Lentilele de contact, din ce in ce mai multe optiuni

Persoanele pentru care acest domeniu este inca o necunoscuta au foarte multe intrebari: Care este primul pas?; Cum imi citesc prescriptia?; De unde stiu daca lentila este pe dos?; Nu sunt toate lentilele de contact la fel?.

In primul rand, consulta un medic!


Daca doresti sa porti lentile de contact trebuie, mai intai, sa consulti un medic oftalmolog. Trebuie sa faci acest pas chiar daca nu porti ochelari si vrei doar sa iti schimbi culoarea ochilor.

Motivul? Lentilele de contact sunt dispozitive medicale individuale si trebuie adaptate de un specialist. Desi, in zilele noastre, aproape oricine poate purta lentile de contact, exista anumite exceptii. Medicul va efectua un consult preliminar pentru a determina daca poti purta lentile de contact si-ti va prescrie lentilele de contact adaptate nevoilor tale.


Lentilele de contact nu exclud purtarea ochelarilor


Ei bine, DA ! Vor exista momente in care va fi mai comod pentru tine sa porti ochelarii, asa cum vor exista momente in care avantajele oferite de lentilele de contact sunt indiscutabile. Lentilele de contact iti ofera libertatea de care ai nevoie atunci cand faci sport sau iti pot evidentia infatisarea atunci cand doresti.  In schimb, ele nu pot inlocui ochelarii cu filtre special dedicate comportamentului vizual in fata monitorului.


Alegerea lentilelor de contact

Orizontul ofertei de lentile de contact existente pe piata este foarte larg. Nu e cazul sa te simti coplesit/a de acest domeniu. Lentilele de contact se pot imparti in mai multe categorii in functie de materialul utilizat la fabricarea lor, frecventa de inlocuire si nevoia careia i se adreseaza.

 In functie de material, lentilele de contact sunt: moi sau rigide (gaz permeabile).
Cele moi sunt foarte usor de adaptat, contin intre 25% si 79% apa si sunt confortabile. Cele rigide se adapteaza mai greu, dar sunt mai durabile, mai rezistente la depozite, insa investitia initiala este mai mare.


Frecventa de inlocuire versus regim (timp) de purtare

 O sursa de confuzie in legatura cu lentilele de contact o reprezinta sensul sintagmelor: frecventa de inlocuire si regim de purtare.

Frecventa de inlocuire vizeaza momentul la care lentilele de contact moi trebuie inlocuite cu altele noi, perfect sterile. Fabricantii consacrati propun urmatoarele categorii:

  • Lentile cu inlocuire zilnica (inlocuire la sfarsitul zilei de purtare);

  • Lentile cu inlocuire frecventa (inlocuire la 2 saptamani - o luna);

  • Lentile conventionale (inlocuire la cel putin 3 luni).


Regimul de purtare se refera la cat de des trebuie indepartate sau "scoase" lentilele de contact - fara ca aceasta sa insemne, neaparat, ca trebuie aruncate si inlocuite.

  • Purtare zilnica inseamna ca lentilele se indeparteaza inainte de culcare;

  • Purtare continua inseamna ca lentilele pot fi purtate neintrerupt de la aplicare pana la momentul inlocuirii recomandat de specialist;

  • Purtarea extinsa reprezinta regimul de purtare zilnica la care este posibila purtarea ocazionala in timpul somnului.


De ce este, totusi, necesar sa inlocuim lentilele de contact?

Cu cat inlocuirea este mai frecventa, cu atat ochii tai vor fi mai sanatosi si cu atat mai confortabila va fi purtarea lentilelor.
Substante ca: proteinele, lipidele, calciul - care se gasesc in compozitia lacrimilor - se depun pe suprafetele lentilelor de contact.

Aceste substante fac lentilele sa fie mai putin confortabile decat erau cand le-ai cumparat si riscul infectiilor oculare poate creste. Bineinteles, lentilele se pot curata. Pentru o utilizare sigura si confortabila a lentilelor de contact este foarte important sa urmezi instructiunile specialistului.

Pentru curatarea si clatirea lentilelor de contact este necesar, in prealabil, sa te speli, clatesti si stergi pe maini. Curatarea lentilelor de contact trebuie facuta doar cu sistemul de intretinere a lentilelor de contact recomandat de specialist. Lentilele de contact trebuie pastrate numai in recipientul special de pastrare. Acesta se curata numai cu sistemul de intretinere si se inlocuiste in functie de recomandarile specialistului.

Exista doua modalitati prin care se poate evita intretinerea lentilelor de contact.

  • Una din ele se refera la lentilele de contact cu regim de purtare continua, ce se pot purta pana la expirarea termenul de inlocuire recomandat de specialist. Din pacate, purtarea extinsa nu este o idee buna pentru toti pacientii si prezinta o crestere a riscului aparitiei complicatiilor oculare.

  • Cea de-a doua o reprezinta lentilele de contact cu inlocuire zilnica. Aceasta varianta este considerata de cei mai multi specialisti ca fiind cea mai buna, deoarece este cea mai sanatoasa modalitate de inlocuire a lentilelor de contact, prin eliminarea efectului negativ al depozitelor de la o zi la alta.


Cum difera lentilele cu inlocuire frecventa de cele conventionale?

Inainte de introducerea lentilelor cu inlocuire frecventa, se stia ca purtarea lentilelor de contact este cu atat mai sanatoasa cu cat inlocuirea lor se face la un interval mai redus.
Atunci, insa, lentilele de contact erau prea scumpe pentru a se inlocui foarte frecvent si, implicit, diferite sisteme de intretinere - solutii de curatare - au inceput sa fie folosite pentru a prelungi durata de purtare sanatoasa a lentilelor de contact.

 Fabricantii au reusit, in timp, sa produca lentile de contact in cantitati din ce in ce mai mari si la costuri din ce in ce mai mici. Evolutia tehnologica din domeniu conduce, asadar, catre lentile de contact cu inlocuire zilnica si frecventa din ce in ce mai accesibile.


 Lentile cu inlocuire frecventa versus lentile conventionale


 Diferenta de cost intre lentilele de contact conventionale si lentilele cu inlocuire frecventa nu este mare si, avand in vedere importanta sanatatii oculare, avantajele obtinute sunt justificate. Poti purta lentile de contact cu inlocuire frecventa cu un cost maxim de 30.000 lei / zi (costul solutiilor de intretinere nu este inclus).

Chiar si lentilele cu inlocuire zilnica sunt mai convenabile decat te-ai asteptat ! Cu un cost de maxim 100.000 lei / zi poti purta lentile de contact cu inlocuire zilnica si elimina astfel cheltuielile cu solutiile de intretinere. Estimarile de pret sunt orientative.


Ce frecventa de inlocuire mi se potriveste cel mai bine?

Acest aspect are mai mult de a face cu ochii tai decat cu lentilele de contact. Binenteles, anumite lentile sunt concepute pentru a fi inlocuite la anumite intervale. Frecventa de inlocuire depinde mai mult de modul in care ochii tai se comporta in timpul purtarii lentilelor.


Ochii anumitor persoane produc mai multe proteine si lipide decat ochii altor persoane si, in acest caz, schimbarea lentilelor trebuie facuta mai des. Daca suferi de alergii, vei afla ca trebuie sa-ti schimbi lentilele de contact mai frecvent, indeosebi in sezoanele in care esti predispus/a la astfel de afectiuni.

O evaluare amanuntita intreprinsa de medicul oftalmolog te poate ajuta sa determini regimul de purtare si frecventa de inlocuire optime pentru tine.


Imprumutarea lentilelor de contact: o idee proasta

Desi purtarea lentilelor de contact poate fi distractiva, oftalmologii avertizeaza purtatorii de lentile de contact sa nu-si imprumute lentilele prietenilor.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale individuale si sunt destinate nevoilor specifice purtatorului caruia i-au fost prescrise. Schimbul de lentile poate provoca inclusiv transmiterea anumitor bacterii, care pot conduce la infectii oculare grave.

de Adrian Badiu, Contact Lenses Department Manager, Sover Optica
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • calinescu florica pe 19 Sep 2008, 18:06
    4845

    Este un subiect interesant si bine elaborat... as fi interesata daca imi pot pune lentile colorate pentru vedere.

    0
    0

  • ana maria pe 4 Sep 2008, 23:35
    ok

    ft buna eu port lentile de contact de vedere si ma simt ft bine dar acestea necesita o igiena ft mare .din pacate nu stiu de ce una din ele s a deteriorat as vrea si eu un raspuns parca e stearsa, zgariata.ce sa fac? multumesc

    0
    0

  • adina pe 22 Iun 2008, 21:56

    Vreau si eu sa-mi pun lentile de vedere dar nu stiu ce sa fac.

    0
    0

  • andreuta pe 18 Iun 2007, 23:08
    lentile de contact

    mie una chiar imi plac,nu am nevoie de ele pentru vedere,ci pentru estetica.Cam ce pret au?

    0
    0

  • angela pe 30 Sep 2006, 23:14
    lentile de contact

    cine face testarea si unde?la cabinete oftalmologice sau in farmacii? numai medicii pot recomanda sau putem sa le luam direct?

    0
    0

  • Adrian Badiu pe 7 Sep 2006, 12:06
    inlocuirea lentilelor de contact

    Exista 2 elemente pe care incerc sa ti le explic (in exemplele de mai jos ma voi referi la lentilele de contact cu inlocuire frecventa (2sapt-1 luna): 1) perioada de purtare: Fiecare tip de lentila de contact are o perioada de inlocuire recomandata de producator si de specialistul oftalmolog. Daca aceasta perioada este de 14 purtari, dupa 14 purtari le arunci si folosesti o pereche noua. 2) perioada de valabilitate. (data expirarii) Letnilele de contact le achizitionezi intr-un mic recipient numit blister. In acest blister lentilele de contact stau in solutie salina. Ele sunt valabile in blister pana la data expirarii. Din momentul deschiderii blisterului ele sunt valabile 3 luni. La sfarsitul celor 3 luni trebuie sa le arunci indiferent daca le-ai purtat cat ti-a recomandat medicul sau nu. Exemplu: lentile de contact pentru 14 purtari care expira la 6.12.2009. Le deschizi astazi, 7.9.2006. Caz 1. le porti in fiecare zi. incepand cu ziua deschiderii blisterului. Seara, pe 20.09.2006 le arunci. Caz 2. Le porti rar si in data de 6.12.2006 iti dai seama ca le-ai purtat doar de 8 ori. Deoarece le-ai deschis cu 3 luni in urma, trebuie sa le arunci. Sper ca raspunsul meu te-a ajutat.

    0
    0

  • Adrian Badiu pe 7 Sep 2006, 11:56
    Preturi in Romania

    Nu as vrea sa te contrazic desi exista extrem de putine produse al caror pret depaseste 200RON. Piata din Statele Unite este o piata mult mai dezvoltata decat piata noastra. Companiile care vand lentile de contact prin internet negociaza discounturi fantastice pentru rulajul mare care il au. De asemenea siteurile care vand lentile de contact au costuri mult mai mici decat un magazin de optica. De aceea ei pot scade pretul semnificativ. Trebuie sa intelegem ca inclusiv electronicele se gasesc la jumatate de pret in Statele Unite ale Americe. Acest lucru nu inseamna ca se profita in piata din Romania. Acestea sunt conditiile aici si acelea sunt acolo. Nu stiu daca are rost sa iti spun ca inclusiv benzina se gaseste in SUA la o treime din pretul european. In aceste conditii este normal ca toate preturile acolo sa fie mai mici. Iar daca in Europa se intampla sa gasesti lentile de contact mai ieftin decat in Romania acest lucru se datoreaza discounturilor de volum pe care le obtin magazinele de optica acolo si a faptului ca importatorii trebuie sa plateasca taxe vamale si de transport. Cu bine!

    0
    0

  • Mihai Constantin pe 17 Aug 2006, 14:47
    Se profita de piata!

    Lentilele care se vand in Romania sunt de 3 sau 4 ori mai scumpe ca afara. Chiar la Sover (de unde este si expertul din articol) lentilele care in SUA sunt 18 dolari la noi sunt peste 200 RON... Hmmmmm

    0
    0

  • Cioabanu Florina Loredana pe 6 Aug 2006, 19:06
    port -2

    as avea o intrebare ca la fieacre schimabre de lentile eu trebuie sa platesc ca si cum mi-as laua altele noi nu?deci in fiecare luna trebuiue sa cumpar lentile de contact?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod