Protezele externe: o solutie pentru femeile operate de cancer de san

Dupa o interventie la nivelul sanului, recapatarea increderii in sine si recuperarea psihica sunt esentiale. La imbunatatirea acestor aspecte contribuie in mod semnificativ alegerea unei proteze externe de san corespunzatoare.
In ultima vreme materialele, foma si culoarea protezelor de san au fost in permanenta perfectionate. Ceea ce conteaza este ca acestea sa dea cat mai mult senzatia de naturalete. Alegerea protezei este adesea extrem de dificila, de aceea pentru a te orienta trebuie sa tii cont de sfatul unui specialist care poate fi, in primul rand medicul tau curant, dar si o persoana acreditata de la o firma producatoare de proteze.


Protezele externe: cand se pot folosi?

Protezele de san postoperatorii dau forma postchirurgicala a sanului, sunt usoare si foarte confortabile, fiind destinate a fi purtate pe o perioada de 6 - 8 saptamani dupa interventia chirurgicala, pana cand femeia poate utiliza o proteza din silicon, dar pot fi purtate si in timpul orelor de repaus, de somn sau pentru desfasurarea activitatilor de petrecere a timpului liber sau sportive (de exemplu inotul).

De regula, sunt recomandate la putin timp dupa interventie. "Prima proteza se poate folosi dupa vindecarea completa a plagilor post-operatorii, care de obicei, dureaza aproximativ 14 zile", explica dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica. Este vorba de o proteza provizorie, foarte usoara si care nu irita cicatricea. La sase-opt saptamani dupa operatie se poate opta pentru o proteza externa din silicon care poate fi folosita pana cand este posibila si se doreste operatia de reconstructie a sanului.

Protezele confectionate din materiale de calitate, pe baza unor tehnologii avansate, reproduc cu fidelitate profilul natural la sanului. "Totusi, avand in vedere ca astfel de operatii pot fi efectuate pe un teren de dupa sau inainte de radioterapie, calitatea tegumentara in mod sigur este afectata, mai mult sau mai putin evident. De aceea, folosirea prelungita a protezelor necesita o ingrijire mai atenta. Poate fi necesar chiar si un consult periodic la medicul dermatolog", recomanda specialistul.

Protezele externe sunt disponibile pe marimi, intr-o mare varietate de modele, pentru a corespunde cat mai bine nevoilor si stilului de viata. "Sunt foarte utile pentru iesirile in public, avand scop estetic-functional. De regula, sunt prevazute si cu un corset sau sutien de sustinere, confectionate din bumbac si care au un buzunar special unde se introduce proteza de silicon ca sa nu intre in contact direct cu pielea", precizeaza dr. Ardeshir Vahidi.


Alegerea protezei

Proteza trebuie sa fie, pe cat posibil, asemenatoare sanului. In felul acesta cea care o poarta se va simti mai confortabil si ii va da un oarecare sentiment de siguranta. In momentul in care se va opta pentru o astfel de proteza, trebuie sa se tina seama de mai multe aspecte - medicale, tehnice si estetice, ca de exemplu:
  • tipul cicatricii;
  • dimensiunea, forma, aspectul si greutatea protezei;
  • gradul de tolerabilitatea a acesteia;
  • alte probleme de sanatate (osteoporoza, limfodem etc.)
 

Tipuri de proteze externe

"De obicei, protezele sunt confectionate din gel siliconic, pentru uz medical, invelit intr-un sac extern protector din poliuretan, foarte moale si catifelat. Are consistenta asemanatoare tesuturilor naturale. Unele dintre ele, au in  interior profil nervurat care favorizeaza circulatia aerului, asigurand un confort optim si fiind indicat pentru toate tipurile de mastectomii", precizeaza specialistul.

Siliconul este foare bine tolerat de piele si nu constituie niciun pericol pentru sanatatea femeii care poarta o astfel de proteza. Unele modele permit rotirea protezei catre zona superioara a pieptului sau cea subaxilara, in functie de necesitate, pentru o fixare optima. "Protezele externe au diferite forme: pot fi simetrice ovale, sau asimetrice, de stanga si dreapta, triunghiulare, trapezoidale, dupa marimile standard 75-85/A, 75-85/B sau 80-85/C", mai spune dr. Ardeshir Vahidi.

Protezele de san partiale sunt recomandate in cazurile de lumpectomii, sectorectomie sau quadrantectomii precum si in interventiile chirurgicale de reconstructie, fiind ideale pentru completarea si mascarea suprafetelor postchirurgicale neregulate. Pentru persoanele active care prefera o a doua proteza atunci cand desfasoara anumite activitati (de exemplu, cele sportive, cum ar fi inotul), in afara celei purtate in mod obisnuit, sunt ideale protezele de san ocazionale.

Protezele de san externe sunt varianta cea mai putin costisitoare si ele pot fi purtate pe o perioada nedeterminata. Costul uneia poate ajunge si la 100 de euro si nu este decontatat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru femeile cu posibilitati materiale modeste, o solutie ar fi organizatiile care sprijina persoanele bolnave de cancer genito-mamar si care pot oferi proteze si sutiene speciale celor care nu dispun de banii necesari pentru a si le procura.


"Protezele trebuie sa fie tolerate de psihic!"

"Nu trebuie sa uitam ca proteza este un corp strain care intra in contact continuu sau temporar cu corpul fizic si initial este tolerat doar de acesta si abia dupa aceea este adaptat mental si psihic la nevoia si conditiile date", sustine specialistul. "In mod sigur factorul primordial este cel care tine de psiho-estetica, pe care noi, de obicei, il ignoram. Pot aparea neplaceri pana cand va exista un confort psihic adecvat. Femeile tinere care sufera astfel de operatii radicale sunt mult mai afectate din punct de vedere pshologic, iar dorinta lor ca aspectul sanului sa fie cat mai aproape de cel natural poate duce la tulburari neuro-psihice. De aceea consilierea psihologica este un factor decisiv in evolutia bolii, stiut fiind faptul ca, desi cancerul a fost eradicat, boala poate persista mental", adauga dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica.
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Veronica pe 4 Apr 2016, 11:01
    Sutienmedical

    Va recomand Amoena exista un site de ghete ortopedice si ciorapi compresivi nu-i mai gasesc numele ceva cu med sau medi care importa direct si protezele amoene si diferite sutiene medicale sunt foarte calitative si au preturi ok

    0
    0

  • razvan pe 24 Nov 2014, 03:28
    proteze perfecte

    intrati pe www.special-trade.de sunt proteze perfecte din nurmberg germania

    2
    3

  • nechita luiza pe 3 Iun 2014, 10:39
    proteze san

    eu mi-am procurat o proteza de san de la asociati myossotys din barlad, fara nici un cost.prima proteza,de dupa operatie cu tot cu sutien,se ofera gratuit,urmatoarele pot costa ceva. dragi doamne care aveti nevoie, va ofer nr de telefon al acestei asociatii umanitare - si va doresc multa sanatate.0235421955.

    3
    0

  • gabriela pe 7 Feb 2014, 01:27
    proteza san

    Oana, unde e policlinica mare din Bacau unde se gasesc proteze de san? Stiu ca e vechi comentariul dar poate imi poti raspunde. Multumesc!

    0
    4

  • Cristina pe 21 Apr 2013, 18:45
    vreau sa cumpar proteza mamara

    unde pot gasi si eu porteza mamara in Bucuresti si la ce pret.....ma gasiti pe id ata_florycyca_2011

    8
    0

  • vanda pe 6 Nov 2012, 15:32
    buna

    Protezele mamare nu sunt cel mai rau lucru de pe pamant, doamna doctor Silvia Stanculescu i-a facut mamei mele o astfel de interventie si vreau sa va spun ca dupa operatie mama s-a simtit mai bine decat se astepta, a reusit sa isi reia activitatile zilnice foarte repede. Clinica Metamorphosis este o clinica serioasa, tocmai de aceea va recomand, daca aveti nevoie sa nu ezitati sa o contactati.

    1
    0

  • Ionela pe 16 Oct 2012, 16:31
    Proteze de san de toate felurile in Bucuresti

    Eu mi-am luat de la firma Bentris. Sunt de fabricatie germana si atat de multe modele ca se pot potrivi pentru oricine. Au magazin virtual, dar ala e numai informativ, fiindca nu puteti alege singure de acolo. Trebuie sa stati de vorba cu cineva de la ei ca sa ia masura si sa va ofere alternative si trebuie sa va propuna si sutien care sa se potriveasca.

    6
    1

  • Ely pe 6 Aug 2012, 13:29
    proteza de san

    Eu am cumparat proteza de san si sutien de la gentle care . e un magazin online si mi le-au trimis. Am fost sfatuita la telefon 0372681010 de ei si e ok.

    11
    0

  • ana maria pe 11 Mar 2012, 19:00
    proteze de san si sutiene la preturi accesibile

    In Iasi gasiti proteze de san si sutiene foarte frumoase la Euromedical, pe str. Codrescu nr.7, bl C4,parter. Preturile sunt bune (o proteza e aprox 295 ron) si au si consiliere post-op. Tel 0731.323 153

    3
    2

  • elena pe 14 Feb 2012, 02:11
    protze externe din silicon

    Dupa extirparea sanului cu scoaterea si a muschiului pectoral,se poate reconstrui sanul ca forma,marime,culoare,elasticitate,aproape de normal.Fixare cu adeziv.Femeia se poate desbraca si inota fara probleme.Toleranta f.buna.w.latcan.ro/w.prain.ro

    4
    1

  • sonia pe 7 Feb 2012, 22:38
    proteza de san,

    la SPIT FUNDENI , nu mai exista magazinul, cu proteze , mergeti la FOISORUL DE FOC , acolo sa mutat.0726696463 ortomedi 2

    10
    4

  • oana pe 25 Ian 2012, 16:54
    proteza san

    in Bacau am gasit in policlinica mare si proteza si sutien, langa informatii

    11
    0

  • tatar marga pe 28 Aug 2011, 08:40
    proteze san care se lipesc de piele

    unde se gasesc???? cat costa731

    7
    6

  • BB3491687 pe 21 Aug 2011, 10:51
    proteze mamare

    Sunt operata de cancer de san de 19 ani..Port proteze mamare.Am schimbat pana acum cateva.As dori o noua proteza, dar sunt foarte scumpe.Oare nu exista posibilitatea ca pentru femeile operate de san sa fie niste preturi modice,daca nu se poate sa fie date gratuit?Ar trebui sa existe niste magazine, care, netinand la profit,sa comerciializeze asemenea produse.Ar fi o nota buna pentru ele.

    7
    0

  • anghel magda pe 24 Oct 2010, 17:46
    proteze pt sani extirpati

    am o proteza masura3 14

    10
    7

  • Aneta pe 24 Aug 2010, 17:15
    proteze de san

    Ar trebui ca protezele mamare penrtru cele care au fost operate de san sa fie ori gratuite,ori cu un pret modic.Nu pot fi suportate de Casa de sanatate?

    4
    0

  • chirila mariana pe 7 Iul 2010, 17:35
    PROTEZE SAN

    Si eu caut o noua proteza! La IOBucuresti,la etajul 1 nu mai exista magazinul?Mai stiti de alt magazin?

    4
    0

  • cristina tulpan pe 9 Oct 2009, 21:14

    dati mai multe detali unde se gasesc aceste sutiene ,,tip,, proteza externa,sunt atatea femei care habar nu au ,........

    14
    5

  • popa aurelia pe 9 Oct 2009, 18:41

    Asa ceva ar trebui sa fie gratis sau sa coste mai putin.Sunt multe dintre noi care poate nu isi permit.Este o boala atit de grea.......

    2
    1

  • daniela pe 30 Mar 2009, 07:12
    cumparare proteza san

    la spitalul oncologic fundeni, la etajul 1, gasiti proteza pt. san si sutien. costa in jur de 350ron. multa sanatate

    4
    1

  • july_suciu pe 26 Mar 2009, 16:41
    cumparare proteza san

    Am cautat pe google de unde as putea sa cumpar o proteza pentru san,insa nu am gasit informatii satisfacatoare.Ati putea,va rog sa-mi spuneti de unde as putea sa cumpar o astfel de proteza? Va multumesc

    5
    1

  • Filip Magdalena pe 26 Mar 2009, 12:28
    buna ziua

    femeile care au suferit o operatie si au probleme de sanatate, sau dak au nevoie de ceva pt ameliorare a unei dureri, pot incerca sa va ajut cu mare placere, contactati=ma pe id=ul magdalena_filip sau la nr de tel 0742 150 828

    9
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod