10 factori de risc care favorizează apariţia cancerului la colon

Cancerul de colon cauzează cele mai multe decese şi este foarte întâlnit, avertizează medicii oncologi şi gastroenterologi care atrag atenţia că această formă de boală este pe locul 2 ca frecvenţă la noi în ţară, după cancerul pulmonar.
Anumite alimente au un efect benefic asupra colonului, favorizând eliminarea eficientă a toxinelor. Astfel, riscul de inflamaţii este mai mic, prevenind formarea polipilor intestinali care sunt un factor de risc pentru apariţia cancerului la colon.

"Această formă de cancer porneşte de la nivelul mucoaselor intestinului gros şi poate să fie prevenită, deoarece iniţial îşi face simţită prezenţa sub forma unor leziuni precanceroase - polipii adenomatoşi, care determină cele mai multe cazuri de cancer", explică Dr.
Dana Stănculeanu, medic primar oncologie la Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“ din Bucureşti.

Pentru a preveni acest lucru este necesar să facem anual o ecografie abdominală, iar în cazul în care polipii sunt prezenţi se recurge la un tratament şi îndepărtarea lor. De asemenea, trebuie să cunoşti care sunt factorii de risc care favorizează dezvoltarea cancerului la colon şi să încerci să-i controlezi!

Iată cei 10 factori de risc care favorizează dezvoltarea cancerului la colon sunt:


1. Dieta bogată în grăsimi saturate, în special carnea roşie
2.
Fumatul şi consumul de alcool
3. Consumul excesiv de cafea, în special asociată cu ţigările, dimineaţa pe stomacul gol
4. Consumul frecvent de alimente acre sau picante
5. Constipaţia cronică
6. Consumul redus de apă
7. Consumul redus de fibre din alimentaţie
8. Excesele alimentare şi mesele neregulate
9. Dezvoltarea polipilor adenomatoşi
10. Stresul.


Trebuie să ştii că sunt puţine cazurile în care cancerul colorectal are la bază moştenirea genetică, susţin specialiştii oncologi de la Anadolu Medical Center din Istanbul.


Cu toate acestea, există anumite simptome pe care nu este bine să le ignori şi să recurgi la un consult medical. Iată care sunt cele mai frecvente simptome care anunţă o problemă la nivelul intestinului gros:

  • Scăderea în greutate
  • Durerile abdominale
  • Anemia
  • Scaune amestecate cu sânge
  • Scaune de culoare neagră
  • Greţuri
  • Constipaţie alternată cu diaree.

Dacă ai constatat aceste simptome este important să te programezi la un consult pentru a face mai multe investigaţii la recomandarea unui specialist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod