Sănătate. Testele genetice sunt arme puternice împotriva cancerului

Cercetătorii sunt convinşi că prin analizarea ADN-ului pacienţilor vor putea să dezvolte ”tratamente pe comandă”. 400 de noi terapii țintite sunt în faza de testare clinică
Medicina personalizată care îi asigură fiecărui pacient tratamentul potrivit pentru el este cel mai mare vis al cercetătorilor în domeniul acestei boli. Și este un vis cât se poate de realizabil: oamenii de știință de la Colegiul Universitar din Londra tocmai au anunțat că au descoperit “călcâiul lui Ahile” al temutei maladii. Este vorba de markeri la nivelul tumorilor, mai ușor de identificat și de atacat decât celulele canceroase în sine.


Se pot face testări genetice pentru aproape 60 de gene


Nu sunt primii care se concentrează pe tratamentele personalizate. De ceva vreme miza pentru oamenii de știință este să identifice mecanismul prin care o anumită tumoră progresează.
După ce au făcut asta, în 90% dintre cazuri, îi pot opri avansarea printr-o terapie țintită. Doctorii, inclusiv cei din România, au deja la dispoziție zeci de teste genetice pentru a afla, înainte de inițierea tratamentului, care este mutația genetică ce stă la baza tumorii, în cât timp și cum va răspunde pacientul la terapie și ce medicament i se potrivește.

„La ora actuală se pot face testări genetice pentru aproape 60 de gene implicate în procesele canceroase și există deja terapii țintite pentru cancerul de colon, cancerul de sân, melanom, cancer bronho-pulmonar, o parte dintre leucemiile acute și cronice etc.
Eficiența unui tratament antitumoral nu depinde atât de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomică a tumorii, cât de mutația genetică descoperită la nivel celular”,
subliniază doctorul Mariela Militaru, specialist în cadrul Genetic Center, o rețea națională de investigații genetice.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dodoi pe 18 Mar 2016, 21:23
    deja se face prin alte parti!

    In America se aplica de cativa ani buni si daca nu ma insel chiar Steve Job incercat-o. In Canad deja a inceput sa se aplice cu fostul primar Rob Ford (cel care a consumat droguri cat a fost primar) http://www.thestar.com/news/gta/2016/03/17/family-by-rob-fords-side-as-cancer-battle-continues.html Un tip care a fost prezentat la jurnalul TV in Canada si care a urmat tratamentul in America atunci cand nu era disponibil in Canada spunea ca-l costa 10000 de $ pe luna. Din nefericire boala e cu un pas inainte si daca nu e depistata din timp e problematic.

    0
    0

  • Adrian pe 18 Mar 2016, 18:45
    Sănătate. Testele genetice sunt arme puternice împotriva cancerului

    Doamna dr. Mariela Militaru despre ce vorbiți, doamnă? Despre ce mileniu? Noi nu suntem în stare să aflăm de ce ne mor bebelușii și dvs. vorbiți ”terapii țintite”, mor românii pe capete de cancer din cauza lipsurilor, medicamente, tehnică și cadre, și dvs vorbiți de ”Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit = medicină personalizată.”. ”... se estimează că, în ritmul actual, incidența cancerului va crește, până în 2030, cu 65% în țările dezvoltate, cu 80%, în țările mediu dezvoltate și cu 100%, în statele sărace...” Cum noi suntem o țară săracă... De unde aveți astfel de prognoze? Aveți idee cam câtor români li s-a declanșat această boală citindu-vă aberațiile? Asta înseamnă să fii român, să aberezi, să tratezi pe șpagă, să faci ședințe foto, să ai tupeu!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod