Stop cancerului de col uterin !

Cancerul de col uterin, una din cele mai mari probleme de sanatate a femeilor de oriunde (a doua cauza de deces prin cancer la femei), poate fi acum prevenit. In farmaciile din Romania exista, nu de mult timp, doua vaccinuri ce ofera imunitate impotriva infectiei cu anumite tipuri de HPV (Human Papilloma Virus = Papilloma virusul uman), care este principalul agent cauzator al cancerului de col uterin.


Studiile internationale au aratat ca circa 70% din cancerele de col uterin sunt date de tipurile 16 si 18 ale HPV, tipuri pentru care ambele vaccinuri comercializate in Romania ofera imunitate. Exista si studii care semnaleaza prezenta HPV in 99% din leziunile neoplazice ale colului uterin.

 
Pe de alta parte, varianta tetravalenta a vaccinului ofera imunitate si pentru tipurile 6 si 11, tipuri ce constituie agentul cauzal al peste 90% din condiloamele genitale (asa numitele veruci genitale care, la rindul lor, reprezinta, uneori, leziuni preneoplazice in istoria naturala a cancerului vaginal si de col uterin).

Se stimeaza ca, la nivel mondial, peste 50% dintre femeile active sexual sunt infectate cu tulpini oncogene ale acestui virus. In Romania, lucrurile stau, cel mai probabil, mult mai rau...



O sansa pentru generatia foarte tanara

Vaccinul este recomandat in primul rand fetelor care nu si-au inceput viata sexuala, deci nu sunt inca infectate.


Medicul ginecolog Dr. Mihai Dimitriu ii sfatuieste pe parinti "sa-si vaccineze fetitele incepind de la varsta de 9 ani. Perioada optima pentru administrarea vaccinului este intre 9 si 12 ani (9-15 ani conform altor studii), inainte ca fetele sa ia contact cu virusul, adica inainte de debutul vietii sexuale."


Chiar daca eficienta maxima se obtine prin vaccinarea in aceasta perioada, vaccinul se adreseaza si femeilor deja active sexual, marja superioara de virsta fiind considerata de producatori cea de 26 de ani (se are in vedere, in viitorul cit mai apropiat, producerea unei extensii utile pina la virsta de 44-45 de ani).


Orice femeie poate afla daca a fost sau nu infectata cu acest virus facand o analiza specifica. Daca nu este deja infectata, vaccinarea trebuie facuta cat mai repede.

Daca analiza arata ca infectia virala cu HPV a avut loc deja, vaccinul nu este inutil deoarece ar preveni reinfectarea si ar creste imunitatea fata de tulpinile continute, scazand sansele de a dezvolta boala (producatorii merg pina acolo incit recomanda vaccinarea fara adenotipare prealabila a tutror persoanelor de sex feminin cu virsta intre 9 si 26 de ani, indiferent daca si-au inceput sau nu viata sexuala).



HPV - virusul responsabil de "vegetatiile (verucile) genitale"

HPV este un virus exrtrem de contagios, care se transmite in principal prin contact sexual dar si printr-o simpla atingere a tegumentelor si mucoaselor genitale (nu este, deci, necesara intromisiunea pentru ca infectia sa fie transmisa).


Peste 50% din populatia Romaniei, de ambele sexe, este infectata, de cele mai multe ori fara sa stie, fiindca infectia este, de cele mai multe ori, asimptomatica. Condiloamele, cunoscute popular ca vegetatii, veruci sau negi genitali, sunt dovada infectarii, insa nu apar decat la o parte dintre cei infectati. Ceilalti raman asimptomatici.


Odata patrunse in organism, tulpinile oncogene ale HPV, produc incet, dar sigur, leziuni initial preneoplazice care, ulterior, devin franc neoplazice. De la momentul infectarii si pina in momentul dezvoltarii unui cancer de col uterin trec, de obicei, 20-30 de ani, timp ce ar trebui intens folosit, atit de catre medic, cit si de pacientele sale, pentru depistarea si tratarea intr-un stadiu cit mai precoce a maladiei preneoplazice.

In momentul in care se depisteaza o leziune neoplazica, de cele mai multe ori, este prea tirziu...


De aceea, "orice femeie, inclusiv cele aflate la menopauza, ar trebui sa-si faca un consult ginecologic 1 data pe an (un consult care sa cuprinda obligatoriu examenul cu valvele), impreuna cu un examen al secretiei vaginale si un test Babes-Papanicolau, iar rezultatul acestor investigatii trebuie interpretat de catre medicul specialist ginecolog, singurul capabil sa ia o decizie terapeutica adecvata", avertizeaza Dr. Mihai Dumitriu, care a avut de-a face cu multe paciente care se prezinta doar la consult, fara sa se intereseze apoi de rezultatul analizelor sau fara sa revina apoi pentru interpretarea acestora, conduita care anuleaza utilitatea intregului demers.

In aproximativ 20-30 ani de la infectare tulpinile oncogene virale provoaca cancer de col uterin, mai ales daca leziunile precanceroase care apar intre timp nu sunt tratate. Astfel de leziuni preneoplazice sunt cunoscute popular drept “rana pe col” dar sunt, de cele mai multe ori, ignorate sau neglijate de paciente, mai ales pentru faptul ca sunt, de obicei, asimptomatice.


In plus, leziuni precanceroase microscopice pot exista si pe coluri "curate", iar acestea pot fi detectate doar cu ajutorul anlizelor de tipul examenului citologic Babes-Papanicolaou, de unde si necesitatea efectuarii acestuia anual.


Menopauza nu scade riscul de a dezvolta cancer de col uterin, deci nu trebuie sa scada nici vigilenta. Este complet gresita si extrem de periculoasa ideea conform careia femeia odata intrata la menopauza nu trebuie sa se mai duca la ginecolog sau sa-si faca un examen citologic anual.



Cancerul de col uterin este curabil

…daca se depisteaza in stadii incipiente (stadiul 0 si I, uneori si stadiul II). Daca toate leziunile preneoplazice ar fi diagnosticate si tratate corespunztor, nu ne-am mai intilni, practic cu cancerul de col.

…daca se depisteaza in stadii incipiente (stadiul 0 si I, uneori si stadiul II). Daca toate leziunile preneoplazice ar fi diagnosticate si tratate corespunztor, nu ne-am mai intilni, practic cu cancerul de col.

 

Necazul cel mai mare este, ca in majoritatea cancerelor, ca boala evolueaza, de cele mai multe ori, asimptomatic (fara nici un fel de acuza din partea pacientei) pina in momentul in care este prea tirziu ... Pentru cancerul de col uterin, primul simptom este, cel mai adesea, sangerarea la contactul sexual sau la toaleta intima... Din pacate, pentru multe dintre aceste paciente, este deja prea tarziu ...


Cum se procura vaccinul


Vaccinul se comercializeaza in doua forme, cea mai cuprinzatoare fiind forma tetravalenta, care ofera imunitate pentru tulpinile 6,11,16 si 18. Exista si o forma bivalenta ce contine doar tulpinile 16 si 18.


Vaccinul nu este gratuit, ci se poate cumpara de la farmacie si trebuie administrat cu avizul medicului ginecolog. Dr. Mihai Dimitriu recomanda ca orice femeie, indiferent de varsta, sa se consulte cu medicul ei ginecolog inainte de a se hotari sa-l cumpere.


Vaccinul se administreaza intramuscular in regiunea umarului in 3 etape, dupa prima doza fiind necesar un rapel la 2 luni si unul la 6 luni. Pretul de farmacie al unei doze de vaccin tetravalent oscileaza undeva in jurul sumei de 400-450 lei, dar beneficiul acestei vaccinari este cu adevarat urias pentru ca de cancer de col uterin SE MOARE !!!...


Dr. Mihai Dimitriu,
Medic specialist Obstetrica Ginecologie
Asistent Universitar UMF "Carol Davila" Bucuresti
Clinica de Obstetrica Ginecologie "Sf. Pantelimon" Bucuresti

 

Comentariile 1-50 din 63

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rodica pe 11 Mar 2011, 10:00
    rana pe col

    buna ziua!am si eu o intrebare!am avut o rana pe col care am cauterizat-o acum cateva zile si stiu ca la cauterizare m-i sa atins si o zona de langa uter,exista posibilitatea sa ma imbolnavesc de altceva,va rog sa-mi raspundeti.va multumesc

    0
    0

  • dorina pe 11 Mai 2009, 19:42
    fara titlu

    era mai bine sa scrieti in ce consta rezectia de col uterin si cand este absolut necesara sa se faca?

    0
    0

  • andreia pe 5 Mai 2009, 20:53
    despre anexita

    ce se intampla daca ai fost la doctorul genecolog si ti a spus ca ai anexita si ti a dat tratament si nu lai facut?????????

    0
    0

  • ANDREEA pe 30 Apr 2009, 11:57
    nu faceti vaccinul

    VACCINUL ESTE EXTREM DE PERICULOS, CHIAR MORTAL. IN SUA SI CANADA ESTE INTERZIS PRIN LEGE. LUMEA MOARE SAU STA IN STARE GRAVA IN SPITAL IN URMA ACESTUI VACCIN.NU ITI OFERA PROTECTIE 100% NICIODATA, NU TINE DECAT VREO 3 ANI SI PROTEZEAJA DOAR INPOTRIVA TULPINILOR 6, 11, 16, 18, 31, IN REST NU, SI SUNT 100 DE TULPINI, CA SA NU MAI SPUN CA POATE PRODUCE SI STERILITATE.IN LOC SA CERETI SFATURI SI PARERI AICI, MAI BINE CAUTATI IN GOOGLE SI GASITI RASPUNS LA TOT CE VA INTERESEAZA.SUNT FOARTE MULTE COMENTARII MAI SUS, OARE ATATEA PERSOANE CARE ISI DAU CU PAREREA AICI, NU AU AUZIT NICIODATA CAT ESTE DE PERICULOS?APROPO;HPV SE IA SI DACA FOLOSESTI PREZERVATIVUL, PT CA TOATA ZONA DIN JUR ESTE INFECTATA, DATORITA FAPTULUI CA PENISUL , IN MOD NORMAL, FIE EL IN ERECTIE SAU NU, SE ATINGE SI DE ZONELE DON JUR SI LE CONTAMINEAZA. 80% DINTRE FEMEI AU HPV, NUMAI CA ATUNCI CAND E IN STADIUL 1, ADICA ESTE INCA TRATABIL, DACA IMUNITATEA ORGANISMULUI ESTE F BUNA, EL DISPARE DE LA SINE, IAR FEMEIA RESPECTIVA NICI NU STIE CA A AVUT ASA CEVA

    0
    0

  • Silvia pe 18 Ian 2009, 16:50
    fara titlu

    http://www.realitatea.net/o-eleva-din-marea-britanie-a-paralizat-la-scurt-timp-dupa-ce-s-a-vaccinat-contra-cancerului-de-col_414556.html http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/12/17/fabrica-de-minciuni-episodul-1-gardasil-cervarix-si-petrecerea-cu-dar/ http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/12/08/gardasil-povesti-de-la-parinti-din-sua/ Bebizzone Luni, 22 Decembrie 2008 22:14 "Este uimitor faptul ca exista atatea comentarii referitoare la un domeniu pe care nu il prea baga nimeni in seama. Vaccinul anti-HPV este din start o idee buna datorita numarului imens de decese pe care cancerul de col il are in Romania. Insa de aici si pana la a spune ca e o asa de mare imbecilitate a nu-mi vaccina fata este cale lunga. Vaccinul nu e inca destul de bine cercetat din punctul de vedere al efectelor adverse. Inca din momentul in care a fost introdus la noi in tara nu se stiau modalitatile de a reactiona ale organismului uman si de-abia in primavara anului trecut incepusera trialurile pentru grupa de varsta >26 ani. Deci in nici un caz nu se stiu efectele negative care pot apare asupra fetitelor carora de-abia le-a inceput gonadostatul sa le functioneze si care nu au viata sexuala. Nu ma pronunt cat de bine sau rau este sa nu faci vaccinul. Oricum in mom asta mi se pare a fi o arma cu doua taisuri. Tot ce pot spune este ca eu - ca medic - nu as face acest vaccin fetei mele in acest moment." www.relitatea.net Programul Ministerului Sănătăţii privind vaccinarea pentru prevenirea cancerului de col uterin nu a avut succes

    0
    0

  • dora pe 15 Ian 2009, 22:54
    nu e chiar asa

    Nu contest rezultatul noilor cercetari, dar nici nu se poate contesta ceea ce au facut vaccinurile consacrate pana acum si pe care le-am facut noi toti: faptul ca au fost eradicate niste boli care au omorat mii de copii si care continua sa-i omoare pe cei nenorociti din Africa. Asa ca ar trebui puse in balanta beneficiul si riscurile.

    0
    0

  • atol pe 21 Nov 2008, 00:36
    Nu va vaccinati!

    Inainte de a va vaccina copiii cititi cartea VACCINAREA: EROAREA MEDICALA A SECOLULUI. Iata un citat: Imunologia moderna demonstreaza, din contra, ca actul vaccinal constituie o lezare grava a integritatii sistemului imunitar a persoanelor vaccinate, facand din acestea veritabile rezervoare de virusi. Virusi si retrovirusi deveniti pasivi de-a lungul evolutiei, se gasesc in stare latenta in toate organismele animale si umane, pierzandu-si o parte din capitalul lor genetic sau enzimatic. Introducerea in organism (prin vaccinare) a viruşilor vii sau atenuati, ii pot permite acestuia să reconstituie acest capital şi să dobândească deci o virulenţă nouă sau să creeze din bucăţi un virus sau un retrovirus hibrid. Aceasta se numeşte recombinare genetică. (HIV-ul este fara indoiala fructul unei astfel de recombinări). Desi accidentele provocate de vaccinuri sunt nenumarate, ele sunt trecute sub tacere. Se stie astazi, la 100 de ani dupa moartea sa, ca Pasteur a fost un geniu al trisarii, al plagiatului, al trucarii statisticilor, al traficului de influenţă, al publicităţii bine regizate, iar diversele sale experienţe vaccinale erau trucate, după cum marturisesc chiar colaboratorii sai.

    0
    0

  • georgeta pe 19 Nov 2008, 11:24
    cauzele

    Care sunt cauzele...de unde provine microbul?ce anume stimuleaza dezvoltarea acestui microb?stie cineva sa raspunda acestor intrebari? Multumesc...numai bine !

    0
    0

  • simona pe 5 Oct 2008, 15:40
    Contaminarea

    As vrea sa aflu mai multe despre cum se transmite... microbul canceros de la femeia bolnava -la barbat; si daca acesta transmite mai departe altei femei...? Ce-i de facut?

    0
    0

  • simona pe 5 Oct 2008, 15:37
    Intrebare

    Am o relatie cu un barbat a carui sotie a avut cancer de col uterin - a fost operata... dar cancerul a recidivat... a ajuns la metastaza... a murit in mai putin de 2 ani. Este posibil ca el sa aiba acel microb pe care sa-l transmita?

    2
    0

  • simona pe 5 Oct 2008, 15:23
    Contaminarea

    As vrea sa aflu mai multe despre cum se transmite... microbul canceros de la femeia bolnava - la barbat; si daca acesta transmite mai departe altei femei...? Ce-i de facut?

    2
    0

  • Mincu Florica pe 11 Aug 2008, 11:02
    Virus HPV

    E pacat ca nu se face o publicitate mai acerba acestei boli asa cum se face la cancesrul de san, pt ca afli de acest virus abia atunci cand esti deja infectat.

    0
    0

  • corina pe 3 Aug 2008, 23:42
    Foarte importan

    Si eu o sa-l fac pentru ca mai bine sa previi astfel de boala, eu sunt foarte sensibila.

    0
    0

  • jully pe 3 Aug 2008, 18:36
    Scump doamna... scump

    Si eu sunt de parare ca pretul acestui vaccin este foarte ridicat. Nu inteleg de ce la noi in tara unde spre deosebire de alte tari vest europene se moare inca pe capate din cauza acestei teribile boli nu face nimeni nimic pentru a ajuta femeile cu campanii de informare si un pret cat de cat mai acceptabil pentru acest vaccin. E de-a dreptul trist...

    0
    0

  • chirila marinela pe 28 Apr 2008, 14:18
    De retinut

    Foarte interesant articolul, din pacate este foarte putin mediatizat acest subiect si multi dintre noi aflam despre acest nenorocit hpv, cand este deja tarziu. Speram ca macar copii nostri sa fie informati, vaccinati si astfel protejati.

    0
    0

  • alina pe 21 Apr 2008, 13:19

    In urma unei intreruperi de sarcina se poate poate declansa cancerul de col uterin? Si pana la ce stadiu se poate trata?

    0
    0

  • valentina pe 13 Apr 2008, 14:24
    Virulsul hpv

    Buna, am 18 ani si am fost diagnosticata cu rana pe col avansata si cu virusurile HPV cancerigene 16, 51, 59 si inca 3 dar care nu sunt asa de periculoase. Mi s-a spus ca vor incerca sa-mi cauterizeze rana de pe col dar nu se stie ce va fi... La inceput am fost distrusa dar acum mi-am propus sa lupt si sa fac in asa fel incat sa fie totul bine! Este fff costisitor si asta e cel mai greu! De asta ar fi bine ca sa facem in asa fel incat sa-i putem determina pe cei din minister sa mai scada preturile ca sa-si poata permita oricine !!

    0
    0

  • ionela-elena pe 3 Apr 2008, 23:09
    Doamne ce ne facem noi femeile

    Si eu am fost diagnosticata cu rana pe col si ma simt destul de aiurea cand aud ca mor atatea femei din Romania si Europa. Deci oamenii buni duceti-va fetitele la vaccinat. Va doresc multa sanatate femeilor din Romania-Europa

    0
    0

  • suman iulia pe 28 Mar 2008, 18:01
    Cancer de col uterin

    Foarte bun articolul educativ pentru tinere si urgent la control ginecologic.

    0
    1

  • venus2008marte pe 20 Mar 2008, 15:20
    Informatie

    virginele pot contacta acest virus? Pot fi examinate? Ce trebuie sa faca?

    0
    0

  • andreea pe 31 Ian 2008, 03:26

    Ar trebui mai mediatizat acest subiect deoarece mentalitatea romancelor este mai greu de schimbat. totusi felicitari! As vrea sa expuneti mai multe simptome pe care le poate avea o femei bolnava de acest cancer.

    0
    0

  • mariana pe 11 Ian 2008, 20:53
    Cancerul de col uterin

    Este foatre bun articolul si foarte explicit. Felicitari.

    0
    0

  • ioana pe 8 Dec 2007, 09:48
    Tratament,

    Trebuie neaparat sa mergi la un ginecolog...rana se cauterizeaza si se vindeca, dar nu trebuie sa mai amani...poate canceriza daca nu este cauterizata, iar chisturile trebuiesc vazute tot de medic...acelea se pot trata cu anticonceptionale, dar date de medicul ginecolog.

    0
    0

  • nechifor roxana pe 25 Nov 2007, 18:15
    Am o problema

    Am chisturi anexita si de putin timp mi sa gasit o rana pe col. Este grav????? Am nevoie urgent de raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.

    0
    0

  • claudia soava pe 19 Nov 2007, 15:33
    am o problema

    la un examen genecologic miau gasit col violaceu cu vascularizatie vizibila ce poate fi?

    0
    0

  • claudia pe 19 Nov 2007, 15:29
    cred ca am o problema

    colul mi la gasit de culoare violaceu cu vascularizatie vizibila nu stiu ce poate fi

    0
    0

  • claudia pe 19 Nov 2007, 15:27
    de ce eu?

    am un adenom hipofizar>iar acum am facut un examen genecologic si miau dat sa fac papanicolau si colposcopie sunt curioasa ce rezultat va iesi

    0
    0

  • Adria pe 2 Nov 2007, 03:07
    ADN-HPV

    As vrea sa stiu ce analize se fac inaintea acestui vaccin de protectie impotriva cancerului de col uterin si daca acest vaccin da o oarecare imunitate si impotriva cancerului de san,avand in vedere ca cel mai adesea cele doua zone ginecologice au legatura intre ele?!

    0
    0

  • Anamaria23 pe 2 Nov 2007, 00:02
    VA MULTUMIM !

    Aceste sfaturi sunt foarte utile si mai ales scimbul de pareri si experienti

    0
    0

  • ramona pe 31 Oct 2007, 15:53
    virus hpv

    am virusul hpv,16-51 cu risc inalt

    0
    0

  • constantinescu Adina pe 31 Oct 2007, 05:52
    la 32 ani mi-a fost recomandat de catre doctorul meu ginecolog...este bun la ceva?

    am deja 32 de ani si doctorul meu ginecolog mi-a emis o reteta pentru a lua acest vaccin de la farmacia cu care dansul colaboreaza de multa vreme...nu stiu daca imi mai foloseste la ceva sau doar a facut-o ca are contract cu respectiva farmacie de aceea va rog sa imi spuneti daca are efect sau are rost sa il mai fac...mentionez ca deja l-am cumparat si zilele urmatoare urmeaza sa il fac...il fac degeaba?am hpv negativ dar mama mea a decedat acum 7 luni de aceasta boala si doctorul de care va spuneam a fost si doctorul mamei...va multumesc anticipat si daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns adresa mea de mail de adynutza1976@yahoo.com

    0
    0

  • mihaela pe 25 Oct 2007, 17:02
    am si eu

    in ianuarie am mers la medic sa fac analize complete pt a ramane insarcinata(am acum 34 ai am pierdut 2 sarcini)si m-au gasit "insarcinata" cu rana mare si urata pe col,pap2,hpv+,13 tulpini cu crescut risc oncogen,sistem imunitar inexistent,etc.m-am saturat rau de tratamente:antibiotice-5serii,ovule-6tipuri(am facut tratament cu unul din ele 1 luna seara de seara),imunostimulatoare,vitamine,nu mai vorbesc de controale si analize-lunar sau bilunar,2 colposcopii,1 biopsie,iar financiar am pierdut controlul socotelilor.asta-i tot!nu mi-e frica,dar mi-a ajuns.

    0
    0

  • rau mioara pe 17 Oct 2007, 17:30
    vaccinul contra cancerului

    imi pare foarte rau ca nu are un pret mai accesibil,sa vaccinez macar fetita(14 ani).

    0
    0

  • valy pe 8 Oct 2007, 21:03
    cancer de col uterin

    vaccinul poate salva si pe femeile de 55 de ani?

    0
    0

  • Ana pe 26 Sep 2007, 20:07
    papilloma 45

    Am fost depistata ca avand virusul Hpv 45.nu mi s-au spus prea multe lucruri despre el decat ca in timp poate duce la cancer,ceea ce m-a ingrozit.doctorul ginecolog mi-a spus sa fac testul papanicolau si apoi o colposcopie ca sa vada ce tratament sa imi faca.cat de grav este Hpv 45?astept mai multe detalii.multumesc

    0
    0

  • ANGI pe 25 Sep 2007, 14:08
    CANCERUL DE COL UTERIN

    ESTE FOARTE INTERESANT ARTICOLUL, AR TREBUI SA APARA MAI MULTE INFORMATII IN ACEST SENS ,CHIAR SA SE DEMAREZE CAMPANII DE INFORMARE DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN.

    0
    0

  • Cristina pe 14 Sep 2007, 12:30
    Cancerul de col uterin

    In toate spitalele se face propaganda, cel putin daca ne referim la Bucuresti. Recomand Filantropia, Cantacuzino; pentru analiza HPV la Medlife, de pe Calea Grivitei, costa 300 lei. Dar mai intai e nevoie de un doctor bun! Sanatate multa!

    0
    0

  • Florina Georgescu pe 16 Aug 2007, 18:50
    Cancerul de col uterin

    Un subiect realmente interesant!Ma intereseaza cum se numeste vaccinul ca sa ma pot interesa pentru mine. Din pacate, nici in clinicile private, nici in spitalele cu specific nu prea se face "propaganda" pe aceasta tema!

    0
    0

  • iulia pe 1 Aug 2007, 01:07
    din cauza asta...

    tot mai multe femei ajung in faze incurabile de boala, pt ca cele mai multe dintre ele nu isi permit sa dea atatia bani pe analize si vaccinuri, niciodata nu vor fi bani pt analize gratuite la noi in tara , oare copii nostrii isi vor permite luxul asta dak o tinem tot asa, din rau in mai rau , din toate punctele de vedere..... nu cred ca il intereseaza pe ministrul sanatatii de lucruri de genul asta... vai si amar.

    0
    0

  • balan oana pe 1 Aug 2007, 00:22
    e adevarat

    ma intreb de ce oare nu se iau totusi niste masuri mai serioase in aceasta privinta daca e atat de raspandita si de periculoasa aceasta boala.sa fie ca o obligatie din partea medicilor de familie sa trimita femeile sa se controleze pentru ca e foarte clar ca foarte greu se hotarasc singure.e greu de multe ori,avand si multe sarcini pe cap sa se gandeasca sa mai mearga la vreun control de acest gen.e o parere. multumesc

    0
    0

  • tunaru pe 30 Iul 2007, 16:26
    unde pot sa imi fac control la col

    parerea mea este ca si eu se poate sa fiu cu aceasi boala

    0
    0

  • diana pe 27 Iul 2007, 12:00
    HPV51 pozitiv si rana pe col

    acum 2 luni ,m-au diagnosticat cu hpv pozitiv cu grad risc ridicat 51, si vor sa-mi faca conozatie...Doare?Iar in jurul ranii de pe col au vazut o zona alba , tip mozaic , puternic vascularizata...Credeti ca mai am sanse sa scap fara a face vreodata cancer in timp?

    0
    0

  • Adina pe 18 Iul 2007, 15:04

    este absolut necesara demaraea unei campanii pe ministerul sanatatii pentru informarea publicului vizat, si apoi reducerea pretului!!...pt ca putine tinere cu varsta intre 9-26 au 3 X 450 RON. totusi...

    0
    0

  • ada pe 17 Iul 2007, 13:24
    sangerea colului uterin la atingere

    Este primul articol care ofera informatii complete.De la medicii mei ginecologi nici nu am aflat ca exista vaccinul pe piata romaneasca,si stiam ca se administreaza doar daca nu ai virusul.Am virusul Papilloma HR 16, si o sangerare pe col de la inceputul lui 2006.Am facut si o histeroscopie pentru a stabili cauza sangerarii colului,dar rezultatul a fost ok.Am avut in 2004 o conizatie pe col din cauza unei displazii severe,iar acum au reaparut rani.Din pacate medicul meu ginecolog nu a avut rabdarea necesara pentru a-mi explica rezultatele Papanicolau-ului.Mi-a spus doar ca pot sa aleg intre operatie cu laser si tratament local cu crema Aldara pentru a elimina ranile provocate de virus.Intrebarea mea este daca imi poate explica cineva de unde vin sangerarile pe col, si daca a mai facut cineva tratament cu Aldara intern(desi se specifica la instructiuni ca nu poate fi folosita intern aceasta crema).Momentan sunt in cautare de ginecologi specialisti in colposcopie pentru a-mi da mai multe informatii si explicatii.Sunt intr-o situatie in care trebuie sa iau o decizie urgenta pentru ca starea mea sa nu se agraveze,dar toti ginecologii sunt plecati in concediu sau am programare de abia in august.Sper sa citeasca cineva acest mesaj.

    0
    0

  • diane pe 10 Iul 2007, 21:59
    avortul

    as vrea sa stiu daca avortul poate provoca acest cancer ingrozitor

    0
    0

  • oprea pe 9 Iul 2007, 21:09
    cristina

    de acord cu opiniile multora! excelent articolul, pacat insa ca exista vaccinul dar nu poate fi utilizat din pricina costului, cine are "putere" sa intervina la ministerul sanatatii, sa se poata compensa macar penrtu tinerele care nu au venituri, eleve, studente!

    0
    0

  • MARIA pe 1 Iun 2007, 00:31
    VACCINAREA ANTI-HPV

    FII DOCTORE MAI SCURT SI LA OBIECT!

    0
    0

  • eli pe 21 Mai 2007, 12:01
    hpv

    stiu toate aceste lucruri,pacat ca le-am aflat prea tarziu,am deja hpv 16 si 45,asa ca lupt prin alte metode pentru ca Gardasil\Silgard nu imi mai este de folos.

    0
    0

  • ungureanu maria RESITA pe 21 Mai 2007, 10:02
    cancerul

    ar trebui s-a fie gratuit prin casa de asigurari fiindca este multa lume saraca in Romania.

    0
    0

  • gabi pe 20 Mai 2007, 20:57
    e viata

    ma bucur ca exista asa ceva ,ca medicina face pasi asa uriasi,dar de ce nu face si CINEVA ceva bun pentru toate femeile sa ajunga in posesia acestui vaccin fara atatia bani?cei saraci mor cei cu bani merg mai departe in secolul acesta.de ce nu se dau gratuit?daca se moare........de ce?

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod