Cum alegem lentilele de contact cosmetice?

Acest articol isi propune sa prezinte pe larg categoria lentilelor de contact cosmetice in general, nu neaparat lentilele de contact ale unui anumit producator. In Romania, toti producatorii din top 3 la nivel mondial sunt bine reprezentati, astfel ca ramane doar sa te interesezi in magazinele de optica despre disponibilitatea lor.
Sunt multe elemente pe care trebuie sa le iei in calcul in alegerea lentilelor de contact cosmetice:

1) Confortul. Unele lentile de contact cosmetice au culoarea imprimata pe suprafata lentilei, altele o au integrata in materialul din care sunt produse.

2) Culoarea. Producatori diferiti inseamna si culori diferite.

3) Acuitatea vizuala. In functie de fizionomia unica a ochilor tai, culoarea lentilei de contact poate acoperi o parte a pupilei, iar vederea poate deveni usor incetosata in conditii de luminozitate mai reduse. Pe de alta parte, daca zona transparenta din centrul lentilei (cea prin care privesti) este prea mare (pentru a se evita problema de mai sus), atunci este posibil ca, in conditii de luminozitate buna sa se vada un pic din culoarea naturala a ochilor tai.

4) Pret.

  • Unii producatori au acelasi pret la lentilele cosmetice plano si la lentilele cosmetice cu dioptrie.
    Altii au un pret ceva mai mare la cele cu dioptrie si au ambalare diferita (numar de lentile / pachet).

  • Vrei neaparat sa compari produsele prin prisma pretului? Este dificil din doua motive: numarul de lentile ambalate intr-un pachet si perioada de inlocuire difera de la un tip de lentila la altul, de la un producator la altul. Solutia? Calculeaza pretul pe zi de purtare.

  • Exemplu: 232 RON cutia de 6 lentile cu inlocuire la 2 saptamani. Inseamna 3 perechi de lentile, cate 14 zile, adica in limita a 42 purtari dai 232 RON, deci 5.5 RON pe zi. Te gandeai oare ca iti poti face un bine ochilor tai cu o suma comparabila cu cea care se ofera in schimbul cafelei sau al tigarilor?

5) Cel mai important: sanatatea!

  • Inlocuirea mai frecventa favorizeaza reducerea incidentei complicatiilor.
    Pentru purtare ocazionala poate fi chiar mai ieftin sa cumperi lentile de contact cu inlocuire mai frecventa.

    De ce? Desi le porti rar si, teoretic ai 15, 30 sau 60 de purtari la dispozitie (in functie de recomandarea producatorului), solutia din casetuta de pastrare tot trebuie schimbata (o data la 2-3 zile daca nu le porti) si se recomanda inlocuirea lentilelor la 3 luni de zile de la deschiderea blisterului, chiar daca nu le-ai purtat atat cat trebuie.

    Exemplu: in 3 luni, daca le-ai purtat de 12 ori (doar in week-end), se recomanda sa le inlocuiesti.

  • Probeaza lentile sterile! Este periculos sa probezi lentile folosite de altcineva, sau sa imprumuti lentilele tale altcuiva, indiferent cat de bine au fost curatate.
    Pana la urma, nici lenjeria intima nu se imprumuta si nu se probeaza, nu?

Daca te gandesti sa te "joci" cu recomandarile de purtare si de inlocuire, gandeste-te ca te "joci" cu sanatatea ochilor tai. Te gandesti ca e ok atata vreme cat nu simti nimic in neregula? Problemele le sesizezi numai dupa ce apar... Si este posibil sa le sesizezi cand ele sunt deja grave. Nu e oare mai usor sa le eviti?

de Adrian Badiu, Contact Lenses Department Manager Sover Optica
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laurK pe 2 Apr 2013, 20:45
    alege cu cap

    Din fericire nu aveti de ce sa va faceti griji, deoarece este un lucru foarte simplu sa va alegeti lentilele de contact potrivite. Iata cele mai bune sfaturi pt a-ti alege lentilele de contact care ti se potrivesc http://cumfacsa.ro/moda-stil/cum-sa-alegi-lentilele-de-contact

    0
    0

  • Livia pe 10 Sep 2009, 15:23
    hello

    eu port sincer lentile de contact colorate si vreau sa spun ca le am de vreo 8 luni si nu am nimic ..vad kiar ff bine...eu zic k tot ce conteaza e sa ai grija de ele,sa le inlocuiesti solutia zilnic si nu la 2 3 zile..si cam atat!Eu una m am obisnuit asa tare cu ele inkat nu ma pot dezlipi de ele..:)

    0
    0

  • alina pe 24 Iul 2008, 00:31

    Port lentile de cateva zile si vad tot incetosat. Mi s-a spus ca este perioada de acomodare, dar incep sa ma sperii. Ce e de facut?

    1
    0

  • TEO pe 23 Iul 2008, 19:12
    SS

    DACA IMI CUMPAR LENTILE ESTETICE TREBUIE SI DIOPTRIA?

    0
    0

  • elena pe 2 Iul 2008, 09:26
    Vand lentile

    uite, te contrazic.. eu port zilnic lentile de contact cosmetice si nu am patit nimic :) si de desfacut am desfacut mai multe tipuri... am colorate simple (albastre, verzi, violet) si crazy (albe, galbene cu rosu pe margine) si sunt ok. Iar de vanzare am mai multe tipuri (sigilate bineinteles) si inca ceva :) daca doreste cineva catalogul, ma poate contacta la id melo2peu si vorbim acolo :)

    0
    0

  • aiduta pe 3 Ian 2007, 17:37
    lc

    Lentilele de contact cosmetice se poarta ocazional nu in fiecare zi.Din cate stiu eu medicul nu recomanda purtarea lor zilnica.Este bine sa fie purtate in termenul de garantie ca sa nu se formeze afectiuni ale ochiului de care noi nu ne putem da seama.

    0
    0

  • bixxx pe 16 Aug 2006, 21:34
    !!!!!!!

    am avut lentile de 30 purtari.In mod normal le porti o luna , dar daca nu vrei sa le porti zilnic le porti cand vrei si le poti purta chiar si un an atata timp cat le schimbi solutia zilnic fie ca le ai purtat in ziua respectiva sau nu.Sticluta cu solutie expira la 3 luni de la desigilare;obligatoriu o schimbi inainte sa expire.Este o solutie in care le tii si o alta cu care le cureti.Daca nu se lubrifiaza ochii destul incat sa nu te deranjese lentilele, poti folosii lacrimi artificiale sau sa ti picuri in ochi din solutia in care le tii.le vei putea purta chiar si 1 an numai daca respecti fara a omite nici o zi ce ti-am spus. E verificat de mine acest lucru si nu am nici o problema, ochii sunt ok

    0
    0

  • oana pe 14 Aug 2006, 18:33

    Am avut intentia de a-mi cumpara o pereche de lentile, valabile 30 de zile. Vanzatoarea (optician sau asistenta) mi-a spus ca daca nu le folosesc frecvent, pot sa le port si pana la la 1 an! Cum explicati gestul ei: a vrut sa-si vanda marfa pe sanatatea mea (sau a voastra daca cumva v-ati cumparat) sau are dreptate? va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod