Ochelarii de soare protejeaza vederea copilului tau

Alaturi de crema cu protectie solara, ochelarii de soare au un rol important in protejarea fata de razele ultraviolete. Insa ochelarii de soare nu sunt recomandati doar adultilor, ci si copiilor, care petrec de obicei mai mult timp in soare decat adultii.
Alaturi de crema cu protectie solara, ochelarii de soare au un rol important in protejarea fata de razele ultraviolete. Insa ochelarii de soare nu sunt recomandati doar adultilor, ci si copiilor, care petrec de obicei mai mult timp in soare decat adultii.

Lumina solara puternica reflectata in nisip, zapada, apa sau trotuar poate afecta imediat corneea.

Pe langa pericolul de cancer de piele, soarele ne poate afecta si ochii, provocand o serie de afectiuni precum degenerare maculara, cataracta sau chiar cancer. Potrivit specialistilor, ochii sunt mai sensibili decat pielea cand vine vorba de razele UV, iar copiii sunt cei mai afectati. Ochii copiilor au pupila mai mare si lentila (cristalinul) mai clara, permitand astfel cu pana 70% mai multa lumina UV sa ajunga la retina decat la adulti.
Din acest motiv ochelarii de soare sunt recomandati atat pentru copii cat si pentru adulti.


Ochii sunt mai sensibili decat pielea


Studiile arata ca aproximativ 82% din parinti folosesc crema de protectie solara pentru copiii lor, dar numai 32% le cumpara ochelari de soare pentru copii pentru a le proteja ochii.

Cinci ore petrecute zilnic in aer liber vara cresc riscul tinerilor de a suferi de degenerare maculara cu pana la 50%, principala cauza de orbire la adulti, scrie DailyMail.

Un risc ridicat il prezinta persoanele cu ochi deschisi la culoare si asta din cauza pigmentarii slabe.


Risc crescut pentru ochii deschisi la culoare


"Cea mai afectata parte a ochiului este macula, cea mai sensibila parte a ochiului, care este folosita in vederea detaliata. La fel cum razele UV pot arde pielea, la fel pot arde si macula si astfel vederea este afectata.
Una dintre problemele care pot aparea este cataracta. Aceasta afectiune se dezvolta din cauza expunerii indelungate la soare, razele UV provoaca formarea radicalilor liberi, iar acestia afecteaza lentila. Avand in vedere ca 50% din totalul timpului petrecut la soare este in copilarie, este foarte important sa protejam ochii copilului,"
recomanda dr. Rob Lamont, optometrist in Londra.

Potrivit specialistilor, vederea copilului nu va fi afectata la varsta de 5 sau 6 ani, insa probleme precum cataracta sau degenerare maculara in loc sa apara la varste de 65 sau 75 apar la 50 sau 60 de ani.  

Cel mai mare pericol pentru ochi este atunci cand expunerea la raze UV este facuta dupa-amiaza cand soarele este inca puternic si lumina ajunge mai usor la ochi, arata studiile. Pe langa folosirea ochelarilor de soare, palariile ajuta la protejarea ochilor.


Afectiuni ale ochiului asociate cu expunerea la soare


Cataracta
. Aceasta afectiune reprezinta opacifierea unei lentile din ochi numita "cristalin", structura ce in mod normal este transparenta.
In acest caz, razele luminoase nu mai pot trece prin cristalin pentru a focaliza si a forma imaginea pe retina, calitatea vederii scazand.

Degenerarea maculara. Macula este centrul functional al retinei folosit atunci cand citesti sau te uiti la televizor si care este foarte sensibil la lumina. Degenerarea maculara este cea mai intalnita cauza de pierdere a vederii survenite la varsta a treia.

Cancer. Cu totii stim ca, daca am suferit arsuri solare, suntem supusi unui risc mai mare de a avea melanom la nivelul pielii. Acest lucru este adevarat si pentru tumorile din zona ochilor. Cu toate ca tipurile de cancer la ochi sunt foarte rar intalnite, sunt descoperite din ce in ce mai multe cazuri de celule canceroase in pleoapa superioara, precum si cazuri de melanom la nivelul conjunctivei.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laura pe 2 Feb 2012, 03:08
    ochelari de vedere

    problema e unde iti faci ochelarii. cred ca singurul loc unde nu am avut probleme sa imi greaseaca dioptriile sau distantele a fost la optinova. e adevarat ca se simte la buzunar altfel decat la magazinu din cartier dar nu poti sa iti risti ochii pentu nu stiu cati roni in plus

    0
    1

  • adriana pe 13 Iun 2010, 11:10
    Draga Crina,

    si eu am avut probleme cu vederea, dar am gasit niste exercitii pe net care m-au ajutat sa scap de dioptrii si de ochelari. Intra pe acest site si vei primii mai multe imeiluri care te vor ajuta http://www.renuntalaochelari.com/

    1
    0

  • kykytza pe 4 Iun 2010, 11:53
    probleme cu vderea

    poate ca ar trebui sa consulti un oftalmolog ptr o reteta de okelari!?!??? daaaaaahhhhhhhh....

    1
    0

  • Crina pe 4 Iun 2010, 09:47
    probleme cu vederea

    De ceva vreme am probleme cu vederea, scrisul mic nu mai pot sa-l citesc chiar daca sunt la 1 metru de laptop si privirea se incetoseaza,parca ar fi ceata in incapere.Ce ar trebui sa fac?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod