Sănătate. Testele genetice sunt arme puternice împotriva cancerului


Foto: dr. Mariela Militaru, specialist în cadrul Genetic Center

400 de noi terapii țintite sunt în faza de testare clinică la nivel global


„Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit = medicină personalizată. Pornind de la această definiție în ultimii ani au fost înregistrate succese uimitoare. Pacienți cu același diagnostic clinic pot răspunde diferit aceluiași tratament. Pentru unii se poate dovedi eficace, pe când în cazul altora pot apărea efecte adverse sau nu se obține beneficiul clinic dorit.
Acest fenomen apare, în multe cazuri, pentru că suntem diferiți genetic. Și fiecare trebuie să fim tratați în funcție de profilul nostru”,
explică dr. Mariela Militaru.

Tratamentele personalizate, și, implicit, testările genetice, devin parte importantă a strategiilor naționale de reducere a numărului bolnavilor de cancer în multe țări din Europa de Vest. De exemplu, strategia națională a Franței din 2009-2013 prevede înlesnirea accesului la tratamente personalizate pentru 80% din pacienții oncologici.


Și țări cu economii mai sărace adoptă sau vor fi nevoite să adopte pe viitor astfel de strategii. Asta în contextul în care se estimează că, în ritmul actual, incidența cancerului va crește, până în 2030, cu 65% în țările dezvoltate, cu 80%, în țările mediu dezvoltate și cu 100%, în statele sărace.  Anual, 8 milioane de pacienți pierd lupta cu această afecțiune. Înseamnă o persoană la fiecare 4 secunde! În același timp, aproape 16 milioane de oameni primesc an de an nemilosul diagnostic.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dodoi pe 18 Mar 2016, 21:23
    deja se face prin alte parti!

    In America se aplica de cativa ani buni si daca nu ma insel chiar Steve Job incercat-o. In Canad deja a inceput sa se aplice cu fostul primar Rob Ford (cel care a consumat droguri cat a fost primar) http://www.thestar.com/news/gta/2016/03/17/family-by-rob-fords-side-as-cancer-battle-continues.html Un tip care a fost prezentat la jurnalul TV in Canada si care a urmat tratamentul in America atunci cand nu era disponibil in Canada spunea ca-l costa 10000 de $ pe luna. Din nefericire boala e cu un pas inainte si daca nu e depistata din timp e problematic.

    0
    0

  • Adrian pe 18 Mar 2016, 18:45
    Sănătate. Testele genetice sunt arme puternice împotriva cancerului

    Doamna dr. Mariela Militaru despre ce vorbiți, doamnă? Despre ce mileniu? Noi nu suntem în stare să aflăm de ce ne mor bebelușii și dvs. vorbiți ”terapii țintite”, mor românii pe capete de cancer din cauza lipsurilor, medicamente, tehnică și cadre, și dvs vorbiți de ”Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit = medicină personalizată.”. ”... se estimează că, în ritmul actual, incidența cancerului va crește, până în 2030, cu 65% în țările dezvoltate, cu 80%, în țările mediu dezvoltate și cu 100%, în statele sărace...” Cum noi suntem o țară săracă... De unde aveți astfel de prognoze? Aveți idee cam câtor români li s-a declanșat această boală citindu-vă aberațiile? Asta înseamnă să fii român, să aberezi, să tratezi pe șpagă, să faci ședințe foto, să ai tupeu!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod