Cancerul de col uterin: 5 masuri de protectie

Cea mai frecventa cauza a cancerului cervical este infectia cu HPV (Human Papiloma Virus), care include mai mult de 30 de tipuri de HPV care se pot transmite pe cale sexuala. Testul Papanicolau poate depista schimbarile pe care virusul Papiloma uman le poate determina la nivelul cervixului.
Cancerul cervical este o afectiune in care celulele normale se transforma in celule canceroase in tesutul cervical. Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului si face legatura intre uter si vagin.

Exista cateva masuri de protectie pe care le poti lua in considerare si pentru a evita contactarea acestui virus care cauzeaza cancerul de col uterin.

1. Efectueaza cu regularitate examenul citologic Babes - Papanicolau;

2. Adopta un regim alimentar sanatos, cu multe fructe si legume bogate in caroten, vitamina C si E.
Acestea au rolul de a reduce riscul de aparitie a cancerului cervical, precum si a altor tipuri de cancer;

3. Renunta la fumat;

4. Foloeste de fiecare data prezervativul;

5. Alege monogamia;

6. Menopauza nu scade riscul de a dezvolta cancer de col uterin, deci nu trebuie sa scada nici vigilenta. Este complet gresita si extrem de periculoasa ideea conform careia femeia odata intrata la menopauza nu trebuie sa se mai duca la ginecolog sau sa-si faca un examen citologic anual.

HPV este un virus extrem de contagios, care se transmite in principal prin contact sexual, dar si printr-o simpla atingere a tegumentelor si mucoaselor genitale.

De la momentul infectarii si pana in momentul dezvoltarii unui cancer de col uterin trec, de obicei, 20-30 de ani, timp ce ar trebui intens folosit pentru depistarea si tratarea intr-un stadiu cat mai precoce a maladiei preneoplazice.


Peste 50% din populatia Romaniei - de ambele sexe - este infectata cu acest virus, de cele mai multe ori fara sa stie, fiindca infectia poate sa fie si asimptomatica. Condiloamele, cunoscute popular ca vegetatii, veruci sau negi genitali, sunt dovada infectarii, insa nu apar decat la o parte dintre cei infectati. Ceilalti raman asimptomatici.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana pe 2 Dec 2010, 01:42
    cin3 ,cis

    anual mi-am facut testul papanicolau nu ca mi-am dorit dar s-a intamplat ca in ultimii 4 ani sa fiu insarcinata de 3 ori si testul in spania este obligatoriu. fiind la a 3a sarcina mi sa repetat si mi-a iesit modificat,in urma unei biopsii a rezultat(cin3-displazie severa) si infectie hpv,repetat la 3 luni mi-a iesit cin1.doctorii mi-au spus ca probabil totul v-a trece de la sine si la 6 luni de la nastere repetata biopsia mia iesit cin 3 si cis(carcinoma en situ-cancer la suprafata cervixului).urmeaza peste 4 saptamani se mi se faca o conizatie care dupa spusele medicilor mi-ar fii suficienta pt tratarea inceputului meu de cancer.nu am crezut vreodata ca la 26 de ani o sa trec prin asta! nu-mi propusesem sa merg pana la 35 de ani la ginecolog pt un control de rutina,ma consideram prea tanara pt asa ceva!pot sa va spun ca ma simt norocoasa ca l-am descoperit la timp avand in vedere ca eu dormeam.e un semnal de alarma pt toata lumea,fuga la doctor indiferent de varsta!nu vreau sa va sperii dar este o problema foarta grava iar infectia cu hpv foarte raspandita e suficient 1 singur partener sexual care a avut mai multe relatii pt a te infecta.

    0
    0

  • mirceq pe 24 Nov 2008, 11:04
    Nu sunt asa de sigur ca e alta cauza

    Punctele 1,2,3 si 5 daca ar fi respectate de catre toti nu ar exista nici o problema. Faptul ca statistic o anumita populatie are incidenta mai mica nu e deloc relevant. Statistica poate arata asa si din alte motive care tin de cultura acelei natii. Dar se pare ca societatea de azi prefera libertinajul sexual preferand mai bine sa isi vaccineze copii decat sa "piarda" timpul educandu-i... Vaccinul asta e ceva prea nou ca sa faci cu el campanie de vaccinare in masa. Dar cineva trebuie sa fie cobaiul, nu?

    0
    0

  • Iustin pe 23 Nov 2008, 17:50
    Cauza e alta

    Cauza primara a acestui tip de cancer se gaseste in secretia urat mirositoare din preputul barbatului care se indeparteaza prin spalare cu apa si sapun inainte de contactul sexual. Dovada consta in faptul ca la popoarele semitice (evreii si arabii) care practica circumcizia rituala (indepartarea chirurgicala a preputului), rata de cancer de col uterin este extrem de mica, aproape inexistenta, fapt care, oricum, nu l-ati fi aflat de la producatorii acestui vaccin.

    0
    0

  • Loredana pe 11 Oct 2008, 17:26
    Inceputul înţelepciunii este frica de Dumnezeu, pentru a scăpa de pedeapsă trebuie să fugi în Braţele Sale.

    Sunt mulţi oameni care nu au avut activitate sexuală până la jumatatea vieţii şi chiar mai mult nefiind supuşi la astfel de nenorociri. Nici măcar nu s-au atins de ei. Însă cred că ceaiul de frunză de nuc ajută cumva şi intern şi extern. Extern ajută şi piatra vânătă.

    0
    0

  • ada pe 10 Oct 2008, 07:23
    Fiti optimiste

    Doamnelor, controlati-va periodic, mamelor, veccinati-va fetele! In acest caz scuzele de genul "nu am avut timp", "am crezut ca nu e grav", "nu mi se poate intampla tocmai mie", sunt inutile si foarte periculoase. Depistat precoce, e un cancer vindecabil si se poate trai bine merci, o spun din experienta. Prin urmare... curaj si fuga la medic, nu va refuzati sansa de a trai, pentru voi, pentru copiii vostri, pentru toti cei dragi. Dar atentie! Un medic bun, pentru ca amatori sunt destui!

    0
    0

  • Gabi pe 7 Mai 2008, 09:31
    Cancerul de col uterin

    Soacra mea a decedat din cauza cancerului de col care nedepistat la inceput a doborat-o in 7 luni,t otul a inceput cu mici sangerari cand facea efort, ea fiind la menopauza nu s-a dus nici macar la un control de rutina, cand tumoarea a perforat vezica a fost prea tarziu desi a fost operata, medicii au deschis-o si au cusut-o la loc neavand ce sa faca. Pe aceasta cale recomand tuturor femeilor sa-si faca anual un test papanicolau si un examen ginecologic pentru a evita astfel de complicatii, pentru ca moartea din cauza cancerului este groaznica si pt bolnava si pt familie.

    0
    0

  • Cosmina pe 7 Mai 2008, 06:55
    Buna

    Da si eu am avut aceasta problema cu negii genitali si a trebuit sa ma operez, acuma si mi-a spus dr doar sa imi mai fac un Papanicolau test, sper ca imi va iesi bine ptr ca inca nu am ajuns sa mi-l fac timp de 1 an, mult succes va doresc la toate sa mearga toate spre bine. La revedere.

    0
    0

  • magda pe 6 Mai 2008, 17:51
    Intrebare

    Buna ziua, in urma unei cezariene datorita unor complicatii mi s-a facut o histerectomie totala, in acest caz mai poate sa apara cancerul de col uterin ?

    0
    0

  • mihaela pe 6 Mai 2008, 16:33
    Raspuns

    Se recomnada ISOPRINOSIN pt cresterea imunitatii. In felul acesta, dupa ce vei scapa de veruci prin cauterizare, nu iti vor mai aparea altele.

    2
    0

  • larisa1985 pe 6 Mai 2008, 15:00

    Doamna parerile sunt impartite... la un moment dat se ajunge la concluzia ca toate aceste boli care ne macina in ziua de astazi sunt in noi, ne nastem cu ele, insa depinde de noi, de modul nostru de viata daca acestea se vor declansa sau nu. Multa sanatate!

    0
    0

  • larisa1985 pe 6 Mai 2008, 14:57

    Buna ziua, exista si material despre fibrom uterin. Ma jos las link-ul: http://www.topsanatate.ro/articol/fibromul-uterin-26364.html Sper sa gasit toate informatiile de care aveti nevoie. Multa sanatate!

    0
    0

  • Mirela Craiut pe 6 Mai 2008, 11:13
    Interesant

    Articolul este interesant. Cand o sa publicati si un articol despre fibrom uterin?

    0
    0

  • LACRAMIOARA pe 6 Mai 2008, 10:17

    Cu cateva luni in urma am urmarit o emisiune tv in care erau invitati doi medici de la un institut de renume din Bucuresti, care dezbateau acest subiect. I-am urmarit cu mare atentie si ei spuneau ca perioada de la momentul infectarii pana la momentul dezvoltarii unui cancer de col uterin este de aproximativ 10 ani. In acest articol se spune de 20-30 ani. Eu ce sa mai cred? Diferenta este destul de mare intre cele doua pareri, tinand cont ca totusi discutam de o boala care cauzeaza moartea a una din 10 femei! Informarea ar trebui sa fie mai exacta!

    0
    0

  • Ana pe 6 Mai 2008, 09:38
    Cancerul de col uterin nu este de ignorat!

    De obicei citesc numai articolele nu si comentariile dar de data aceasta nu am rezistat sa nu iti raspund. Eu am 32 de ani si anul trecut a trebuit sa mi se faca o amputatie de col uterin deoarece aceste afectiuni care le-ai enumerat tu, si care sunt mentionate si ca principale cauze declansatoare de cancer de col uterin pe mine m-au afectat foarte rapid. Totul s-a intamplat in doar 2 ani si jumatate de cand am nascut o minunata si sanatoasa fetita. Sfatul meu este sa mergi la un medic si sa faci toate investigatiile necesare si sa te supui tratamentelor recomandate de medici. Tratamentele naturiste sunt doar adjuvante in tratarea acestei boli. Bafta multa si nu te neglija daca vrei sa ai copii, o viata sanatoasa si sa traiesti!

    0
    0

  • little pe 6 Mai 2008, 09:28
    Condiloamele

    De condiloame poti scapa repede si usor, trebuie doar sa te prezinti la un medic dermatolog. Daca acestia sunt intr-adevar semn al infectiei cu HPV poti afla prin testul Papanicolau. Oricum nu mai astepta pt ca timpul trece in defavoarea ta. P.S. cauta si alte informatii despre negii genitali! Multa sanatate!

    0
    0

  • adina pe 6 Mai 2008, 09:22

    In primul rand trebuie sa mergi la un medic. Si eu am avut negi si-am fost la ginecolog si m-a trimis la dermatolog. De negii aia poti scapa doar prin electrocauterizare (mai greu trec cu solutii) care o face medicul dermatolog. Iar pentru virus se poate face un tratament pentru intarirea imunitatii ca sa nu se manifeste asa des virusul. Existenta virusului nu inseamna ca este si cancer. Trebuie dupa aia facut testul papa nicolau cel putin o data la 6 luni. Toate astea ti le va spune si medicul ginecolog si cel dermatolog. Din pacate virusul nu dispare in urma nici unui tratament (organismul poate insa sa dezvolte imunitate fata de virus ca sa nu se mai manifeste). Nu stiu nici un tratament naturist care sa elimine negii si nici virusul.

    0
    0

  • Mirella25 pe 4 Mai 2008, 20:19

    Buna ziua, am contactat si eu acest virus "nenorocit" si condiloamele au forme si de negi si de creasta de cocos. Va rog mult sa ma ajutati sa scap de aceasta problema, sunt disperata, nu as vrea sa mor de la varsta de 26 de ani. Exista cumva vreun tratament naturist care sa vindece complet si sa distruga virusul si totodata negii? Daca da, dati-mi un raspuns urgent pentru ca nu mai am somn noaptea. Multumesc anticipat si va rog sa nu-mi dati numele adevarat pe site.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod