 044 626

    0
    0

  • maria pe 7 Mar 2014, 21:00
    glivec

    Buna seara.Cumpar urgent glivec 100. contact mariamaria1967@yahoo.ro

    0
    0

  • eu pe 7 Apr 2013, 13:49
    vand glivec

    vand glivec 1 cutie de 120cps x 100mg. exp 08.2014. pret 50 mil. contact 0761 515 343.

    0
    0

  • gaby pe 26 Feb 2013, 02:06
    glivec 100 mg

    detin 3 cutii intacte de glivec 100 mg. termenul de garantie e pina in martie 2013. pretul e minim posibil 4 mil per cutie. tel.0216851260

    0
    0

  • Andrei pe 14 Apr 2011, 16:28
    Leucemie

    am gasit pe net: "Panaceul Corina 11/04, 15:50, postat de Aghemar Avem in tara produsul care vindeca leucemia si alte boli terminale de vreo cinci decenii; acesta este panaceul Corina - tel.: 0742 139 999/ www.sarbu.ro" www.ziaruldeiasi.ro/.../ministrul-sanatatii-vrea-sa-aduca-urgent-medicamentul-care-vindeca-leucemia~ni1vi4

    0
    0

  • Romi pe 23 Iun 2010, 22:47
    GLIVEC 100mg 120cps

    Vand GLIVEC 100mg, 120cps/cutie, cantitate 4 cutii. Produs sigilat, termen de valabilitate: mai 2011. Pret in farmacii: 9860,00RON! Relatii: tel: 0724571370 sau e-mail: amerolc@gmail.com Pret: 1400EURO/cutie

    3
    1

  • silviu pe 6 Mai 2010, 20:07
    pt toti cei care vor sa ma cunoasca

    pt toti cei care vor sa ma cunoasca ....syle_boss_2007@hotmail.com

    0
    0

  • silviu pe 6 Mai 2010, 20:04
    leucemie acuta limfoblastica

    sant un tanar de 24 de ani...cateva zile imi lipsesc si fac 25.....ce pot sa va spun despre mine sant urmatoarele.....atunci cand credeam ca lumea este a-mea si nimika nu ma poate opri sami indeplinesc visele ....dupa ani de alergat printre straini .....intr-o zi un pic tulburata de toamna ,am ajuns si eu la un spital sa-mi fac un control.....si m-au diagnosticat cu LEUCEMIE ACUTA LIMFOBLASTICA......am inceput tratamentele care se fac ...am trecut peste faza de inductie si consolidare ...iar acum sant in remisie completa fac tratamente de mentinere......sant in spania intr-un oras numit santander .....ce pot sa va spun despre doctori si spitalele de aicia nu am decat cuvinte de lauda pana acum si le multumesc din suflet ca sant alaturi de mine si sper din tot sufletu sa termin cu tratamentele si sa-mi reiau viata de la capat.......as avea multe de zis ,nustiu nam cuvinte sa scriu ce-a ce simt in clipele astea ....voi ce-i ce santeti bolnavi cred ca ma intelegeti mai bine.....stiu doar ca sant multe intrebatri fara raspuns ..si multe nedreptati pe lumea asta....dar asa este viata ......multe lucruri se pot intampla pe lumea asta in care nu mai poti cere nici o explicatie pt ca un accident te poate fura cand nu te astepti .....nustiu ce este bun in tot rau asta ...eu cred ca ar trebui sa ai multumim lui dumnezeu ca ne da totusi o sansa sa luptam pt viata noastra si sa ai aratam ca nu ne-am pierdut credinta in el orce ar fii.......cu lacrimi in ochii va transmit la toti cei care santeti acasa ,si suferiti la fel ca mine ,multa sanatate si multa putere sa treceti peste toate ,...speranta moare ultima dragi mei ...fiti puternici ca stiu ca se poate trece peste asta ....o fata din iasi pa nume cristina ,care m-am intalnit in spital cu ea fiind bolnava la fel ca mine mi-a demonstrat lucru asta ca se poate ....sa vindecat........va poop pe toti si numai bine la toata lumea ...

    5
    0

  • paul pe 8 Mar 2010, 13:06
    glivec 100 mg

    vand 2 cutii de glivec 100mg*120 cps. pret 6000 ron. informatii pe mail sau la tel 0749916687

    7
    0

  • prokopeanu silviu pe 2 Mar 2010, 22:26
    leucemia acuta mieloblastica(LAM2)

    As dori sa-mi fac prieteni" la aceasta adresa de mail(adelinasilviu@yahoo.com) voi raspunde efectiv din toata inima.Prin acest mesaj doresc sa multumesc echipei de medici in special doamnei doctor Burcoveanu Cristina de la clinica hematologie din Iasi care ptr mine este un medic desavarsit, profesionist care m-a sprijinit atunci cand m-am intimidat" in fata necunoscutului si a realitatzi....Sunt un om siplu , si din inima doresc doamnei doctor ptr tot ce face ptr mine. sa MULTUMESC!

    3
    0

  • prokopeanu silviu pe 2 Mar 2010, 21:59
    leucemia mieloblastica acuta (LAM2)

    Din luna iunie al anului 2009 am fost diagnosticat cu leucemie (LAM2).Am trecut prin chimioterapa de inductie, apoi si a doua de consolidare care a fost dificila si aproape mortala din cauza dozei foarte mari. De la inceput am intrat in remisie datorita stari mele generale atunci cand nu m-am panicat , cand n-am constientizat situatia grava in care ma aflu . M-am confruntat cu o stare necunoscuta si haotica ,cu tot felul de idei si ganduri " ...uneori imi dau lacrimile si ma trezesc in noapte cu ochi-mi ilacrimati spre Dumnezeu" si ma intreb ce sunt in aceasta viatza un ghinionist...?

    3
    1

  • elena pe 13 Feb 2010, 21:20
    leucemie

    sora mea are leucemie LMC si se trateaza in italia Torino, ia glivec 4 pastile pe zi. A fost diagnosticata in ianuarie,acum analizele au iesit toate bune, au revenit la normal, dar ma intreb cit timp poate dura tratamentul?, scapa de boala vreodata sau nu?

    8
    1

  • NITZA pe 4 Ian 2010, 00:51
    este ceva crunt

    am un baiat de 16 ani este internat la sp.oncologic fundeni din capitala si are probleme si cu diabetul de la prima perfuzie cu asparaginaze nu reuseste sa-i stabilizeze glicemia de la 490 a ajuns la 200 ca intr-un timp sa intre in coma scazuse sub 60 vreau sa-mi spuna cineva un regim si ce sa manance,orele cu ce are voie nu stiu unde sa apelez deja am o frica de mor va rog mult

    3
    0

  • Gabriel pe 12 Dec 2009, 01:48
    Criminalii...

    Nu inteleg de ce se accepta si se tolereaza acest genocid lent si sigur. Le doresc aceeasi soarta oamenilor cruzi care au instituit procedura asta maligna....

    4
    0

  • elena moldovan pe 14 Oct 2009, 19:48
    tratamentul pt leucemie

    leucemia este o boala grea si crunta.fetita mea mea a murit la 9 luni bolnava de aceasta boala.am fost in italia la tratament sperand ca reusim sa trecem dar chimeoeterapia a fost groaznica.acolo nu erai pe nici o lista de asteptare.am o cunostinta care este bolnava de 5 ani de leucemie mieloida cronica si face tratament zilnic cu GLIVEC 5 pastile intr-o priza

    5
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod