2 metode care depisteaza cancerul la san

Cancerul la san poate fi tratat cu succes, doar daca este descoperit la timp. Pana la sfarsitul anilor '70, palparea efectuata de medic era modul cel mai intalnit pentru a-l depista. Astazi, metodele de diagnosticare au facut progrese importante.
Ecografia mamara nu prezinta riscuri

Ecografia sanului este una dintre metode. Este recomandata si inainte de varsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie care poate fi efectuata doar dupa aceasta varsta. Daca tesuturile sanului sunt mai dense, daca sanul a fost operat sau iradiat, da rezultate mai bune decat mamografia. Dupa varsta de 40 de ani este indicat sa fie asociata cu aceasta.

"Ecografia mamara nu prezinta ricuri. Totusi, nu este o metoda 100% sigura pentru depistarea tumorilor. De exemplu, nodulii foarte mici nu sunt descoperiti cu ajutorul ei. Mult mai sigura si mai eficienta este mamografia" - precizeaza dr. ginecolog rezident Mihaela Lumei.

Ecografia nu este o metoda dureroasa. Este complemantara mamografiei si permite diferentierea dintre o masa solida si un chist, dar si vizualizarea leziunilor atunci cand sanii sunt densi.
 


Cum se efectueaza?

Ecografia foloseste ultrasunete, adica unde sonore de frecventa inalta pentru diferentierea leziunilor solide de cele lichidiene, pentru detectia si evacuarea chisturilor si pentru examenul sanilor.

Potrivit specialistului nostru, ecografia mamara se realizeaza la fel ca orice alta ecografie: se aplica un gel pe piele pentru ca transductorul sa se miste usor si pentru a elimina aerul dintre piele si acesta. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata sanului care trebuie evaluat. Odata ce procedura a fost efectuata, gelul se va inlatura de pe san si te vei putea imbraca.

Tehnica examinarii ecografice este facila si se realizeaza cu un aparat modern de radioterapie.
Se examineaza toata suprafata sanului, inclusiv regiunile axilare. Eventualele modificari sunt inregistrate pe o hartie speciala (fotografie) sau pe un CD.

Dupa o ecografie mamara nu este necesar sa adopti un anumit stil de viata, o alimentatie sau o activitate anume, decat daca acest lucru este recomandat de catre medic.

Daca este realizata cu un aparat performant si interpretata de un specialist, ecografia sanului poate constitui un examen extrem de precis.


RMN-ul - o metoda costisitoare

O alta metoda prin care se poate depista cancerul la san este rezonanta magnetica. RMN-ul realizeaza o serie de imagini detaliate ale organelor interne, prin utilizarea unui magnet, a undelor radio si a unui computer.

"Este o metoda sensibila pentru depistarea tumorilor, dar se foloseste in special pentru depistarea metastazelor.
Pentru nodulii la san cea mai utilizata si mai simpla ramane mamografia",
declara specialistul nostru.

Este insa o investigatie foarte costisitoare. Din cauza faptului ca este foarte scumpa, este utilizata foarte putin. Este neiradianta, dar costul foarte mare nu justifica folosirea ei decat in anumite situatii, precum:

  • descoperirea unei recidive locale;
  • evaluarea tumorii inainte si dupa chimioterapie;
  • descoperirea unei metastaze la celalalt san;
  • examinarea sanului reconstruit dupa operatie.

Foarte important: specialistii afirma ca prin teste precum ecografia sau mamografia se depisteaza existenta tumorii maligne, diagnosticul cert de cancer mamar se pune numai dupa biopsie.


Iti mai pot fi utile articolele:
Ghid de autoexaminare a sanilor
Ce presupune mamografia?
Ecografia: cum se realizeaza?
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dorina bonaci pe 1 Apr 2013, 18:18
    cancer la san

    adevarul e ca noi femeile din grija pentru cei din jurul nostru, uitam de noi de cele mai multe ori.acum marturisesc ca regret , ca nu am mers mai devreme la medic.sanatate tuturor.

    0
    0

  • Oana Stroe pe 15 Ian 2013, 15:09
    Controlul de rutina este esential pt sanatatea fiecaruia

    Eu am fost la Dr. Claudia Teodorescu la Donna Medical Center pt o mamografie si mi-a placut f mult. M-am dus ca nu facusem niciodata cercetari la nivelul sanilor si am zis ca dupa o varsta.. cam trebuie. Ma bucur ca am ajuns pe mainile unor specialisti, iar dna. Teodorescu mi-a placut ff mult, m-a inteles, am vorbit de mai multe lucruri.. Mi-am pus in plan sa fac controalele de rutina in fiecare an si asta recomand tuturor celor pe care ii intalnesc. Sanatatea e pe primul plan!

    3
    0

  • ralucadr pe 10 Dec 2012, 11:20
    euromedic

    Va recomand sa mergeti la euromedic. Ei au doua aparate performante, unul scaneaza activitatea celulara a tumorii si altul localizeaza si spune marimea tumorii. Este foarte important sa depistam cancerul din timp, doar asa avem o snasa de vindecare.pentru cei interesati gasiti mai multe pe euromedic.ro

    0
    0

  • victoria pe 22 Nov 2012, 21:32
    cancer la san

    dupa 5 ani de la depistarea cancerului la san a mamei in virsta de 56 ani facind chimioterapia a in ceput de un an sa curga puro singe din gurgui cetrebue de facut

    0
    0

  • diana pe 29 Sep 2011, 11:10
    nodul la san

    de cateva zile am observat un nodul la sanul drept care ma nelinisteste. doare la atingere, nu foarte tare dar doare si produce o stare de disconfart. as vrea sa stiu si eu despre ce este vorba si ce ar trebui sa fac in acesta situatie.va multumesc

    11
    8

  • Oancea Corina pe 3 Aug 2011, 18:31
    SANUL

    Am descoperit la subsuoara o umflatura sub piele care la apasare este dureroasa. Poate fi vorba de cancer mamar sau doar un ganglion inflamat?

    20
    9

  • Mariana pe 13 Iun 2011, 20:51
    rugaminte catre femei dragute

    D-na Dumitrache Daniela, pot sa va intreb cum va mai simtiti? La ce medici ati fost? Imi puteti recomanda si mie un medic bun? Ma aflu in situatia dumneavoastra, simt intepături numai in sanul drept atunci cand ma enervez sau am emotii... Dar nu-mi pot explica ce legatura are una cu alta...As dori sa merg la un medic de incredere, dar nu cunosc niciunul....Si cunosc cazuri in care medicii au spus ca pacientele nu au nimic, ca e "normal" sa te doara, ca sunt dereglari hormonale....sper sa ma ajutati cu o informatie, daca ati trecut prin cazuri similare...

    9
    3

  • stefania pe 3 Mar 2011, 12:47
    depistati cancerul

    Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer a femeii. "Este perfect curabil daca e diagnosticat si tratat la timp" Cancerul mamar, asemeni tuturor celorlalte tipuri de cancer, este perfect curabil daca este diagnosticat si tratat in stadii precoce. Ori acest deziderat poate fi realizat acum si cu minuntatul produs pe care l-am descoperit si eu datorita unei bune prietene. Este un produs super bun pentru a descoperi noduli la sani ,Avand in vedere ca am o anumita varsta trebuie sa imi fac griji pentru sanii mei, sa depistez din timp acesti noduli., Mama , soramea si inclusiv eu ne facem control la sani odata la 3 luni cu acest produs. Va ofera posibilitatea investigarii intregii zone a sanilor, incepand de sub brat si pana la piept. Odata achizitionat, puteti sa-l utilizati ani de zile fara alte costuri.Va las id-ul meu pentru mai multe detalii stefy21stefy .Pupicei si multa sanatate.

    10
    0

  • Lucian Daniel pe 21 Feb 2011, 01:01
    DOVEZI MEDICALE DESPRE TRATAMENTUL ESCOZUL IN ROMANIA-www.escozul.ro

    DOVEZI MEDICALE DESPRE TRATAMENTUL ESCOZUL IN ROMANIA-www.escozul.ro ESCOZUL SI PUTEREA SA VINDECATOARE ! Pentru toti aceia dintre dumneavoastra care aveati indoieli cu privire la Tratament Cancer cu Escozul si pentru cei care se lupta cu aceasta cumplita suferinta numita Cancer, am luat hotararea sa public pe internet DOVEZILE MEDICALE- Rapoarte de Rezonanta Magnetica, Scrisori Medicale ofciale, etc., care atesta intrarea mea in stare de vindecare in urma Tratamentului cu Escozul. Aceasta este poate, prima dovada scrisa , insotita de documente medicale doveditoare, publicata in afara Cubei, care atesta beneficiile si valorile Tratamentului Cancer cu adevaratul Escozul, cel facut si testat in Cuba la Institutul Labiofam Havana. PENTRU CA: -Escozul va poate ajuta si pe voi sa INVINGETI CANCERUL, asa cum o face in cazul meu si a multor altora ! -Escozul este primul si singurul Tratament medical, care ma transformat dintr-un pacient oncologic fara sanse de supravietuire, intr-unul in stare de vindecare! Veti vedea 3 (trei) RMN-uri consecutive facute la interval de 4 luni care atesta remisia continua si constanta a tumorii cerebrale de care sufar ! -Escozul ma ajutat atunci cand tratamentele medicale clasice nu-mi mai puteau fi aplicate. Veti vedea din documentele medicale atasate, ca ultimul tratament medical alopat clasic pe care l-am facut , dateaza cu 1,5 ani inaintea inceperii tratamentului cu Escozul, atunci cand tumora mea era intr-o expansiune agresiva. -Multi “binevoitori”, manati de interese materiale, m-au acuzat ca nu am, sau avut Cancer, ca am facut si alte tratamente medicale in paralel cu Tratament Cancer cu Escozul, ca am interese materiale etc- Din aceste documente veti vedea ca am cancer -Si nu in ultimul rand, pentru ca au aparut tot felul de afaceristi verosi care spun nu numai ca ei au adus scorpionul albastru in Romania( specie endemica care vietuieste numai in Cuba) ci si ca stiu formula prepararii acestui tratament medical Toate dovezile in legatura cu beneficitatea tratarii cancerului cu Escozul in cazul meu si nu numai, le veti gasii in pagina http://www.escozul.ro/forum/dovezi-escozul-5 Cu aceasta ocazie va anunt, ca la data de 13 martie un nou grup de calatorie pleaca la Institutul Labiofam Havana pentru tratamentul cu Escozul. Va puteti alatura noua in drumul spre vindecare ! Pentru buna dumneavoastra informare vizitati: http://www.escozul.ro Multa Sanatate,

    1
    1

  • dumitrache daniela pe 9 Dec 2010, 01:00
    cancer la san

    am nascut un baietel in anul 2005 si cand avea 7 luni si ii dadeam sa manance ma mai lovea cu piciorusele in sanul stang ,dupa un tim am depistat un nodul la sanul stang ,am mers la un specialist dar el mi-a spus ca este un hematom ,eu nici nu am alaptat copilul si ma gandesc ca ar putea fii un motiv,doctorul mi-a dat un unguent mastoprofen,m-am uns cu el si apoi am mers iar la control si mi-a spus ca nodul s-a mai micsorat ,ca nu e nimic grav dar cans se aproprie menstruatia ,sau cand am emotii sau ma enervez am niste junghiuri in san si imi amortesc mainile ,decat cand dorm ,dar asta cred ca poate fii ptr ca eu numai asa pot dormi pe mana stanga sa dreapta nu pot dormi pe spate sau pe burta ,nu am dureri mari dar mi-e frica sa merg iar la doctor,dati-mi un raspuns va rog din suflet

    5
    0

  • alina ursu pe 13 Aug 2010, 15:03
    nodul sub bratul stang

    am alaptat pana la sase luni si jumatate si de curand am observat ca am un nodul sub bratul stang dar nu am dureri inca mai am lapte fetita are sapte luni acuma va rog sa iminspuneti daca stiti este ceva grav sau este din cauza ca inca mai am lapte

    9
    2

  • eugenia vereha pe 19 Iun 2010, 11:54
    cancer mamar

    cine ma poate ajuta cu raspunsuri? mama mea are la pieptul sting vreo 5 nodule si o doare rau,mai ales cind sta intinsa in pat...acu vreo luna i sa inrosit partea de sus si acu doua zile a inceput sa ii curga un lichid mai rozaliu din sin...spunetimi ce trebuie sa fac pentru ca ea nu vrea sa mearga la un specialist de frica ca trebuie sa se opereze si ii va taia pieptul ,plus ca va trebui sa faca chimio terapie dupa si zice ca nu crede ca va rezista a doua oara sa o faca...specific ca a fost diagnosticata cu tumoare uterina si au operato ,si au scos uterul facind chimioterapie dupa..de aceea ca are frica. va rog daca este cineva care ma poate ajuta cu un sfat sau cu ce trebuie sa fac va rog contactatima la adressa de e-mail iepuras_miki@hotmail.com ....multumesc din suflet si astept raspunsurile voastre

    7
    2

  • stela pe 15 Iul 2009, 19:49
    despre

    Cum pot sa ajung la dr. Corina Neamtu de la Sandor? Va rog mult sa ma ajutati. Multumesc

    3
    0

  • carmen pe 14 Mai 2009, 14:17
    despre

    Da, sunt de acord cu echografia facut pe un apart performant si interpretata de un medic competent. Poate fi un indiciu clar de diagnosticare. Spun asta, pt ca datorita dr Corina Neamtu de la Sanador, am descoperit ca de fapt ceea ce medicii credeau ca e ceva benign, s a dovedit a fi de fapt un cancer mamar. Multumiri Dr.Neamtu pt profesionalismul de care da dovada!

    2
    0

  • monica popescu pe 19 Mar 2009, 13:49
    este dureros cancerul de sin

    am fost diagnosticata cu displazie mamara; am dureri foarte mari in sinul sting. De cite ori i-am spus medicului mi-a raspuns ca, cancerul de sin nu doare. Am facu mamografii, ecografii, dar acelasi rezultat, displazie mamara. Si totusi ma simt rau, uneori, la birou, am impresia ca imi curg ambii sini.

    8
    0

  • lavinia pe 17 Oct 2008, 08:18
    Speech

    Este foarte bun articolul la fel ca si toate articolele pe care le faceti.

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod