Operatia de cataracta prin facoemulsificare

Majoritatea oamenilor considera pierderea acuitatii vederii ca facand parte din procesul natural de imbatranire. Insa, nu trebuie sa ne resemnam, cand noile tehnologii ne ofera posibilitatea de a ne recapata in intregime functia vizuala intr-un mod simplu si relativ nedureros.
Aparitia cataractei este asociata cu o varsta inaintata, dar poate aparea si in urma traumatismelor, a diverselor boli sau congenital. Cataracta reprezinta tulburarea de transparenta a cristalinului, respectiv a lentilei ochiului, cu care acesta focalizeaza imaginea.


Semne si simptome

Cataracta in stare incipienta are un efect minim asupra vederii. Poti observa la inceput ca vederea ti-e un pic incetosata. Din cauza catarcatei, lumina de la soare sau de la bec poate sa ti se para prea puternica. Poti observa in timp ce conduci noaptea ca farurile masinilor emana o lumina mult mai stralucitoare decat de obicei. De asemenea, s-ar putea sa nu mai vezi culorile la fel de luminoase ca altadata.

Dr. Mircea Filip, director medical al Clinicii de Oftalmologie Ama Optimex, precizeaza ca "semnele subiective care aduc pacientul la oftalmolog sunt scaderea progresiva a acuitatii vizuale, incetosarea vederii, 'muste zburatoare'".


 In ce consta tratamentul cataractei?

Atunci cand simptomele incep sa apara, este posibil sa iti imbunatatesti vederea pentru o scurta perioada de timp daca folosesti o lumina buna, ochelari noi sau alti "adjuvanti" optici.
"Nu exista medicamente care sa opreasca evolutia cataractei sau care sa redea transparenta cristalinului", subliniza doctorul Mircea Filip.

"Singura modalitate de redare a vederii este inlocuirea cristalinului cataractat cu implant de cristalin artificial prin interventie chirurgicala". Operatia de cataracta prin facoemulsificare cu implant de cristalin artificial se efectueaza cand chirurgul considera momentul optim. Metodele fara ultrasunete, subliniaza Dr. Mircea Filip, nu sunt asa de performante.

Inainte de operatie se fac o serie de pregatiri:
- ecografie;
- biometrie oculara;
- analize uzuale: hemoleucograma, coagulograma, glicemie, uree, creatinina, EKG;
- consult cardiologic.

Trebuie sa anunti doctorul daca iei anumite medicamente la momentul respectiv.



Dr. Mircea Filip explica cum decurge intreaga operatie

Extractia cristalinului prin facoemulsificare consta in indepartarea materialului cristalinian cataractat prin irigatie - aspiratie, dupa "fragmentarea sa" cu ajutorul ultrasunetelor. Pentru acesta metoda este necesar un aparat care functioneaza intr-un sistem inchis ce necesita lichid de irigatie. Principiul metodei se bazeaza pe emulsificare, respectiv distrugere a cristalinului, irigatie - aspiratie, toate aceste procedee fiind efectuate cu ajutorul unor sonde introduse in ochi.

Metoda facoemulsificarii are ca avantaj o incizie mica (aproximativ trei milimetri), cu rezultate spectaculoase. Incizia mica scade riscul unor incidente intraoperatorii si a unor complicatii postoperatorii. Totodata, permite ca operatia sa se faca fara internare, cu anestezie locala.


Interventia chirurgicala propriu-zisa necesita un timp scurt (aproximativ 15 min). Prin aceasta incizie, dupa extragerea cristalinului, se introduce un cristalin artificial, care este cel mai bine sa fie foldabil (moale, pliabil). Acesta este introdus de chirurg in ochi prin injectare sau cu un instrument. Daca pacientul nu-si poate permite acest cristalin, care este mai scump, se mareste putin incizia si se introduce un cristalin nefoldabil, care nu se pliaza.

Cristalinul introdus ofera posibilitatea de a vedea bine ori la distanta, ori aproape, fiind necesari ochelari. Exista azi si cristaline multifocale, care scutesc pacientii de portul ochelarilor.

Vindecarea este mai rapida si cand cristalinul artificial este foldabil nu necesita nici sutura, recuperarea vizuala fiind in timp scurt, dupa operatie.
Cu toate acestea, ar trebui sa pleci de la clinica numai insotit/a.

Dupa operatie, pacientul trebuie sa faca tratament cu picaturi aproximativ o luna, dupa care, practic, pacientul este vindecat.

Articol realizat in colaborare cu Dr. Mircea Filip, director medical al Clinicii de Oftalmologie Ama Optimex.
 

Comentarii (41)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Radu pe 24 Aug 2017, 19:20
    Operatie de cataracta

    Am un prieten care s-a operat in Brasov (aicihttp://opticristal.ro/ro/operatie-cataracta) si mi-a spus ca nu a simtit nimic, dar la modul ABSOLUT NIMIC. A mai zis ca daca stia ca va fi asa de simplu...mergea de cand a avut primele simptome. Asadar nu lasati frica sa va ia vedearea. Tehnica moderna a ajuns mult mai departe decat ne imaginam noi. Iar pregatirea cadrelor medicale este pe masura!

    0
    0

  • adi pe 4 Dec 2016, 11:55
    cataracta

    Am o saptamana de la operatie, decurge normal, pus in balanta scopul nu inseamna nimic ca stai 20 minute nemiscat si ca simti cate putin in timpul operatiei, frica amplifica durerea, dupa, nu faci efort, nu stai in abur,speli ochiul cu ser fiziologic si-ti pui picaturile indicate. cristalin multifocal 5 000 lei si poti citi din prima zi..Sanatate la toata lumea !

    0
    0

  • Gigi Naum pe 9 Feb 2015, 18:59
    Operatie de cataracta

    Buna seara, ma intereseaza cit costa la dv operatia de cataracta,inclusiv un cristalin . Cu multumiri, G.N.

    6
    3

  • Gigi Naum pe 9 Feb 2015, 18:59
    Operatie de cataracta

    Buna seara, ma intereseaza cit costa la dv operatia de cataracta,inclusiv un cristalin . Cu multumiri, G.N.

    4
    0

  • Raluca pe 13 Dec 2014, 14:39
    operatie de cataracta

    Buna. Stie cineva ceva despre Dr. Dorin Nicula de la clinica Optilens din Cluj-Napoca? Mama mea este programata pentru operatie de cataracta prin facoemulsificare, cu cristalin monofocal foldabil - si m-ar interesa mai multe amanunte legate de medic si de clinica. Dupa toate cercetarile facute pe internet, constat ca exista si pacienti extrem de multumiti, dar si cazuri cu complicatii si rezultate destul de grave/neplacute. Deci nu stiu ce sa cred: succesul/esecul operatiei depinde mai mult de particularitatile pacientului sau de priceperea medicului chirurg si tehnologia folosita? Va rog, daca aveti orice fel de informatie legata de Optilens Cluj sau dl. Dr Nicula, contactati-ma pe tabacaru_raluca@yahoo.com. Multumesc!

    2
    0

  • serbanmarin pe 31 Aug 2014, 12:05
    operatie pentru inlocuirea cristalinului

    am fost operat de inima de trei ori la intervale diferite as dori sa stiu daca pot sa ma operez de inlocuirea cristalinului?Precizez ca iau sintrom cu multumiri

    1
    0

  • serban marin pe 4 Aug 2014, 06:55
    operatie cataracta

    sant un operat pe cord deschis cu inlocuire de valva mitrala si mi s-a spus ca am cataracta vreau sa va intreb pentruca un doctor oftamolog a spus ca in final trebuie inlocuit cristalinul dar a fost sa fie intai operatia pe cord deschis ce am de facut merg sa ma operez sau ma duc sau schimb ochelari? Curespect

    0
    0

  • Florin Popa pe 18 Sep 2013, 16:51
    cataracta

    Eu m-am operat anul acesta la un spital privat din Bucuresti, se numeste West Eye. Pot spune ca totul a decurs bine, operatia a fost un succes si preturile nu sunt piperate.Recomand ptr. ca sunt oameni dedicati, amabili iar spitalul e foarte modern. Interventia nu merita amanata pentru ca poate avea consecinte nu tocmai fericite.

    1
    1

  • Constantin pe 29 Apr 2013, 19:46
    Cataracta

    Am fost operat de cataracta la OS la Oculus acum o luna si a fost destul de nasol. In primul rand la Oculus esti tratat ca ultimul om (sunt niste asistente acrite si nesuferite), desi platesti in acest sens, iar operatia mi s-a parut destul de dureroasa, iar dupa operatie te obisnuiesti destul de greu cu cristalinul in sensul ca ai dureri de ochi. De vazut vezi dar numai ai o vedere naturala ci o vedere ciudata. Mai mentionez faptul ca a m fost indus in eroare de acest Moraru, in sensul ca mi s-a spus ca daca las un -1 la ochi am sa vad de aproape, dar m-am trezit si cu un +1 si acum trebuie sa port 2 perechi de ochelari. Cand i-am cerut explicatii lui Moraru a inceput sa bajbaie, sa ma evite, sa se faca ca nu stie si intr/un final mia zis ca daca am ramas si cu un +1 nu este nicio problema de parca ar fi ochiul lui maicasa. In concluzie evitati Oculus care care dupa ce iti ia banii nu stie cum sa scape de tine.

    2
    0

  • koko48 pe 22 Sep 2012, 14:52
    cataracta

    Am fost operata de cataracta in urma cu 5 zile asa ca va pot impartasi din experienta mea. Mi-a fost foarte frica de aceasta operatie dar s-a dovedit a fi fara niciun motiv. Dupa un consult si o pogramare peste 2 saptamani a venit si ziua operatiei. Pentru cei care inca mai au retineri in a face acesta interventie vreau sa le spun ca nu au absolut niciun motiv doarecece operatia este total nedureroasa si nu ai niciun disconfort in aproxitaiv 10 minute cat dureaza. Nu imi vine sa cred ca o operatie cu anestezie prin picaturi poate fi atat de usoara. In cateva minute dupa, am plecat acasa cu un bandaj pe care l-am tinut pana a doua zi diminata. Dupa soaterea acestuia va spun ca am vazut cu ochiul oparet chiar si ultimul rand de la panoul cu litere. Vederea imi e foarte clara si nu am avut niciun fel de probleme dupa operatie. Urmeaza sa mi se prescrie ochelari pentru citit si in rest totl e OK. Am facut aceasta interventie la o clinica particulara din Brasov.

    11
    0

  • olteanu maria pe 12 Apr 2011, 10:59
    cataracta

    buna ziua, Sora mamei mele s-a operat de cataracta la amandoi ochii la un interval de un an. De la operatia a doua spune ca nu mai vede bine cu primul ochi, vede in ceata ca inainte de operatie.Se mai poate opera din nou de cataracta la unul sau ambii ochi?

    18
    6

  • condrache mihaela pe 5 Feb 2011, 16:36
    buna ziua

    Tatal meu, care are varsta de 74 de ani, a fost operat de cataracta la ochiul stang, la Galati, in urma cu 2 saptamani. In urma acestei operatii, tensiunea oculara a oscilat continuu, ajungand pana la 40, a stat internat o saptamana, apoi a fost de 2 ori pt. a-i administra perfuzii. La ultimul control-miercuri, dl.doctor a constatat ca, de fapt, tata are glaucom si l-a programat pt. o noua interventie pt. data de luni, 7 febr. Va rog dinAstept raspuns urgent suflet sa-mi spuneti daca este ok sa fie din nou operta de glaucom, cand a fost deja operat de catarracta. Este normal?

    13
    0

  • Corina pe 11 Iul 2010, 20:44
    cataracta

    CAT TIMP DUPA OPERATIE NU SE POATE DORMI PE PARTEA OCHIULUI OPERAT? 2-3 NOPTI.

    9
    1

  • Corina pe 11 Iul 2010, 20:42
    raspuns pt rada mircea

    Cristalimele implantate se scot foarte greu deoarece trebuiesc taiate inainte de a fi scoase. Putini medici se incumeta sa faca asta. De chirurgie reftactiva nici nu poate fi vorba avand in vedere ca ati suferit un transplant de cornee.

    9
    5

  • ioana chis pe 19 Mai 2010, 23:37
    cararacta si critalinele artificiale

    m-am operat la dr. Filip , la ambii ochi ,cu cristalin artificial.Nu va duceti la el , cu ochiul stang nu vad aproape de loc.Au incercat cu ochelari dar degeaba.De cand m-am operat la al doilea ochi,am dureri de cap infioratoare .Nu stiu daca se pot schimba cristalinele artificiale[pliabile]si daca nu afecteaza foarte mult corneea.Dr Filip e un ecscroc.

    3
    0

  • rada mircea pe 22 Apr 2010, 18:03
    se poate schimba cristalin artificial ?

    am suferit un transplant de cornee in 2009, care a reusit bine, dar in perioada covalescentei am facut cataracta la acelasi ochi. la un an de la transplant am fost operat de cataracta. mi sa pus un cristalin Alcon +22 conform fisei de externare si dupa o luna nu vad bine la distanta. Am fost la oftamolog si mi-a gasit dioptrii -8. Rugamintea mea este daca se poate inlocui cristalinul cu altul altul postoperator si cand ?

    10
    3

  • anonim pe 26 Sep 2009, 00:08

    Aici vad numai intrebari, raspunde cineva la ele?????

    4
    3

  • mimi pe 10 Aug 2009, 19:58
    cataracta

    CAT TIMP DUPA OPERATIE NU SE POATE DORMI PE PARTEA OCHIULUI OPERAT?

    4
    4

  • Beatrice pe 5 Aug 2009, 12:57
    Cataracta

    Cam cat ar costaooperatiede cataracta cu cristalin,o operatie normala,doar l un ochi.Astept un raspuns,muultumesc mult !

    10
    5

  • gojgarea oana georgiana pe 30 Iul 2009, 11:06
    cataracta congenitala

    am o prietena care sufera de cataracta congenitala,trebuia sa fie operata dar nu a avut posibilitatea,problema e daca acum la varsta de22 de ani se mai poate opara, si daca operatia ar fi dificila.as vrea parerea unui medic si m-ar interesa cam cat ar costa o astfel de operatie.multumesc!

    7
    0

  • Burca Luminita pe 27 Apr 2009, 10:30
    cataracta in combinatie cu glaucomul

    Buna ziua, mama mea a facut deja la ambii ochi operatie de glaucom cu unghi inchis,are,din pacate,si cataracta,intrebarea mea ar fi,se poate opera de cataracta prin metoda cu laser pe care ati explicat-o dvs?multumesc,fam.Burca din Timisoara

    0
    0

  • katiusa savulescu pe 7 Apr 2009, 19:36
    cataracta operata

    mama mea s-a operat de cataracta acum 3 saptamani,cu cristalinul cel bun,foldabil;a sangerat in timpul interventiei,motiv pentru care a facut un hematom in camera anterioara;a fost spalata cu ACTYLISSE PENTRU HEMATOM,IAR ACUM,LA 2 SAPTAMANI DE LA ACEASTA NOUA INTERVENTIE EA TOT NU VEDE!!!???oare cand va vedea?va rog,ajutati-ma cu un raspuns!multumesc

    7
    0

  • berea corina pe 13 Mar 2009, 20:39
    cataracta congenitala

    CAM CAT AR COSTA UN CRISTALIN PTR CATARACTA CONGENITALA?

    7
    1

  • Alina pe 24 Feb 2009, 13:53
    cataracta

    Operatia la clinica Ama Optimex costa 14 mil cu cristalin nefoldabil si de la 20 in sus cu cristalin foldabil. Bunica mea se va opera peste 2 sapt aici.

    3
    2

  • nistor pe 7 Feb 2009, 16:50
    cataracta

    buna ziua am 51 ani si am cataracta , va rog spuneti-mi pretul la cele doua variante de operatie va multumesc

    4
    0

  • mirela pe 20 Dec 2008, 14:56
    Intrebari

    Cat costa operatia de cataracta doar la un ochi? Si daca cineva se opereaza doar la un ochi ce se intampla?

    6
    0

  • Zeno pe 10 Dec 2008, 23:43
    Cataracta

    Am facut operatie de cataracta la ambii ochi, la o saptamana unul dupa altul, vad destul de bine la aproape (citit, calculator) mai putin bine la distanta, in schimb, a intervenit urmatorul fenomen: Daca ma uit la o foaie de hartie fara ochelari o vad ca un trapez cu maza mare in jos (nu cu mare diferenta), daca ma uit cu ochelarii de citit, o vad invers, ca un trapez cu baza mare in sus, cif. de cca 2-3 cm 9 la latimea unei coli de hartie. La inceput, am crezut ca mi-a gresit ochelarii si m-am dus sa-i verifice, dar mi-au spus ca sunt bine. Deci nu stiu care este cauza. Altfel sunt multumita de rezultatul operatiei.

    7
    1

  • valentina pe 6 Mai 2008, 16:10
    Catarcta

    Mama mea a fost operata de cataraca si acum vede foarte bine .

    6
    0

  • Lupu Angelica pe 3 Apr 2008, 00:02
    Birocratia si mafia din CNAS

    Nu am sa inteleg de ce dureaza un an de zile pentru aprobarea unei de compensatii de implant de cristalin pentru un batran de 84 ani, cu 200 lei RON pensie, care are o forma avansata de cataracta la ambii ochii, este bataie de joc !!!!!!!!!!!!

    3
    0

  • cucu valentina pe 30 Mar 2008, 19:41
    Operatia de cataracta

    Operatia de cataracta este o operatie foarte usoara recomand celor care au nevoie de aceasta operatie sa o faca metoda chirurgicala este singura metoda de a inlatura aceasta boala iar amanarea ei duce la opacifierea totala a cristalinului cat si la alte complicatii oculare. Clinica AMA OPTIMEX este alegerea perfecta.

    0
    0

  • Sandru Elvira pe 20 Mar 2008, 19:25
    cataracta

    Mi-e frica de operatie as dori tratament

    3
    1

  • LIGIA pe 11 Mar 2008, 22:53

    Daca SE NUMESTE CRISTALIN LICHID si unde pot face operatia? /

    0
    1

  • C DANIELA pe 16 Feb 2008, 12:13
    CATARACTA CAT

    CARE ESTE DURATA DE VIATA A CRISTALINULUI?

    14
    3

  • popescu petre pe 30 Nov 2007, 18:56
    Cataracta

    Eu am si glaucom si vreau sa ma operez de cataracta cu ultrasunete cu cristalin foltabil. De ce trebuie sa ma coste asa de mult daca am glaucom?

    3
    3

  • cornelia pe 28 Nov 2007, 20:19
    Pret

    Operatia costa cam 10 000 000 lei vechi

    0
    1

  • mariana pe 23 Aug 2007, 08:35
    complicatii

    Dupa operatie la o saptamana vad puncte negre cu ochiul operat, ce sa fac?

    8
    0

  • Cristina pe 1 Aug 2007, 20:40
    cataracta

    cam la ce pret ajunge o operatie de acest gen, stie cineva, a facut, poate sa ne spuna rezultatul?

    2
    7

  • marina florentina pe 27 Iul 2007, 22:44
    cataracta congenitala

    Chiar nu mai exista nici o sansa, ca la virsta de 37 ani sa pot fi operata de cataracta congenitala??? Parerea multor medici din orasul din care provin (Turnu Severin) este ca trebuia efectuata aceasta operatia pina la max. virsta de 1 an de viata. Nu am nici o sansa, cu performantele medicale de actualitate sa pot efectua aceasta operatie si sa pot vedea cu ochiul afectat?

    3
    2

  • ivan nicolae pe 22 Iul 2007, 10:51
    cataracta

    Sunt la prima operatie la ochi dar constat ca toti pacientii ca si mine sunt ignorantii cu toata stradania de a ne informa. Am fost operat de cataracta la ambii ochi in data de 9.07.07 la OD si in 11.07.07 la OS cu cristalin foldabil asferic. Am primit scris ce sa fac postoperatoriu si am citit si de pe internet dar mi-se pare prea putin, pentru ca nu mi-sa spus ce senzatii voi simtii la ochi si cat anume timp, ceea ce consider foarte important si deasemenea nu mi-sa spus verbal sau scris precis ce anume concret trebuie sa ma alarmeze pentru a veni la doctor de urgenta sau sa-i semnalaz la controlul dupa operatie. Rugaminte mea atat pentru mine cat si pentru viitorii pacienti de cataracta cat mai multe detali posoperatoriu. Va multumesc!

    6
    0

  • misa pe 1 Iul 2007, 21:35
    cataracta

    am un frate care a fost operat de cataracta in urma cu 3 luni .totul decurge bine. as dori sa stiu daca poate ridica (si cat)si daca poate consuma bauturi alcoolice?(un pahar de vin de casa sau o bere?)

    10
    5

  • gianina bacescu pe 14 Apr 2006, 18:24
    operatia de cataracta

    am un verisor care a suferit un traumatism la ochiul drept,in ianuarie 2006 si necesita operatie de schimbare a cristalinului si transplant de cornee, stiti cumva si costul unei astfel de interventii? La cat ar ajunge? Si transplantul de cristalin prin facoemulsificare cat ar costa?

    9
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod