Cancerul de col uterin: 9 factori care favorizează apariţia bolii. De ce să te fereşti!

Testele Papanicolau efectuate cu regularitate constituie cea mai bună soluţie pentru o diagnosticare precoce a cancerului de col uterin. Află care sunt principalii factori de risc!

Jumătate dintre femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, arată cele mai recente statistici. Potrivit specialiştilor, utilizarea prezervativului nu este o metodă 100% sigură în prevenirea infecţiei cu HPV (virusul papiloma uman), deoarece nu acoperă toate zonele genitale unde se poate localiza virusul.

Deşi este un tip de cancer care nu se manifestă prin simptome, specialiştii de la Anadolu Medical Center recomandă teste regulate Papanicolau pentru a-l diagnostica precoce. Dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri, rata de supraviețuire este de 92%. „De aceea, diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care suferă de cancer”, adaugă conf.

Fatih Güçer, specialist la Anadolu Medical Center.

Ca să te fereşti de cancerul de col uterin trebuie să cunoşti care sunt principalii factori de risc. Descoperă de ce trebuie să te fereşti potrivit specialiştilor de la Anadolu Medical Center:

1. Infecţia cu Papiloma virus uman (HPV)
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este  infecţia cu HPV. Poţi fi purtător de  HPV timp de mulţi ani fără nici un simptom sau condiloame. Din acest motiv, partenerul sexual, fără a fi conştient, poate transmite cu uşurinţă virusul HPV.

2. Fumatul
Femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, fumul de ţigară având un efect cancerigen nu numai asupra plămânilor, dar şi asupra multor altor organe.

Aceste substanţe dăunătoare absorbite prin plămâni se trasportă prin sânge către diferite organe. În secreţiile cervicale ale fumătorilor au fost depistate multe substanţe dăunătoare care provin de la  ţigări, care afectează grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului şi contribuie la apariţia cancerului.

3. Infecţia cu Chlamydia
Chlamydia este o bacterie relativ frecventă, care se transmite pe cale sexuală şi care poate infecta sistemul genital feminin. În multe cazuri infecţia nu dă simptome şi poate fi detectată doar în timpul controalelor de rutină.

4. Infecţia cu HIV
HIV este virusul care cauzează SIDA. Acest virus slăbeşte sistemul imunitar, în consecinţă, creşte riscul de infecţie cu HPV.


5. Dieta
Dieta săracă în fructe şi legume creşte riscul de cancer de col uterin. Studiile au arătat că cele mai multe cazuri au fost depistate în rândul femeilor cu excese de greutate.

6. Anticoncepţionalele

Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului de col. Unele studii au arătat un risc crescut la femeile care au utilizat 5 ani sau mai mult aceste pilule contraceptive.

7. Sarcina multiplă
Femeile care au un istoric de sarcini multiple au un risc mai mare de cancer de col uterin.

8. Statutul socio-economic scăzut
Femeile cu un nivel socio-economic scăzut nu au posibilitatea de a face regulat un test Papanicolau şi nici acces la tratamentul preinvaziv al cancerului de col uterin.
Aceste femei deseori suferă de malnutriţie, factor care sporeşte riscul îmbolnăvirii.

9. Istoric familial de cancer de col uterin

Studiile recente au demonstrat creşterea riscului de îmbolnăvire de cancer de col uterin la femeile ale căror mame sau surori suferă de această boală. Unele studii arată că problema este lupta cu infecţia cu HPV care duce la o afecţiune ereditară.

 

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andw pe 25 Feb 2014, 15:24
    Vand pompa elastomerica

    vand pompa elastomerica tratament indelungat. http://www.medprice.ro/produse-medicale/pompa-elastomerica/

    0
    1

  • Stela pe 16 Sep 2013, 13:59
    Semne si si simptome de cancer

    Excelent articolul, multumim Am gasit 10 simptome si semne sugestive pentru orice cancer pe un site al dr Ditoiu de la Fundeni, va pot fi utile http://www.clinicagastroenterologie.ro/semne-si-simptome-de-cancer/ Multumesc

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod