Cancerul pulmonar, o adevarata epidemie globala

Undeva, in lume, o persoana moare de cancer bronhopulmonar la fiecare 30 de secunde. Aceasta afectiune este principala cauza de deces prin cancer la nivel global. Anual se inregistreaza mai mult de 1,3 milioane de cazuri noi si peste 1,2 milioane de decese.

Undeva, in lume, o persoana moare de cancer bronhopulmonar la fiecare 30 de secunde. Aceasta afectiune este principala cauza de deces prin cancer la nivel global. Anual se inregistreaza mai mult de 1,3 milioane de cazuri noi si peste 1,2 milioane de decese.


Cancerul bronhopulmonar este cel mai frecvent la nivel mondial, dar cel mai putin mediatizat. El este stigmatizat datorita asocierii cu fumatul, fiind privit ca o boala "autoprovocata", desi aproximativ 13% din cazuri apar la oameni care nu au fumat niciodata. De asemenea, fondurile alocate cercetarii sunt mai mici fata de cele pentru alte tipuri de cancer. Potrivit conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj Napoca, "in Europa, la fiecare 2 minute o persoana moare din cauza cancerului bronhopulmonar. In Europa Centrala si de Est sunt inregistrate anual 119.419 de cazuri noi si 108.982 de decese prin aceasta boala.
Rata de supravietuire la 5 ani pe teritoriul Europei variaza intre 16,1% si 8%".



Ce este cancerul pulmonar?


Termenul de "cancer pulmonar" descrie cresterea anormala a celulelor in plamani. Datorita vascularizatiei bogate si a ganglionilor limfatici, cancerul pulmonar se poate raspandi in organism cu usurinta. Boala metatazeaza in: ganglioni limfatici, creier, oase, ficat etc. In cele mai multe cazuri este diagnosticat atunci cand s-a raspandit dincolo de plamani. Diagnosticul este adesea tardiv si pentru ca nu exista o metoda de screening eficienta. Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat este mai usor de tratat. Cele mai multe tipuri de cancer pulmonar se dezvolta incet si de multe ori este necesara o perioada lunga de timp pentru ca simptomele sa apara.
Cancerul pulmonar este asimptomatic in 15% din cazuri. "In oncologie foarte multe simptome sunt banale", ne spune conf. dr. Ciuleanu. Iata totusi cateva dintre acestea:

  • tuse persistenta (este prezenta in 46% din cazuri);
  • scadere in greutate (32%), un semn tardiv, potrivit specialistului;
  • dispnee (30%);
  • dureri in piept (30%);
  • febra (28%);
  • hemoptizie (27%).


9 din 10 pacienti sunt fumatori

In anul 1954 un articol scris de R. Doll si B. Hill a evidentiat pentru prima data legatura dintre tutun si cancerul pulmonar. Potrivit specialistului, tutunul este principala cauza de imbolnavire in 85 - 90% din cazuri. Riscul este in primul rand corelat cu intervalul de timp in care persoana a fumat. Riscul de a dezvolta cancer bronhopulmonar scade cu fiecare an de la momentul abandonarii fumatului, de aceea renuntarea la tutun este benefica oricand, indiferent de perioada de timp in care persoana a fumat.

Alte cauze care duc la cancerul pulmonar:

  • iradierea;
  • alte boli (tuberculoza, alt tip de cancer);
  • predispozitia genetica;
  • expunerea in mediu/la munca la substante chimice: azbest, arsenic, nichel, crom, siliciu;
  • radonul;
  • fumatul pasiv;
  • poluarea atmosferica.

Potrivit datelor unui studiu din 2002, Romania este a patra tara ca incidenta a bolii, dupa Rusia, Polonia si Ucraina, cu 68 de pacienti de sex masculin la 100.000 de locuitori.
In 2002 s-au inregistrat 7.430 de cazuri noi si 7.044 de decese in randul barbatilor. In ceea ce priveste imbolnavirile in randul femeilor, incidenta este mai mica (in 2002 s-au inregistrat 1.609 de cazuri noi), dar este in crestere spre deosebire de barbati. Ingrijoratoare sunt datele privind varsta la care debuteaza boala. "Daca in trecut majoritatea pacientilor aveau peste 60 de ani, in prezent avem pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar la varste foarte tinere, sub 30 de ani, iar asta se datoreaza faptului ca tinerii incep sa fumeze la varste foarte fragede", a declarat conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Verdan41 pe 30 Mar 2011, 01:08
    CUBA INREGISTREAZA PRIMUL VACCIN TERAPEUTIC DIN LUME IMPOTRIVA CANCERULUI LA PLAMANI

    PENTRU ORICE INFORMATIE NE PUTETI VIZITA http://www.escozul.ro/noutati/cimavax-egf-vaccin-impotriva-cancerului-la-plamani.html

    0
    0

  • Verdan41 pe 30 Mar 2011, 01:05
    CUBA INREGISTREAZA PRIMUL VACCIN TERAPEUTIC DIN LUME IMPOTRIVA CANCERULUI LA PLAMANI

    La ultima calatorie facuta in Havana, ne-am interesat de vaccinul CIMAVAX-EGF Am vizitat INSTITUTUL de IMUNOLOGIE MOLECULARA (CIM) din Havana, institut care sub coordonarea Doctor Gisela Gonzales a creat acest tratament pentru cancerul la plaman. Oentru buna dumneavoastra informare vizitati http://www.escozul.ro/noutati/cimavax-egf-vaccin-impotriva-cancerului-la-plamani.html Pentru toti aceia dintre dumneavoastra care doresc sa faca acest tratament pentru Cancer la Plaman, va stam la dispozitie cu orice informatie necesara, va putem ajuta pentru -intocmirea dosarului medical -depunerea dosarului medical la Centrul International de Sanatate La Pradera si obtinerea aprobarii necesare. - odata cu deplasarea noastra in Cuba pentru Tratament Cancer ESCOZUL, putem lua cu noi pacienti care au aprobarea necesara , urmand ca acestia sa se intoarca in tara impreuna cu noi dupa 7 zile si..bineinteles dupa efectuarea tratamentului. Informatiile obtinute de noi sunt urmatoarele: 1. CIMAVAX-EGF se aplica in acest moment, numai pacientilor oncologici cu cancer la plaman ca forma de cancer primar. 2. CIMAVAX-EGF se aplica numai bolnavilor de cancer pulmonar in stadiu terminal- adica pentru cei care au urmat deja tratamentele clasice cu radioteraoie si chimioterapie 3.Vaccinul CIMAVAX-EGF se aplica in baza unui dosar medical complect care trebuie sa cuprinda: -istoricul boli- -tratamentele cu radioterapie si chimioterapie facute. -stadiul actual al cancerului la plaman -solicitarea scrisa a pacientului oncologic, pentru administrarea CIMAVAX-EGF 4. CIMAVAX-EGF se aplica numai in baza unei programari prealabile cu cel putin 3 luni inainte, solicitarile fiind foarte mari in acest moment, in conditiile in care Cuba este singurul producator din lume. -Vaccinul CIMAVAX-EGF se poate administra in acest moment, pentru pacientii din Romania, numai in Cuba la Centrul International de Sanatate La Pradera si numai in baza unei programari prealabile facuta cu 3-5 luni inainte de efectuarea tratamentului. -Pacientii se vor deplasa la Havana numai cu insotitor si vor sta impreuna la Centrul de Sanatate La Pradera timp de 5 zile cat dureaza prima faza a vaccinului, faza de inductie, urmand ca faza de consolidare sa se faca in tara -Costul tratamentului. Depinde de programare, de durata, tratament, si de tara. Am vizitat spitalul “Hermanos Ameijeiras” unde am stat de vorba cu Doamna Doctor Maria del Carmen Barroso, doctor sub indrumarea caruia sunt studiate dosarele medicale ale pacientilor si care aproba acest tratament cu CIMAVAX-EGF ,atat pentru cetatenii cubanezi cat si pentru cei din alte tari. Am fost si la Centrul International de Sanatate La Pradera, locul unde se administreaza acest vaccin in Cuba, pentru cetatenii straini. Cercetarile pentru crearea vaccinului CIMAVAX- EGF au început înca din anul 1992, iar primul test clinic a fost efectuat în 1995.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod