9 mituri despre cancer

Uneori ți se pare că orice poate cauza cancer, dar nu este adevărat. Află care sunt informațiile greșite vehiculate despre cancer.
O afecțiune de care se tem majoritatea persoanelor, cancerul este înconjurat de o serie de mituri și idei preconcepute. Teama constantă nu te va ajuta să fii mai sănătos, ci este util să știi să te orientezi când vine vorba despre informații legate de acest subiect.

 
Iată care sunt principalele mituri legate de cancer:

 
1. Cancerul este o luptă și trebuie să „câștigi”

„Mulți oameni cred că se vor vindeca numai cei care luptă îndeajuns și sunt foarte hotărâți să supraviețuiască. Din păcate, nu este deloc așa. Chiar și un pacient care urmează instrucțiunile medicului cu exactitate și este optimist ar putea să nu învingă boala. Imaginea unei lupte și a unui premiu la final nu este reală în majoritatea cazurilor, ci ne axăm în primul rând pe îmbunătățirea calității vieții. Este important să sărbătorim micile progrese și să monitorizăm evoluția bolii având obictive limitate în timp”, potrivit dr.
Ashley Sumrall, neuro-oncolog de la Centrul de Oncologie Levine din Carolina de Nord.

 
2. Cancerul apare pe neașteptate, nu ai cum să-l previi

„Până la 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos care include un meniu echilibrat, mișcare și eliminarea toxinelor. Este recomandat să faci mișcare des, chiar și numai pentru câteva minute, să eviți excesul de zahăr și alimentele procesate, consumând des fructe și legume proaspete”, spune dr. Ted James, de la Asociația Americană de Oncologie.

 
3. Cancerul este o singură boală

„Realitatea este că există sute de feluri de cancer. Fiecare dintre ele are un profil molecular diferit și simptome clinice variabile. În domeniul meu de activitate, neuro-oncologia, am identificat cel puțin 120 de subtipuri de cancer al creierului și coloanei vertebrale. În aceste condiții abordările terapeutice și opțiunile de tratament trebuie să evolueze constant”, potrivit dr.
Sumrall.

 
4. Dacă ai un profil genetic nefavorabil ești condamnat

„Multe persoane au o mutație genetică asociată cu un risc crescut de cancer, dar nu înseamnă că nu pot face nimic pentru a preveni maladia. Mișcarea și dieta, precum și plasarea într-un mediu cu poluare redusă pot ajuta foarte mult”, spune dr. James.

 
5. Există alimente care vindecă sau previn cancerul

„De multe ori oamenii își închipuie că există alimente miraculoase care pot rezolva toate problemele legate de cancer, dar nu avem încă dovezi clare în acest sens. În prezent se poate afirma că un meniu sănătos în ansamblu are un efect benefic, dar nu pot fi izolate alimente distincte care pot stopa definitiv cancerul”, spune dr. Colleen Doyle, oncolog.

 
6. Cancerul este ereditar, nu îl poți avea decât dacă ai cazuri în familie

„Există familii în care cancerul apare mai des, dar cazurile întâlnite cel mai frecvent nu sunt legate de factorul ereditar. În domeniul medical nu s-a putut explica încă de ce numai anumiți membri ai familiei au cancer, deși sunt cu toții expuși aceluiași mediu.
Cel mai important lucru este să faci totul pentru a fi sănătos, la nivel fizic și psihic”
, spune dr. David Poulad, neurochirurg specializat în oncologie.

 
7. Este vina ta dacă ai cancer

„Deși este adevărat că stilul de viață influențează riscul de a avea cancer, încă nu este clar ce cauzează această boală. Odată ce cancerul se manifestă nu merită să pierzi timpul gândindu-te de ce s-a întâmplat, ci este esențial să acționezi rapid pentru a te vindeca. Nu are sens să dai vina pe tine sau pe alții”, spune dr. Stepher Marcus, cercetător în domeniul oncologic.

 
8. Cancerul este o sentință

„Multe persoane cred că boala este incurabilă în ciuda anilor de cercetări și a noilor metode de tratament. Deși este un diagnostic stresant, nu trebuie să se renunțe la speranță. Descoperirile din domeniul imunoterapiei ne ajută să oferim medicamente din ce în ce mai eficiente, îmbunătățind viața pacienților până în momentul în care reușesc să învingă boala”, potrivit dr.
David Poulad.

 
9. Intervențiile chirurgicale favorizează răspândirea cancerului

„Cancerul se proliferează în sânge și în sistemul limfatic. O intervenție chirurgicală efectuată pentru îndepărtarea unei tumori nu va crește riscul de proliferare a celulelor maligne, ci reduce șansele de răspândire a acestora spre alte organe”, explică dr. Carla Fisher, de la Universitatea din Pennsylvania.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod