Campania "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte"

"In scurt timp, cancerul va putea fi vindecat in toate cazurile", afirma conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca in cadrul conferintei de presa care marcheaza lansarea campaniei de informare si educare "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte".
International Agency for Research on Cancer estimeaza ca in anul 2008 s-au inregistrat in intreaga lume peste 12 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, iar 7,6 milioane au decedat din cauza acestei maladii, incidenta si prevalenta acestei afectiuni fiind in continua crestere.

In Romania s-a lansat prima campanie care vizeaza lupta impotriva cancerului in general si care isi propune sa schimbe atitudinea oamenilor despre cancer, convingand pacientii ca exista speranta oferita de solutii inovatoare de tratament disponibile si in Romania care pot prelungi speranta de viata sau pot aduce chiar vindecarea.

"Cancerul nu inseamna condamnare la moarte, este prima campanie adresata publicului larg care vizeaza lupta impotriva cancerului in general, si nu doar impotriva unui anumit tip de afectiune maligna. Principalul obiectiv al acestei campanii este sa transmitem un mesaj puternic de optimism atat catre bolnavi, familie, prietenii acestora, dar si pentru cei care nu s-au confruntat niciodata cu o situatie de acest fel.
Cancerul poate fi invins, iar acest optimism se bazeaza pe dovezi stiintifice
", declara Dan Zamonea, director general Roche Romania, compania care a lansat campania.

Pentru desfasurarea campaniei a fost realizat si un spot care va rula pe posturile de televiziune din tara, un site cu informatii utile pentru pacienti care urmeaza sa fie lansat si numeroase activitati care vor incepe din toamna acestui an. Mesajul principal al campaniei este ca aceasta maladie poate fi invinsa. Lupta incepe cu atitudinea pozitiva care are un efect benefic asupra tratamentului.

"Cancerul nu inseamna certificat de deces, dar este important ca si momentul diagnosticarii sa nu intarzie foarte mult. Este bine stiut faptul ca tratamentul are sanse mult mai mari de reusita daca boala este depistata precoce. De aceea este important ca pacientul sa se adreseze precoce la medic, iar acesta sa-i insufle optimism chiar daca este diagnosticat un cancer", atrage atentia conf.
dr. Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Desi simptomele acestei boli nu sunt iesite din comun, exista cateva semne directe, cum ar fi palparea unei formatiuni care este in crestere sau o hemoragie cu diverse localizari. Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu precizeaza ca de obicei aceste simptome incep sa sperie pacientii, insa "nu inseamna neaparat ca au si cancer. Trebuie sa stim ca sunt unele cazuri de cancer care nu dor, insa exista si situatii in care durerea se resimte foarte intens. Ar fi bine sa nu asteptam aceste simptome, ci sa recurgem la un consult de specialitate de cate ori simtim ca ceva nu este in regula. Cel putin in privinta a patru tipuri de cancer (mamar, uterin, colorectal si prostatic) avem teste de screening care pot depista formatiunile tumorale".


Oana Pellea: "Mi-am pierdut ambii parinti din cauza acestei boli"

Actrita care a castigat de doua ori titlul "Cea mai buna actrita din Romania" si este fiica marelui actor roman Amza Pellea, Oana Pellea a fost prezenta la conferinta de lansare a campaniei pentru a povesti despre incercarile grele prin care a trecut, pierzandu-si ambii parinti din cauza cancerului.
In ciuda acestui fapt, mesajul pe care il transmite actrita este unul plin de forta, sustinand ca "trebuie sa luptam impotriva acestei boli pentru a o invinge. Mi se pare senzationala aceasta campanie pentru ca se ia de gat cu sperietoarea aceasta si afirma ca putem sa ne luptam cu ea". Actrita este de parere ca informatia in Romania este minimala cu privire la aceasta boala si ca foarte multi oameni evita sa se prezinte la medic de frica sa nu depisteze o afectiune maligna.

Pentru un bolnav cu cancer, prelungirea supravietuirii poate insemna totul. "Nici nu va puteti inchipui cat inseamna o zi in viata unui bolnav de cancer", precizeaza actrita care isi aminteste de mama ei care obisnuia sa spuna ca viata este pe zile.


Sfatul specialistului
Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca

"Dupa descifrarea codului genetic uman in anul 2000 s-a descoperit arta genica a tumorilor. Astfel s-a trecut de la o intelegere clasica a formatiunilor maligne la una a genomului tumoral.
Fiecare individ, de exemplu cu cancer pulmonar, sufera anumite modificari, iar acum aceste modificari pot fi identificate si sunt folosite de companiile farmaceutice pentru a crea molecule care sunt deficitare in organismul bolnav. Aceasta terapie moleculara tintita a intrat in practica clinica si in Romania, reusind sa prelungeasca supravietuirea pacientilor cu boala avansata. Insa, trebuie sa retinem ca acest tip de terapie are specificatii foarte clare si nu poate fi aplicata pentru orice tip de cancer, iar costurile sunt de 5 sau 6 ori mai ridicate in comparatie cu alte tratamente".
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Diana Dobrescu pe 14 Feb 2012, 11:15
    Pacietele cu cancer de san sponsorizeaza malpraxisul din Romania?

    Pacientelelor cu cancer de san care au suferit un malpraxis li se cere sa isi faca expertiza pe banii lor. Si asta daca isi dau seama ca este vorba de malpraxis in termeni de trei ani. Ca si cum daca nu ai bani, malpraxisul nu exista.ca si cum daca ai depasit cu trei ani data savarsirii malpraxisului acesta nu exista. Expertiza in valoare de 4000 de euro este o forma de discriminare in conditiile salariului mediu pe economie actual si ii protejeaza pe cei care au produs malpraxisul incurajand astfel de practici. Cate ore de munca sunt rasplatite cu 4000 de euro in tara noastra? Malpraxisul inseamna furt de viata. Pacienta care a avut cancer de san traieste dar nimeni nu mai pune mana pe ea sa o consulte corect, daca e victima unui malpraxis. Sistemul o pune sa plateasca, dar ea plateste degeaba pentru ca in final cei care expertizeaza sunt de cele mai multe ori autorii malpraxisului.

    1
    1

  • M C pe 19 Sep 2011, 09:12
    COASTE RUPTE DUPA CANCER DE SAN T2A No Mo

    Dupa ce a fost supusa unei punctii in vederea biopsiei de catre o doctorita si o asistenta de la IOB si apoi mastectomizata, o cunostinta care a avut cancer gradul O s-a trezit cu coaste rupte si prinse cu fire si cleme. La punctia respectiva facuta in IOB doctorita s-a urcat cu genunchii pe abdomenul pacientei. Pacienta fusese iradiata in exces ca pentru gradul IIIB - IV, avea sanul ars, avusese plaga care se vindecase in momentul punctiei. Cert este ca dupa operatie, s-a trezit cu coaste rupte. Pentru ca in IOB este o practica acest tip de chinuire a pacientelor care se numeste "punctia fara anestezie prin aspiratie" rugam pacientele care au avut parte de astfel de "punctie" sau rudele acestora sa aiba curajul sa spuna ceea ce li s-a intamplat.

    0
    1

  • M C pe 9 Sep 2011, 14:35
    Punctie prin aspiratie fara anestezie la IOB pentru cancer de san

    Buna ziua, In speranta ca si in Romania pacientele au dreptul la un tratament cu sanse egale si fara discriminare, invitam toate pacientele supravietuitoare de cancer de san care au fost supuse PUNCTIEI PRIN ASPIRATIE FARA ANESTEZIE la INSTITUTUL ONCOLOGIC BUCURESTI si rudele celor care au plecat prea repede sa ne impartaseasca aceasta experienta la adresa MariaCristina200966@yahoo.com

    0
    1

  • gabi pe 7 Mai 2010, 19:22
    tratare cancerului

    toti pacientii diagnosticati cu cancer trebuie sa la-se cu desavirsire ori- ce aliment de origine animala si sa treaca pe alimentatia naturala ,legume si fructe-----si pe cit se poate sa manince mincare ne fiarta si o sa vedeti ce tratament miraculos spun din propria experienta

    0
    0

  • adriana pe 11 Apr 2010, 17:43
    cancer gat

    medicii oncologi nu vor sa-i mai faca sotului meu tratament,pe motiv ca tumoarea este prea mare .l-au lasat sa moara cu medicamente de durere.nici un caine nu-l lasi asa.fara un sfat....cer ajutor .am fost la orl pentru ca are infectie exterior git sa-i curete rana nici atat nu au facut .i-au spus sa mearga acasa si sa vina peste 3 zile sa vada cum se simte .medicul de familie i-a mai dat un antibiotic 10 zile ;e normal asa ceva ?

    1
    0

  • minake pe 23 Dec 2009, 17:53
    diminetzile sunt intotdeauna frumoase,

    iar restul zilei, milimetric, fiece secunda, fiece frunza, zgomot, miscare, chiar shi durerea ascunsa de tine altora, devine parte din minunea ce ni se intampla fiecaruia, tuturor. Traim. Azi ca shi ieri, cu soare, nori, zapezi, ploi, natura, animale. Suntem minunatzi intr`o minune ce ne include in desfashurarea ei. Ptr. cei ce primesc durere, de orice fel, lasatzi aerul, tot ce va inconjura, tot, sa va deschida madularele shi organele, zona sau zonele dureroase, sa va mangaie mintea, shi crede`tzi`ma ca nu sunt necesare multe minute ca sa scapatzi de dureri. EU SUNT UNUL CARE STIU ASTA1 Mi s`a intamplat ca un simplu telefon la care am raspuns sa alunge efectiv dureri insuportabile de oase! Mai intai ashteptatzi sa intzelegetzi, credetzi ca asha este shi vetzi primii acest prim ajutor din partea Universului, a Naturii, a caramizilor shi a betoanelor ce ne inconjura, dar mai ales din partea naturii in starea fireasca a ei. Leucemia are slabiciunile ei, punctele ei slabe care sunt vulnerabile atacurilor din partea naturii shi a mentalului individului. Eu shtiu ca este asha, agatzatzi cu unghiile pana se tocesc tot ce va inconjoara, fitzi flamanzi de secunde traite din plin, nu ratatzi detalii mici sau ascunse uneori de neatentzie, ashteptatzi somnul ca pe un tamaduitor al neshtiutelor frici(timp in care va reinacrcatzi bateriile, va cresc la loc unghiile catzaratoare pe minunatul munte al vietzii) shi diminetzile cu multzumire. Se intampla asha!

    1
    1

  • Maria pe 17 Sep 2009, 10:37
    Campania "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte

    Sunt satula de campanii in care se cheltuiesc enorm de multi bani si cu putine rezultate. De ce nu mergeti la IOB sa vedeti pe viu ce se intampla? Cum ne inghesuim ca disperatii de la 6 dimineata pentru un bon?Cum stam ca vitele duse la taiere in fata cabinetelor medicale, fara scaune,fara banci, utilizand din cand in cand niste toalete pestilentiale?De ce nu asistati la discutiile dintre noi, cei disperati, si medicii obositi, satui de prea multi pacienti?Dar ca aparatura este depasita moral si tehnic stiti?, ca trec zile sau saptamani ca sa o repare, timp in care noi ne mai rarim cate putin?Veniti in lumea reala, domnilor, si daca tot aveti bani, ajutati-ne REAL, pentru ca ne omoara UMILINTA,STRESUL,LIPSA DE APARATURA,PRETUL SUPLIMENTELOR ALIMENTARE,COZILE,ASTEPTAREA,MIZERIA si nu in ultimul rand siktirul medicilor satui sa fie condusi in minister de toti neavenitii. Sunt INCA un supravietuitor nu datorita campaniilor pline de vorbe, ci pentru ca Dumnezeu ma iubeste. Operata de cancer cervical stg IIIb cu invazie in vezica urinara.

    1
    0

  • alexandru.ulea.ro pe 23 Aug 2009, 18:40

    Zâmbeşte… ai cancer! alexandru on Iulie 24th, 2009 http://www.alexandru.ulea.ro/?p=313 Maladie a lumii moderne, cancerul este o boală în care celulele proprii organismului devenite anormale tind să pună stăpânire pe organism precum cleştii unui crab (eng. cancer). Efectele lui sunt de cele mai multe ori invalidante şi/sau mortale. Faptul că o persoană are sau ar putea avea un cancer reprezintă o lovitură emoţională puternică. Datorită interdependenţei psiho-somatice, aceasta ar putea în continuare declanşa alte efecte negative somatice, printr-un feedback pozitiv vicios. Modul în care omul reacţionează la aflarea unei astfel de veşti are consecinţe în privinţa evoluţiei bolii, a şansei de vindecare şi a calităţii vieţii. Dacă optimistul spune că se poate şi mai rău de-atât, el îşi concentrează toate forţele pentru vindecarea bolii, pentru evitarea complicaţiilor sau pur şi simplu pentru a-şi înţelege rostul propriei existenţe. A cere unui bolnav incurabil să fie vesel doar pentru a-şi ascunde condiţia sa, să zâmbească pentru complezenţă ar fi un efort suplimentar pentru o persoană deja măcinată din interior… şi aceasta doar pentru ca ceilalţi să uite realitatea. A ascunde realitatea sub masca bunei dispoziţii îngreunează şi uneori îi impiedică pe ceilalţi de la schimbarea unui mod de viaţă nesănătos sau de la percepţia realităţii suferinţei incurabile şi a morţii. O atitudine politicoasă sterilă contravine spiritului de empatie şi ajutorare reciprocă, însingurând şi exilând persoanele suferinde. Astfel că videoclipul difuzat pe diferite posturi de televiziune din ţară promovează mai degrabă superficialitea relaţiilor interumane, decât comunicarea şi apropierea dintre persoane.

    4
    0

  • luminita pe 2 Iul 2009, 12:14
    speranta

    nu stiu de ce pe internet nu se dau decat statistici infioratoare.sotul meu a fost diagnosticat acum 2 luni cu colangiocarcinom.chiar nu mai are nimeni aceasta boala?nu s-a vindecat nimeni?sunt disperata...imi vine sa ma omor...

    2
    0

  • ina pe 30 Iun 2009, 21:41
    Incredere

    Au trecut aproape 2 ani si jumatate de cand am trecut prin acest calvar si aproape zilnic multumesc lui Dumnezeu si evident medicilor care m-au ajutat sa exist inca. E o teribila loterie supravetuirea!Curaj si noroc tuturor celor ce trec prin acesta problema!

    5
    0

  • petro pe 30 Iun 2009, 16:34
    asa e ,viata inseamna totul!

    cand ma gandesc ca m-am casatorit cu sotul meu acum 2 sapt. si el saracul a mostenit-o pe mama sa cu diabet tip 1 ,( a descoperit acum 3 luni). viata te pune in situatia de a lupta atat cat poti, dar cu toate resursele. nu va fi usor,exista riscul ca si copii nostri sa aiba diabet. dar cred ca viata iti si da solutii,depinde de tine ce alegi. si totusi voi lupta si-l voi sprijini pe sot in lupta cu boala,pt. ca-l iubesc foarte mult..

    0
    0

  • voinea pe 30 Iun 2009, 15:28
    frica

    am tatal in varsta de 61ani bonlav de cancer pulmonarde gr.4 si metastaza osoasa gr.4. momentan tumorile au scazut sau unele au stacnat,dar saptamana trecuta a facut raze cu cobalt la cap si a cazut intr-o depresie foarte mare nu vrea sa iasa afara din casa nu prea mai mananca si nu siim ce sa facem,cum sa-l ajutam mai departe pentru ca tot timpul este nervos.dar sper sa trecem cu bine si peste asta.si va rog cand va doare ceva mergeti la doctor si insistati foarte mult pentru ca noi inainte sa depistam boala am fost la mai multi medici care lau tratat de cu totul altceva timp de 1an.daca escopeream la tim nu era poate asa avansat.sanatate multa

    0
    0

  • Suhareanu Sergiu pe 30 Iun 2009, 12:48
    Viata e o lupta!

    Acum exact 3 ani am fost diagnosticat cu leucemie granulocitara cronica...30.06.2006 o data care mi-a schimbat viata...in prezent sunt sub tratament cu GLIVEC[medicament minune] si ma simt destul de bine...multumesc bunului DUMNEZEU ca mi-a dat putere sa gandesc pozitiv si sa lupt cu boala...FAMILIA mi-a fost alaturi,sotia si cele 2 fete de care sunt tare mandru...am 45 ani si vreau sa spun ca inca nu am incheiat socotelile cu lucrul cel mai scump:VIATA !!!

    0
    0

  • gilie pe 30 Iun 2009, 11:27
    FRICA

    Pe multi sperie cuvantul CANCER...au impresia ca daca il pronunta imediat se imbolnavesc...defapt asta e gandirea noastra, ca daca ne uitam in alte tari lumea gandeste si se poarta altfel cu pacientii bolnavi de aceasta boala cumplita care a devenit in ultimul timp cauza principala a deceselor, acum nu se mai moare de batranete sau altceva..CANCER...CANCER..CANCER ...asta auzi peste tot. Daca lumea s-ar documenta mai bine, campaniile pornite de persoamne cunoscute sau mai putin cunoscute, ar fi ajutate si de TV, media (radio/presa), poate oamneilor nu le-ar mai fi asa de frica sa auda macar acest cuvant care pentru toti este sinonim cu moartea. Pe aceasta tema ar fi foarte multe de vorbit...totul depinde de modul de gandire si cum trebuie sa rezolvi problema, cum medicii se ocupa de persoanelebolnave,cum familie si prieteni ii incurajeaza si nu le plang de mila la orice pas De ce spun ca depnde de modul de gandire si comportament? EXEMPLU: O femeie e diagnosticata cu cancer mamar, se opereaza fara sa anunte familia, doctorul o sfatuieste sa ii scoata si uterul(toata lumea stie ca daca ai facut cancer la san exista sanse foarte mari sa faci si cancer uterin)si femeia i-a spus ca nu poate face lucrul acesta ca barbatul ei nu ar mai considera normal sa aiba relatii sexuale cu ea...ca ar devenii goala si nu ar mai fi femeie... Vedeti cum gandesc unele femei? nu numai in Romania, poate peste tot in lume, dar cred ca aici domina aceasta gandire..asa sunt romanii conservatori... Si poate din aceasta cauza se moare pe capete de boala asta...

    0
    0

  • vlasceanu dana pe 30 Iun 2009, 07:45
    Ne luptam cu cancerul

    Este adevarat ca putem invinge aceasta boala eu sunt exemplul viu fiindca de 10 ani am facut de 2 ori cancer odata am facut sarcom iar a doua oara carcirom mamar iar viata mea merge mai departe nu la fel ca inainte dar cu aceasi pofta de viata si dragoste pentru a fii alaturi de familia mea si fiica mea care am adoptat-o la varsta de 1 an si acum a terminat clasa 1.Avem niste dr. oncologi super pregatiti si care te ajuta atunci cand treci prin clipele grele ale tratamentului.Toata lumea ar trebui macar o data pe an sa-si faca analizele pentru a depista orice urma de boala de orice fel fiindca in stadiu incipient putem invinge boala si putem traii mai departe clipe frumoase alaturi de cei dragi.Doresc tuturor o viata mai sanatoasa.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod