Cancerul de prostată: simptome și factori de risc

Aflat pe locul doi ca frecvență dintre cancerele diagnosticate la bărbați, cancerul de prostată cumulează 15% din totalul tumorilor diagnosticate în fiecare an.
Pentru a preveni această afecțiune contează foarte mult să știi care sunt simptomele caracteristice. Atunci când cancerul de prostată este depistat din timp, șansele de recuperare a pacienților sunt mult mai bune.

 
Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului de prostată:

 
1. Dificultăți la urinare

Poate fi vorba despre o senzație de usturime sau de arsură, precum și dificultatea de a menține un flux continuu, nevoia de a urina foarte des, sculatul noaptea pentru a merge de mai multe ori la toaletă sau retenția urinară (imposibilitatea de a urina).

 
2. Urină cu sânge

 
3. Disfuncție erectilă

 
4. Senzație de presiune

 
5. Durere la nivelul spatelui, șoldurilor sau pelvisului

Cancerul de prostată provoacă astfel de dureri pentru că tumoarea exercită presiune asupra terminațiilor nervoase.

 
Factori de risc

Potrivit specialiștilor, cancerul de prostată poate fi cauzat de acțiunea combinată a factorilor genetici și a celor legați de stilul de viață. Acest tip de cancer se declanșează când celulele de la nivelul prostatei suferă mutații, în urma modificării ADN-ului.
Celulele canceroase vor începe să se dezvolte și să se multiplice mult mai rapid decât celulele normale, eliminând țesutul sănătos și formând o tumoare. Această tumoare poate fi restrânsă la zona prostatei, poate invada țesuturi din imediata apropiere sau se poate ajunge la metastază în situația în care cancerul afectează și alte organe.

 
Principalii factori de risc pentru cancerul de prostată sunt:

 
1. Vârsta de peste 65 de ani

Vârsta medie de diagnosticare a cancerului de prostată este de 69 de ani. Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă riscul de cancer de prostată crește.

 
2. Un istoric familial de cancer, în special de cancer de prostată

Bărbații care au avut un membru al familiei diagnosticat cu această boală au un risc dublu de cancer de prostată. Dacă ruda a primit acest diagnostic înainte de vârsta de 65 de ani riscul este și mai mare.
Un istoric familial de alte tipuri de cancer precum cancerul ovarian, la sân, de colon sau cel pancreatic cresc, de asemenea, riscul bărbaților de a face cancer de prostată.

 
3. Factori genetici

Există anumite gene care au fost identificate de cercetători ca având un rol în manifestarea acestei afecțiuni.

 
4. Originea africană

Bărbații care sunt originari din Africa au un risc cu 73% mai mare de cancer de prostată. Specialiștii nu au determinat cauza exactă a acestui risc, însă se consideră că este legat de genetică, factori istorici și climat. Bărbații din Asia au cel mai mic risc, însă din momentul în care adoptă o dietă asemănătoare cu a europenilor sunt mult mai expuși la acest tip de cancer. 

 
5. Kilogramele în exces sau obezitatea

Bărbații obezi prezintă un risc mai ridicat de a suferi de forme agresive de cancer de prostată, se vor recupera mai greu în urma intervenției chirurgicale și au șanse de supraviețuire mai reduse.

 
6. Fumatul, alcoolul în exces și mestecatul tutunului

 
7. O dietă nesănătoasă

O dietă care conține grăsimi rafinate sau grăsimi de tip trans, alimente procesate, mult zahăr și carbohidrați rafinați crește foarte mult riscul de a suferi de cancer de prostată. De asemenea, s-a identificat o legătură directă între un consum prea redus de legume, în special broccoli și conopidă, și formele agresive de cancer de prostată.

 
8. Lipsa mișcării și un stil de viață sedentar

 
9. Carența de vitamina D

Bărbații care se expun rar la soare au un risc mai mare de a suferi de această afecțiune.

 
10. Un aport excesiv de calciu, în special din suplimente

 
11. Înălțimea

Nu este clar de ce, însă bărbații înalți și obezi sunt mult mai susceptibili la acest tip de cancer. 

 
12. Expunerea la substanțe chimice toxice

Există multe mituri legate de acest tip de cancer, însă specialiștii au stabilit că activitatea sexuală frecventă, vasectomia, luarea aspirinei sau urmarea unui tratament cu statine pentru reducerea colesterolului nu creează un risc mai mare de a primi un astfel de diagnostic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod