6 alimente care te protejeaza impotriva cancerului

Morcovii

Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanti si totodata sunt cea mai bogata sursa de provitamina A. Antioxidantii din morcov ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, cancerului si imbunatatesc vederea, mai ales pe cea nocturna. Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. O dieta bogata de carotide a fost asociata cu scaderea cu 20% a cancerului de san postmenstrual si cu 50% a incidentei cancerului de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag etc.

De asemenea, consumul de morcovi poate fi benefic si echilibrarii cantitatii de zahar din sange.
Cercetatorii sugereaza ca nivelul fiziologic de carotide poate fi invers proportional asociat cu rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange.  

Cu toate ca morcovii sunt recomandati datorita continutului bogat de beta-caroten, acestia contin si fitonutrienti numiti falcarinol - responsabili pentru reorganizarea legaturii epidemiologice dintre frecventa consumului de morcovi si reducerea riscului de cancer. Falcarinol ofera protectie importiva cancerului de colon, sugereaza studiile publicate in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor.

Capsunele

Capsunele sunt o sursa bobata de antioxidant, precum vitamina C.
Testele de laborator sugereaza ca incetinesc inmultirea celulelor canceroase si protejeaza impotriva cancerului de colon. De asemenea, capsunele protejeaza impotriva bolilor de inima si a problemelor de memorie. Studii efectuate pe soareci au aratat ca si capsunele deshidratate sunt eficace contra cancerului de san, de creier sau de esofag.

Ele contin si alte substante benefice, precum flavonoidele si reduc riscul de cancer pulmonar. De asemenea, mai multe studii efectuate de  World Cancer Research Fund si American Institute for Cancer Research arata ca o dieta bogata in capsune scade riscul de cancer de esofag, de stomac si bucal.

Cerealele integrale

Consumul de cereale este recomandat deoarece:

  • accelereaza tranzitul intestinal, previne constipatia si diminueaza riscul de cancer de colon si rect, datorita continutului de fibre insolubile;
  • fibrele din cerealele integrale au efect antioxidant si antiinflamator;
  • datorita continutului de vitamina E, previne si chiar elimina placile arteriale ce determina arteroscleroza;
  • reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima (coronariene);
  • consumul de cereale fortificate cu acid folic pe timpul/dupa sarcina protejeaza tubul neural, reduce riscul de aparitie a malformatiilor precum spina bifida si anencefalia, asigurand astfel o dezvoltare sanatoasa a fatului;
  • tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic din complexul de vitamine B joaca un rol important in buna functionare a metabolismului, imbunatatind sistemul nervos;
  • cerealele integrale sunt surse importante de magneziu - intareste oasele  si seleniu - are rol antioxidant, contribuind la apararea organismului de radicalii liberi).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod