Cancer: Cele mai frecvente simptome care anunţă o tumoare la colon

Operaţia laparoscopică a devenit tot mai utilizată în cazul cancerul la colon şi rect. Descoperă care sunt simptomele îngrijorătoare, cu ce analize îl depistezi şi cum se tratează!
Potrivit specialiştilor de la Anadolu Medical Center din Istanbul, cancerul colorectal este o boală malignă, însă dintre toate tipurile de cancer digestiv duce cel mai des la deces. Astfel că, specialiştii susţin că acest tip de cancer la colon şi rect se numără printre principalele trei cauze de deces în rândul femeilor şi bărbaţilor din lumea occidentală.


Din ce cauze apare cancerul colorectal?


Sunt puţine cazurile în care cancerul colorectal are la bază moştenirea genetică. Majoritatea persoanelor afectate dezvoltă cancerul colorectal din cauza altor factori de risc, însă nici aceştia nu sunt stabiliţi în totalitate. Cu toate acestea, există anumite simptome pe care nu este bine să le ignori şi să recurgi la un consult medical. Iată care sunt cele mai frecvente simptome care anunţă o problemă la nivelul intestinului gros:

1.
Scăderea în greutate
2. Durerile abdominale
3. Anemia
4. Scaune amestecate cu sânge
5. Scaune de culoare neagră
6. Greţuri
7. Constipaţie alternată cu diaree.


Ce analize depistează cancerul colorectal?


1. Testul pentru depistarea urmelor de sânge în materiile fecale (FOTB)
2. Sigmoidoscopia flexibilă
3. Colonoscopia.

“Testul pentru depistarea urmelor de sânge în materiile fecale (FOTB) şi sigmoidoscopia flexibilă sunt singurele două instrumente de screening pentru cancerul colorectal care pot fi recomandate, deoarece s-a dovedit că acestea reduc mortalitatea”, spune medicul Fatih Ağalar, Profesor Chirurgie Generală, Specialist în Medicină Critică la Anadolu Medical Center din Istanbul.

Testul pentru depistarea urmelor de sânge în materiile fecale nu costă mult şi este non-invaziv, dar generează multe rezultate fals-negative şi trebuie repetat frecvent, avertizează medicul Fatih Ağalar.
În comparaţie, sigmoidoscopia flexibilă este mai invazivă, dar eficientă pentru un screening realizat o singură dată. Deşi colonoscopia este o metodă de screening utilizată în mai multe ţări, nu s-au realizat studii clinice care să evalueze beneficiile acestei metode, astfel că nu ar trebui recomandată în prezent.

Pentru cancerul de colon, se efectuează o tomografie computerizată a toracelui şi abdomenului, deşi alte modalităţi noi, cum ar fi imagistica PET, vor fi utilizate tot mai mult în viitor. Pentru cancerul rectal, aproape toate deciziile privind tratamentul neoadjuvant preoperator se bazează pe stadiul tumorii locale, evaluat cu ajutorul RMN şi/sau ecografiei.


Cum se tratează?


“Pentru cancerul de colon, mai multe studii au indicat aceleaşi rezultate oncologice ale intervenţiilor laparoscopice ca şi procedurile chirurgicale tradiţionale. Pentru cancerul rectal există dovezi care arată că intervenția laparoscopică este fezabilă, cu o reducere a morbidității postoperatorii și o recuperare mai rapidă.
Totuşi, prognosticul oncologic rămâne controversat”, susţine specialistul de la clinica Anadolu.

În timp ce chimioiradierea neoadjuvantă (CRT) este folosită în primul rând pentru diminuarea stadiului cancerului rectal local avansat, anterior intervenției chirurgicale, pacienții care fac chimioterapie obţin un răspuns medical complet, negăsindu-se nicio urmă de tumoare la evaluarea medicală premergătoare intervenției chirurgicale.

Folosirea chimioterapiei combinate în cancerul colorectal cu metastaze poate prelungi durata de viață medie de la aproape 10-12 luni, în cazul terapiei exclusiv bazate pe fluopirimidină, cu până la peste 20 de luni.  

Conform unor date statistice de pe site-ul www.europacolon.org, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni în fiecare an, fiind al treilea ca frecvenţă la nivel mondial.
Cancerul colorectal este o boală care afectează, în principal, persoanele de peste 50 de ani. În Europa, trăiesc aproximativ 175 de milioane de cetăţeni cu vârste cuprinse între 50 - 69 de ani.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Cabinet urologie pe 15 Oct 2013, 18:11
  cabinet urologie Bucuresti

  http://syromed.ro/service/cabinet-urologie-bucuresti-medic-urolog/

  0
  2

 • CICA pe 10 Oct 2013, 10:23
  George N

  Domnule George multa sanatate si rabdare pentru a putea duce la bun sfarsit tratamentul! Va trebui sa fiti foarte puternic atat moral cat si fizic pentu a rezita in uratoarele luni... Trebuie sa fiti pregatit ca dupa fiecare sedinta de chimioterapie va veti simti rau, ceea ce este "normal".Trebuie sa consumati multa sfecla rosie, morcovi, mere, pe cat posibil "bio", de la tara (nu din supermarcheturi). Intrati pe saiturile de specialitate si veti afla mai multe despre regimul alimentar in timpul acestui tratament, dar cele 3 de mai sus sunt baza. si ce e foate important: MORALUL... Trebuie sa aveti incredere si vointa! Multa sanatate!!!

  3
  1

 • andreea pe 9 Oct 2013, 18:01
  George N.

  Multa sanatate domnule George! Multa sanatate

  4
  0

 • George N pe 9 Oct 2013, 15:49
  Colon - tratament post operatoriu ?

  Buna ziua ! Am efectuat in urma 4 saptamani o operatie de colon [ mi sau taiat 30 centimetrii ] in zona abdominala ! Dupa rezultatul biopsiei , doctorul oncolog mi-a recomandat chimoterapie pe o durata de sase luni ! Imi poate spune si mie , cineva , dupa acest tratament ce urmeaza ? Pot face alte analize [ si care ar fi acelea ] ? Vreu CT ceva ? Cu multa sanatate , George N.

  2
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod