Celule canceroase

Studiu: 1 din 4 români are o experienţă cu cancerul

21,1% dintre români au sau au avut cel puțin un membru din familie diagnosticat cu cancer, arată un studiu recent realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină
Potrivit unei cercetări realizate în România de specialiştii de la Centrul pentru Inovație în Medicină s-a constatat că 65% dintre români, indiferent dacă au fost sau nu diagnosticați cu cancer, consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienții cu cancer.

În ceea ce privește percepția asupra bolii, 45% dintre cei care au răspuns consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces.

Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ce presupune ea (7,6%).


Românii privesc cu neîncredere diagnosticul de cancer



65% dintre români, indiferent dacă au fost sau nu diagnosticați cu cancer, consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienții cu cancer. În același timp, 75% dintre români consideră că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la pacienții din România.

“Dacă, în urmă cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfârșitul iminent, într-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esențial.
Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoidă. 2 din 3 pacienți cu cancer diagnosticați în SUA trăiesc la 5 ani de la primirea diagnosticului. Sunt descrise cazuri de supraviețuiri de lungă durată, de peste 10 ani, la pacienți care au primit diagnosticul de melanom malign metastatic nerezecabil, dar care au avut șansa de a fi tratați cu terapii personalizate și cu imunoterapii. În ciuda acestui progres remarcabil din punct de vedere științific, românii încă asociază într-o proporție considerabilă diagnosticul de cancer cu iminența decesului, pe fondul unui acces redus la mijloacele moderne de prevenție, screening, diagnostic și tratament, dar și pe fondul unui nivel redus de informare asupra evoluțiilor spectaculoase din domeniul oncologiei, din ultimele decade”,
spune dr. Marius Geantă, președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină (InoMed).

Potrivit specialialistului, pacienţii români cu cancer au acces gratuit la mai puțin de 15% dintre medicamentele aprobate, în perioada 2006-2015, de Agenția Europeană a Medicamentului.


Familia, principalul sprijin în lupta cu cancerul


Românii consideră că principalul sprijin în lupta cu cancerul este familia (46,3%), urmată de noile tehnologii (inclusiv medicamentele și echipamentele medicale de ultimă generație, 30,1%) și de medici (16,5%), în timp ce numai 1% consideră că autoritățile reprezintă principalul sprijin în cazul unui diagnostic de cancer.


9 din 10 pacienţi se declară mulţumiţi de medicul lor oncolog


“Ministerul Sănătății are o cotă de încredere de numai 39% și doar spitalele publice se află mai jos în acest clasament (35%), cu mențiunea că datele au fost colectate înainte de criza dezinfectanților. La polul opus, se află încrederea în medici, 66% dintre români afirmând că au încredere mare și foarte mare în doctori.
Un alt aspect important relevat de studiu este că 9 din 10 pacienți cu cancer se declară mulțumiți de medicul oncolog curant”,
afirmă dr. Marius Geantă.


În fiecare an se aprobă medicamente personalizate sau imunoterapii care pot schimba destinul unui pacient cu cancer


Însă foarte puţini pacienţi sunt conştienţi de acest lucru, deoarece există un nivel redus al penetrării informației despre inovația în oncologie, la nivelul populației României, dar și un orizont de așteptare limitat în privința terapiilor noi, inovatoare, destinate cancerului.

De exemplu, numai anul trecut în Uniunea Europeană au fost aprobate 14 medicamente noi împotriva cancerului, fiind cel mai mare număr de molecule noi aprobate în oncologie într-un an, din istoria Agenției Europene a Medicamentului.

Studiul a fost realizat în perioada 1-20 aprilie 2016, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional şi și-a propus să evalueze relația dintre români și cancer. Studiul InoMed - IMAS este parte a programului Oncology Innovation Agenda, derulat de Centrul pentru Inovație în Medicină în anul 2016.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod