Ortokeratologia - metoda de corectie a miopiei

Ortokeratologia este o metoda nechirurgicala pentru corectarea miopiei. Eficienta acestei proceduri este strans legata de diagnosticarea in mod corect a miopiei. Este insa o tehnica foarte laborioasa de selectie a pacientilor potriviti si respectiv de adaptare a unor lentile de contact speciale - RGP (rigid-gaz permeabile).
"Este o metoda alternativa de corectie a unor vicii de refractie, miopie in special, in afara ochelarilor, chirurgiei refractive si a lentilelor de contact cu port de zi / extins. Are la baza o reducere temporara a viciului de refractie prin modificarea curburii corneei dupa purtarea programata a unor lentile de contact dure, pe timpul noptii. Astfel, pacientii respectivi nu vor purta corectie peste zi, nemaiavand nevoie", declara Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb.


Cum functioneaza?

Este vorba de niste lentile speciale care se aplica seara, inainte de culcare si care ajuta ochiul sa vada mai bine in timpul zilei urmatoare, fara a mai avea nevoie sa poarte lentile.
Astfel, rezultatul este imbunatatirea vederii fara a mai fi nevoie de ochelari sau de interventie chirurgicala.

Ortokeratologia este un tratament complet reversibil si astfel non invaziv, iar modificarea curburii corneene este obtinuta lent, fara traume. Lentilele actioneaza asupra epiteliului - stratul extern al corneei, marindu-l si deplasandu-l spre exterior.

Lentilele ortokeratologice trebuie folosite constant, initial zilnic, apoi doar in anumite zile. Modificarile la nivelul vederii sunt rapide si rezultatele sunt vizibile in cateva zile sau in cateva saptamani in cazurile mai complicate.

Folosirea tehnicilor asistate de softuri speciale a permis ca ortokeratologia sa devina o metoda de corectie rapida, sigura si eficienta din punct de vedere stiintific si o reala alternativa pentru interventiile chirurgicale.


De cand se foloseste?

Tehnicile ortokeratologice se folosesc de peste 40 de ani in SUA.
S-au raspandit foarte mult dupa ce, la sfarsitul anilor '80 au fost introduse lentilele speciale de "geometrie inversa" care au facilitat procedura. Aceste lentile sunt tolerate mult mai bine fata de cele traditionale.

Astazi, in ortokeratologia moderna, este posibila aplicarea lentilelor de contact produse dupa un asa-nimit "calcul electronic" al corneei pentru a imbunatati in mod rapid vederea datorita:

  •  materialelor concepute special pentru a fi purtate in timpul noptii pentru a ajuta ochiul "sa respire";
  •  topografiei corneene computerizate care permite efectuarea unei mape digitale a ochiului prin care se releva curbura si profilui corneei.
 

Efecte adverse

In cazul ortokeratologiei s-au inregistrat ocazional dificultati de vedere din cauza unei igiene neadecvate. Lentilele trebuie curatate in mod corespunzator. Unele persoane se mai pot confrunta cu vederea dubla, probleme de contrast, mai ales pe timpul noptii sau hipoxie (lipsa oxigenului) la nivelul corneei.

"Eficienta acestei metode este la momentul actual foarte controversata, desi exista chiar o asociatie stiintifica internationala de Orto-K", afirma Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb. In Romania, ortokeratologia nu este posibila in momentul actual. "La noi, in primul rand ca lentilele de contact rigide nu se adapteaza in mod uzual, doar in anumite cazuri speciale (ex.
keratoconus), astfel ca despre Orto-K nici nu poate fi vorba"
- continua specialistul.

Cu toate ca multi specialisti o considera o metoda eficienta de corectie, ortokeratologia este o practica destul de costisitoare in primul rand pentru ca necesita o tehnologie avansata si echipamente speciale pentru a fi desfasurata.

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • George pe 13 Ian 2014, 11:11
    Inutil articol

    Articol vechi si inutil care mai mult dezinformeaza si m-a facut sa-mi pierd timpul. I-ar sta mai bine sters

    2
    0

  • Daniel pe 7 Mar 2012, 14:24
    Vedere se poate imbunatati natural

    Nu are nimeni nevoie sa dea bani grei pe operatii pentru imbunatatirea vederii si sa se mai expuna si la riscurile acestora. Pe blogul: http://vedereperfecta.com/blog poti citi articole utile si intresante despre acest concept de imbunatatire a vederii in mod natural!

    1
    0

  • mia pe 27 Feb 2012, 14:23
    Ortokeratologie-Cluj-Review

    Noi suntem foarte multumiti de cabinetul din Cluj iar lentilele pentru corectie a miopiei sunt de cea mai buna calitate si chiar dau rezultate .Fetita mea e atit de incantata de faptul ca vede mai bine de cand le foloseste si nu-i mai trebuie ochelari ziua iar daca stopeaza miopia e cea mai grozava descoperire din domeniu. Geta, vin lucruri rele din afara dar si foarte multe bune. Trebuie doar sa ne informam, sa avem intelepciune sa le distingem.

    6
    2

  • Waruiko pe 1 Aug 2011, 15:07
    Exista asa ceva la Cluj

    Exista si la Cluj, la cabinetul Ofta Review de pe strada Motilor. Eu Una, chiar daca vreau sa scap de ochelari, nu am curajul sa Incerc inca. Insa cred si eu ca rugaciunea poate face minuni...

    2
    0

  • vali russ pe 23 Sep 2010, 14:22
    complectare pentru Geta

    Da,Geta,pot spune ca m-am rugat si Dzeu.mi-a dat sa gasesc clinica din Chisinau (pentru ca este mai aproape decat cea din Ungaria),dar conceptiile oamenilor din Romania nu le pot admite.De ce sa nu fie si la noi in tara aceste lentile?Pentru ca medicii au rude care trebuie sa castige din "productia" de ochelari?Trebuia sa ramanem inapoiati?In felul acesta si ochelarii au fost candva,o noutate (poate,lucrul necuratului),un lucru greu de acceptat de cineva ca Geta.

    0
    1

  • vali russ pe 23 Sep 2010, 14:12
    pt.Geta si nu numai

    Draga Geta,poti sa te rogi ca sa nu dea Dzeu.copiilor sau nepotilor tai probleme de vedere,dar cand le au te rogi sa se gaseasca noi tehnici si metode ca sa treci peste aceste probleme.Tocmai din cauza unor conceptii ca ale tale,la noi in tara nu se practica asa ceva,probabil se asteapat sa se rezolve cu rugaciuni.Pentru cei ce sunt interesati de ortocheratologie pot incerca sa caute clinica Oftalmocorrect,Chisinau unde preturile sunt avantajoase,sau in Ungaria (nu stiu cum se numeste orasul,ceva cu K).Pe site-ul Paragon CRT.com (cei care produc aceste lentile) gasiti lista cu tarile care practica asa ceva si cabinetele.Moldovenii si ungurii (nu vorbesc de italieni,spanioli,etc)probabil ca nu au auzit de rugaciuni.

    1
    1

  • FawKes pe 26 Sep 2009, 16:08
    Aha ...

    Cum spui tu ..:-j s-ar putea sa ai dreptate

    1
    0

  • Geta pe 3 Nov 2008, 06:44
    Nu cred

    Nu cred; sunt mai rau decat Sfintul Toma, dar tot ce tine de cercetarile din SUA si restul lumii, ma fac sa rad; mai era cu citeva saptamani in urma reclama la un vaccnin pentru tinere si mame sa nu faca cancer la ovare; si intrand mai atent pe net si citind, am vazut ca de fapt a facut si face ravagii in SUA si restul lumii nu se mai foloseste; de ce trebuie sa fim noi mai INAPOIATI si sa batem din palme la tot ce spun altii? Fratilor, rugati-va cu sirg la Maica Domnului si veti primi ce nu ati sperat vreodata; Doamne ajuta !

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod