Cum sa ne alegem ochelarii de soare

Exista atat de multe tipuri de ochelari de soare la preturi diferite si forme atat de variate, incat uneori iti este dificil sa te hotarasti ce sa alegi. Atunci cand cumperi o pereche de ochelari de soare este esential sa o alegi in primul rand in functie de eficacitatea sa in protejarea ochilor impotriva razelor UV.
1. Uita-te dupa insemnul cu CE. Acest marcaj indica faptul ca lentilele corespund standardelor europene.

 2. Uita-te dupa o eticheta speciala care iti spune ca lentilele blocheaza 99% - 100% din razele ultraviolete de tip A si B.

3. Adu-ti aminte ca este mai nociv pentru ochii tai sa porti ochelari care nu blocheaza razele UV decat sa nu porti deloc.

 4. Alege ochelarii care se potrivesc fizionomiei tale; cu cat stau mai fix pe nas, cu atat impiedica patrunderea a mai multor raze de soare in spatele lentilelor, spre ochi.


5. Lentilele de plastic sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente decat lentilele din sticla, nemaipunand la socoteala ca sunt mai greu de spart.

6. Nu te lasa pacalit/a de pret. Daca ochelarii sunt mai scumpi nu inseamna ca ofera o protectie mai mare, ci inseamna ca sunt, probabil, mai la moda.

 7. Cele mai bune lentile sunt cele maro sau cele de culoarea chihlimbarului.

8. Lentilele intunecate nu iti ofera o protectie mai buna. Ceea ce ofera protectie in calea razelor ultraviolete este o pelicula de la suprafata lentilei si nu culoarea acesteia.


9. Ochii deschisi la culoare trebuie protejati cu mai multa atentie decat cei inchisi la culoare.


Cat de mult conteaza culoarea lentilei ochelarilor?

Culoarea este aplicata pe suprafata lentilei pentru a absorbi lumina pe masura ce trece prin lentila. Intr-adevar, alegerea culorii tine de gustul fiecaruia, dar trebuie sa stii ca si culoarea are un rol major in protejarea ochilor.

  • Culoarea gri reduce stralucirea luminii, dar nu distorsioneaza culorile.

  • Culoarea maro si cea asemanatoare chihlimbarului au si ele rol in diminuarea stralucirii luminii, insa distorsioneaza culorile mai mult decat culoarea gri.

  • Galbenul reduce efectul de ceata creat de la razele soarelui mai bine decat culoarea maro, insa distorsioneaza foarte mult culorile naturale.

  • Verdele reduce si el stralucirea si filtreaza lumina albastra.
    Lentilele de culoare verde creeaza un contrast intens intre obiecte.
  • .
  • Lentilele de culoare roz pot fi o alegere buna daca participi la activitati sportive de exterior, deoarece ofera un contrast puternic in cazul obiectelor vazute in lumina albastra sau pe fundal verde.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sim pe 16 Aug 2006, 11:08
    Ce culoare e potrivita la volan?

    Ce culoare a ochelarilor de soare e potrivita la volan, sa nu distorsioneze culorile prea mult?

    0
    0

  • gianina_bacescu pe 2 Iun 2006, 17:11
    efectul soarelui asupra ochilor

    conteaza mult culoarea lentilei dar si mai mult factorul de protectie>daca nu ai ochelari corespunZatori e mai bine sa nu porti ochelari de soare

    0
    0

  • telescu mariana pe 2 Iun 2006, 09:15
    intrebare

    ...sunt intru totul de acord dar mi-ar fi placut sa aflu cum alegem ochelarii in functie de forma fetei noastre...:) multumesc oricum de ultimile informatii tinand cont ca magazinele de mana doua ne ofera marfa la pret mic dar din pacate de foarte proasta calitate....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod