Cancerul mamar, tratat cu o singura pastila

Procedee precum chimioterapia, radioterapia sau chirurgia ar putea fi inlocuite cu succes de o singura pastila care poate reduce dimensiunile tumorilor depistate la san, fara insa a afecta celulele sanatoase.
Procedee precum chimioterapia, radioterapia sau chirurgia ar putea fi inlocuite cu succes de o singura pastila care poate reduce dimensiunile tumorilor depistate la san, fara insa a afecta celulele sanatoase.

Cercetarile efectuate pana in prezent de specialistii de la Universitatea King's College din Londra, Marea Britanie, au demonstrat eficienta tratamentului in cazul tumorilor "mostenite", indicand o reducere in dimensiune a tumorilor dupa tratament. La studiu au participat 111 femei diagnosticate cu cancer de san sau ovarian, cazuri provocate de mostenirea genetica, unde chimioterapia nu a dat rezultate. In 40% din cazuri, tumorile la nivelul sanului au fost reduse semnificativ dupa tratament. Efecte similare au fost inregistrate si in cazul pacientelor cu cancer ovarian unde, tumorile, au fost reduse in 33% din cazuri. De asemenea, cercetatorii au observat o stopare a progresiei tumorilor pe o perioada de cateva luni. Ca urmare a tratamentului, au fost inregistrate efecte secundare minore precum greata si stari de oboseala, scrie DailyMail.

Daca studiile care urmeaza vor inregistra rezultate bune, oamenii de stiinta promit ca medicamentul va putea fi gasit pe piata in cativa ani.


Nu afecteaza celulele sanatoase


Noul medicament, numit Olaparib, actioneaza asupra celulelor care au genele BRCA1 si BRCA 2 modificate si nu ataca celulele care au ADN sanatos. Specialistii spera ca acest tratament va functiona si in cazul altor tipuri de cancer, precum cel de pancreas, prostata sau piele.

"Acest tratament a inregistrat rezultate promitatoare pentru pacientii cu tumori provocate de o cauza genetica. Este remarcabil faptul ca medicamentul ajuta femeile cu cancer de san si ovarian in stadii avansate, care au incercat diferite tratamente. Insa nu trebuie sa uitam ca tratamentul este inca in teste si are nevoie de mai multe studii pentru a aparea pe piata. Speram ca in cativa ani sa fie aprobat," declara dr. Andrew Tutt, autorul studiului.


Cele mai multe cazuri apar la femeile de peste 50 de ani


In tara noastra sunt diagnosticate, anual, aproximativ 6.000 de femei cu cancer mamar, reprezentand a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. Ca si in cazul celorlalte tipuri de cancer, este perfect curabil daca este diagnosticat si tratat in stadii precoce, insa statisticile ingrijoratoare arata ca 2 din 3 femei se prezinta la medic in stadii avansate de boala.

Cancerul mamar este o boala in care celulele maligne se formeaza in tesuturile sanului. Cele mai multe cazuri de cancer de san sunt descoperite in jurul varstei de 50 de ani, insa numarul femeilor tinere care sufera de aceasta afectiune este in crestere. Depistarea cancerului de san se efectueaza prin autopalpare (femeia isi examineaza sanii in fiecare luna), examen medical anual (de catre ginecolog), dar mai ales prin mamografie.


Atentie la simptome!


In majoritatea cazurilor, cancerul de san este descoperit prin observarea unui nodul, fiind de cele mai multe ori pozitionat in partea superioara a sanului, in apropierea axilei. Insa, nu orice nodul este obligatoriu canceros. Dintre simptomele care trebuie sa te ingrijoreze mai fac parte: durere; deformari; scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale); roseata (eritem) sau ulceratie tegumentara; prurit (mancarime), etc.

Fii atenta la fiecare schimbare de la nivelul sanilor si consulta-ti medicul pentru un diagnostic corect! Este recomandat sa mergi la ginecolog macar o data pe an pentru un control de rutina care sa includa neaparat si examenul clinic corect al sanilor. De asemenea, autoexaminarea sanilor si palparea lor cu regularitate este metoda prin care putem observa daca este ceva in neregula. La cea mai mica suspiciune pe care o ai nu ezita sa consulti un medic specialist.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • LILI pe 23 Aug 2010, 23:32
    cancer de san

    Numele meu este Lili...am avut si eu marea sansa de a ma numara printre femeile care au invins acceasta boala....in anul 2005 am fost diag.cu cancer de san la 37 de ani ......a urmat imediat operatia dupa care 4 sedinte de chimoterapiesi acum pot sa spun ca sunt vindecata....este adevarat cu cat de duci mai repede la doctor sansele de vindecare sunt mari....multa sanatate tuturor....si in special tie....Corina....tuturor

    1
    0

  • sabau corina pe 8 Iul 2010, 13:43
    cancerul de san

    am avut nesansa de a dezvolta un cancer de san la 36 de ani.Din fericire prin autopalpare l-am depistat in stadiu mic,1B.Nu am stat pe ganduri,ci stiind ca acel nodul nedureros dealtfel, nu are ce cauta acolo,am cautat un specialist ,am facut mamografia,si am fost tratata cu succes.Dupa chemioterapie, a urmat interventia chirurgicala,alte sedinte de chemioterapie si razele cobalt.Nu a fost usor,dar cu vointa ,ajutor si sustinere din partea familiei si prietenilor, am trecut peste si la un an mi-am reluat serviciul.Au trecut cinci ani de atunci si totul e ok.Medicii ma considera vindecata si eu la fel.Doamnelor, domnisoarelor, autopalpati-va.! De stadiul dezvoltarii tumorii depinde viata voastra .Odata depistat un nodul, mergeti la medic,nu asteptati sa creasca.Chiar daca nu doare,nu are ce cauta acolo.Curaj si multa sanatate,tuturor!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod