Eclipsa de soare: Ce probleme poţi să ai dacă nu îţi protejezi ochii



3. Care este cea mai bună metodă de protecţie a ochilor în timpul eclipsei?


Până în prezent nu se cunoaşte un tratament specific al retinopatiei solare, astfel încât prevenirea apariţiei acesteia prin educaţie este cea mai bună măsură pe care o avem la îndemână. Purtarea ochelarilor certificaţi oficial, destinaţi privirii soarelui în timpul eclipsei şi a filtrelor speciale ataşate diferitelor dispozitive cu care privim soarele reprezintă metodele sigure prin care ne putem bucura fără riscuri de acest fenomen deosebit.


4. Copiii sunt mai predispuşi la riscuri decât adulţii?


Retinopatia solară apare mai frecvent la copii şi tineri. Explicaţia se poate lega de faptul că lentila din interiorul ochiului (cristalinul) este mai transparentă în prima parte a vieţii, permiţând transmiterea unei cantităţi mai mari de radiaţii spre retină, ducând la afectarea sa mai severă.


Totodată, trebuie să luăm în considerare curiozitatea mare a copiilor, nerăbdarea şi, nu în ultimul rând, faptul că ei nu conştientizează pericolul la care se supun. Ei pot fi tentaţi să privească eclipsa neprotejaţi, perioade îndelungate, mai ales având în vedere faptul că afectarea ochilor este nedureroasă. De aceea, este obligatorie supravegherea copiilor în timpul eclipsei, purtarea ochelarilor speciali protejându-i faţă de apariţia unor modificări vizuale pe termen lung.


5. Cum ne protejăm mai bine ochii în zilele fără eclipsă, dar cu soare puternic?


Radiaţiile ultraviolete sunt nocive pentru ochi. În timpul zilelor cu soare puternic, expunerea ochilor la radiaţiile solare trebuie să fie cât mai mică.
Acest lucru se poate realiza prin purtarea de pălării sau şepci, dar mai ales a ochelarilor care filtrează radiaţiile UV.

E bine să fim atenţi atunci când ne achiziţionăm ochelari de soare. Simplul fapt că ochelarii sunt închişi la culoare nu ne protejează ochii, dimpotrivă, favorizează mărirea diafragmului ocular (a pupilei), permiţând pătrunderea unei cantităţi mari de radiaţii nefiltrate să pătrundă în interiorul ochiului. Lentilele trebuie să fie însoţite de un certificat care să ateste faptul că blochează 99-100% radiaţiile ultraviolete A şi B.
Vederea prin aceste lentile trebuie să fie clară, să nu modifice culorile. Semnul CE marcat pe ochelari indică faptul că lentilele corespund standardelor europene. Sigur că ochelarii de soare reprezentă un accesoriu estetic important, dar mai mult decât atât, ei trebuie să ne asigure şi protecţia sănătăţii ochilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod