Sănătate. Tehnici de reconstrucţie a sânului după mastectomie. Opinia unui expert



Reconstrucția cu lambo-uri


Reconstrucția mamară cu lambouri presupune folosirea țesuturilor proprii din zone unde țesutul adipos este în exces: zona inferioară a abdomenului, fese, coapse sau spate.

1. Lamboul de mare dorsal - este cel mai frecvent folosit în reconstrucție pentru că transpozarea acestuia este mai facilă, iar complicațiile acestui tip de intervenție sunt rare. Deplasarea lamboului până în regiunea sânului se face printr-un tunel subcutanat, în acest mod țesutul din zona donatoare păstrându-și vascularizația. Intervenția chirurgicală se desfășoară pe parcursul a 3-4 ore.

2. O alta metodă des folosită este reconstrucția cu țesuturi din zona inferioară a abdomenului denumit Lamboul DIEP deoarece prezintă o cantitate mai mare de țesut cutanat și adipos. Acest tip de intervenție necesită o perioadă mai lungă de recuperare și durează în medie 5 ore pentru un sân.

3. Ultima metodă este Lamboul TRAM și folosește muschiul drept abdominal împreună cu țesut subcutanat și piele, iar transferul acestuia se face tunelizat sau liber până în regiunea mamară.

Procedeele descrise mai sus, pot fi asociate și cu un implant mamar, în cazul în care țesuturile transferate nu sunt suficiente pentru reconstrucția sânului.

Procesul de reconstrucție mamară se încheie cu reconstrucția mamelonului și al areolei, intervenția putând fi efectuată la aproximativ 4 luni de la introducerea implantelor. Operația se efectuează sub anestezie locală și durează între 30 si 60 de minute în funcţie de tehnica abordată.

Complicațiile care pot apărea în urma acestei intervenții sunt:
  • apariția unui hematom sau a unui serom
  • senzație ușoară de amorțire și pierderea sensibilității de-a lungul inciziilor
  • apariția contracturii capsulare.

La indicaţiile medicului, dupa intervenție, se vor face controale și ecografii regulate. Pacienta este îndrumată să-și examineze sânii lunar și să efectueze anual o mamografie.

Material realizat de chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, medic la Metamorphosis Center, în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Metamorphosis Center, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod