Depistat si tratat la timp, cancerul este vindecabil

Anual, cancerul de san si cancerul de col uterin fac mii de victime. Depistate din timp, aceste tipuri de cancer pot fi tratate cu succes. Efectuate cu regularitate, investigatiile medicale ajuta la detectarea unei posibile afectiuni in stare incipienta.

Cancerul de san

Cancerul de san este responsabil de 77.000 de decese anual in Europa, dintre care 4.000 se inregistreaza in tara noastra. Conform prof. dr. Rodica Anghel, de la Institutul Oncologic Bucuresti, cancerul de san reprezinta 29% din totalul de cazuri de cancer la femei. Rata de succes a tratamentului depinde de stadiul in care se afla cancerul cand este diagnosticat. "Cu cat diagnosticul este pus mai repede, cu atat sansele de vindecare cresc. Descoperit in stadiul 0, rata de de supravietuire este de 100%," adauga prof. dr. Anghel.


Mamografia are si rol de prevenire

Mamografia reprezinta examenul folosit pentru detectarea cancerului de san si a altor afectiuni ale sanului, la femeile peste 40 de ani.
Acest examen  poate indica modificari la nivelul sanului cu pana la 2 ani inainte de a putea fi simtite prin palpare de femeie sau medicul specialist. Insa, nu toate aceste modificari reprezinta semne de cancer. Mamografia permite tratarea din timp a acestei afectiuni, sansele de reusita a tratamentului crescand odata cu depistarea timpurie a anomaliei. "In tarile in care au fost efectuate programe de screening, mamografia a reusit sa reduca riscul de cancer de san cu aproximativ 40%," declara prof. dr. Rodica Anghel.


Alte metode de detectare a cancerului de san

"Si autoexaminarea este importanta, aceasta metoda reusind sa reduca riscul de cancer de san cu 10-20%, insa nu inlocuieste mamografia la femeile cu varsta peste 40 de ani," avertizeaza prof.
dr. Anghel.

O alta metoda de detectare a cancerului de san o reprezinta ecografia. Aceast examen utilizeaza ultrasunetele pentru a genera o imagine a sanului, determinand astfel daca nodulul este solid sau plin cu lichid.


Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o boala cronica grava, cu evolutie severa. In tara noastra sunt inregistrate in prezent peste 15.000 de paciente cu cancer de col uterin, anual diagnosticandu-se aproximativ 2.800 de cazuri noi, iar ca numar de decese sunt inregistrate 1.500. "Romania ocupa primul loc la numarul de decese cauzate de cancerul de col uterin," aminteste prof. dr. Anghel. "Programele de screening pot reduce mortalitatea cu pana la 90%."

Este al doilea tip de cancer, ca frecventa, la femeile sub 40 de ani.
De obicei nu este insotit de dureri sau alte simptome si, din acest motiv, majoritatea femeilor pot avea cancer de col uterin fara sa stie.


Testul Babes Papanicolau

Testul Babes Papanicolau consta in recoltarea unei probe din colul uterin, urmand ca aceasta sa fie examinata, identificandu-se astfel modificarile aparute la nivelul celulelor. Modificarile pot indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Aceasta metoda poate detecta cancerul de col uterin din timp, iar depistarea precoce creste sansele de vindecare.

Nu este recomandat contactul sexual cu 48 de ore inainte de recoltare si nici folosirea locala a spray-urilor, cremelor, ovulelor, spermicidelor, tampoanelor vaginale sau spalaturilor intravaginale.

Toate femeile care si-au inceput viata sexuala trebuie sa efectueze o data pe an testul Babes Papanicolau.
Chiar si femeile aflata la menopauza trebuie sa-si faca testul.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • damian oana pe 12 Mai 2010, 15:27
    cancer de col uterin

    am fost depistata cu carcinom epitelial de vreo 2-3 milimetri ce trebuie sa fac

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod